Uleiul de palmier – toxic sau benefic pentru sanatate

Uleiul de palmier este unul dintre cele mai consumate, dar si cele mai controversate uleiuri vegetale la nivel mondial. Sunt studii care sustin beneficiile uleiului de palmier, in timp ce altele afirma ca este un produs cancerigen. Iata in ce conditii devine periculos uleiul de palmier si care sunt efectele lui asupra sanatatii in functie de produsul consumat.

Cuprins:

  1. Ce este uleiul de palmier si cum se obtine?
  2. Ce contine uleiul de palmier?
  3. Informatii nutritionale
  4. Beneficii si proprietati
  5. Riscuri pentru sanatate
  6. Contraindicatii

Ce este uleiul de palmier si cum se obtine?

Uleiul de palmier este un ulei vegetal folosit pe scara larga ca ingredient in multe produse alimentare si pentru prepararea termica a alimentelor (prajire). De asemenea, unele produse cosmetice sau de igiena contin ulei de palmier.

La fel ca uleiul de cocos, uleiul de palmier este semisolid la temperatura camerei, avand un punct de topire la peste 35 de grade Celsius si un punct de prajire la peste 232 de grade Celsius. Uleiul de palmier este mult mai ieftin decat celelalte uleiuri vegetale. Acest lucru se reflecta in faptul ca o treime din productia mondiala de ulei vegetal este reprezentata de ulei de palmier.

Uleiul de palmier este extras din fructele carnoase ale palmierilor din zonele tropicale ale Africii si Americii de Sud. In aceste regiuni, extractia si utilizarea uleiului de palmier dateaza de peste 5.000 de ani. Principalele soiuri utilizate in productia uleiului sunt palmierul african (Elaeis guineensis), originar din Africa de Ves si Sud-Vest, si palmierul american (Elaeis oleifera), originar din America de Sud. In prezent, hibrizi ai acestor arbori sunt cultivati in Asia de Sud-Est, in special in Malaezia si Indonezia, care furnizeaza peste 80% din productia mondiala de ulei de palmier.

Ulei de palmier hidrogenat vs ulei de palmier brut

Exista doua metode de productie a uleiului de palmier:

  • Presare la rece sau la cald – este o metoda traditionala, prin care se obtine din pulpa rosie a fructului de palmier un ulei brut, superior din punct de vedere calitativ, cu o culoare rosiatica-portocalie si aroma de morcov sau dovleac, datorita continutului ridicat de betacaroten.
  • Hidrogenare – este o metoda industriala, prin care se obtine ulei de palmier hidrogenat sau partial hidrogenat, care contine acizi grasi trans, daunatori pentru sanatate; fiind destinat industriei alimentare si industriei cosmetice.

Ce contine uleiul de palmier?

In compozitia nutritionala a unei linguri de ulei de palmier (14 grame) se afla:

  • Calorii: 114
  • Grasimi: 14 grame
  • Grasimi saturate: 7 grame
  • Grasimi mononesaturate: 5 grame
  • Grasimi polinesaturate: 1,5 grame
  • Vitamina E: 11% din doza zilnica recomandata (DZR)
  • Proteine: 0
  • Carbohidrati: 0
  • Fibre: 0

Toate caloriile uleiului de palmier provin din grasimi. Principalul tip de grasime saturata din acest ulei este acidul palmitic, care furnizeaza 44% din calorii. De asemenea, contine cantitati mai mari de acid oleic si mai mici de acid linoleic si acid stearic.

Informatii nutritionale

Uleiul de palmier este folosit in bucatarie, mai ales in friteuza, pentru prajirea alimentelor de tip fast-food: cartofi prajiti, pui pane, chiftele, gogosi s.a. Acest ulei este foarte rezistent si stabil la temperaturi inalte, avand un punct de fum la peste 200 de grade Celsius. De asemenea, este utilizat cu precadere in preparate africane sau asiatice care presupun prajirea unor condiment picante (curry, chutney).

Uleiul de palmier este unul dintre principalele ingrediente din untul de arahide sau alte creme tartinabile, fiind utilizat ca stabilizator pentru a omogenizarea produsului.

Tot ca ingredient, uneori sub denumirea incompleta de ulei vegetal, uleiul hidrogenat de palmier se afla in compozitia urmatoarelor alimente procesate:

  • Dulciuri: biscuiti, fursecuri, briose, prajituri etc.
  • Produse de patiserie
  • Cereale pentru micul dejun
  • Chipsuri, snacksuri
  • Ciocolata
  • Inghetata
  • Alimente congelate semipreparate
  • Sosuri, maioneze
  • Margarina

In industria cosmetica, uleiul de palmier intra in compozitia unor produse precum: rujuri, farduri, creme, paste de dinti, sapunuri, detergenti.

Mai nou, uleiul obtinut din palmieri a atras atentia si sursa alternativa de energie, trecand testele ca si combustibil biodiesel pentru autovehicule.

Beneficii si proprietati

Uleiul de palmier este asociat cu beneficii pentru sanatate doar in masura in care se consuma ulei de palmier natural, presat la rece. Acest tip de ulei contine vitamina E si betacaroten (precursor al vitaminei A), ceea ce ii confera proprietati antioxidante si antiinflamatoare. De aici provin principalele beneficii ale uleiului de palmier brut, natural.

Ulei de palmier beneficii

Optimizeaza nivelul de energie

Betacarotenul din compozitia uleiului de palmier se dovedeste un nutrient foarte bun pentru imbunatatirea nivelului de energie, dar si pentru stimularea echilibrului hormonal in organism. Uleiul de palmier brut este o sursa naturala de antioxidanti, care ajuta la prevenirea daunelor produse de stresul oxidativ, conform cercetatorilor de la Bhabha Atomic Research Center, Mumbai – India.

Protejeaza vederea

Stim cu totii ca betacarotenul este extrem de important pentru o vedere sanatoasa. Or, carotenoizii care se gasesc in uleiul de palmier brut actioneaza ca mecanisme puternice de aparare a ochilor impotriva unor boli care apar odata cu varsta: cataracta, degenerescenta maculara legata de varsta.

Lupta impotriva bolilor cardiovasculare

Un studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition sustine efectele benefice ale uleiului de palmier asupra inimii si vaselor de sange. Chiar daca cea mai mare parte din compozitia uleiului de palmier este alcatuita din grasimi, acestea sunt intr-o proportie echilibrata. De aceea, sunt considerate grasimi „bune”, care ajuta la echilibrul dintre colesterolul bun (HDL) si colesterolul rau (LDL). Prin mentinerea unui echilibru sanatos al colesterolului, se poate reduce riscul de infarct sau de accident vascular cerebral. Din punct de vedere al protectiei cardiovasculare, unele studii avanseaza ideea ca „uleiul de palmier este echivalentul tropical al uleiul de masline”. Dar sa nu uitam ca este vorba despre uleiul de palmier brut, nerafinat.

Ajuta sanatatea creierului

Acel ulei brut obtinut din pulpa fructului de palmier este o sursa excelenta de tocotrienoli, forma pura de vitamina E, cu proprietati puternice antioxidante care mentin si sanatatea creierului. Conform unor studii, tocotrienolii din ulei de palmier pot ajuta la prevenirea aparitiei unor boli neurodegenerative, cum ar fi dementa Alzheimer sau alte leziuni cerebrale asociate cu imbatranirea.

Riscuri pentru sanatate

Ulei de palmier cancerigen

Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentara (AESA) atrage atentia asupra efectelor daunatoare pe care le au uleiurile de palmier obtinute prin hidrogenare. Atunci cand este supus unor temperaturi inalte (la prajire), acest ulei elibereaza esteri glicerici si alte substante care s-au dovedit cancerigene. Asadar, atunci cand ajunge la temperaturi de peste 200 de grade Celsius, uleiul de palmier devine nociv pentru sanatate.

Ulei de palmier hidrogenat

Ulei de palmier hidrogenat este utilizat atat pentru prajit, cat si pentru produse de patiserie, dulciuri, inghetata, alimente semipreparate. Ca urmare a utilizarii masive in industria alimentara, cererea de ulei de palmier a crescut enorm in ultimii ani. Numai ca, incepand din 2015, specialistii, in frunte cu Administratia alimentelor si medicamentelor din SUA (FDA), solicita producatorilor de alimente eliminarea grasimilor trans din produse. Inclusiv Organizatia Mondiala a Sanatatii considera grasimile trans ca fiind toxice si actioneaza sa le elimine din alimente. Consumul de acizi grasi trans se asociaza cu risc de boli cardiovasculare, boli neurodegenerative, boli inflamatorii intestinale, cancer.

Uleiul de palmier, la originea unei catastrofe ecologice

Potrivit expertilor, uleiul de palmier este cel mai ieftin si mai productiv dintre uleiurile vegetale. Pentru a obtine 10 tone de ulei de palmier se folosesc 1,2 hectare de palmieri. Pentru aceeasi cantitate de ulei sunt necesare 6 hectare de rapita sau de floarea-soarelui sau 8 hectare de maslini. Palmierul e castigator detasat la capitolul rentabilitate. De aceea, plantatiile intensive de palmieri au inlocuit rapid padurea tropicala, fapt ce constituie o adevarata catastrofa ecologica, semnaleaza autoritatile.

Contraindicatii

Consumul de alimente prajite sau procesate industrial, mai ales cand contin ulei de palmier hidrogenat, este contraindicat persoanelor cu predispuse la boli cardiovasculare. Cei care au niveluri ridicate ale colesterolului, trigliceridelor, glicemiei, cei cu obezitate, diabet, hipertensiune arterial nu ar trebui sa consume ulei de palmier. Concentratia mare de acizi grasi saturati provoaca efecte daunatoare asupra arterelor coronare si vaselor care alimenteaza creierul.

Acest ulei de palmier este contraindicat si celor care vor sa slabeasca. Consumat prin prajire sau prin intermediul alimentelor procesate industrial, uleiul de palmier ingrasa. Iar de aici pana la problemele de sanatate mentionate anterior mai este doar un pas.

Referinte:

https://www.healthline.com/nutrition/palm-oil

https://www.organicfacts.net/health-benefits/oils/palm-oil

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1139/palm-oil

https://www.health.com/food/palm-oil

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Vezi comentariile

  • Toti spun ca este nociv pentru organism ,ma refer la colosterol,din cauza grasimilor saturate care se aproprie de 50% iar voi spuneti ca este bun!!!

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma