Tratamente alternative in boli de oase, muschi si articulatii – VIDEO

Ce rol au anumite tratamente alternative in boli de oase, muschi si articulatii? Cataplasmele cu varza, brusture sau tataneasa au o explicatie stiintifica?

Desi sunt medic alopat, am fost foarte curios despre ce inseamna medicina apifitoterapica. In urma cu 10-12 ani am facut cursuri acreditate de Ministerul Sanatatii si am obtinut o competenta in apifitoterapie, pe care nu am exploatat-o cu adevarat niciodata. Dar ca sa poti comenta ceva, cred ca e foarte important sa stii punctul de vedere din interior. Desi cursurile de apifitoterapie mi-au placut, totusi, mi-am dat seama ca n-as putea face asta full-time, nu e stilul meu. Dar sunt niste lucruri foarte valoroase, care ar merita exploatate.

Tratamentele naturiste nu sunt bune la orice

Problema este ca privim de multe ori aceste solutii apifitoterapice ca si cum ar merge la orice. „Iau untul-pamantului, iau tataneasa, face si cald, face si rece, e bun si pentru traumatism, e bun si pentru reumatologie…” Ceea ce nu face niciun topic alopat, remediul fitoterapic le face pe toate. Acelasi lucru se intampla si la homeopatie. Mie imi e greu sa accept acest lucru.

Imi plac o serie de produse naturopate/naturiste, unele fabricate in Romania, altele importate pe piata de la noi. Despre unele stiu exact ce fac, de exemplu, pe zona locomotorie fac cald (vasodilatatie) sau fac rece (vasoconstrictie). Stiu in cat timp actioneaza. Daca au efect antiinflamator natural sau nu au. Sunt revulsive sau nu sunt revulsive. Si imi plac produsele standardizate. Trebuie sa existe aceeasi concentratie in fiecare tub.

Atentie la standardizare, compozitie si indicatii!

In masura in care produsele au o standardizare, o compozitie clara si indicatii clare, nu am nimic impotriva. Dar din pacate, de multe ori cei care apeleaza la acest tip de remedii le va cu o valabilitate generala. Nu accept ca medic ca un produs topic naturist sa se poata da intr-o entorsa acuta de glezna, de exemplu, dar si la glezna bunicii care are reumatism. Una este pe faza acuta, cand imi trebuie ceva rece, cand vreau sa dezinflamez, si alta e in cazul reumatismului, cand am nevoie de cald, de revulsiv. Sunt produse naturiste foarte bune, dar nu poate fi prescris acelasi produs si pe zona acuta, si pe cronica.

Tratamentul alopat nu trebuie exclus

Mai este un aspect pe care pacientii trebuie sa-l inteleaga. Daca avem produse din zona naturista cu care ne intelegem foarte bine, nu trebuie sa excludem tratamentul alopat, clasic. De exemplu, daca am o alergie, eu nu as exclude antihistaminicul, chiar daca as avea ceva naturist. Daca am o entorsa de glezna de gradul 2, as da un antiinflamator per os cateva zile. Trebuie sa actionam inteligent.

Mi-e greu sa cred ca putem inlocui antibioticele, produse specifice antibacteriene, cu produse din plante, indiferent de traditia avuta de producator, si sa incercam intr-o infectie dentara sau intr-o infectie de tract urinar un tratament cu antibiotic din plante. Bacteriocid exclus sa fie, dar ma indoiesc ca ar putea fi chiar si bacteriostatic. El poate fi benefic, dar dupa tratamentul clasic, ca o consolidare. Dar nu se poate face atac cu un produs naturist.

Conditii de siguranta ale produselor naturiste

Asadar, eu cred intr-o serie de produse naturiste, cu mentiunea ca trebuie sa aiba:

  • sursa sigura,
  • standardizare clara,
  • indicatii logice.

De asemenea, nu va feriti sa le combinati cu tratamente clasice, tinand cont ca indiferent de diversele reactii adverse pe care le au medicamentele, medicatia alopata are o eficienta dovedita in ani printr-o serie intreaga de studii. Fiti inteligenti, faceti ce este mai bine pentru dumneavoastra, dar niciodata, daca nu va simtiti siguri, nu ezitati sa intrebati medicul sau farmacistul.

Dr. Alin Popescu

Dr. Alin Popescu medic primar medicina sportiva, absolvent al Facultatii de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Dr. Carol Davila” Bucuresti (promotia 2000).

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma