Episoadele de varsaturi reprezinta modul in care corpul elimina toate substantele nocive din stomac in mod involuntar. Afla din materialul urmator care sunt cauzele si tratamentul cel mai eficient in caz de varsaturi!
4. Boli in care pot aparea varsaturi
9. Regim alimentar in caz de varsaturi
Varsaturile reprezinta un act complex de coordonare a contractiei muschilor abdominali si ai diafragmei, ce are drept rezultat expulzarea activa pe gura a continutului gastric si intestinal. La baza acestui act involuntar se afla un arc reflex format din:
Varsaturile trebuie diferentiate de:
Astfel, exista mai multe tipuri de varsaturi:
Varsaturi cu cauze evidente:
Varsaturi acute, in contextul unei urgente medicale sau chirurgicale
Urgente acute:
Varsaturile pot fi produse de o infectie gastro-intestinala (gastroenterita) sau de o problema mai grava. Ele pot fi asociate uneidintre urmatoarele afectiuni:
Varsaturile sunt, in general, insotite de pierderea apetitului, greturi, stare subfebrila. Durerea incepe in jurul omblicului si in partea inferioara dreapta a abdomenului.
Emotiile intense pot provova uneori senzatii de greata, care pot duce la varsaturi. Stresul este legat de anxietatea sociala, anxietatea de performanta la locul de munca sau la scoala si frica pot declansa varsaturile.
Durerea incepe la 1-2 ore dupa masa si poate fi asociata cu greturi si varsaturi. Durerea este adesea localizata sub stern si poate iradia in spate sau in umarul drept.
O infectie virala a tractului gastrointestinal constituie o cauza frecventa de varsaturi, de obicei insotite de diaree. Asemenea infectii se remit de obicei in 2-3 zile.
Greturile si varsaturile sunt insotite de crampe, dureri abdominale colicative care vin si pleaca. Alte semne si simptome includ meteorismul abdominal vizibil, zgomote intestinale si, daca ocluzia este completa sau aproape completa, lipsa evacuarii de gaze si materii fecale.
La unele personae, medicamente cum ar fi antibioticele, codeina si morfina, pot provoca greturi si varsaturi. Alterori varsaturile se pot ascoa unor boli grave cum ar fi afectiuni neurologice sau infarctul miocardic acut.
Varsaturile reprezinta un simptom extrem de frecvent in medicina de urgenta, nespecific, prezent atat in patologia benigna, cat si in cea grava. Prima functie este a unui reflex de eliminare a toxinelor ingerate – semnal de alarma specific, mecanism de aparare imediat si adaptat. A doua functie apare in tulburari metabolice – semn nespecific, neadaptat.
Senzatiile de greata si varsaturile nu sunt boli, insa pot fi simptome ale anumitor boli, precum:
Episoadele de varsaturi la copii si bebelusi pot fi primele semne asociate cu anumite boli sau cauze:
In cele mai multe cazuri, totusi, varsaturile la copii sunt cauzate de gastroenterita, o infectie a tractului digestiv.
Aceasta boala reprezinta cea mai frecventa cauza care provoaca varsaturile la copii si este recunoscuta ca fiind contagioasa. Astfel ca, dupa primele semne ale bolii, cel mic trebuie sa fie retras din colectivitate in maxim 24 de ore de la aparitia primelor semne.
Gastroenterita este numita adesea – gripa la stomac, si este, de obicei, cauzata de virusuri si bacterii cu care intram in contact in fiecare zi. Pe langa faptul ca boala provoaca varsaturile deranjante, gastroenterita mai poate provoca senzatiile de greata si diaree.
Infectiile cu gastroenterita, de obicei, nu dureaza mult si sunt mai degraba perturbatoare decat periculoase. Insa copiii (in special bebelusii) care nu sunt suficient de hidratati cu lichidele necesare (apa, ceaiuri, supe, apa cu zeama de lamaie) si au episoade frecvente de diaree, ar putea sa se confrunte in scurt timp cu o deshidratare. Prin deshidratare, organismul pierde nutrienti si apa, cauzand alte boli.
Ca parinte sau ingrijitor al copilului, este important sa ramaneti calm si sa ingrijiti copilul asa cum se cuvine. Cel mic s-ar putea sa fie speriat si sa se simta epuizat dupa mai multe episoade de varsaturi, de aceea, este important sa sa acordati o ingrijire atenta copilului si sa preveniti deshidratarea.
Episoadele de varsaturi pot fi simptomele ale unor boli grave. Copiii pot vomita daca au:
Daca varsaturile progreseaza pana la febra si diaree, cauza este o infectie cu un virus. Daca senzatiile de rau ale copilului persista timp de 12 ore sau mai mult, trebuie sa apelati de urgenta la medic.
Exista posibilitatea ca cel mic refuza administrarea cu lichide si varsaturile sa persiste. Apelati la medic la oricare dintre semnele deshidratarii de mai jos:
De asemenea, contactati medicul pediatru daca observati oricare dintre urmatoarele simptome, care ar putea fi un semn al unei boli mai severe decat gastroenterita:
Majoritatea copiilor care au varsaturi se recupereaza intr-un timp relativ scurt. Dupa episoadele de varsaturi, copilul poate fi infometat si insetat, de aceea, este important sa ii oferiti celui mic multe lichide pentru a ramane hidratat.
La bebelusi incercati sa ii dati 2 – 3 linguri de lichid dupa aproximativ 15 – 20 de minute de la incetarea varsaturilor. Este important sa acordati stomacului o stare de repaus inainte de a primi lichide pentru a nu le elimina.
In cazul bebelusilor care sunt alaptati, hranirea la san de catre mama se va face intre 5 – 10 minute o data la 2 ore, iar daca varsaturile au incetat, dupa aproximativ 8 ore, poate fi reluat alaptatul normal.
Parintii sau ingrijitorii copilului bolnav trebuie sa tina cont de remediile naturale pe care le pot da copiilor, insa atentie, caci nu toate lichidele sunt recomandate si copiilor care au mai putin de 6 luni sau 2 ani.
Sugarilor si copiilor care au episoade frecvente de varsaturi insotite de diaree li se poate da supa de morcovi calduta. La 2 ore dupa masa, se pot bea si lichide (apa sau ceai de menta).
Episoadele de varsaturi pot fi usor de recunoscut, insa dupa cum s-a precizat anterior, acestea pot fi semne ale unor boli care pot fi mai dificil de diagnosticat. Nu exista niciun test specific pentru confirmarea unui diagnostic, mai ales ca varsaturile sunt semne a mai multor conditii care trebuie eliminare pe rand. Astfel, medicul specialist va incepe sa va puna intrebi despre starea pe care o aveti, despre simptome si istoricul medical, iar apoi vi se va efectua un control fizic.
Medicul va poate recomanda sa faceti:
Tratamentul pentru varsaturi depinde de cauza care sta la baza acestei afectiuni. In principal, tratamentul poate include o multime de fluide, o dieta pe baza de lichide multe si medicamente pentru a controla starea de greata – antivomitive – care sunt ideale atat pentru adulti, cat si pentru copii. Deshidratarea severa cauzata de varsaturi poate necesita un tratament cu fluide intravenoase.
Dupa ce voi sau copilul dumneavoastra a manifestat episoade frecvente de varsaturi si greata, trebuie sa schimbati intru totul regimul alimentar pentru a diminua simptomele neplacute, dar si pentru a reface flora intestinala si stomacala.
Acronimul BRAT este prescurtarea in limba engleza a alimentelor permise in dieta si anume, banane, orez, mere si paine prajita.
Toate aceste alimente sunt usoare pentru stomac si ajuta la tratarea starilor de greata, a varsaturilor si va poate ajuta sa va recuparati intr-un timp rapid. In plus, alimentele din dieta BRAT au un continut scazut de fibre si pot trata episoadele de diaree.
In dieta BRAT se pot consuma alimente, precum:
Exista alimente care trebuie sa le evitati in timp ce urmati dieta BRAT. Acestea sunt:
In primele 6 ore de la simptomele disconfortabile de greata si varsaturi trebuie sa renuntati complet la alimentele pe care le-ati consumat inainte. Asteptati pana cand varsaturile s-au oprit pentru a oferi o pauza (odihna) stomacului.
Inainte de a introduce dieta BRAT, este recomandat sa beti multa apa si chiar bauturi sportive. Acest lucru va ajuta sa luati aportul necesar de electroliti, care a fost pierdut. Incercati sa beti des lichide, cum ar fi apa, sucul de mere, supa de legume sau de pui. Daca simptomele se intorc, nu mai beti lichidele respective si asteptati cateva ore inainte de a incerca din nou.
A doua zi este permis sa introduceti in dieta: banane, orez, biscuiti, cereale integrale, paine prajita.
Incepand cu a treia zi, puteti sa adaugati treptat alimente ca, oua fierte, carne de pui la gratar, curcan, legume fierte.
Dieta BRAT trebuie sa fie urmata pentru o perioada scurta de timp, deoarece aceasta nu este o dieta hranitoare si nu ofera elementele si substantele nutrivite necesare organismului. Dupa aceasta dieta, va veti simti mai slabit, fara vlaga, si de aceea, este important sa incepeti sa luati anumite suplimente alimentare pe baza de vitamine si multivitamine.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…