Fracturi costale – cauze si metode de tratament pentru coaste rupte

Fracturile costale apar in urma unor traumatisme puternice la nivelul cutiei toracice. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele si metodele de tratament pentru fracturi de coaste.

Cuprins:

  1. Informatii generale
  2. Cauze ale fracturilor costale
  3. Semne si simptome
  4. Diagnostic
  5. Cum se trateaza fracturile costale?
  6. Recuperare dupa fracturi costale
  7. Complicatii ale fracturilor costale
  8. Cum pot fi prevenite fracturile de coaste?

Informatii generale

O fractura costala reprezinta o vatamare foarte frecventa care apare atunci cand unul sau mai multe dintre oasele cutiei toracice se rup sau se fisureaza. Cea mai frecventa cauza este traumatismul toracic, care apare in urma unei caderi, a unui accident de masina sau a unui impact aparut in timpul sporturilor de contact.

Multe coaste rupte sunt, de fapt, doar fisuri costale. Cu toate ca provoaca dureri, o multime de coaste fisurate nu sunt la fel de periculoase precum coastele rupte in bucati separate. O margine zimtata a unui os rupt poate deteriora vasele de sange majore sau organele interne, cum ar fi plamanul.

In cele mai multe cazuri, fractura de coasta, de obicei, se vindeca de la sine in maximum doua luni. Pacientii trebuie, insa, sa-si controleze in mod adecvat durerea, astfel incat sa poata continua sa respirati profund si sa evite complicatiile pulmonare, cum ar fi pneumonia.

Cazuri grave – mai multe coaste rupte

Daca o persoana isi rupe trei sau mai multe coaste in doua sau mai multe locuri, poate intampina probleme de respiratie grave si poate avea nevoie de asistenta medicala imediata. Cu toate acestea, nu este neobisnuit ca oamenii sa se aleaga cu mai mult de o coasta rupta in acelasi timp. Cea mai frecventa cauza a unor fracturi costale grave este un traumatism contondent, cum ar fi un accident de masina.

Cauze ale fracturilor costale

Cele mai frecvente cauze a fracturilor costale sunt traumatismele puternice. Traumatismele contondene pot aparea in urma unor:

  • accidente de automobile sau biciclete
  • cazaturi de la inaltime
  • un atac violent

Aproximativ 10% dintre persoanele care ajung la spital din cauza unor traumatisme toracice contondente primesc un diagnostic de fracturi costale.

Desi pare greu de crezut, tusea severa poate provoca, de asemenea, fracturi costale. Aceste fracturi tind sa apara la nivelul coastelor superioare sau mijlocii.

Factori de risc

Urmatorii factori pot creste riscul de fracturi costale:

  • Persoanele care sufera de osteoporoza, in care oasele isi pierd densitatea, sunt mult mai predispuse la fracturi osoase, in general.
  • Practicarea anumitor sporturi cu risc ridicat. Cei care practica sporturi de contact, precum hochei, fotbal sau diferite tipuri de arte martiale au un risc ridicat de a suferi traumatisme la nivelul pieptului.
  • Leziuni canceroase la nivelul coastelor. O leziune canceroasa poate slabi oasele, facandu-le mai predisupuse la fracturi.

Semne si simptome

Unul dintre cele mai persistente simptome ale unei coaste rupte este durerea toracica. Aceasta apare in timpul respiratiei. Durerea este si mai puternica daca pacientul inspira profund. Persoana in cauza se poate confrunta, de asemenea, cu dureri intense in locul fracturii atunci cand rade, tuseste sau stranuta.

In functie de localizarea fracturii, aplecarea sau rasucirea corpului superior poate provoca, de asemenea, o durere brusca. In plus, pacientul va constata ca resimte dureri daca apasa pe locul fracturii chiar si la cateva saptamani distanta de la producerea vatamarii.

De asemenea, va observa ca locul unde s-a produs fractura se umfla si se inroseste. In unele cazuri, este posibil sa apara si vanatai pe piele, in apropierea fracturii. O fisura costala produce aproximativ aceleasi simptome, cu exceptia ca, in unele cazuri, durerile sunt mai putin intense.

Coaste rupte simptome

Cand este recomandata vizita la doctor

Consultati medicul daca locul unde s-a produs traumatismul este foarte sensibil la atingere, daca aveti dificultati de respiratie sau dureri puternice in timp ce respirati profund.

Cautati imediat asistenta medicala daca simtiti presiune, o senzatie de plenitudine sau o durere puternica in mijlocul pieptului, care dureaza mai mult de cateva minute. De asemenea, mergeti de urgenta la spital daca durerea se extinde dincolo de piept pana la umar sau brat. Aceste simptome pot indica un atac de cord.

Diagnostic

Odata ajuns la medic, pacientul va fi supus unei examinari fizice. In timpul examenului fizic, medicul il va apasa usor pe coaste. Apoi, doctorul i-ar putea asculta plamanii si ar putea urmari miscarea cutiei toracice in timp ce pacientul respira.

De asemenea, medicul va comanda unul sau mai multe dintre urmatoarele teste imagistice:

Radiografie

Radiografia foloseste un nivel scazut de radiatii pentru a face oasele cat mai vizibile. Insa radiografia intampina de multe ori probleme in a dezvalui fracturi costale recente, mai ales daca osul este doar fisurat. Radiografia este utila si in stabilirea unui diagnostic de plaman colabat (prabusit).

Scanare CT

In multe cazuri, tomografia computerizata poate sa scoata in evidenta fracturi costale pe care radiografiile nu le pot releva. Leziunile produse la nivelul tesuturilor moi si al vaselor de sange sunt, de asemenea, mai usor de observat pe scanarile CT. Aceasta tehnologie preia razele X dintr-o varietate de unghiuri si le combina pentru a descrie sectiuni transversale ale structurilor interne din corp.

RMN

Imagistica prin rezonanta magnetica poate fi folosita pentru a observa tesuturile moi si organele din jurul coastelor, cu scopul de a determina daca exista daune. De asemenea, poate ajuta la depistarea fracturilor de coaste mai subtile. Rezonanta magnetica utilizeaza un magnet puternic si unde radio pentru a produce imagini in sectiune transversala.

Scanarea osoasa (scintigrafia)

Aceasta tehnica este buna pentru vizualizarea fracturilor de stres, in care un os se rupe in urma unor traumatisme repetitive – cum ar fi, in acest caz, episoadele lungi de tuse. In timpul unei scanari osoase, o cantitate mica de material radioactiv este injectata in fluxul sanguin. Substanta de contrast se colecteaza in oase, in special in locurile unde un os se vindeca, fiind detectata de un scaner.

Cum se trateaza fracturile costale?

Fractura de coaste tratament

Metodele de tratare a fracturilor costale s-au schimbat in ultimii ani. Inainte, medicii obisnuiau sa trateze o coasta fracturata prin infasurarea stransa a trunchiului pentru a ajuta la evitarea deplasarii coastei afectate. Insa acest tip de bandaj poate afecta respiratia si poate duce ocazional la probleme respiratorii, cum ar fi pneumonia.

Coaste rupte se vindeca singure?

Astazi, fracturile costale sunt de obicei lasate sa se vindece pe cont propriu, fara niciun dispozitiv sau bandaj de ajutor.

Fracturi costale plan de ingrijire

In functie de nivelul de durere, medicul poate prescrie medicamente care sa amelioreze durerea. In primele zile dupa producerea unei fracturi costale, doctorul poate administra un anestezic sub forma injectabila pentru a amorti nervi aflati in jurul coastei afectate.

Interventia chirurgicala

Fracturile costale foarte grave, cum ar fi cele care ingreuneaza respiratia, pot fi reparate prin intermediul unei interventii chirurgicale. In unele cazuri, aceasta poate implica utilizarea unor placi si suruburi care sa stabilizeze coastele in timpul procesului de vindecare.

Desi cu siguranta nimeni nu isi doreste o fractura de coasta grava, beneficiile efectuarii unei interventii chirurgicale cu placi si suruburi implica de obicei un timp de vindecare mai scurt. In plus, durerile sunt mult mai mici decat daca ati lasa ca fractura sa se vindece de la sine.

Remedii naturiste pentru lovituri la coaste

Odata ce durerea a fost pusa sub control, medicul poate recomanda exercitii de respiratie pentru a va ajuta sa respirati mai profund, deoarece respiratia superficiala va poate pune sub un risc de a dezvolta pneumonie.

De asemenea, puteti aplica o punga cu gheata pe zona traumatizata pentru a reduce durerea si pentru a reduce umflarea. Este recomandat, insa, sa inveliti mai intai punga cu gheata intr-un prosop subtire.

Daca este posibil, incercati sa dormiti intr-o pozitie mai verticala in primele nopti dupa traumatism.

Recuperare dupa fracturi costale

Medicii credeau anterior ca durerea si alte simptome ale fracturilor costale nu dureaza mai mult de 6–8 saptamani. Cercetarile recente sugereaza ca o multime de persoane au intampinat dureri pentru o perioada mai lunga de timp.

Persoanele cu fracturi costale simple se pot recupera de obicei la domiciliu. In cazurile mai grave, pacientii trebuie sa stea internati in spital.

In timpul procesului de vindecare, clinicienii recomanda de obicei medicamente pentru durere. Printre aceste medicamente se numara acetaminofenul sau un medicament antiinflamator nesteroidian, cum ar fi ibuprofenul.

Persoanele care acuza dureri puternice ar putea avea nevoie de medicamente contra durerii, cum ar fi opioidele.

Aplicarea pungilor cu gheata

Gheata poate reduce inflamatia si durerea si poate ajuta la prevenirea leziunilor tisulare.

In unele cazuri, persoanele care au suferit fracturi costale au dezvoltat infectii pulmonare. Pentru a preveni acest lucru, doctorul poate recomanda efectuarea exercitiilor de respiratie profunda.

Aceste exercitii ar putea implica inspirarea profunda a aerului si mentinerea lui cat mai mult timp inainte de a-l expira si a tusi puternic. Daca simte dureri, persoana in cauza poate incerca sa sprijine zona afectata cu mainile, un prosop sau cu o perna in timp ce efectueaza exercitiul.

Persoanele care au suferit fracturi costale nu ar trebui sa incerce sa ia parte la sporturi de contact cel putin 6 saptamani sau atat timp cat recomanda medicul lor.

Complicatii ale fracturilor costale

In functie localizarea si severitatea fracturii, inima si plamanii pacientului pot fi in pericol.

Aorta sfasiata sau perforata

O fractura serioasa la nivelul uneia dintre cele trei coaste superioare ar putea deteriora aorta, artera mare care iese din varful inimii si alimenteaza cu sange o mare parte din corp. Alte vase de sange din inima sau din apropierea acesteia pot fi, de asemenea, expuse riscului.

Plaman perforat

O alta potentiala complicatie a unei fracturi costale este perforarea plamanului. Acest organ ar putea fi serios afectat daca una dintre coastele medii a determinat patrunderea unei margini osoase zimtate in plaman.

Perforarea splinei, ficatului sau rinichiului

O fractura produsa la nivelul uneia dintre coastele inferioare poate taia sau perfora ficatul, rinichiul sau splina daca fractura este severa. Aceste tipuri de complicatii sunt mai frecvente daca exista mai multe coaste rupte. Testele de imagistica, cum ar fi RMN-ul, pot dezvalui de obicei leziunile produse la unul dintre organele interne sau vasele de sange.

Pentru a va asigura ca eventualele complicatii pot fi descoperite din timp, asigurati-va ca-i spuneti medicului ce simptome aveti, chiar daca acestea nu par a fi asociate cu o coasta rupta. De asemenea, incercati sa dati cat mai multe detalii posibile atunci cand descrieti incidentul care a provocat fractura.

Cum pot fi prevenite fracturile de coaste?

Urmatoarele masuri va pot ajuta sa preveniti o coasta rupta:

  • Protejati-va de accidentarile sportive. Purtati echipament de protectie atunci cand practicati sporturi de contact.
  • Reduceti riscul caderii la domiciliu. Indepartati lucrurile de pe pardoseala, folositi un covor de cauciuc in dus, pastrati-va casa bine luminata si montati un suport antiderapant pe covoare.
  • Imbunatatiti-va sanatatea oaselor. Consumati suficient calciu si vitamina D pentru a mentine oasele puternice.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/broken-ribs/symptoms-causes/syc-20350763
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/326109.php
  3. https://www.healthline.com/health/broken-rib
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma