Transplant medular – totul despre transplantul de maduva

Transplantul medular este un tip special de tratament prin care maduva nesanatoasa este inlocuita cu una sanatoasa. Aflati totul despre transplantul de maduva din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este transplantul medular?
  2. Tipuri de transplant medular
  3. Boli in care e necesar transplant de maduva
  4. Cum se realizeaza interventia?
  5. Beneficii si posibile riscuri si complicatii
  6. Centre de transplant medular in Romania
  7. Viata dupa transplant medular

Ce este transplantul medular?

Transplantul medular este o procedura prin care celulele stem sanatoase sunt introduse in corpul pacientului pentru a inlocui maduva osoasa afectata sau bolnava. Un transplant de maduva osoasa este, de asemenea, denumit si transplant de celule stem.

Transplantul medular poate fi necesar daca maduva osoasa inceteaza sa mai functioneze si nu mai produce suficiente celule sanguine sanatoase.

In cadrul transplanturilor de maduva osoasa pot fi utilizate celule din propriul corp (transplant autolog) sau de la un donator (transplant alogen).

Ce este maduva osoasa?

Maduva osoasa este un tesut moale, spongios, care se regaseste in oase, fiind responsabila cu productia de celule care formeaza sange (celulele stem ale sangelui). Aceste celule se transforma in urmatoarele celule sanguine:

  • Celulele albe din sange care lupta impotriva infectiilor.
  • Celulele rosii din sange, cele care asigura transportarea oxigenului in organism.
  • Trombocite, cele care combat hemoragiile.

Celulele formate in sange se gasesc, de asemenea, in fluxul sanguin si in sangele din cordonul ombilical.

Tipuri de transplant medular

Sunt disponibile doua tipuri de transplant de maduva, fiecare avand indicatii specifice. Diferenta principala dintre cele doua tipuri majore de transplant medular este legata de persoana de la care sunt recoltate celulele. Transplantul poate fi facut cu celulele proprii ale pacientului sau cu celulele unui donator.

  1. Transplantul autolog de celule stem hematopoietice.

In cadrul acestui tip de transplant, celulele medulare sunt preluate chiar de la bolnav si se readministreaza dupa un tratament specific, la un interval de 1-2 luni.

  1. Transplantul alogen de celule stem hematopoietice

In acest caz, celulele medulare sunt recoltate de la un donator sanatos, care trebuie sa fie compatibil cu pacientul. Acestea sunt administrate, dupa aceea, pacientului in urma unui tratament specific de conditionare.

Transplantul de la un donator inrudit

Situatia este mai buna in cazul celor care au multe rude ca potentiali donatori deoarece probabilitatea unei potriviri reduce riscul de probleme. Fratii au cele mai mari sanse de compatibilitate. Potrivirea este exacta in cazul gemenilor identici.

Transplant de la un donator neinrudit

Cand nicio ruda nu este compatibila, medicii pot cauta in registrul international un donator neinrudit, dar care poate fi compatibil.

Boli in care e necesar transplant de maduva

De transplant medular pot beneficia pacientii care sufera de o varietate de boli canceroase (maligne) si noncanceroase (benigne), printre care:

Cum se realizeaza interventia?

Transplantul autolog

Faza 1: Colectarea celulelor stem

In aceasta faza, medicii injecteaza medicamente in corpul pacientului pentru a creste numarul de celule stem. Medicul poate colecta celule stem intravenos sau printr-un cateter, care este plasat intr-o vena mare din zona pieptului. Cateterul este utilizat pentru a furniza chimioterapie, alte medicamente si transfuzii de sange.

  • Durata: Cateva zile
  • Unde se face: Clinica sau spital. Nu trebuie sa stati in spital peste noapte.

Faza 2: Tratamentul pentru transplant

Pacientul primeste doze mari de chimioterapie si, rareori, radioterapie.

  • Durata: intre 5 si 10 zile
  • Unde se face: clinica sau spital. In unele centre de transplant, oamenii trebuie sa ramana in spital pe durata procedurii, de obicei aproximativ 3 saptamani. In alte centre, pacientii primesc tratamentul in clinica, revenind in fiecare zi.

Faza 3: Readministrarea de celulele stem

Aceasta faza se numeste infuzie de celule stem. Specialistii reintroduc celulele stem inapoi in sange prin cateterul de transplant.

  • Durata: Fiecare perfuzie dureaza de obicei mai putin de 30 de minute.
  • Unde se face: clinica sau spital.

Faza 4: Recuperarea

Pacientul trebuie sa ia antibiotice si alte medicamente. De asemenea, primeste transfuzii de sange prin cateterul tau de transplant, daca e nevoie.

  • Durata: Aproximativ 2 saptamani
  • Unde se face: clinica sau spital. Este posibil sa ramaneti in spital.

Transplant alogen

Faza 1: Colectarea de celule stem de la donator

In aceasta faza, medicii ii injecteaza donatorului un medicament pentru a inmulti numarul de celule albe din sange. Unii oameni isi doneaza maduva osoasa in sala de operatie, in timpul unei proceduri care dureaza mai multe ore.

  • Durata: variaza in functie de felul in care sunt colectate celulele stem
  • Unde se face: in clinica sau spital

Faza 2: Tratamentul pentru transplantul

Pacientul primeste chimioterapie cu sau fara radioterapie.

  • Durata: intre 5 si 7 zile
  • Unde se face: Multe transplanturi alogene se fac in spital.

Faza 3: Recoltarea celulelor donatoare

Aceasta faza poarta denumirea de infuzie de celule stem. Specialistii introduc celulele stem ale donatorului in sangele pacientului prin cateterul de transplant. Procedura dureaza mai putin de o ora. Cateterul de transplant este pastrat pana dupa tratament.

Durata: 1 zi

Unde se face: clinica sau spital

Faza 4: Recuperarea

In timpul recuperarii, pacientii primesc antibiotice, dar si alte medicamente. Printre acestea se numara medicamente pentru prevenirea bolii grefa-contra-gazda. Daca este necesar, pacientul primeste transfuzii de sange prin cateter.

Beneficii si posibile riscuri si complicatii

Beneficii

Un transplant de maduva osoasa poate fi utilizat pentru:

  • a permite efectuarea in conditii de siguranta a unui tratament cu doze mari de chimioterapie sau radiaterapie prin inlocuirea sau vindecarea maduvei osoase deteriorate de tratament
  • a inlocui maduva bolnava sau deteriorata cu celule stem noi
  • a furniza celule stem noi, care pot ajuta la distrugerea directa a celulelor canceroase

Riscuri

Un transplant medular prezinta multe riscuri si complicatii, unele cu potential letal.

Riscurile depind de multi factori, printre care tipul de boala, tipul de transplant, varsta si starea de sanatate a persoanei careia ii este furnizat transplantul.

In timp ce unii oameni intampina probleme minime in timpul unui transplant medular, altii pot dezvolta complicatii care pot necesita tratament sau spitalizare. Unele complicatii ar putea chiar sa puna in pericol viata.

Complicatiile care pot aparea in urma unui transplant medular

  • boala grefa-contra-gazda (numai in cazul transplantului alogen)
  • scaderea numarului de celulele stem
  • infectii
  • cataracta
  • infertilitate
  • noi forme de cancer
  • moarte

Boala grefa-versus-gazda: un risc potential

Cei care primesc celule stem de la un donator (transplant alogen) pot dezvolta boala grefa-contra-gazda. Aceasta afectiune apare atunci cand celulele stem de la donator care formeaza noul sistem imunitar al pacientului vad tesuturile si organele corpului drept inamici si le ataca.

Centre de transplant medular in Romania

Centrul de transplant medular de la Institutul Clinic Fundeni a fost extins si modernizat in urma cu cativa ani printr-o investitie ce se ridica la 800.000 de euro, fondurile fiind rezultate din campania ”Cifrele inseamna viata” derulata in decembrie 2011 prin asociatia Salveaza Vieti.

Extinderea Sectiei de transplant medular pentru adulti si copii (singura din Romania) a inclus cresterea numarului de camere sterile de la doar 7, in total, la 11 pentru adulti si la infiintarea a 6 noi camere sterile pentru copii, ceea ce permite tratarea unui numar mai mare de bolnavi de leucemie.

Pacientii tratati de leucemie acuta prin transplant medular necesita conditii speciale de tratament si cazare in camere sterile pentru a se preveni riscul infectiilor, acestea reprezentand principala complicatie posttransplant. Pacientii cu leucemie sunt lipsiti de imunitate, nu mai produc globule albe si nu se pot apara fata de infectii. De aceea, camera sterila este un spatiu vital pentru ei. In camera sterila se afla aer filtrat, steril, apa sterila, iar pacientul primeste alimente pregatite in conditii speciale.

Leucemie: numar-record de transplanturi

”Pana in prezent activitatea de transplant medular de la Institutul Clinic Fundeni depaseste 450 de proceduri efectuate. Multumita noilor camere sterile, dintre care 4 sunt deja active, de la inceputul anului au fost realizate un numar record de 44 de proceduri de auto si allotransplant. In functie de tipul de procedura, cele 10 noi camere sterile ne vor permite sa efectuam pana la 170 de transplanturi anual”, declara in 2013 dr. Alina Tanase, director medical, Institutul Clinic Fundeni.

S-a scurtat lista de asteptare

Lista de asteptare pentru un transplant medular s-a redus odata cu extinderea capacitatii Sectiei de la Fundeni si cu intrarea in functiune a Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Datorita acestui Registru, pacientii care au nevoie de un transplant si nu au rude compatibile nu mai sunt nevoiti sa apeleze la tratament in strainatate, ci au sansa de a primi celule stem hematopoietice de la un donator voluntar.

Donatori voluntari de celule stem

Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) functioneaza in tara noastra din 2013. Prin acest registru, oricarui pacient cu indicatie de transplant de la donator (alotransplantul), care nu are donator compatibil in familie, i se poate gasi unul compatibil, chiar si din strainatate. Pentru ca registrul roman este conectat la celelalte registre internationale.

Cautarea unui donator dureaza, in medie, doua luni. In 2013, in registrul roman se inscrisesera aproximativ 2.000 de donatori voluntari, dintre care 1.700 au fost testati, putand intra oricand in procesul de identificare a compatibilitatii cu un pacient care are nevoie de un transplant si nu are in familie un donator.

“Am recoltat celule de la primul donator roman pentru un pacient din Rusia. Si am realizat aici un transplant la un pacient roman cu celule de la donator neinrudit, celule aduse de la Bruxelles. De asemenea, intrarea in functiune a registrului va contribui la reducerea numarului pacientilor trimisi in strainatate pentru transplant medular”, declara in 2013 dr. Alina Tanase.

Proiect umanitar

Proiectul prin care s-a extins capacitatea Centrului de transplant medular de la Fundeni a fost promovat de Carmen Uscatu, membru fondator Daruieste Viata, si Oana Gheorghiu, membru fondator Asociatia Salveaza Vieti.

”Modernizarea centrului de la Institutul Clinic Fundeni este inca un pas in demersul nostru de a imbunatati conditiile de tratament pentru bolnavii de cancer din Romania. In decembrie 2012 am inaugurat la Timisoara primul Centru de Excelenta in tratarea cancerului la copii din Romania, iar urmatoarea etapa va fi de a crea un compartiment nou cu 5 camere sterile si la un alt spital din capitala”, spunea Carmen Uscatu in urma cu sase ani. “Facem apel si la publicul larg sa se alature initiativei Daruieste Viata prin directionarea a 2% din impozitul pe venit catre acest proiect pana pe 25 mai, prin completarea formularului 230 sau 200. Acesti bani trebuie sa fie utilizati eficient, in beneficiul direct al bolnavilor care au nevoie de conditii normale de tratament”, mai declara in acea perioada Oana Gheorghiu.

Viata dupa transplant medular

Este nevoie de timp pentru recuperare

Pacientii raman de obicei cateva saptamani sau chiar luni in spital dupa transplantul medular. In cele mai bune cazuri, acestia pot pleca acasa. Insa trebuie sa aiba mare grija de sanatatea lor in continuare.

Protejati-va de infectii

Infectiile este una dintre cele mai mari preocupari dupa transplantul de maduva osoasa. Acestea pot fi provocate de bacterii, virusuri si ciuperci. Cel mai probabil, pacientii vor suferi o infectie in primele 6 saptamani. Dupa aceea, noile celule stem vor incepe sa produca celule albe in sange care vor apara organismul de alte infectii. Dar poate dura pana la un an pentru ca sistemul imunitar sa se refaca in totalitate.

Urmati un stil de viata sanatos

Nu beti alcool pentru ca acesta poate afecta maduva osoasa in timpul recuperarii si poate afecta si ficatul. De asemenea, nu fumati si nu consumati alte substante.

Alimentatia dupa transplant de celule stem

Faceti tot posibilul sa mancati sanatos. O dieta care contine fructe si legume, proteine ​​slabe si cereale integrale ii poate asigura organismului nutrientii necesari.

Beti o multime de fluide, dar nu beti suc de grapefruit sau nu consumati grapefruit, deoarece ambele pot interfera cu unele medicamente recomandate de medic.

Desi va puteti simti obositi, activitatea fizica regulata va poate ajuta sa va recuperati energia necesara.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/bone-marrow-transplant/about/pac-20384854
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/318091.php
  3. https://bethematch.org/patients-and-families/about-transplant/what-is-a-bone-marrow-transplant-/
  4. https://www.seattlecca.org/treatments/bone-marrow-transplant/bone-marrow-transplant-facts/types-transplants
  5. https://www.hopkinsmedicine.org/kimmel_cancer_center/centers/bone_marrow_transplant/types_transplants.html
  6. https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/how-cancer-treated/bone-marrowstem-cell-transplantation/what-bone-marrow-transplant-stem-cell-transplant
  7. https://www.webmd.com/cancer/lymphoma/marrow-transplant-18/marrow-transplant-life-after
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma