Uleiul de catina – Stiai ca uleiul de catina are puternice proprietati antioxidante si poate oferi beneficii pentru piele, par, sistemul digestiv si nu numai? Iata ce beneficii are si cum se foloseste.

Cuprins:

  1. Informatii generale
  2. Compozitia uleiului de catina
  3. Cum se foloseste uleiul de catina?
  4. Beneficiile uleiului de catina
  5. Reactii adverse
  6. Cui nu ii este recomandat uleiul de catina?

Informatii generale

Uleiul de catina poate fi extras din boabele sau din semintele de catina (Hippophae oleum). Poate fi folosit pentru uz intern (mai ales sub forma de capsule) sau uz extern. Folosit topic, este un excelent agent de curatare si exfoliant natural. De asemenea, poate ajuta la vindecarea arsurilor, taieturilor, ranilor, arsurilor solare, eruptiilor cutanate si altor tipuri de leziuni ale pielii.

Ulei de catina are culoarea chihlimbarului, cu tenta de rosiatic. Acest lucru este datorita carotenoizilor din compozitie, ce confera si pigmentul fructelor. Mirosul este de lemn umed iar aroma se reduce treptat.

Se obicei se cumpara in sticulete/flacoane mici de pana la 100 ml, de culoare bruna pentru a preveni oxidarea. Se pastreaza la temperatura camerei, ferit de umiditate si lumina directa a soarelui.

Compozitia uleiului de catina

Uleiul de catina este bogat in vitamine, minerale si substante benefice ca antioxidanti mai ales, ca protejeaza impotriva imbatranirii si a unor afectiuni. Contine si quercitina, un flavonoid ce poate reduce riscul de boli de inima. Contine un amalgam de vitamine si minerale, cum ar fi potasiu, calciu, magneziu, fier, fosfor, acid folic, biotina, vitaminele B1, B2, B6, C si E.

Mai mult de jumatate dintre grasimile din uleiul de catina sunt reprezentate de acizi grasi mono- si polinesaturati, care sunt doua tipuri de grasimi sanatoase. Uleiul de catina este si o sursa importanta de acizi grasi Omega-3, Omega-6, Omega-7 si Omega-9.

Boabele de catina contin aceeasi cantitate de vitamina E ca germenii de grau, mai multa vitamina A decat morcovii, mai multa vitamina C decat portocalele, rosiile si kiwi si de patru ori mai mult superoxid dismutaza (SOD), o enzima importanta care poate ajuta la reducerea radicalilor liberi, decand ginsengul.

Cum se foloseste uleiul de catina?

Cu mii de ani in urma tibetanii si practicantii medicinei chinezesti foloseasca catina pentru ameliorarea diferitelor probleme de sanatate. Aceasta planta este renumita in medicina ayurvedica.

Uleiul de catina este bine cunoscut pentru proprietatile de vindecare si intinerire a pielii. Folosit topic, este un produs excelent de curatare naturala si exfoliere si poate ajuta la vindecarea arsurilor, taieturilor, arsurilor solare si altor tipuri de leziuni ale pielii.

Se poate aplica topic direct pe piele sau in compozita altor produse, de obicei cate 3 picaturi pentru ten, dimineata si seara. Intern, se recomanda de obicei 1/4 lingurita diluata in apa sau 20 picaturi/zi de 3 ori pe zi, timp de o luna pentru adulti. Pentru copii se recomanda maximum 5 picaturi de 3 ori pe zi, timp de o luna. Adesea, se recomanda cure de acest tip de 2-3 ori pe an. In general pentru uz intern se recomand uleiul din seminte de catina, iar pentru uz extern cel din fructe de catina.

Beneficiile uleiului de catina

La ce e buna catina? Uleiul de catina are proprietati antioxidante, antiinflamatorii si antivirale ridicate care pot imbunatati sanatatea generala. Iata cateva beneficii ulei de catina:

Ulei de catina pentru sanatatea pielii

Uleiul de catina este un ingredient in unele produse anti-imbatranire. Se poate aplica direct pe piele in forma nediluata. Cu toate acestea, trebuie intotdeauna sa efectuati un test pe o portiune mica de piele pentru a va asigura ca uleiul nu duce la iritarea pielii sau la arsuri chimice. Aplicarea uleiului de catina pe piele ofera urmatoarele beneficii pentru sanatate.

Compusii din uleiul de catina pot stimula sanatatea pielii atunci cand e aplicat direct. Unele cercetari arata ca uleiul de catina poate, de asemenea, sa reduca inflamatia dupa expunerea la radiatii UV, protejand pielea impotriva daunelor provocate de soare. Cercetatorii considera ca ambele efecte pot proveni din continutul de grasimi omega-7 si omega-3 din catina.

Beneficii pentru piele

  • Ridurile, liniile fine si imbatranirea pielii – Reduce semnele majore ale imbatranirii pielii. Acizii grasi si carotenoizii din uleiul de catina patrund in piele si ii asigura hranire profunda.
  • Protectie solara – Poate asigura o usoara protectie solara naturala prin amestecarea oxidului de zinc, a uleiului de catina si a unei creme de baza. Uleiul nu catina NU trebuie folosit independent ca solutie de protectie solara.
  • Pielea uscata – Aplicarea regulata a uleiului de catina hidrateaza pielea si reduce uscarea.
  • Eczemele – Uleiul de catina diluat cu gel de aloe vera poate fi util in eczema. Reduce mancarimea si favorizeaza vindecarea.
  • Celulita – Uleiul de catina poate fi folosit pentru masaj anticelulitic, favorizand reducerea depozitelor de grasime. Se maseaza in fiecare seara pe zonele afectate de celulita, masand usor.
  • Rozaceea – Poate combate rozaceea, care este roseata excesiva a pielii, datorita proprietatilor sale.
  • Acnee – Poate reduce cosurile si acneea. Se aplica direct pe cosuri folosind o discheta din bumbac.
  • Rani minore – Dupa folosirea unui antiseptic se pot aplica pe rana usoara cateva picaturi de ulei de catina amestecate cu miere. Acest mix poate accelera vindecarea ranii si are rol de pansament natural.

Ulei de catina pentru par si unghii

Si parul ar putea beneficia de proprietatile benefice ale catinei. Uleiul de catina poate fi folosit ca un tratament pentru par, oferindu-i hranire, curatare si rezistenta. Se poate aplica direct pe par inainte de spalate, lasand sa actioneze, sau ca masca in asociere cu alte produse sau alte tipuri de uleiuri.

In ceea ce priveste unghiile, uleiul de catina poate preveni exfolierea si ruperea. De asemenea, duce la unghii mai rezistente, mai sanatoase, reduce petele de pe unghii si chiar acele denivelari inestetice. Se poate aplica direct pe unghii, masand si lasand sa actioneze timp de 30 minute.

Ulei de catina pentru ulcer

Uleiul de catina poate fi un remediu natural puternic pentru ulcerele cavitatii bucale si ulcerele peptice. Se poate administra in mod intern, dar doza trebuie respectata strict deoarece este un ulei puternic si poate irita membrana digestiva daca este administrat in concentratii mari. Se foloseste  1/4 lingurita ulei de catina (presat la rece si organic) diluat in 1/2 pahar de apa sau suc natural, o data sau de maximum 2 ori pe zi. In timpul acestui tratament, evitati alimentele picante.

Remediul poate fi eficient si pentru arsuri gastrice, reflux si normalizarea secretiei acide gastrice. Cand vorbim de ulei de catina proprietati importante sunt si cele de a simula apetitul si de a ajuta digestia.

Ulei de catina pentru astm

Diluarea a 1/4 lingurita de ulei de catina in jumatate de pahar cu suc natural poate ajuta la ameliorarea simptomelor astmului. Acest ulei poate avea efecte de bronhodilatare. Se pot adauga cateva picaturi in apa calda sau in difuzor pentru inhalare.

Uleiul de catina pentru tuse

Uleiul de catina poate favoriza expectoratia. Se poate face gargara cu apa amestecata cu ulei de catina – 20 picaturi ulei la un pahar cu apa calda.

Uleiul de catina – benefic pentru sistemul imunitar

Stim ca antioxidantii sunt esentiali pentru a ajuta la prevenirea infectiilor prin combaterea radicalilor liberi care le provoaca in primul rand. Uleiul de catina are puternice proprietati antioxidante ce pot preveni infectiile. Deoarece antioxidantii contribuie la imbunatatirea functiei imunitare prin protejarea organismului impotriva infectiilor cauzate de bacterii, virusuri sau paraziti, uleiul de catina, utilizat ca parte a suplimentelor nutritive, poate sa tina la distanta bacteriile infectioase care cauzeaza inflamatie in organism si, prin urmare, poate stimula sistemul imunitar.

Ulei de catina poate ajuta la protejarea corpului impotriva infectiilor. Cand vorbim de sistem imunitar si catina proprietati importante ii sunt atribuite continutului de flavonoizi. Flavonoizii sunt compusi de plante care pot intari sistemul imunitar prin cresterea rezistentei la boli.

Uleiul de catina pentru sanatate cardiovasculara

Cand vorbim de ulei de catina beneficii importante sunt si in ceea ce priveste sanatatea inimii. Datorita proprietatilor sale antioxidante, folosirea de ulei de catina poate inhiba agregarea plachetara, care ofera efecte cardioprotective impotriva celulelor care produc radicali liberi. Administrarea de ulei de catina poate reduce riscul general de boli de inima.

Ulei de catina si diabetul zaharat

Uleiul de catina poate, de asemenea, sa previna diabetul. Poate contribui la reglarea glicemiei prin cresterea secretiei de insulina si a sensibilitatii la insulina.

Ulei de catina pentru un ficat sanatos

Ulei de catina poate contribui, de asemenea, la un ficat sanatos. Asta deoarece contine grasimi sanatoase, vitamina E si carotenoizi, toate acestea putand proteja celulele hepatice de deteriorare.

Uleiul de catina si posibilul efect anticancerigen

Compusii prezenti in uleiul de catina pot ajuta la combaterea cancerului. Aceste efecte protectoare pot fi datorate continutul de flavonoizi si antioxidanti din ulei. Ulei de catina alba este bogat in quercetina, un flavonoid care pare sa ajute la distrugerea celulelor canceroase. De asemenea, antioxidantii din catina, inclusiv carotenoizii si vitamina E pot sa protejeze impotriva unor boli.

Anumite studii au sugerat ca extractele de catina pot preveni raspandirea celulelor caneroase. Cu toate acestea, efectele de lupta impotriva cancerului ale uleiului de catina sunt mult mai usoare decat cele ale medicamentelor pentru chimioterapie. Catina sau alte tratamente naturiste NU trebuie folosite pentru a inlocui medicamentele si tratamentele anticancerigene de baza.

Un studiu ale carui rezultate au fost publicate in jurnalul Frontiers in Pharmacology (2018) sugereaza ca desi activitatea anticancerigena a catinei a fost confirmata in studii de laborator in vitro si in studii in vivo pe animale, tratamentul, eficienta si siguranta la om nu au fost testate.

Reactii adverse

Uleiurile de catina sunt, in general, considerate sigure. Cu toate acestea, ar trebui sa alegeti intotdeauna uleiuri presate la rece si pure si sa le evitati cele extrase folosind solventi. Utilizarea de solventi produce multe substante chimice daunatoare in ulei, chiar daca acestea pot fi in ppm sau ppb (parti per milion, parti pe miliard). Chiar si in aceste cantitati mici, substantele chimice nocive pot avea un impact asupra sanatatii pe termen lung.

Cand il administrati intern, luati intotdeauna aproximativ 1/4 lingurita diluat la jumatate de pahar cu lichid. Nu depasiti aceasta cantitate. Uneori pot aparea reactii alergice la acest ulei dupa aplicarea topica, sau disconfort gastric dupa administrare orala.

Cui nu ii este recomandat uleiul de catina?

Ca si in cazul altor uleiuri din plante, se recomanda sa fiti precauti atunci cand utilizati ulei de catina, mai ales daca aveti anumite probleme de sanatate. Uleiul de catina este sigur pentru majoritatea adultilor sanatosi, dar nu trebuie utilizat de catre copii mici, persoane diagnosticate cu cancer si cei cu alergii sau hipersensibilitati la planta.

Deoarece nu exista dovezi stiintifice privind siguranta pentru femeile insarcinate sau mamele care alapteaza, se recomanda sa evitati acest ulei daca sunteti gravida, alaptati sau intentionati sa ramaneti insarcinata in viitorul apropiat.

Interactiuni

Contraindicatii pot aparea atunci cand luati ulei de catina impreuna cu antibiotice, medicamente pentru tensiunea arteriala precum inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ACE), ierburi si suplimente. Aveti grija de urmatoarele reactii adverse:

  • Reducerea nivelului de zahar din sange – administrati cu precautie daca aveti diabet zaharat si luati tratament cu insulina, deoarece catina are proprietati de scadere a glicemiei.
  • Cresterea riscului de sangerare – catina poate creste riscul de sangerare atunci cand este administrata impreuna cu aspirina, anticoagulante, medicamente antiplachetare sau medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).
  • Reducerea agregarii trombocitelor – catina, atunci cand este consumata alaturi de diluanti sangvini, poate scadea agregarea plachetara.
  • Poate scadea eficienta unor medicamente, ca ciclofosfamida sau epirubicina, sau alte medicamente imunosupresoane sau de chimioterapie.

Referinte:
(1) Abundance of active ingredients in sea-buckthorn oil, link: https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12944-017-0469-7
(2) Sea buckthorn oil, link: https://draxe.com/sea-buckthorn-oil/
(3) Top 12 health benefits of sea buckthorn oil, link: https://www.healthline.com/nutrition/sea-buckthorn-oil#section9
(4) Benefits and side effects of sea buckthorn oil, link: https://www.organicfacts.net/health-benefits/oils/sea-buckthorn-oil.html
(5) Sea buckthorn, link: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-765/sea-buckthorn
(6) The Anticancer Activity of Sea Buckthorn [Elaeagnus rhamnoides (L.) A. Nelson], link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5861756/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma