Tulburarile de echilibru pot provoca ameteala, persoana avand senzatia ca totul se misca in jurul sau, mers nesigur sau chiar imposibilitatea de a merge. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele, simptomele si tratamentul pentru tulburari de echilibru.

Cuprins:

  1. Ce sunt tulburarile de echilibru?
  2. Cauze pentru pierderea echilibrului
  3. Cum se manifesta?
  4. Diagnostic
  5. Tratament pentru tulburari de echilibru
  6. Metode de prevenire

Ce sunt tulburarile de echilibru?

O persoana care acuza probleme de echilibru se poate simti ametita si poate avea impresia ca incaperea in care se afla se invarte. Pentru a descrie mai usor semnele, putem folosi celebra expresie: ”se invarte casa cu ea”. In plus, ar putea avea impresia ca urmeaza sa cada. Aceste senzatii pot aparea indiferent daca sta intinsa, pe scaun sau in picioare.

Pentru a avea un echilibru normal, multe sisteme corporale – printre care muschii, oasele, articulatiile, vederea, organul de echilibru din urechea interna, nervii, inima si vasele de sange – trebuie sa functioneze normal. Daca aceste sisteme nu functioneaza bine, puteti intampina pierderi de echilibru.

Exista o multime de afectiuni medicale care pot da nastere unor tulburari de echilibru. Cu toate acestea, cele mai multe tulburari de echilibru apar din cauza afectarii organului din urechea interna responsabil cu echilibrul (sistemul vestibular).

Cauze pentru pierderea echilibrului

Problemele de echilibru pot fi cauzate de mai multe boli diferite. Cauza problemelor de echilibru este de obicei asociata cu simptomele specifice.

Senzatia de miscare sau invartire

Aceasta senzatie poate fi provocata de multe afectiuni, cum ar fi:

Boala Meniere

Pe langa vertij brusc si sever, boala Meniere poate provoca pierderi fluctuante de auz si zgomot, sunete sau senzatie de plenitudine in ureche. Cauza bolii Meniere nu este pe deplin cunoscuta. Boala Meniere este rara si se dezvolta de obicei la persoane cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani.

Migrene

Cefaleea specifica migrenelor poate provoca sensibilitate la miscare (migrena vestibulara). Migrena este o cauza frecventa a ametelilor.

Neurinom de acustic

Aceasta tumora noncanceroasa (benigna), cu dezvoltare lenta, apare la nivelul unui nerv care afecteaza auzul si echilibrul. Pacientul poate prezenta tulburari de echilibru, dar cele mai frecvente simptome sunt pierderea auzului si sunetul din ureche. Neurinomul de acustic este o afectiune rara.

Nevrita vestibulara

Aceasta tulburare inflamatorie, probabil cauzata de un virus, poate afecta nervii din zona responsabila cu echilibrul aflata in urechea interna (urechea interna echilibru). Simptomele sunt in majoritatea cazurilor severe si persistente si pot fi sub forma de greata si dificultati de mers. Semnele pot dura cateva zile si se amelioreaza treptat, fara tratament.

Sindromul Ramsay Hunt

Aceasta afectiune mai este cunoscuta si sub denumirea de herpes zoster oticus. Ea apare atunci cand nervii faciali, auditivi si vestibulari din apropierea uneia dintre urechi sunt afectati de o infectie asemanatoare zonei zoster. Pacientul poate acuza ameteala, dureri de ureche, slabiciune faciala si pierderea auzului.

O lovitura la cap

Anumite tulburari de echilibru pot fi cauzate si de o contuzie sau un traumatism produs la nivelul capului.

Rau de miscare

Unii oameni pot avea tulburari de echilibru atunci cand merg cu barca, masina si avionul sau in timpul plimbarilor din parcurile de distractii. Raul de miscare este frecvent la persoanele cu migrene.

Senzatie de lesin

Senzatia de lesin poate fi asociata cu:

Hipotensiunea ortostatica (hipotensiune posturala)

Cei care se aseaza sau se ridica prea repede pot experimenta o scadere semnificativa a tensiunii arteriale, actiune care duce la aparitia presincopei.

Boala cardiovasculara

Presincopa mai poate fi provocata de ritmuri cardiace anormale (aritmie cardiaca), ingustarea sau blocarea vaselor de sange, un muschi cardiac ingrosat (cardiomiopatie hipertrofica) sau o scadere a volumului sanguin. Toate aceste conditii reduc fluxul sanguin.

Pierderi de echilibru sau instabilitate

Alti oameni pot resimti pierderi de echilibru in timp ce merg. Acestea pot fi cauzate de:

  • Probleme vestibulare. Problemele urechii interne pot provoca senzatia de cap plutitor sau greoi, precum si instabilitate in intuneric.
  • Leziuni nervoase la nivelul picioarelor (neuropatie periferica). Aceste probleme pot duce la dificultati cu mersul.
  • Probleme articulare, musculare sau de vedere. Slabiciunea musculara si articulatiile instabile pot contribui la pierderea echilibrului. De asemenea, problemele de vedere pot duce la instabilitate.
  • Pierderea echilibrului sau instabilitatea poate fi un efect secundar al medicamentelor.
  • Anumite afectiuni neurologice. Printre acestea se numara spondiloza cervicala si boala Parkinson.

Tulburari de echilibru si ameteala

Senzatia de ameteala poate fi cauzata de:

  • Probleme ale urechii interne. Anomaliile sistemului vestibular pot produce o senzatie de plutire sau o senzatie falsa de miscare.
  • Tulburari psihiatrice. Depresia (tulburarea depresiva majora), anxietatea si alte tulburari psihiatrice pot provoca tulburari de echilibru.
  • Respiratie anormal de rapida (hiperventilatie). Aceasta afectiune este insotita de multe ori de anxietate si poate provoca lesin.
  • Lesinul poate fi un efect secundar al medicamentelor.

Cine risca sa aiba probleme de echilibru?

Riscul de tulburari de echilibru este mai mare in randul persoanelor care iau anumite medicamente, sufera de o infectie virala, au probleme cu urechea interna sau se recupereaza in urma unui traumatism la cap.

Riscul aparitiei unor tulburari de echilibru este si mai mare daca persoana are mai mult de 65 de ani si sufera de artrita, hipertensiune sau hipotensiune arteriala.

Mersul cu barca sau calatoriile cu avionul pot provoca, de asemenea, tulburari de echilibru temporare.

Cum se manifesta?

Pierderea echilibrului

Principalele semne si simptome ale problemelor de echilibru sunt:

  • Senzatia de miscare sau rotire
  • Senzatia de lesin (presincopa)
  • Ameteala si dezechilibru
  • Pierderea echilibrului in picioare sau instabilitate
  • Modificari ale vederii, cum ar fi vederea incetosata
  • Confuzie

Diagnostic

Medicul incepe, de obicei, prin verificarea simptomelor si a istoricului medical si prin efectuarea unui examen fizic si neurologic.

De asemenea, doctorul poate recomanda anumite teste pentru a determina daca simptomele sunt cauzate de probleme in functionarea echilibrului din urechea interna. Printre acestea se numara:

Teste auditive

Problemele de auz sunt frecvent asociate cu tulburari de echilibru.

Posturografie

In timpul acestui test, persoana poarta un ham de siguranta si incearca sa ramana in picioare in timp ce se afla pe o platforma aflata in miscare. Posturografia le arata specialistilor pe care parti ale sistemului de echilibru se bazeaza cel mai mult persoana respectiva.

Electronistagmografie si nistagmografie video

Ambele teste inregistreaza miscarile ochilor, care joaca un rol in functia vestibulara si echilibru. Electronistagmografia foloseste electrozi, in timp ce nistagmografia video foloseste camere mici pentru a inregistra miscarile ochilor.

Test de scaun rotativ

Miscarile ochilor sunt analizate in timp ce persoana sta pe un scaun controlat de un computer care se misca incet intr-un singur loc aflat intr-un cerc.

Manevra Dix-Hallpike

In cadrul testului, medicul va roteste cu atentie capul in diferite pozitii in timp ce va urmareste miscarile ochilor. Aceasta actiune are rolul de a determina daca aveti o senzatie falsa de miscare sau de invartire.

Testul potentialelor evocate vestibulare miogene

In cadrul testului, medicul ataseaza mai multi senzori pe gat, frunte si sub ochi pentru a masura mici modificari ale contractiilor musculare drept reactie la sunete.

Testele de imagistica

Cu ajutorul scanarii prin rezonanta magnetica (RMN) si a tomografiei computerizate (CT), medicii pot afla daca aceste tulburari de echilibru pot fi produse de anumite conditii medicale care stau la baza.

Testarea tensiunii arteriale si a ritmului cardiac

Pentru a determina daca o persoana are scaderi semnificative ale tensiunii arteriale, doctorii ii pot verifica tensiunea arteriala in timp ce sta pe scaun si apoi in picioare, timp de 2-3 minute. De asemenea, pentru a afla daca simptomele sunt provocate de o afectiune cardiaca, medicii ar putea verifica frecventa cardiaca in timp ce pacientul sta in picioare.

Tratament pentru tulburari de echilibru

Doctorii recomanda tratamentul in functie de cauza problemelor de echilibru. Printre variantele de tratament se numara:

Exercitii de recapatare a echilibrului (recuperare vestibulara)

Pacientii pot apela la serviciile terapeutilor instruiti in tratarea problemelor de echilibru. Acestia au capacitatea de a pune la punct un program personalizat de exercitii destinate recapatarii echilibrului. Terapia va poate ajuta sa ameliorati starea de dezechilibru, sa va adaptati la a trai cu un echilibru mai precar si sa mentineti activitatea fizica la un nivel sanatos. Pentru a preveni caderile, terapeutul va poate recomanda un ajutor, cum ar fi un baston. In plus, va poate spune ce modificari puteti face in casa astfel incat sa reduceti riscul de cadere.

Modificarea dietei si a stilului de viata

In cazul persoanelor care sufera de boala Meniere sau de dureri de cap de tipul migrenelor, simptomele pot fi ameliorate prin modificarea dietei. Cei care prezinta hipotensiune arteriala ortostatica pot fi nevoiti sa bea mai multe lichide sau sa poarte ciorapi compresivi.

Medicamente

Daca o persoana are ameteli puternice care dureaza ore sau zile, medicul ii poate prescrie medicamente care amelioreaza ametelile si varsaturile.

Interventie chirurgicala

Echipa medicala poate recomanda interventia chirurgicala daca pacientul sufera de boala Meniere sau neurinom de acustic. Radiochirurgia stereotactica ar putea fi principala optiune pentru anumiti pacienti diagnosticati cu neurinom de acustic. In cadrul acestei proceduri, specialistul trimite radiatii tintite catre tumora. Procedura nu necesita efectuarea unei incizii.

Ingrijirea la domiciliu

Pentru a ameliora problemele de echilibru, medicul poate recomanda activitati care pot fi efectuate acasa sau cu ajutorul unui terapeut de recuperare.

Manevra Epley

In cadrul acestui exercitiu, pacientul trebuie sa stea in picioare, apoi sa se sprijine rapid pe spate si sa-si intoarca gatul si capul intr-o parte. Apoi, persoana in cauza trebuie sa se ridice in picioare dupa cateva minute. Medicul va demonstra probabil aceasta tehnica in cabinetul sau. Manevra poate fi repetata acasa pentru a reduce sau elimina ametelile.

In cazul in care cauza problemei de echilibru este necunoscuta sau incurabila, medicul va poate explica diverse metode de reducere a riscului de vatamare. Puteti solicita asistenta atunci cand utilizati toaleta sau urcati scarile. Utilizarea unui baston sau a balustradelor acasa poate fi, de asemenea, necesara.

Este recomandat sa evitati sofatul daca starea este grava.

De asemenea, doctorul va poate face recomandari pentru a va imbunatati starea de sanatate:

  • efectuarea de exercitii fizice
  • renuntarea la fumat, daca fumati
  • limitarea consumului de cofeina si alcool
  • reducerea aportului de sare

Metode de prevenire

Majoritatea tulburarilor de echilibru sunt dificil de prevenit. Cu toate acestea, le puteti trata pe cele cauzate de problemele tensiunii arteriale.

Preveniti tensiunea arteriala scazuta, consumand mai multa apa si evitand alcoolul. Preveniti hipertensiunea arteriala prin sport, un consum limitat de sare si prin mentinerea unei greutati sanatoase.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/balance-problems/symptoms-causes/syc-20350474
  2. https://www.healthline.com/health/balance-problems
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma