Urticaria reprezinta o reactie a pielii care provoaca leziuni  ce pot varia in dimensiune, de la pete mici, de ordinul milimetrilor, pana la pete mari de cativa centimetri in diametru. Afla care sunt simptomele si cum poti trata aceasta afectiune a pielii in urmatorul articol!

Cuprins:

1. Ce este urticaria?

2. Tipuri de urticarie

3. Cauze si factori de risc

4. Simptome

5. Urticaria la copii

6. Diagnostic

7. Tratament

8. Sfaturi pentru a combate urticaria

Ce este urticaria?

Aproximativ 20% dintre oameni au urticarie la un anumit moment in viata. Denumirea provine din cuvantul latin „urtica” (urzica). Urticaria apare pe suprafata pielii. In unele situatii urticaria poate fi insotita de angioedem, un anumit tip de umflatura care afecteaza straturile profunde ale pielii, de multe ori din zona fetei (jurul ochilor si buzelor) sau mai rar peretele abdominal sau zona scrotala. In cele mai multe cazuri, urticaria si angioedemul sunt inofensive si nu lasa urme de durata, chiar si fara tratament.

Angioedemul este o umflatura asemanatoare care survine mai profund in piele. Se considera ca urticaria si angioedemul rezulta in urma eliberarii de histamina sau de alte substante chimice in circulatia sangvina. Cauza acestei eliberari este necunoscuta, desi au fost depistate o serie de substante care ar declansa urticaria, cum ar fi alimentele, polenul, parul de animale, latexul, veninul de insecte, infectiile, boala, frigul, caldura, lumina si tulburarile emotionale. Ca si in cazul multor alergii, ereditatea poate juca un rol important in aparitia urticariei si a angioedemului.

Alimentele care pot produce urticarie sunt scoicile, pestele, nucile, ouale si laptele. Au mai fost incriminate penicilina si aspirina. Unii oameni fac urticarie in urma contactului cu polen si par de animal.

Urticaria este, de obicei, insotita de o senzatie de mancarime (pruruit) sau arsura. Poate avea aspect de pete plane rosii (macule), de ridicaturi (papule) sau de ridicaturi cu lichid clar sau purulent  (pustule). Aceasta afectiune poate fi declansata de expunerea la anumite alimente, medicamente sau alte substante.

Cel mai comun tratament pentru urticarie si angioedem este medicatia antihistaminica. Angioedemurile grave pot pune viata in pericol in cazul in care umflatura afecteaza gatul sau limba, blocand caile respiratorii.

Tipuri de urticarie

Datorita anumitor caracteristici, precum modul de aparitie si durata in care eruptia cu urticarie persista la nivelul pielii, aceasta afectiune poate fi:

  • Urticarie acuta (care poate sa apara in mod spontan, la cateva minunte in urma unei interactiuni cu organismul care contine in compozia sa factorul alergenic si daunator. Urticaria acuta dureaza mai putin de 5 saptamani)
  • Urticarie cronica (variaza in dimensiuni si in simptomele de mancarime, care pot aparea si disparea in mod repetat. Urticaria cronica dureaza mai mult de 6 saptamani si poate sa apara lunar sau anual la nivelul pielii. De cele mai multe ori, urticaria cronica este un semn al unei probleme grave de sanatate, cum ar fi bolile tiroidiene sau lupusul)
  • Vasculita alergenica (este o forma de urticarie care poate fi caracterizata prin inflamarea vaselor sangvine care se afla in componenta pielii)

Cauze si factori de risc

Urticaria apare atunci cand organismul elibereaza histamina si alte substante chimice sub suprafata pielii. Histamina si substantele chimice provoaca inflamatii ce determina acumulare de lichid sub piele (pustule). La aproximativ 50% din toate cazurile de urticarie cauza nu este  cunoscuta. Totusi se pot enumera o parte din ele:

  • Medicamente – inclusiv aspirina sau antibioticele .
  • Alimente – mai multe tipuri de produse alimentare pot declansa urticaria. Cele mai des intalnite sunt nucile, ciocolata, unele fructe citrice, crustaceele, aditivii alimentari, ouale si produsele din grau.
  • Infectii cum ar fi gripa, raceala, febra glandulara si hepatita B.
  • Zonele de razboi. De-a lungul istoriei, in timpul razboaielor, bolile dermatologice au fost responsabile pentru morbiditatea trupelor, moralul slab si lupta ineficace. Dermatitele, alunitele benigne, urticaria si leziunile canceroase ale pielii, sunt printre cele mai frecvente diagnostice in randul personalului militar, care a fost evacuat din zona de lupta din cauza bolilor dermatologice.
  • Parazitii intestinali
  • Sistemul nervos
  • Extremele de temperatura
  • Unele animale de companie
  • Acarienii
  • Inundatiile si uraganele – bolile de piele, incluzand urticaria, sunt frecvent intalnite in randul populatiei unde au avut loc inundatii si uragane. Muncitorii din constructii care ajuta la repararea structurilor deteriorate sunt, de asemenea, afectati de boli de piel, conform unor studii.
  • Expunerea la soare (lucita estivala)
  • Latexul
  • Unele plante
  • Muscaturile de insecte
  • Unele substante chimice
  • Bolile cronice – cum ar fi bolile tiroidiene sau lupusul.

Este dificil de determinat ce anume declanseaza urticaria cronica (urticaria pe termen lung). Urticaria cronica, in general, incepe ca un raspuns autoimun al organismului, in care anumite celule (mastocite) determina eliberarea sub piele, de histamina si diverse substante chimice, cauzand scurgeri ale vaselor de sange mici, ceea ce duce la aparitia de pustule.

Simptome

Umflaturile cunoscute sub numele de urticarie, pot aparea pe piele sub forma unei eruptii cutanate. Ele sunt, de obicei, de culoare roz sau rosie si au forma ovala sau rotunda, variind in dimensiune de la cativa milimetri la cativa centimetri in diametru. Acestea pot da o senzatie intensa de mancarime.

Aceste pustule apar de obicei in serii si apar frecvent pe fata sau extremitati (brate, maini, degete, picioare). In cele mai multe cazuri, o serie va disparea dupa cateva ore, fiind inlocuite cu altele noi . Ele pot aparea pe o singura parte a corpului sau pe mai multe parti. In majoritatea cazurilor simptomele nu sunt prezente pentru mai mult de 8 pana la 12 ore si rareori continua mai mult de 24 de ore. Cu toate acestea, la unii pacienti simptomele pot persista pentru cateva zile si chiar mai multe luni.

Anafilaxia este o reactie alergica severa. Pacientul poate avea dificultati de respiratie grave si isi poate pierde chiar constiinta si chiar sa moara daca nu este tratat rapid. Reactia alergica poate implica tot corpul. Anafilaxia este o urgenta medicala. Daca cineva are urticarie, este important sa fim in alerta pentru alte simptome care ar putea indica o astfel de reactie. Oricine experimenteaza simptomele enumerate mai jos ar trebui sa solicite imediat serviciile medicale de urgenta:

  • greata si varsaturi
  • umflarea mucoasei gurii, limbii, buzelor si gatului cauzand dificultati de respiratie
  • piele rece si umeda
  • batai rapide ale inimii
  • senzatie de lesin sau ameteala
  • sentiment neasteptat, brusc si intens de anxietate
  • dungi ridicate, rosii si adesea pruriginoase de diferite marimi care apar si dispar aleator pe suprafata pielii
  • aparitia de dungi pe zona pruriginoasa (dermatografism)

Impactul urticariei

Expertii spun ca in aproximativ 50%, dintre toate cazurile de urticarie, cauza nu este determinata clar. De asemenea aproximativ 1 din fiecare 6 oameni vor suferi de urticarie la un moment dat in viata lor. Copiii si femeile sunt mai frecvent afectate decat barbatii adulti.

Urticaria nu este contagioasa, nu se transmite de la o persoana la alta persoana. Atunci cand simptomele dureaza mai putin de 6 saptamani urticaria se numeste urticarie acuta. Aceasta este de departe cea mai frecventa forma de urticarie intalnita,  25% dintre persoanele cu urticarie acuta au de asemenea, si angioedem. Daca simptomele de urticarie continua pentru mai mult de sase saptamani ea este numita urticarie cronica.

Urticaria si angiodermul

Angiodermul se manifesta prin: dungi late pe suprafata pielii, mai ales in jurul ochilor si al buzelor, dar mai ales pe maini si picioare, precum si pe gat.

Cat de grave sunt urticaria si angioedemul?

Urticaria si angioedemul sunt, in general, lipsite de pericol. Ele nu lasa semne in timp si uneori produc doar cateva simptome. Dar cand angioedemul afecteaza gatul sau limba, poate obstructiona caile aeriene si poate deveni amenintatoare pentru viata. Pe langa aceasta, angioedemul ereditar, o forma rara de boala, este mult mai suparator si poate fi deosebit de periculos. Rezulta dintr-o tulburare a unei proteine din sange care implica raspunsul sistemului imunitar. Simptomele acestei afectiuni includ o tumefac-tie nepruriginoasa, posibil asociata cu crampe abdominale si diaree.

Urticaria la copii

La fel ca la adulti, urticaria este o reactie alergica a pielii, in care apar zone rosii si umflate pe piele, care creeaza disconfortul de senzatie de mancarime. Urticaria poate aparea pe tot corpul sau doar pe o parte a corpului. Cauzele urticariei la copii pot avea ca declansatori hrana, anumite medicamente, expunerea la razele soarele, purtarea unor haine care in timpul miscarii, acestea se freaca de piele si provoaca zgarierea pielii, etc.

Cele mai frecvente simptome ale urticariei la copii sunt:

  • Suprafete ale pielii umflate si de culoare roz sau rosiatic
  • Urticaria poate sa apara in mod spontan si sa dispara in 24 de ore
  • Cele mai multe urticarii la copii sunt cauzate de boli virale acute

Cel mai eficient tratament pentu copii include antihistaminice, insa cel mai indicat este sa mergeti la medicul specialist pentru a i se face copilului un control mai amanuntit si pentru a se stabili care sunt factorii declansatori. In functie de acestia, copilului i se va putea administra tratamentul corespunzator.

Diagnostic

Medicul de familie sau medicul generalist poate diagnostica cu usurinta urticaria acuta prin examinarea eruptiilor de pe piele. Medicul va incerca sa afle care a fost cauza declansatoare, deoarece acest lucru poate ajuta la prevenirea recidivelor pacientului. De obicei, medicul va cere pacientului sa raspunda la urmatoarele intrebari:

  • Cand a inceput episodul de urticarie.
  • In ce situatie a inceput episodul.
  • Daca pacientul lucreaza intr-un loc in care poate exista potential declansator, cum ar fi manusi de latex, produse chimice sau animale.
  • Ce medicamente isi administreaza pacientul, inclusiv suplimentele pe baza de plante.
  • Istoricul medical al pacientului.
  • Daca pacientul a fost muscat de o insecta.
  • Daca are rude apropiate care au, de asemenea, sau au avut urticarie.

In jumatate din cazurile de urticarie, medicul si pacientul nu vor afla cauza reala. Cu toate acestea, cele mai multe cazuri se vor rezolva in cateva zile si nu se vor repeta. Daca medicul are indicii despre factorul declansator, care cauzeaza reactia alergica a pacientului, el poate recomanda pacientului efectuarea unor teste serologice sau cutanate, in vederea determinarii sensibilitatii pacientului la anumite substante, cum ar fi produsele chimice, particule de praf, acarieni, alimente,etc.

Daca urticaria continua pentru mai mult de sase saptamani, probabilitatea ca ea sa aiba o cauza externa de declansare este extrem de mica, si din aceasta cauza nu sunt recomandate testele de alergie. Cu toate acestea, medicul va fi interesat de factorii care pot exacerba urticariile existente, cum ar fi alcoolul, consumul de cofeina, factorii de stres, etc. Daca exista cauze care pot sta la baza  urticariei cronice, medicul poate dispune urmatoarele teste:

  • analize de sange pentru a afla daca pacientul sufera de anemie
  • analiza scaunului pentru verificarea existentei unor paraziti intestinali
  • ESR (rata de sedimentare a hematiilor), care poate identifica problemele cu sistemul imunitar al pacientului
  • analize pentru tiroida, care sa identifice o posibila hipertiroidie (tiroida hiperactiva) sau hipotiroidie (tiroida hipoactiva)
  • teste ale functiei hepatice – acestea pot identifica daca pacientul are probleme cu ficatul.

Tratament

Afectiuni alergice cutanate, cum ar fi urticaria si dermatita atopica, poate provoca disconfort, avand un impact negativ asupra calitatii vietii, putand provoca uneori complicatii grave. Ca si alte afectiuni alergice, aceste tulburari pot fi adesea tratate eficient.

Urticaria acuta

In general nu este nevoie de tratament pentru urticarie acuta, deoarece simptomele sunt de obicei usoare, iar starea este de scurta durata si rareori reapare. Cu toate acestea, in cazul in care simptomele sunt mai severe sau daca starea persista, pacientului i se pot administra antihistaminice. Antihistaminicele blocheaza efectele histaminelor si reduc iritatiile si mancarimea.

Antihistaminicele actuale pot avea anumite reactii negative, cum ar fi stari de somnolenta. De aceea, unii pacienti ar trebui sa verifice modul in care reactioneaza la antihistaminice inainte de folosirea utilajelor grele sau de a conduce o masina. Antihistaminicele pot provoca somnolenta de multe ori in cazul in care pacientul consuma si alcool. Unii pacienti pot beneficia de antihistaminice care provoaca somnolenta, mai ales in cazul in care mancarimea cauzeaza probleme de somn.

Femeile gravide nu ar trebui sa ia antihistaminice, cu exceptia cazului in care medicul considera ca  beneficiile sunt mai mari decat riscurile.

Urticaria cronica

Pacientii cu urticarie cronica vor urma un tratament care va avea ca scop controlul simptomelor si evitarea agravarii lor. Pacientii care au urticarie cronica si angioedem ar trebui sa consulte un medic imunolog, alergolog sau un dermatolog. Angioedemul poate cauza dificultati de respiratie, care pot cauza probleme serioase. Pacientii care au doar urticarie cronica si nimic altceva, dar ale caror simptome sunt inca severe ar trebui sa consulte, de asemenea, un medic specialist.

Antihistaminicele – antihistaminicele pot trata simptomele de urticarie cronica. Daca simptomele cauzeaza probleme de somn, pacientul poate lua, de asemenea, antihistaminice care provoca somnolenta.

Creme pentru urticarie

  • Creme cu mentol – s-a dovedit ca acestea ar fi o alternativa utila la antihistaminice pentru pacientii cu prurit.
  • Creme cu corticosteroizii – acestea pot fi prescrise pentru pacientii cu urticarie cronica ale caror simptome sunt mai severe.

Complicatii urticarie acuta

Aproximativ un sfert din toti pacientii cu urticarie acuta dezvolta, de asemenea, angioedem acut, care ar trebui sa se rezolve in termen de aproximativ trei zile. Pacientii care au probleme respiratorii ar trebui sa solicite imediat serviciile de urgenta. Angioedemul este tratat cu antihistaminice si corticosteroizi pe cale orala.

Complicatii urticarie cronica

Aproximativ jumatate din toti pacientii cu urticarie cronica vor cunoaste o ameliorare semnificativa de la 3 pana la 5 ani. Un sfert din toti pacientii vor avea in continuare simptome o perioada mai lunga de peste 10 ani. Ca in orice boala cronica, pacientul poate deveni frustrat si in dificultate. Aproximativ 15% dintre pacientii cu urticarie cronica au raportat sentimente de depresie. Pacientii cu simptome de depresie trebuie sa informeze medicul lor, deoarece depresia este tratabila.

Tratament naturist

  • Acupunctura

Acupunctura este o tehnici holistica care provine din practicile traditionale ale medicinei chineze. Cand vine vorba de urticarie, aupunctura ofera pacientului o usurare imediata a starilor de mancarime si a umflaturilor de pe piele.

  • Uleiul de cocos

Uleiul de cocos actioneaza ca un hidratant natural al pielii si va ameliora senzatia de mancarime intensa care insoteste eruptiile cutanate. De asemenea, are proprietati antimicrobiene care protejeaza pielea de dezvoltarea oricaror infectii bacteriene sau fungice.

  • Bai cu fulgi de ovaz

Adaugati fulgi de ovaz in apa putin rece in cada si inmuiati corpul timp de 10-15 minute. Baile cu apa putin mai rece calmeaza pielea si usureaza disconfortul prin micsorarea porilor pielii. De asemenea, aceste bai reci au un efect antiinflamator, iar fulgii de ovaz contin amidon si beta-glucani, care au proprietati de protectie a pielii. In plus, ovazul mai contine si fenoli care au efecte antioxidante si antiinflamatorii asupra pielii.

  • Bicarbonat de sodiu

Se amesteca apa cu bicarbonat de sodiu pana cand se obtine o pasta. Apoi, pasta obtinuta se acopera uniform intreaga zona afectata si se lasa pe piele pana cand se usuca, iar la final, spalati-va cu apa rece. Alcalinitatea bicarbonatului de sodiu usureaza si reduce mancarimea si iritarea pielii.

  • Aloe vera

Luati gelul proaspat de la aloe vera si aplicati-l direct pe zona afectata. Lasati-l timp de 20 pana la 30 de minunte sa actioneze, iar apoi spalati-va cu apa rece. Repetati aceasta procedura de 2 ori pe zi pentru rezultate optime. Glucomananii prezenti in gelul de aloe vera accelereaza procesul de vindecare. Are, de asemenea, proprietati hidratante si antiinflamatorii.

  • Ceai verde

Tot ce trebuie sa faceti este sa beti o cana cu ceai verde la care sa adaugati si o lingura de miere. Polifenolii prezenti in ceaiul verde reduc inflamatia cauzata de urticarie si eruptiile cutanate similare. Ceaiul verde are, de asemenea, proprietati antioxidante si antihistaminice, care vor rezolva problema de la radacini.

  • Ghimbir

Se amesteca o lingurita de suc proaspat de ghimbir cu 2 lingurite de miere si se bea acest preparat de 3 ori pe zi. Ghimbirul functioneaza ca un purificator natural al sangelui si elimina senzatia de mancarime in timp ce stimuleaza fluxul sanguin. De asemenea, ghimbirul are proprietati antiinflamatorii.

Sfaturi pentru a combate urticaria

  • Evitarea factorilor declansatori – anumiti factori declansatori pot accentua urticaria existenta. De aceea este important ca pacientul sa identifice si sa cunoasca acesti factori declansatori si sa-i evite. Amintiti-va ca  urticaria cronica nu este declansata de acesti factori, dar ei pot influenta negativ. Pacientul trebuie sa se abtina de la consumul de alcool sau sa-l reduca considerabil. Este necesar ca el sa  evite anumite medicamente, de asemenea.
  • Evitarea stresului poate ajuta, cu toate ca aceste lucru nu poate fi usor, mai ales daca simptomele afecteaza calitatea vietii pacientului. Unele sapunuri  pot accentua simptome, precum si cremele si detergentii.
  • Meditatia sau hipnoza – anumite tehnici de relaxare  sau hipnoza pot ajuta la reducerea simptomelor si nivelului de stres la pacientii grav afectati.
  • Dieta – multi pacienti declara ca anumite alimente pot accentua simptomele. Acesta este un subiect controversat in care medicii par a avea opinii diferite. Urmatoarele alimente sunt cunoscute ca pot declansa producerea de histamina: spanac, peste, iaurt, peste, rosii, alimente procesate, alimente cu aditivi alimentari, carne, ciocolata, capsuni.

 

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-hives/symptoms-causes/syc-20352719
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/157260.php
  3. https://www.verywellhealth.com/urticaria-overview-1068810
  4. https://draxe.com/hives-treatment/
  5. https://www.stylecraze.com/articles/effective-home-remedies-for-hives/#gref

 

Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma