Rezolutii de Anul Nou – modalitati prin care sa le pui in aplicare

Rezolutii de Anul Nou – pe masura ce ne apropiem de finalul lunii decembrie, incepem sa ne gandim la retrospectiva anului si la ce ne propunem pentru anul care urmeaza. Ce putem face insa pentru ca aceste obiective sa nu ramana doar niste promisiuni?

Cuprins:

(1) Rezolutii de Anul Nou – informatii generale
(2) De ce e important sa ne stabilim rezolutii de Anul Nou
(3) Top 10 rezolutii de Anul Nou
(4) Avantaje si dezavantaje ale fixarii unor obiective la inceput de an
(5) Sfaturi si metode pentru a gestiona rezolutiile de Anul Nou

Rezolutii de Anul Nou – informatii generale

Sa fac mai mult sport, sa renunt la fumat, sa petrec mai mult timp cu familia” – sunt cateva dintre cele mai frecvente rezolutii de Anul Nou pe care mii de oamenii si le stabilesc la trecerea dintre ani.

Retrospectiva anului care se incheie si setare de rezolutii de Anul Nou sunt obiceiuri cu o traditie foarte veche, inca din vremea Romei antice. Astazi este un obicei foarte popular in lume, mai ales in tarile vestice, dar tot mai practicat si in Romania.

De ce a devenit atat de populara aceasta practica si de ce numeroase persoane isi stabilesc noi obiective inainte de inceperea noului an? Pe de o parte, finalul unei etape (in acest caz finalul unui an) ne insufla ideea unei retrospective. Pe de alta parte, la fel cum ne propunem ca “de luni” sa incepem diete sau sa renuntam la un obicei negativ (fumat, mancat dulciuri in exces, sedentarism), 1 ianuarie – inceputul noului an este un punct important de referinta. De asemenea, este simbolul unui nou inceput, al posibilitatii de a o lua de la inceput, o noua sansa pentru obiectivele noastre.

Dar de la setarea unor rezolutii de Anul Nou pana la a le face sa se indeplineasca e un proces lung. Studiile arata ca multi renunta pe parcurs, iar sansele de reusita depind nu doar de motivatia si de dorinta de schimbare, ci si de alti factori.

De ce e important sa ne stabilim rezolutii de Anul Nou?

Un studiu publicat in 2002 in Journal of Clinical Psychology a aratat ca persoanele care isi stabilesc rezolutii de Anul Nou au de 10 ori mai multe sanse de a le realiza decat cei care nu si le stabilesc. Rata de succes depinde insa de multe aspecte, incepand de la modul in care ne stabilim obiectivele pentru noul an, pana la strategiile prin care le punem in practica.

Acelasi studiu din 2002 a aratat ca cel mai bun predictor al succesului rezolutiilor este pregatirea pentru schimbare, mai exact cat esti de dispus si pregatit sa intri in etapa de actiune in vederea schimbarii. Alte aspecte asociate cu reusita sunt:

  • auto-eficienta (credinta ca ai abilitatile necesare pentru a face schimbarea si a o mentine)
  • utilizarea unor strategii comportamentale (exemple vor fi date la capitolul despre gestionarea rezolutiilor);
  • abilitatea de a gestiona esecurile temporare.

Conform unei meta-analize publicate in Personality and Social Psychology Bulletin, in 2016, foarte importanta pentru persistenta in realizarea rezolutiilor are legatura cu rapiditatea recompensei. Cu cat persoana vede mai repede rezultatele eforturilor ei, cu atat e mai probabil sa continue sa lucreze la rezolutii pe termen lung.

Top 10 rezolutii de Anul Nou

Un clasament al celor mai frecvente 10 rezolutii de Anul Nou, realizat in urma unui sondaj pe populatia americana pentru anul 2019 arata astfel:

1. Sa mananc mai sanatos/sa tin dieta
2. Sa fac mai mult sport
3. Sa slabesc
4. Sa economisesc bani/sa cheltui mai putin
5. Sa imi dezvolt o noua abilitate/Sa imi gasesc un hobby nou
6. Sa renunt la fumat
7. Sa citesc mai mult
8. Sa imi schimb jobul
9. Sa consum mai putin alcool
10. Sa petrec mai mult timp cu prietenii si familia

Sursa: StatistaCharts (2000 de respondenti)

O meta-analiza a studiilor publicate pe tema rezolutiilor de la inceput de an, publicate in Personality and Social Psychology Bulletin, in 2016, a aratat ca 55% dintre obiective sunt legate de sanatate, in timp ce 20% vizeaza plata datoriilor financiare.

Pe populatia Romaniei nu exista studii sau sondaje privind cele mai comune rezolutii, dar este probabil ca acestea sa se regaseasca in topul prezentat mai sus.

Avantaje si dezavantaje ale fixarii unor obiective la inceput de an

Avantaje

  • Stabilirea unor rezolutii de Anul Nou reprezinta o ocazie importanta pentru o persoana sa faca o analiza a vietii sale (sanatatea fizica si mentala, viata personala, viata profesionala) si sa isi propuna o imbunatatire a calitatii vietii.
  • Setarea unor obiective pentru noul an poate fi mai motivanta si mai mobilizatoare decat stabilirea lor in orice alta perioada a anului. Trecerea dintre ani marcheaza simbolic lasarea nereusitelor sau obiceiurilor negative in urma si faptul ca in fata exista o sansa noua de a reusi in ce iti doresti si iti propui.
  • Cand iti stabilesti rezolutii de Anul Nou, sansele sunt de 10 ori mai mari de a le realiza, conform stiudiului mentionat mai sus.

Dezavantaje

  • Rezolutiile sunt mult mai usor de stabilit decat a le pune in practica. De cate ori insa ti-ai stabilit rezolutii de Anul Nou si la sfarsitul lunii ianuarie nu ai realizat nimic din ele sau chiar ai uitat ce ti-ai notat pe lista de obiective? Studiul din 2002, citat mai sus, a aratat ca 54% dintre participanti au renuntat la rezolutii pana la 6 luni de la stabilirea lor, probabil din cauza persistentei obiceiurilor vechi pe care doreau sa le schimbe. Un sondaj realizat in 2014 de cercetatorii de la Universitatea din Scranton (Pennsylvania) a aratat ca 77% dintre cei care si-au stabilit rezolutii de Anul Nou isi aveau inca obiectivele in vedere in prima saptamana din ianuarie. Dupa 6 luni, doar 46% dintre ei mai lucrau la rezolutiile lor.
  • In procesul de indeplinire a rezolutiilor pot interveni numerosi factori care fac persoana sa renunte cu usurinta.

Sfaturi si metode pentru a gestiona rezolutiile de Anul Nou

Majoritatea rezolutiilor constau in schimbarea sau inlocuirea unor comportamente cu care suntem obisnuiti, care au devenit parte din rutina noastra zilnica, de aceea schimbarea poate fi destul de anevoioasa. Ce poti face pentru a le face totusi posibile?

Cand stabileste rezolutii de Anul Nou

  • Fii realist si stabileste rezolutii de Anul Nou pentru care esti intr-adevar pregatit. Multe persoane nu reusesc sa se tina de rezolutiile lor pentru ca sunt victime ale sindromului falsei sperante. Este vorba de credintele nerealiste ca schimbarea propriei persoane se poate realiza intr-un timp nerealist de scurt si intr-un mod nerealist de usor.
  • Propune-ti un numar rezonabil de rezolutii de Anul Nou. Prea multe obiective diferite de care sa te ocupi simultan iti consuma energia si te poti simti coplesit, iar riscul de a nu le atinge pe toate e mai mare decat daca le-ai gestiona pe rand.
  • Gandeste rezolutiile in termeni de obiective SMART (Specifice, Masurabile, de Atins, Realiste/Relevante, incadrate in Timp). De exemplu, daca rezolutia ta este sa slabesti, modificarea ei intr-un obiectiv SMART este mult mai motivatoare si aduce mai mari sanse de reusita: „Sa slabesc pana la vacanta de vara o masura.” Astfel vei sti mai bine ce ai de facut si cum sa masori realizarea obiectivului.
  • Nu lasa pe ultima suta de metri stabilirea de rezolutii de Anul Nou. Gandeste-te dinainte ce anume iti doresti pentru anul urmator si fa-ti si un plan, macar in linii mari. Cu cat e planul mai detaliat, cu atat poti intui ce probleme ar putea sa apara si ce strategii ai putea sa utilizezi pentru a le depasi.
  • Evita sa iti propui aceeasi rezolutie pe care in anii anteriori nu ai reusit sa o indeplinesti, decat daca intentionezi sa schimbi abordarea. Analizeaza ce ai facut in trecut si nu a functionat, ce a fost foarte eficient, ce obstacole ai intalnit. Stabileste un plan care sa aiba toate aceste aspecte in vedere.

Cum pui in aplicare rezolutii de Anul Nou

Imparte un obiectiv general si important in obiective mai mici si mai usor de realizat pe termen scurt. Le vei gestiona mai usor, dar si recompensele vor fi mai rapide, aspect motivator pentru a continua cu celelalte obiective mici.

  • Fa schimbarile treptat. Daca una dintre rezolutii este sa faci mai mult sport, planifica pentru inceput sa faci miscare doua sau trei zile pe saptamana, nu in fiecare zi. Daca vrei sa citesti mai mult, incepe cu cateva pagini pe zi, nu cu cateva capitole. In caz contrar, risti sa fii coplesit si sa te descurajezi mai repede.
  • Vorbeste despre rezolutiile tale si impartaseste-le cu familia si prietenii, acolo unde e posibil. In acest mod faci un angajament public si studiile arata ca acestea au mai mari sanse de reusita decat deciziile private. Vei avea astfel parte de sustinerea lor, de posibilitatea de a se implica si ei in actiunile tale de atingere a obiectivelor.
  • Nu renunta atunci cand apar obstacole. Daca ti-ai propus sa mananci mai sanatos, nu te descuraja daca intr-o zi mananci mai multe dulciuri.
  • Monitorizeaza-ti progresul in atingerea obiectivelor (intr-o agenda, intr-un jurnal). Cu cat stii exact cum stai cu rezolutiile, cu atat e mai probabil sa te mobilizezi sa continui si vei avea mai mult succes.
  • Cand motivatia legata de un obiectiv incepe sa scada, reaminteste-ti de ce faci asta si ce vei castiga daca iti atingi scopul.

Referinte:

(1) Making your New Year’s resolution stick – https://www.apa.org/helpcenter/resolution
(2) Solutions to resolution dilution – https://www.apa.org/monitor/jan04/solutions
(3) The False-Hope Syndrome: Unfulfilled Expectations of Self-Change – https://journals.sagepub.com/doi/10.1111/1467-8721.00076
(4) The Top New Year’s Resolutions for 2019 – https://www.statista.com/chart/16500/top-us-new-years-resolutions/
(5) Why New Year’s Resolutions Are Vital to Our Psyche – https://psychcentral.com/blog/why-new-years-resolutions-are-vital-to-our-psyche/
(6) How to keep up with those New Year’s resolutions, researchers find commitment is the secret of success – https://www.washington.edu/news/1997/12/23/how-to-keep-up-with-those-new-years-resolutions-researchers-find-commitment-is-the-secret-of-success/
(7) What Research Says About Sticking to New Year’s Resolutions – https://www.psychologicalscience.org/news/what-research-says-about-sticking-to-new-years-resolutions.html

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma