Cefalee de tensiune – cauze, simptome, tratament

Cefaleea de tensiune este cel mai frecvent tip de durere de cap, manifestata prin senzatie de apasare sau durere difuza la nivelul tamplelor, fruntii sau care cuprinde intreaga suprafata a capului. Aflati de ce apare o cefalee de tensiune, cum se manifesta si cum se trateaza.

Cuprins:

  1. Ce este cefaleea de tensiune?
  2. Simptome
  3. Cauze si factori de risc
  4. Cefalee de tensiune in sarcina
  5. Diagnostic
  6. Cum se trateaza cefaleea de tensiune?
  7. Complicatii
  8. Metode de prevenire

Ce este cefaleea de tensiune?

Cefaleea de tensiune este, de obicei, o durere de cap difuza, usoara sau moderata, fiind de multe ori descrisa ca “o banda stransa in jurul capului”. Cefaleea de tensiune este cel mai frecvent tip de durere de cap si totusi cauzele sale nu sunt bine intelese.

Pacientii au la dispozitie tratamente pentru durerile de cap. Cefaleea de tensiune poate fi remediata prin adoptarea unor obiceiuri de viata sanatoase, gasirea unor tratamente nemedicamentoase eficiente si utilizarea in mod corespunzator a medicamentelor.

Simptome

Semnele si simptomele care descriu o cefalee de tensiune sunt:

  • Durerile de cap
  • Senzatia de etanseitate sau presiune la nivelul fruntii sau pe lateralele si in spatele capului
  • Sensibilitate la nivelul scalpului, gatului si muschilor umerilor

Cefaleea de tensiune este impartita in doua categorii principale – episodice si cronice.

Dureri de cap episodice

Durerea de cap episodica poate dura de la 30 de minute pana la o saptamana. Durerile de cap de tensiune episodice frecvente apar mai putin de 15 zile pe luna, timp de cel putin trei luni. Durerile de cap de tensiune episodice frecvente se pot croniciza.

Dureri de cap de tensiune cronice

Acest tip de cefalee de tensiune dureaza ore si poate fi continuu. Daca apar 15 sau mai multe zile pe luna, timp de cel putin trei luni, durerile de cap sunt considerate cronice.

Cefalee de tensiune vs. migrene

Durerea de cap de tensiune poate fi deosebita cu greu de migrene. In plus, cei care au dureri de cap de tensiune episodice frecvente, pot avea si migrene.

Spre deosebire de unele forme de migrene, cefaleea de tensiune nu este de obicei asociata cu tulburari de vedere, greata sau varsaturi. Desi activitatea fizica agraveaza de obicei migrenele, aceasta nu inrautateste durerea de cap de tensiune. Cefaleea este insotita de sensibilitate mare la lumina sau sunete, insa acestea nu sunt simptome comune.

Cand se recomanda sa mergeti la medic

Programati o vizita la doctor

Consultati medicul daca durerile de cap de tensiune va afecteaza viata de zi cu zi sau daca trebuie sa luati medicamente pentru cefalee mai mult de doua ori pe saptamana.

Ocazional, durerile de cap pot indica o afectiune medicala grava, cum ar fi o tumora cerebrala sau ruperea unui vas de sange slabit (anevrism cerebral).

Cand trebuie sa solicitati ajutor de urgenta

Daca aveti oricare dintre aceste semne sau simptome, solicitati ingrijiri de urgenta:

  • Durere brusca si severa de cap
  • Cefalee cu febra, gat rigid, confuzie mentala, convulsii, vedere dubla, slabiciune, amorteala sau dificultati de vorbire
  • Cefaleea aparut in urma unei lovituri la cap, mai ales daca durerea de cap se agraveaza

Cauze si factori de risc

Cefaleea de tensiune este cauzata de contractii musculare in zona capului si gatului.

Aceste tipuri de contractii pot fi cauzate de o varietate de:

  • alimente
  • activitati
  • factori de stres

Unii oameni dezvolta cefalee de tensiune dupa ce privesc pentru prea mult timp in ecranul computerului sau dupa ce au condus un timp indelungat. Temperaturile reci pot provoca, de asemenea, cefalee de tensiune.

Alti factori declansatori ai durerii de cap de tensiune sunt:

Cefalee de tensiune in sarcina

Aproximativ 26 la suta dintre durerile de cap care apar in timpul sarcinii sunt durerile de cap de tensiune. Anuntati-l pe medic daca aveti dureri de cap cronice sau migrene in timpul sarcinii sau daca ati mai avut in trecut migrene.

Cefaleea de tensiune apare frecvent in primul trimestru de sarcina. Acest lucru se poate intampla deoarece corpul sufera mai multe modificari in aceasta perioada. Cefaleea poate fi declansata de urmatoarele conditii:

  • modificari hormonale
  • volum mai mare de sange
  • modificari privind greutatea.

Daca aveti cefalee de tensiune, nu luati medicamente fara avizul medicului. Incercati sa va odihniti, beti un ceai linistitor sau aplicati o compresa in jurul capului.

Diagnostic

Daca aveti dureri de cap cronice sau recurente, medicul poate efectua examene fizice si neurologice, apoi va incerca sa identifice tipul si cauza durerilor de cap cu ajutorul acestor abordari:

Descrierea durerilor

Doctorul poate afla multe despre durerile de cap doar in urma descrierii pe care o ofera pacientul. De aceea, asigurati-va ca transmiteti toate aceste detalii:

  • Caracteristicile durerii. Durerea este pulsatorie? Sau este constanta si surda? Ascutita sau intepatoare?
  • Intensitatea durerii. Un bun indicator al gravitatii durerilor de cap este capacitatea de functionare pe care o are persoana afectata in timpul acestor simptome. Sunteti capabili sa lucrati? Cefaleea va trezeste din somn sau va impiedica sa adormiti?
  • Localizarea durerii. Simtiti durere la nivelul intregului cap, pe o singura parte a capului, sau doar pe frunte sau in spatele ochilor?

Testele de imagistica

Daca aveti dureri de cap neobisnuite sau complicate, medicul poate recomanda efectuarea unor teste pentru a exclude cauzele grave ale cefaleei, cum ar fi o tumora. Exista doua teste obisnuite cu ajutorul carora doctorul poate privi in interiorul craniului. Printre acestea se numara:

Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN)

O scanare RMN presupune folosirea unui camp magnetic, a undelor radio si a tehnologiei computerului pentru a produce imagini clare.

Tomografie computerizata (CT)

O scanare CT este o procedura imagistica de diagnostic care foloseste o serie de raze X directionate de calculator pentru a oferi o vedere cuprinzatoare asupra creierului.

Cum se trateaza cefaleea de tensiune?

Unele persoane cu cefalee de tensiune nu solicita ingrijiri medicale si incearca sa trateze singure acasa durerea. Din nefericire, administrarea repetata a calmantelor (fara retea) poate cauza de fapt un alt tip de durere de cap, cefaleea de produsa de supradoza de medicamente.

Cefalee de tensiune tratament

Medicamente pentru forme acute

Exista o varietate de medicamente, atat pe baza de reteta, cat si fara, pentru a reduce durerea cauzata de o cefalee. Printre aceste medicamente se numara:

Calmantele

Calmantele simple fara reteta sunt de obicei primele prescrise pentru reducerea durerilor de cap. Printre acestea se numara aspirina, ibuprofenul si naproxenul. Medicamentele eliberate pe baza de reteta sunt indometacina si ketorolac.

Medicamente combinate

Aspirina, acetaminofenul sau ambele sunt adesea combinate cu cofeina sau un medicament sedativ pentru a se crea un singur medicament. Medicamentele combinate pot fi mai eficiente decat calmantele care au un singur ingredient. Multe medicamente combinate sunt disponibile fara reteta.

Triptani si narcotice

In cazul persoanelor care se confrunta atat cu migrene, cat si cu dureri de cap episodice, un triptan poate calma eficient durerea ambelor tipuri de dureri de cap. Opiaceele sau narcoticele sunt rareori folosite in acest caz din cauza efectelor secundare si a potentialului de dependenta.

Medicamente preventive

Medicul poate prescrie medicamente care sa reduca frecventa si severitatea crizelor, mai ales daca aveti dureri de cap frecvente sau cronice care nu sunt ameliorate de analgezice si alte remedii.

Printre medicamentele preventive se pot numara:

Antidepresivele triciclice

Antidepresivele triciclice, inclusiv amitriptilina si protriptilina, sunt cele mai utilizate medicamente pentru prevenirea durerilor de cap. Efectele secundare ale acestor medicamente sunt constipatia, somnolenta si gura uscata.

Alte antidepresive

Exista, de asemenea, unele dovezi care sustin utilizarea antidepresivelor venlafaxina si mirtazapina.

Anticonvulsivante si relaxante musculare

Alte medicamente care pot preveni o cefalee de tensiune sunt anticonvulsivantele, cum ar fi topiramatul. In acest caz, insa, este nevoie de mai multe cercetari.

Poate fi necesar ca medicamentele preventive sa fie luate timp de mai multe saptamani sau chiar mai mult de atat pentru a se acumula in organism inainte de a incepe sa dea roade. Deci nu va frustrati daca nu observati imbunatatiri ale starii la scurt timp dupa ce ati inceput sa luati un astfel de medicament.

Doctorul va monitoriza evolutia tratamentului pentru a vedea cum functioneaza medicatia preventiva. Intre timp, utilizarea excesiva de calmante pentru durerile de cap poate interfera cu efectele medicamentelor preventive.

Cefalee de tensiune tratament naturist

Odihna, aplicarea pungilor cu gheata sau un dus lung si fierbinte pot fi suficiente pentru a calma o cefalee de tensiune. Exista cateva strategii care pot ajuta la reducerea gravitatii si frecventei durerilor de cap cronice fara a fi utilizate medicamente. Incercati cateva dintre urmatoarele metode:

Gestionati-va nivelul de stres

Puteti reduce stresul prin planificarea si organizarea in avans a zilei. O alta metoda este de a permite mai mult timp pentru a va relaxa. Si daca sunteti prinsi intr-o situatie stresanta, puteti face un pas inapoi.

Folositi termoterapia

Aplicarea caldurii sau a ghetii – indiferent de preferinta – pentru a calma durerile de muschi poate ameliora o cefalee de tensiune. Daca vreti sa folositi caldura, utilizati o sticla cu apa calda, o compresa calda sau un prosop fierbinte. De asemenea, de mare ajutor poate fi o baie fierbinte. Daca optati pentru gheata, infasurati o punga cu gheata sau una de legume congelate intr-un prosop pentru a va proteja pielea.

Perfectionati-va postura corporala

O postura buna va poate ajuta sa evitati incordarea si tensionarea muschilor. Cand stati in picioare, tineti-va umerii in spate si capul la un nivel potrivit. Trage-ti de abdomen si de fese. Cand stati pe scaun, asigurati-va ca aveti coapsele la un nivel paralel cu pamantul si ca nu aveti capul prea in fata.

Complicatii

Deoarece durerile de cap sunt atat de frecvente, acestea pot afecta productivitatea si calitatea vietii generale, mai ales daca sunt cronice. Din cauza durerilor frecvente, de asemenea, nu puteti participa la anumite activitati. Poate fi necesar sa ramaneti acasa pentru a lucra sau, daca mergeti la locul de munca, capacitatea de functionare va fi, cel mai probabil, afectata.

Metode de prevenire

Pe langa exercitiile fizice obisnuite, stresul poate fi redus cu ajutorul tehnicilor precum terapia biofeedback si cea de relaxare.

Terapia biofeedback

Aceasta tehnica va invata sa va controlati anumite raspunsuri ale organismului care ajuta la reducerea durerii. In timpul unei terapii biofeedback, sunteti conectati la dispozitive care monitorizeaza si va ofera feedback cu privire la functiile corpului, cum ar fi tensiunea musculara, ritmul cardiac si tensiunea arteriala. Invatati apoi cum sa reduceti tensiunea musculara si sa incetiniti ritmul cardiac si incepeti sa respirati singuri.

Terapia cognitiv-comportamentala

Acest tip de psihoterapie va poate ajuta cum sa gestionati situatiile stresante si va poate ajuta sa reduceti frecventa si severitatea durerilor de cap.

Alte tehnici de relaxare

Cefaleea poate fi ameliorata sau combatuta cu ajutorul metodelor de relaxare, printre care respiratia profunda, yoga, meditatia si relaxarea musculara progresiva.

Puteti folosi medicamente in combinatie cu tehnicile de gestionare a stresului pentru o si mai mare eficienta in tratarea cefaleei.

Adoptati un stil de viata sanatos

In plus, puteti adopta un stil de viata sanatos pentru a preveni durerile de cap:

  • Dormiti suficient, insa nu foarte mult.
  • Nu fumati.
  • Faceti sport in mod regulat.
  • Mesele zilnice trebuie sa fie regulate si echilibrate.
  • Beti multa apa.
  • Limitati consumul de alcool, cofeina si zahar.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tension-headache/symptoms-causes/syc-20353977
  2. https://www.healthline.com/health/tension-headache
  3. https://www.healthline.com/health/pregnancy/headache-during-pregnancy
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma