Refluxul biliar se produce atunci cand bila (sau fierea) se intoarce in stomac si in esofag. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele, simptomele si tratamentul pentru reflux biliar.

Cuprins:

  1. Ce reprezinta refluxul biliar?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Reflux biliar simptome
  4. Diagnostic
  5. Tratament pentru reflux biliar
  6. Complicatii

Ce reprezinta refluxul biliar?

Refluxul biliar apare atunci cand bila – un lichid digestiv produs in ficat – revine (reflux) in stomac si, in unele cazuri, ajunge in tubul care face legatura intre gura si stomac (esofag).

Reflux biliar enterogastric

Refluxul biliar poate insoti refluxul acidului gastric in esofag. Refluxul gastric poate provoca boala de reflux gastroesofagian (BRGE), o problema potential grava care provoaca iritarea si inflamarea tesutului esofagian (esofagita).

Refluxul biliar si refluxul gastric sunt doua conditii diferite. Cu toate ca bila este importanta, in cazul bolii de reflux gastroesofagian, situatia este controversata.

Exces de bila in stomac

Se crede in mod frecvent ca excesul de bila contribuie la dezvoltarea BRGE atunci cand oamenii nu raspund complet sau deloc la medicamente puternice menite sa anihileze acidul gastric. Cu toate acestea, exista putine dovezi care sa indice efectele refluxului biliar in cazul oamenilor.

Spre deosebire de refluxul de acid gastric, refluxul biliar nu poate fi controlat complet prin modificari ale dietei sau stilului de viata. Tratamentul implica administrarea de medicamente sau, in cazuri grave, efectuarea unei interventii chirurgicale.

Cauze si factori de risc

Bila este un fluid galben-verzui esential in procesul de digerare a grasimilor si de eliminare din corp a globulelor rosii uzate si a anumitor toxine. Bila este produsa in ficat si pastrata in vezica biliara.

In timp ce mancam chiar si o cantitate mica de grasime, organismul ii cere vezicii biliare sa elibereze bila. Aceasta incepe sa curga prin doua tuburi mici (canalul cistic si canalul biliar comun) in partea superioara a intestinului subtire (duoden).

Refluxul biliar in stomac

Bila si alimentele se amesteca in duoden si intra in intestinul subtire prin valva pilorica, un inel muscular greu situat la iesirea din stomac. Valva pilorica se deschide de obicei doar usor – suficient pentru a elibera aproximativ 3,5 mililitri de alimente lichefiate pe rand, insa nu suficient de mult incat sucurile digestive sa revina in stomac. In multe cazuri de reflux biliar, valva nu se inchide suficient, iar bila se revarsa in stomac. Aceasta poate duce la inflamarea mucoasei stomacului (gastrita de reflux biliar).

Refluxul biliar in esofag

Bila si acidul gastric se pot intoarce in esofag atunci cand apar probleme la nivelul unei alte valve musculare, sfincterul esofagian inferior. Sfincterul esofagian inferior separa esofagul de stomac. In mod normal, valva se deschide suficient de mult pentru a permite trecerea alimentelor in stomac. Dar daca valva se slabeste sau se relaxeaza in mod anormal, bila poate sa se intoarca in esofag.

Ce provoaca refluxul biliar?

Refluxul biliar poate fi cauzat de:

Complicatii chirurgicale

O operatie facuta la nivel gastric, cum ar fi cea de indepartare a totala a stomacului (gastrectomie) si chirurgia de bypass gastric efectuata pentru pierderea in greutate, cauzeaza majoritatea cazurilor de reflux biliar.

Ulcer peptic

Un ulcer peptic poate bloca valva pilorica astfel incat aceasta nu mai poate sa se deschida suficient pentru a permite golirea stomacului in timpul necesar. Mancarea ramasa in stomac poate duce la cresterea presiunii gastrice si poate permite revenirea bilei si a acidului gastric in esofag.

Operatie la nivelul vezicii biliare (colecistectomie)

Oamenii carora li s-a indepartat prin operatie vezica biliara au reflux biliar semnificativ mai mare decat oamenii care nu au suferit aceasta interventie chirurgicala.

Reflux biliar simptome

Refluxul biliar poate fi dificil de diferentiat de refluxul de acid gastric. Semnele si simptomele sunt similare, iar cele doua afectiuni pot aparea in acelasi timp.

Printre semnele si simptomele de reflux biliar se numara:

Cand este necesara vizita la doctor

Mergeti la doctor daca prezentati frecvent simptome de reflux sau daca pierdeti in greutate fara sa incercati acest lucru.

De asemenea, luati legatura cu medicul daca ati fost diagnosticati cu BRGE, iar tratamentul cu medicamente nu a adus nicio ameliorare a simptomelor. Este posibil sa aveti nevoie de tratament suplimentar pentru refluxul biliar.

Diagnostic

In majoritatea cazurilor, doctorul poate sa diagnosticheze o problema de reflux pe baza descrierii simptomelor si dupa aflarea istoricului medical al pacientului. Cu toate acestea, diferentierea intre refluxul gastroesofagian si refluxul biliar este dificila, iar medicul trebuie sa faca testari suplimentare. De asemenea, poate fi nevoie ca pacientul sa faca teste pentru a verifica daca exista o deteriorare a esofagului si a stomacului, precum si eventuale modificari precanceroase.

Printre aceste teste se numara:

Endoscopia

Acest test presupune introducerea pe gat a unui tub subtire, flexibil, dotat cu o camera foto (endoscop). Endoscopul poate scoate la iveala eventualele ulcere peptice sau inflamatii la nivelul stomacului si esofagului. De asemenea, medicul poate prelua probe de tesut pentru a testa prezenta unor afectiuni precum esofagul Barrett sau cancerul esofagian.

Testele de acid efectute in regim ambulatoriu

Aceste teste presupun folosirea unei sonde de masurare a acidului. Cu ajutorul lor, medicul poate afla cand si pentru cat timp se intoarce acidul in esofag. In timpul unui astfel de test, specialistul introduce prin nas catre esofag un tub subtire, flexibil (cateter) dotat cu o sonda la capat.

In cadrul unui alt test (testul Bravo), sonda este atasata la partea inferioara a esofagului in timpul endoscopiei. Testele de acid efectuate in ambulatoriu il pot ajuta pe medic sa excluda varianta refluxului gastroesofagian, insa nu si cea a refluxului biliar.

Impedanta esofagiana

Prin intermediul acestui test, doctorul poate masura daca gazul sau lichidele revin in esofag. Este util in cazul persoanelor care regurgiteaza substante care nu sunt acide (cum ar fi bila) si nu pot fi detectate cu ajutorul testelor de acid. Impedanta esofagiana foloseste o sonda care este introdusa in esofag cu ajutorul unui cateter.

Tratament pentru reflux biliar

Spre deosebire de refluxul gastroesofagian, care poate fi ameliorat cu ajutorul modificarilor aduse stilului de viata si al medicamentelor, refluxul biliar este mai greu de tratat. Exista putine dovezi care evalueaza eficacitatea tratamentelor pentru reflux biliar. In mare parte, de vina este faptul ca medicii stabilesc cu greu ca refluxul biliar este cauza simptomelor.

Medicamente

Acid ursodeoxicolic

Acest medicament ajuta la ameliorarea fluxului biliar. Poate reduce frecventa si severitatea simptomelor.

Sechestranti de acizi biliari

De multe ori, medicii prescriu sechestranti de acizi biliari, care perturba circulatia biliara. Cu toate acestea, studiile arata ca aceste medicamente sunt mai putin eficiente decat alte tratamente. Efectele secundare ale acestor medicamente, cum ar fi balonarea, pot fi severe.

Inhibitori ai pompei de protoni

Aceste medicamente sunt adesea prescrise pentru a bloca productia de acid, dar nu au un rol clar in tratarea refluxului biliar.

Operatie reflux biliar

Medicii pot recomanda interventia chirurgicala daca medicamentele nu reusesc sa reduca simptomele severe sau daca exista modificari precanceroase la nivelul stomacului sau al esofagului. Unele tipuri de interventii chirurgicale pot avea mai mult succes decat altele. De aceea este recomandat sa discutati cu medicul despre argumentele pro si contra privind fiecare tip de operatie.

Printre variante se numara:

Chirurgie de diversiune (Roux-en-Y)

Aceasta procedura, care este, de asemenea, efectuata pentru a scapa de kilogramele in plus, poate fi recomandata persoanelor care au suferit anterior o interventie chirurgicala la nivel gastric de indepartare a pilorului. In cadrul unei Roux-en-Y, chirurgii fac o noua legatura pentru ca bila sa se scurga mai departe in intestinul subtire, redirectioand bila in afara stomacului.

Chirurgie anti-reflux (fundoplicatura)

In cadrul acestei proceduri, chirurgii infasoara partea stomacului cea mai apropiata de esofag (fundus) in jurul sfincterului esofagian inferior. Aceasta procedura are rolul de a intari valva, reducand astfel refluxul acid. Exista putine dovezi despre eficacitatea interventiei chirurgicale in cazul tratarii refluxului biliar.

Stil de viata si remedii la domiciliu

Spre deosebire de refluxul gastroesofagian, refluxul biliar pare sa nu fie cauzat sau legat de stilul de viata al pacientului. Cu toate acestea, deoarece multe persoane sufera atat de reflux gastroesofagian, cat si de reflux biliar, simptomele pot fi ameliorate prin schimbarea stilului de viata:

Renuntati la fumat

Fumatul creste productia de acid in stomac si usuca saliva, cea care ajuta la protejarea esofagului.

Regim alimentar gastrita reflux biliar

Consumarea unor mese mai mici si mai frecvente reduce presiunea asupra sfincterului esofagian inferior. In acest fel se evita deschiderea valvei intr-un moment nepotrivit.

Ramaneti in pozitie verticala dupa ce mancati

Dupa masa, asteptati doua-trei ore inainte sa va culcati pentru a permite golirea stomacului.

Consumati cat mai putine alimente grase

Mesele bogate in grasimi relaxeaza sfincterul esofagian inferior si incetinesc ritmul cu care alimentele parasesc stomacul.

Evitati alimentele si bauturile care creeaza probleme

Unele alimente cresc productia de acid in stomac si pot relaxa sfincterul esofagian inferior. Printre alimentele cu acest efect se numara bauturile cofeinizate si carbogazoase, ciocolata, fructele si sucurile citrice, dressing-urile pentru salate pe baza de otet, ceapa, alimentele pe baza de rosii, alimentele picante si menta.

Limitati sau evitati consumul de alcool

Consumul de alcool relaxeaza sfincterul esofagian inferior si irita esofagul.

Scapati de kilogramele in plus

Arsurile la stomac si refluxul acid apara de cele mai multe ori atunci cand excesul de greutate pune o presiune suplimentara asupra stomacului.

Ridicati-va patul

Incercati sa dormiti cu partea superioara a corpului ridicata cu 10-15 centimetri pentru a preveni simptomele de reflux biliar.

Relaxati-va

Cand sunteti stresati, procesul de digestie incetineste, agravand eventual simptomele de reflux biliar. Puteti incerca anumite tehnici de relaxare, cum ar fi respiratia profunda, meditatia sau yoga.

Medicina alternativa

Multe persoane cu probleme frecvente la stomac, printre care arsuri la stomac, folosesc tratamente eliberate fara reteta sau tratamente alternative pentru a-si ameliora simptomele. Trebuie mentionat faptul ca si remediile naturale pot avea riscuri si efecte secundare, printre care interactiuni potential grave cu medicamentele. De aceea, verificati intotdeauna foarte atent produsele si discutati cu medicul inainte de a incerca o terapie alternativa.

Nu exista terapii alternative special destinate ameliorarii refluxului biliar sau de protejare impotriva acestuia si de ameliorare a inflamatiilor gastrice sau esofagiene. Unele remedii pe baza de plante pot fi de ajutor, insa nu exista dovezi ca acestea functioneaza. In plus, exista riscul ca unele sa fie daunatoare. Daca decideti sa incepeti oricare dintre aceste terapii, discutati inainte cu doctorul.

Complicatii

Gastrita de reflux biliar (gastrita eritematoasa de reflux biliar) se pare ca poate cauza cancer la stomac. Combinatia de reflux biliar si acid creste, de asemenea, riscul de aparitie a urmatoarelor complicatii:

Boala de reflux gastroesofagian (BRGE)

Aceasta afectiune este cauzata de cele mai multe ori de excesul de acid.

Esofagul Barrett

Aceasta afectiune grava poate aparea atunci cand expunerea pe termen lung la acidul gastric sau la acid si bila afecteaza tesutul esofagului inferior. Celulele esofagiene deteriorate prezinta un risc crescut de a deveni canceroase. Potrivit unor studii efectuate pe animale, refluxul biliar a provocat aparitia esofagului Barrett.

Cancerul esofagian

Exista posibilitatea ca aceasta forma de cancer sa nu fie diagnosticata pana cand nu este destul de avansata. Posibila legatura intre refluxul biliar si acid si cancerul esofagian ramane controversata, dar multi experti considera ca exista o conexiune directa. In studiile efectuate pe animale, s-a demonstrat ca refluxul biliar de unul singur poate produce dezvoltarea cancerul esofagian.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bile-reflux/symptoms-causes/syc-20370115
  2. https://www.healthline.com/health/throwing-up-bile
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Vezi comentariile

  • Buna seara ,am fost diagnosticata cu BRGE,pt arsura pe care o simt pe limba nu are efect tratamentul.,.nu știu ce să iau ,ce să fac ,unde sa mai merg...

    • Ați reușit să îi dați de cap? Nici eu nu mai suport aceasta senzație de arsura pe limba și salivatie in exces. Am facut endoscopie, discret reflux biliar, însă tratamentul nu are niciun efect...

      • Ati reusit sa faceti ceva in privinta refluxului biliar? Ma confrunt cu aceasta situatie, si tratamentul nu da rezultate. (controloc, motilium, gastrofait, si gerdoff la nevoie. nu beau, nu fumez si tin regim, totul in zadar)

  • Am făcut tratament pt reflux biliar și nicio ameliorare....
    Nu sunt și nu am fost băutoare sau fumătoare.
    După tratament îmi este și mai rău. ...nu știu unde sa mai merg......la ce spital,la ce medic....
    Mănânc foarte atent,dar după fiecare masa se întoarce mâncarea în gura....

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma