Turmericul (Curcuma longa) este o planta din care se obtin diverse suplimente alimentare si condimente utilizate in gastronomie. Extractul de turmeric contine curcumina, una dintre cele mai puternice substante antioxidante. Aflati totul despre beneficiile turmericului si in ce boli poate fi folosit.

Cuprins:

  1. Ce este turmericul?
  2. Ce contine turmericul?
  3. Care sunt beneficiile turmericului?
  4. Boli tratate cu ajutorul curcumei
  5. Administrare si utilizare
  6. Cum se foloseste turmericul in bucatarie?
  7. Efecte adverse

Ce este turmericul?

Turmericul, denumit si sofranul indian sau condimentul auriu, este o planta inalta care creste in Asia si America Centrala. Turmericul care se gaseste in rafturile magazinelor si in dulapurile de condimente este facut din radacinile macinate ale plantei. Culoarea galbena stralucitoare a turmericului procesat a inspirat multe culturi sa foloseasca aceasta planta drept colorant. Turmericul macinat este, de asemenea, un ingredient important in pudra de curry.

Planta se gaseste spre vanzare sub forma de capsule, ceaiuri, pulberi si extracte.

Curcumina este ingredientul activ al turmericului si are proprietati biologice puternice. Medicina ayurvedica, un sistem traditional indian de tratament, recomanda turmericul pentru o varietate de afectiuni de sanatate. Printre acestea se numara durerea cronica si inflamatia. Medicina occidentala a inceput sa studieze turmericul drept calmant si agent de vindecare.

Ce contine turmericul?

Conform specialistilor americani, o lingura de pulbere de turmeric contine:

Aceeasi lingura de turmeric ofera:

  • 26 la suta din necesarul zilnic de mangan
  • 16% din necesarul zilnic de fier
  • 5% din necesarul zilnic de potasiu
  • 3% din necesarul zilnic de vitamina C

Turmericul este condimentul care ii confera celebrului curry culoarea galbena. Este folosit in India de mii de ani drept condiment si planta medicinala. Recent, stiinta a inceput sa sustina ceea ce indienii stiau de multa vreme – contine intr-adevar compusi cu proprietati medicinale. Acesti compusi sunt numiti curcuminoizi, dintre care cel mai important este curcumina.

Curcumina este principalul ingredient activ al turmericului. Aceasta are efecte antiinflamatorii puternice si este un antioxidant foarte bun.

Cata curcumina contine turmericul

Cu toate acestea, continutul de curcumina din turmeric nu este atat de mare. Este de aproximativ 3% din greutate.

Majoritatea studiilor efectuate pe aceasta planta folosesc extracte de turmeric care contin in majoritate curcumina in sine, dozele depasind de obicei 1 gram pe zi. Ar fi foarte dificil sa atingeti aceste niveluri doar folosind condimentele cu turmeric din alimente.

Prin urmare, daca doriti sa aveti parte de efectele complete, trebuie sa luati un supliment care contine cantitati semnificative de curcumina.

Din pacate, curcumina este slab absorbita in fluxul sanguin. Poate fi consumat in combinatie cu piperul negru, care contine piperina, o substanta naturala care imbunatateste absorbtia curcuminei cu 2.000%. Cele mai bune suplimente cu curcumina contin piperina, crescand substantial eficacitatea acestora.

Curcumina este, de asemenea, solubila in grasimi, deci poate fi o idee buna sa o consumati in asociere cu alimente care contin grasimi sanatoase.

Care sunt beneficiile turmericului?

Turmeric beneficii

Curcumina este un compus natural antiinflamator

Inflamatia este incredibil de importanta. Aceasta ajuta corpul sa lupte cu invadatorii straini si are, de asemenea, un rol in repararea daunelor. Daca nu ar exista aceste inflamatii, agentii patogeni precum bacteriile ar putea prelua cu usurinta controlul asupra corpului si ar putea chiar sa provoace decesul.

Desi inflamatia acuta, pe termen scurt, este benefica, poate deveni o problema majora atunci cand devine cronica si ataca in mod necorespunzator propriile tesuturi ale corpului.

Oamenii de stiinta cred acum ca inflamatia cronica usoara joaca un rol major in aproape fiecare boala cronica, occidentala. Printre aceste afectiuni se numara bolile de inima, cancerul, sindromul metabolic, boala Alzheimer si diverse afectiuni degenerative.

Prin urmare, orice lucru care poate ajuta la combaterea inflamatiei cronice are o potentiala importanta in prevenirea si chiar tratarea acestor boli.

Curcumina si eficienta sa in lupta cu inflamatiile

Curcumina este un puternic antiinflamator. De fapt, este atat de puternica incat poate fi la fel de eficienta precum medicamentele antiinflamatoare, fara efecte secundare.

Blocheaza NF-kB, o molecula care calatoreste in nucleele celulelor si activeaza genele care cauzeaza inflamatie. Se crede ca NF-kB joaca un rol major in declansarea multor boli cronice.

Fara a intra insa in detalii (inflamatia este extrem de complicata), curcumina este o substanta bioactiva care combate inflamatia la nivel molecular.

Turmericul creste semnificativ capacitatea antioxidanta a corpului

Se crede ca daunele oxidative reprezinta unul dintre mecanismele care stau in spatele imbatranirii si al multor boli.

Aceste daune se caracterizeaza prin radicali liberi, molecule puternic reactive cu electroni neimperecheati. Radicalii liberi tind sa reactioneze cu substante organice importante, cum ar fi acizii grasi, proteinele sau ADN-ul. Principalul motiv pentru care antioxidantii sunt atat de benefici este ca protejeaza corpul de radicalii liberi.

Datorita structurii sale chimice, curcumina este un puternic antioxidant care poate neutraliza radicalii liberi. In plus, curcumina creste activitatea propriilor enzime antioxidante ale corpului.

In acest fel, curcumina lupta impotriva radicalilor liberi. Ii blocheaza direct, apoi stimuleaza propriul sistem de aparare antioxidant al corpului.

Curcumina protejeaza creierul

In urma cu ceva timp, se credea ca neuronii nu pot sa se divida si sa se inmulteasca dupa prima perioada a copilariei. Cu toate acestea, acum se stie ca acest lucru se petrece. Neuronii sunt capabili sa formeze conexiuni noi, iar in anumite zone ale creierului se pot multiplica si pot creste ca numar.

Unul dintre principalii factori ai acestui proces este factorul neurotrofic derivat din creier (BDNF), acesta fiind un tip de hormon de crestere care functioneaza in creier.

Multe afectiuni cerebrale comune au fost asociate cu scaderea nivelului acestui hormon, printre care depresia si boala Alzheimer. Interesant este ca substanta din turmeric, curcumina, poate creste nivelul de BDNF.

Astfel, poate fi eficienta in procesele de intarziere sau chiar inversare a multor boli ale creierului si afectiuni ale creierului legate de varsta. De asemenea, poate imbunatati memoria si va poate face mai inteligenti, ceea ce pare logic avand in vedere efectele sale asupra nivelurilor de BDNF. Cu toate acestea, sunt necesare studii controlate la oameni pentru a confirma acest lucru.

Turmeric pentru digestie

Turmericul adauga aroma alimentelor, lucru care explica prezenta sa in compozitia unuia dintre cele mai populare condimente – curry. In plus, turmericul poate juca un rol important si in digerarea acelui aliment. Condimentul poate contribui la o digestie sanatoasa datorita proprietatilor sale antioxidante si antiinflamatorii.

Turmericul este utilizat in medicina ayurvedica ca agent de vindecare a problemelor digestive. Medicina occidentala a inceput de curand sa studieze modul in care turmericul poate fi de ajutor in tratarea inflamatiei intestinelor si permeabilitatea intestinului. Condimentul este testat ca tratament pentru sindromul intestinului iritabil (SII).

Imbunatateste functia hepatica

Turmericul a atras recent atentia datorita abilitatilor sale antioxidante. Efectul antioxidant al turmericului pare a fi atat de puternic incat poate opri deteriorarea ficatului de catre toxine. Aceasta ar putea fi o veste buna pentru persoanele care iau medicamente puternice pentru diabet sau alte afectiuni de sanatate care le-ar putea afecta ficatul daca sunt utilizate pe termen lung.

Turmericul slabeste?

Consumul mare de turmeric nu reprezinta cu siguranta o modalitate de a pierde in greutate. Cu toate acestea, se spune ca turmericul reduce inflamatia asociata obezitatii. Astfel, cura cu turmeric poate oferi un imbold planului de slabit.

Potrivit unui studiu realizat in 2009 pe soareci, la Universitatea Tufts, curcumina poate suprima de fapt cresterea tesutului adipos. Insa n-au fost facute cercetari similare asupra oamenilor. Deci nu se poate spune cu certitudine daca turmericul are acelasi efect si asupra oamenilor.

Cura cu turmeric si pierderea in greutate

Cu toate ca turmericul suprima cresterea tesutului adipos si ajuta la reducerea inflamatiei, nu reprezinta un miracol pentru slabit. Puteti totusi sa includeti turmericul in fiecare masa. Trebuie, insa, sa consumati cat mai putine calorii daca doriti sa slabiti. Combinatia dintre o dieta corecta si exercitiile fizice va ajuta sa slabiti intr-o maniera sanatoasa.

Boli tratate cu ajutorul curcumei

Curcumina ar putea reduce riscul de boli cardiace

Bolile de inima sunt principala cauza de deces in lume. Cercetatorii au studiat timp de mai multe decenii incercand sa afle multe despre ce se intampla. Nu este surprinzator ca bolile cardiace sunt incredibil de complicate si pot fi cauzate de o multime de lucruri. Curcumina poate fi benefica in procesul de inversare a mai multor pasi care provoaca boli cardiace.

Cel mai probabil, principalul beneficiu al curcuminei atunci cand vine vorba de boli de inima este imbunatatirea functiei endoteliului, care este mucoasa vaselor de sange. Este bine cunoscut faptul ca disfunctia endoteliala este un factor important al bolilor de inima si este caracterizata de incapacitatea endoteliului de a regla tensiunea arteriala, coagularea sangelui si alti factori.

Curcumina, la fel de eficienta ca miscarea fizica si medicamentele

Potrivit mai multot studii, curcumina imbunatateste functia endoteliala. Un studiu a descoperit ca este la fel de eficienta ca exercitiile fizice, in timp ce un alt studiu arata ca da la fel de multe roade ca medicamentul Atorvastatin.

In plus, curcumina reduce inflamatia si oxidarea, care joaca un rol si in declansarea bolilor de inima.

Calmeaza durerile

Turmericul are efect calmant. Acest condiment are reputatia de a calma durerea de artrita. Studiile par sa sprijine teoria ca turmericul pentru ameliora durerile. In cadrul unui astfel de studiu, specialistii au descoperit ca poate fi la fel de eficient ca ibuprofenul in cazul persoanelor cu artrita la genunchi.

Desi recomandarile privind dozarea par sa varieze, cei care au participat la studiu au luat 800 mg de turmeric sub forma de capsule in fiecare zi.

Reduce riscul de cancer

Curcumina poate functiona ca tratament pentru cancer. Studiile sugereaza ca are efecte de protectie impotriva cancerului pancreatic, cancerului de prostata si a mielomului multiplu.

Curcumina poate fi utila in prevenirea si tratarea bolii Alzheimer

Boala Alzheimer este cea mai frecventa boala neurodegenerativa din lume si o cauza principala a dementei. Din pacate, nu exista inca un tratament bun pentru Alzheimer. Prin urmare, prevenirea bolii este cea mai importanta.

Se pare ca exista vesti bune la orizont, deoarece curcumina poate sa traverseze bariera sange-creier (bariera hemato-encefalica). Se stie ca inflamatia si deteriorarea oxidativa pot provoca boala Alzheimer, iar curcumina are efecte benefice pentru ambele. In plus, o caracteristica cheie a bolii Alzheimer este acumularea de incurcaturi proteice numite placi amiloide. Conform studiilor, curcumina poate ajuta la curatarea acestor placi.

Curcumina are beneficii incredibile impotriva depresiei

Curcumina poate trata depresia. In cadrul unui studiu controlat, 60 de persoane cu depresie au fost impartite in trei grupuri. Un grup a luat Prozac, un alt grup un gram de curcumina si al treilea grup atat Prozac, cat si curcumina. Dupa 6 saptamani, curcumina a imbunatatit starea pacientilor la fel de mult ca Prozac. Cei care au luat atat Prozac, cat si curcumina au avut parte de cele mai bune rezultate. Conform acestui mic studiu, curcumina este la fel de eficienta ca un antidepresiv.

Depresia poate fi, de asemenea, cauzata de un nivel redus de factor neurotrofic derivat din creier (BDNF) si de un hipocampus care se micsoreaza, o zona a creierului cu rol in invatare si memorie. Curcumina creste nivelul BDNF, putand inversa unele dintre aceste modificari.

Exista, de asemenea, unele dovezi conform carora curcumina poate stimula neurotransmitatorii creierului serotonina si dopamina.

Administrare si utilizare

Adulti – administrare orala

  • Pentru colesterol ridicat: 1,4 grame de extract de turmeric in doua doze separate administrate zilnic, timp de 3 luni.
  • Pentru mancarime (prurit): 1500 mg de turmeric in trei doze separate, zilnic, timp de 8 saptamani. De asemenea, un produs specific care contine extract de turmeric si ardei iute sau lung a fost folosit zilnic timp de 4 saptamani.
  • Pentru osteoartrita: 500 mg de turmeric, de patru ori pe zi, timp de 4-6 saptamani. 500 mg dintr-un extract de turmeric specific au fost utilizate de doua ori pe zi, timp de 6 saptamani

Copii – administrare orala:

  • Pentru niveluri ridicate de colesterol sau alte grasimi (lipide) din sange (hiperlipidemie): 1,4 grame de extract de turmeric in doua doze separate, zilnic, timp de 3 luni au fost utilizate la copii cu varsta de cel putin 15 ani.

De asemenea, pacientii pot opta pentru unguent cu turmeric, cu efect antiinflamator.

Turmeric ceai

Ceaiul de turmeric cu miere este recomandat pentru ameliorarea simptomelor racelilor.

Turmericul este de asemenea disponibil ca supliment, sub forma de capsule, lichide, extracte si tincturi care contin pulbere. Bromelaina, un extract proteic derivat din ananas, creste absorbtia si efectele turmericului, de aceea este adesea combinat cu turmericul din aceste produse.

Trebuie sa va adresati unui medic inainte de a lua orice suplimente pentru a va asigura ca pot fi consumate in siguranta.

Cum se foloseste turmericul in bucatarie?

Turmericul este un condiment extrem de versatil, care poate fi adaugat in preparate in mai multe feluri.

  • Turmericul poate fi adaugat in amestecuri de condimente, cum ar fi curry sau alte combinatii de condimente pentru gratar.
  • Poate fi adaugat intr-un dressing folosind o parte ulei, o parte otet si condimente, printre care si turmericul.
  • La marinarea carnii se poate adauga turmeric.

Turmeric retete

Alternativ, incercati aceste retete sanatoase si delicioase elaborate de dieteticieni autorizati:

  • Vinegreta cu turmeric si lime
  • Smoothie cu turmeric si mango
  • Lapte cu turmeric
  • Supa de aur cu turmeric

Efecte adverse

Turmericul aduce beneficii potentiale pentru sanatate, insa poate veni la pachet si cu anumite riscuri care merita luate in considerare inainte de a-l consuma cantitati mari.

Probleme de stomac

Aceiasi agenti din turmeric care sustin sanatatea digestiva pot irita daca sunt consumati in cantitati mari. Turmericul stimuleaza stomacul sa produca mai mult acid gastric. Cu toate ca acest lucru poate sustine digestia in cazul unora, ii poate afecta negativ pe altii.

Proprietati anticoagulante

Proprietatile de purificare ale turmericului pot produce, de asemenea, sangerari mai usoare. Motivul este neclar. Alte beneficii evidente, cum ar fi scaderea colesterolului si a tensiunii arteriale, ar putea afecta modul in care turmericul functioneaza in sange.

Persoanele care iau anticoagulante, cum ar fi warfarina, ar trebui sa evite consumul de turmeric in doze mari.

Stimularea contractiilor uterine

Probabil ati auzit ca alimente asezonate cu curry pot stimula travaliul. Cu toate ca exista putine date clinice care sa sustina aceasta afirmatie, studiile sugereaza ca turmericul poate ameliora simptomele PMS.

Femeile insarcinate ar trebui sa evite sa ia suplimente cu turmeric din cauza efectelor sale anticoagulante.

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-turmeric
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/306981
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/318405
  4. https://www.rxlist.com/turmeric/supplements.htm
  5. https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/weight-loss/heres-how-turmeric-can-help-you-lose-weight/articleshow/63628328.cms
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma