Cardiopatie ischemica – cauze, simptome, tratament

Cardiopatia ischemica este o afectiune in care inima este slabita ca urmare a unui atac de cord sau a unei boli coronariene. Aflati din materialul urmator mai multe despre cauzele si simptomele de cardiopatie ischemica.

Cuprins:

  1. Ce este cardiopatia ischemica?
  2. Tipuri de cardiopatie ischemica
  3. Cauze si factori de risc
  4. Diagnostic
  5. Cum se trateaza cardiopatia ischemica?
  6. Evolutie si complicatii
  7. Prevenirea cardiopatiei ischemice

Ce este cardiopatia ischemica?

Cardiopatia ischemica este o tulburare miocardica (a musculaturii inimii) cauzata de un dezechilibru intre fluxul sanguin coronarian (vasele care iriga inima cu sange) si necesitatile miocardice. Pentru buna sa functionare, miocardul (muschiul inimii) necesita oxigen in cantitati corespunzatoare. Acest oxigen este asigurat de sangele care circula prin arterele coronariene. Daca se reduce cantitatea sangelui din coronariene, inima ramane fara oxigen (ischemia inseamna lipsa de oxigen), fenomen ce duce la tulburari in functionarea miocardului.

Cardiopatia ischemica se poate manifesta sub mai multe forme clinice. Cele mai frecvente sunt angina pectorala si cardiopatia ischemica cronica. De asemenea, poate fi asimptomatica, sau pot aparea simptome nespecifice – dispnee, palpitatii, oboseala, aritmii.

Cum poate fi abordata boala cardiaca ischemica

Tratamentul consta in regim igienico-dietetic (reducerea greutatii corporale la obezi, evitarea fumatului, combaterea stresului, activitate fizica moderata la aer liber, dieta saraca in sare si grasimi) si tratament medicamentos prescris de medicul cardiolog.

Complicatia cea mai severa a cardiopatiei ischemice este infarctul miocardic, care inseamna obstructia totala a unui vas coronarian si implicit necroza ireversibila a miocardului irigat de coronara respectiva, care in unele cazuri poate duce la deces. Stabilirea si repectarea unui tratament adecvat previne aceasta complicatie.

Este neaparat necesara prezentarea la medic.

Tipuri de cardiopatie ischemica

In primul rand, cardiopatia ischemica se imparte in doua tipuri: cardiopatie ischemica acuta si cardiopatie ischemica cronica. Cardiopatia ischemica cronica este boala miocardului produsa prin mecanism ischemic, care, in general, nu evolueaza cu durere. De asemenea, pacientii se pot confrunta cu o cardiopatie ischemica dureroasa (angina stabila sau instabila) sau cu una nedureroasa (cardiopatie ischemica silentioasa).

In unele cazuri, poate aparea o cardiopatie ischemica dilatativa. Aceasta este o forma de afectare a muschiului inimii in care cavitatea inimii se largeste (dilatatie cardiaca). Boala poate avea multe cauze, printre care si infectiile virale. In schimb, unele persoane au fost diagnosticate cu cardiopatie hipertensiva. Aceasta forma este caracterizata de modificari cardiace produse de hipertensiunea arteriala.

Cauze si factori de risc

Stilul de viata dezorganizat, cu alimentatia prea bogata in grasimi animale si lipsa de miscare fizica, locuitul in case de beton si lucrul prelungit la calculatoare au in timp efecte negative asupra diferitelor organe si sisteme. Cordul este printre organele sensibile care sufera mult, in special ca urmare a dificultatilor de oxigenare aparute din cauza fenomenelor precoce de ateroscleroza vasculara (depuneri de grasimi si placi ateromatoase pe peretilor vaselor care iriga inima), cat si a spasmelor coronariene declansare in conditii de stres sau ca urmare a dezechilibrelor minerale si vitaminice importante ale organismelor.

Ateroscleroza vaselor inimii este produsa in principal de colesterolul crescut. Depunerea acestuia in peretii vaselor pe care le ingusteaza este favorizata de unele boli asociate cum sunt hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, fumatul si obezitatea. Deoarece boala are o perioada lunga fara simptome, este important de a cunoaste si combate acesti factori cat mai devreme pentru a impiedica progresia catre cardiopatie ischemica.

Cardiopatie ischemica cronica si consumul de alcool

Consumul puternic de alcool poate provoca leziuni musculare cardiace. De asemenea, poate agrava alti factori de risc ai bolii coronariene.

Chiar daca acesti parametri sunt indepliniti, sanatatea cardiovasculara presupune o dieta saraca in dulciuri concentrate si in alimente sarate. Ea trebuie sa fie bogata in fructe si legume proaspete, consumate constant de mai multe ori pe zi. Efortul fizic sustinut care sa solicite muschii, inima si vasele cel putin 30 minute pe zi, cel putin cinci zile pe saptamana este necesar pentru a fi sanatosi cat mai mult timp.

Consumul de alcool sau de cafea in cantitati mici si regulate la mese nu creste riscul de cardiopatie ischemica. Recent a fost confirmata importanta altor factori cauzatori cum sunt cei genetici. Aceasta presupune, de exemplu, mostenirea riscului de infarct de la parintii care au avut boala la varste tinere, sub 40-50 ani. Chiar si asa, riscul de infarct poate fi redus printr-un regim de viata sanatos.

Tensiunea, colesterolul si glicemia – valori normale

In prezent, stim ca la cei considerati sanatosi colesterolul sanguin trebuie sa fie sub 180 mg/dl, tensiunea arteriala sub 140/90 mmHg si glicemia sub 110 mg/dl la un pacient nefumator cu greutatea ideala pentru inaltimea lui.

Un alt factor cunoscut pentru ca produce ateroscleroza accelerata sunt infectiile vechi si netratate. Una dintre cauzele cele mai importante sunt infectiile gingiilor sau ale radacinilor dintilor. Reactia inflamatorie a intregului organism declansata de infectiile stomatologice poate afecta vasele si creste riscul de infarct.

Stresul si depresia sunt factorii psihici implicati cauzal in progresia rapida a aterosclerozei coronare si trebuie combatuti viguros.

Diagnostic

Daca medicul suspecteaza ca pacientul sufera de cardiopatie ischemica, cel mai probabil il va trimite pe acesta la cardiolog. Specialistul va efectua o examinare fizica si va comanda, probabil, teste suplimentare pentru a stabili diagnosticul.

De exemplu, pot comanda:

  • analize de sange pentru a masura nivelul de colesterol si trigliceride din sange
  • teste imagistice, cum ar fi o radiografie, scanare CT sau RMN
  • o ecocardiograma pentru a evalua anatomia si functionarea inimii folosind ultrasunetele
  • o electrocardiograma (EKG) pentru a inregistra activitatea electrica a inimii
  • un test de stres pentru a monitoriza capacitatea inimii in timpului efortului fizic
  • un cateterism cardiac, in cadrul caruia efectueaza o angiograma coronariana pentru a verifica daca arterele sunt blocate
  • o biopsie miocardica pentru a colecta si analiza o mostra mica de tesut din muschiul inimii

Cum se trateaza cardiopatia ischemica?

Medicul trebuie sa abordeze mai intai cauza de baza a afectiunii pentru a o trata. Cea mai frecventa cauza este boala coronariana.

Protocol cardiopatie ischemica

Pentru a trata cardiopatia ischemica, medicii pot recomanda o combinatie intre:

  • modificarea stilului de viata
  • medicamente
  • operatie sau alte proceduri

Modificarea stilului de viata

Pentru a trata bolile coronariene si pentru a reduce riscul de complicatii, adoptati o dieta sanatoasa, cu continut scazut de grasimi saturate, colesterol si sodiu. De asemenea, sportul va fi o cheie importanta in adoptarea unui nou stil de viata.

Daca fumati, medicul va va sfatui probabil sa renuntati. De asemenea, specialistii vor recomanda evitarea drogurilor si a consumului excesiv de alcool.

In plus, aceste schimbari ale stilului de viata trebuie mentinute pe termen cat mai lung.

Medicamente

Doctorul poate prescrie medicamente care sa amelioreze simptomele, sa previna complicatiile si sa imbunatateasca functionarea inimii. In functie de circumstantele pacientului, medicul poate prescrie:

  • un beta-blocant pentru a reduce tensiunea arteriala si ritmul cardiac
  • un blocant al canalelor de calciu care sa largeasca arterele, cu scopul de a reduce tensiunea arteriala
  • un inhibitor al aldosteronului pentru a scadea tensiunea arteriala si pentru a elimina excesul de lichid din corp
  • alte tipuri de diuretice, care elimina excesul de lichid din corp, reduc tensiunea arteriala si nivelul de efort pe care trebuie sa-l depuna muschiul inimii
  • alte medicamente pentru a controla ritmul cardiac
  • medicamente care subtiaza sangele
  • medicamente care trateaza colesterolului ridicat

Chirurgie si alte proceduri

De asemenea, medicul poate propune o interventie chirurgicala sau o alta procedura efectuata la nivelul arterelor coronare sau a altor parti ale inimii. De exemplu, doctorii pot recomanda:

  • implantarea unui stimulator cardiac, a unui defibrilator sau a ambelor pentru a imbunatati functia electrica a inimii
  • aterectomie pentru a elimina placa depusa in artere
  • inserarea unui stent, dispozitiv conceput pentru a tine arterele deschise

Bypass coronarian si transplantul de inima

In cazuri foarte grave, medicul poate propune montarea unui bypass coronarian. In timpul acestei interventii chirurgicale toracice deschise, chirurgul indeparteaza o portiune dintr-un vas de sange sanatos dintr-o alta parte a corpului pentru a o amplasa la inima, cu scopul de a restabili alimentarea arteriala. In acest fel, sangele ocoleste artera infundata si curge prin noul vas de sange.

Daca inima este prea deteriorata pentru a fi reparata, pacientul poate fi supus unui transplant de inima.

Tratament pe baza de plante pentru boala de cardiopatie ischemica

Multi pacienti incep relativ devreme (la 40 sau 50 ani) sa consume medicamente tonic cardiace sau vasodilatatoare si raman consumatori restul vietii lor de substante chimice. In afara efectului benefic al acestora, apar si reactiile secundare (la nivel hepatic, renal, intestinal etc).

De aceea, pentru o cardiopatie ischemica la debut, la primele simptome clinice si la primele dezechilibre paraclinice (pe datele de laborator si EKG), este propusa utilizarea unei formule homeopate, formula complexa 18, 3 granule de 2 ori pe zi, dimineata si seara, zilnic, pe o perioada de 3-6 luni. In acelasi timp, pacientul va fi sfatuit sa modifice acei factori din mediul sau inconjurator care au determinat aparitia acestor tulburari.

Formula complexa 18

Formula complexa 18 este o formula homeopata care se poate cumpara din toate farmaciile homeopate. Orice medic si orice pacient poate utiliza aceasta formula, fara alte cunostinte prealabile de homeopatie, doar pe baza indicatiilor clinice ale acesteia.

Formula complexa 18 contine Adonis vernalis D2 (Ruscuta de primavara), Convallaria majais D2 (Lacrimioara), Crataegus oxyacantha D2 (Paducel), Aurum metallicum D12 si Equisetum arvense D10 (Coada calului).

Toate aceste plante, plus sarea de aur sunt preparate sub forma de remedii homeopatice.

Beneficii

Crataegus (Paducelul), Adonis (Ruscuta) si Convallaria (Lacramioara) sunt trei remedii homeopatice ”mici” cu tropism cardiac, ce imbunatatesc nespecific toate functiile inimii, atat la persoanele tinere, cat mai ales la persoanele in varsta.

Adonis (Ruscuta) este recomandat si in afectari reumatismale ale valvelor cardiace si chiar si in insuficienta cardiaca decompensata, cu edeme periferice si ascita.

Crataegus (Paducelul) este in primul rand un bun regulator al ritmului cardiac si al tonicitatii miocardului.

Convallaria (Lacramioara) aduce un plus de beneficiu prin recomandarile in hipertrofia cardiaca asociata cu staza venoasa.

Principalele indicatii clinice ale formulei complexe 18

  • cardiopatie ischemica, cu aritmii minore (extrasistole, tahicardii temporare etc)
  • insuficienta cardiaca incipienta (stadiul I), cu simptome usoare si ocazionale
  • afectarea cardiaca in urma hipertensiunii arteriale
  • alte palpitatii de origini diverse
  • tulburari de conducere (bloc de ram, hemibloc etc)
  • valvulopatii compensate

Noutati in tratamentul cardiopatiei ischemice

Boala se trateaza cel mai bine prin masuri preventive, pentru a-i impiedica aparitia. E mult mai eficace sa prevenim boala decat sa o tratam dupa ce s-a produs. Utilizarea larga a medicamentelor care scad colesterolul, a unor vasodilatatoare si a medicamentelor care scad coagularea sangelui reprezinta principalele metode de tratament ale bolii. Beneficiile cele mai mari in tratamentul cardiopatiei ischemice le au insa cei cu infarct miocardic acut ale caror vase inchise cu cheag sunt dezobstruate printr-o procedura operatorie numita angioplastie.

Angioplastia coronariana

Ea se efectueaza numai in centre specializate si are utilitatea cea mai mare daca se realizeaza in primele 6-12 ore de la debutul durerii. Procedura se poate efectua daca pacientul care are durere in piept ce nu cedeaza dupa 20-30 minute solicita ajutor de urgenta la 112. Salvarea stabileste diagnosticul si transporta rapid pacientul catre spitalele capabile de a efectua angioplastia primara. Unele metode experimentale de tratament ale bolii presupun injectarea directa in muschiul cardiac de medicamente care stimuleaza cresterea unor vase noi de sange sau de celule musculare tinere in cicatricile muschiului cardiac. Ele au scopul de a creste irigarea cu sange a muschiului inimii si de a creste forta de contractie a acestuia dupa infarct.

Angioplastia primara reprezinta principalul progres in tratamentul cardiopatiei ischemice in ultimii 10 ani.

Evolutie si complicatii

Cardiopatia ischemica poate duce la:

Dureri in piept (angina)

Atunci cand arterele coronare se ingusteaza, inima poate sa nu primeasca suficient sange atunci cand cererea este mai mare – in special in timpul activitatilor fizice. Acest lucru poate provoca dureri in piept (angina) sau respiratie grea.

Infarct

Daca o placa de aterom se rupe si se formeaza un cheag de sange, blocarea completa a unei artere cardiace poate declansa un atac de cord. Lipsa fluxului de sange in inima poate deteriora muschiul cardiac.

Insuficienta cardiaca

Daca unele zone ale inimii sunt lipsite in mod cronic de oxigen si nutrienti din cauza fluxului sanguin redus sau daca inima a fost afectata de un atac de cord, aceasta poate fi prea slabita pentru a pompa suficient sange in corp. Aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de insuficienta cardiaca.

Ritm cardiac anormal (aritmie)

Alimentarea inadecvata cu sange a inimii sau deteriorarea tesutului cardiac poate interfera cu impulsurile electrice ale inimii, provocand ritmuri cardiace anormale.

Cardiopatie ischemica contraindicatii

Efortu fizic intens nu este indicat. Pacientii pot face exercitii fizice, insa pana la nivelul la care apare durerea.

Prevenirea cardiopatiei ischemice

Cardiopatia ischemica este o boala frecventa si grava, care poate fi prevenita prin abandonarea fumatului si controlul colesterolului, al tensiunii arteriale, obezitatii si diabetului. Masurile de prevenire a bolii sunt mai eficiente decat cele de tratament. Atunci cand se suspecteaza producerea unui infarct miocardic prin prezenta durerii prelungite in piept este necesara anuntarea rapida a ambulantei pentru diagnostic si transport in vederea efectuarii angioplastiei primare, cel mai bun tratament de care medicii dispun pana in prezent.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronary-artery-disease/symptoms-causes/syc-20350613
  2. https://www.healthline.com/health/ischemic-cardiomyopathy
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma