Printre cele mai intalnite afectiune ale stomacului se numara aciditatea gastrica. Afla din materialul urmator care sunt cauzele si o gama de remedii pentru aciditate gastrica.

Cuprins:

1. Ce este aciditatea gastrica?

2. Cauze ale aciditatii gastrice

3. Simptome

4. Diagnostic

5. Tratament

6. Regim alimentar aciditate gastrica

Ce este aciditatea gastrica?

Aciditatea gastrica apare cel mai frecvent cand acidul gastric din stomac revine in esofag, tubul care leaga gura de stomac. Acest reflux de acid poate irita mucoasa esofagului, provocand arsuri. Boala se numeste reflux gastroesofagian.

Senzatia de arsura la stomac este unul dintre primele semne ale altor boli frecvente: gastrita sau ulcerul gastric. Afectiunea de aciditate gastrica este diagnosticata atunci cand senzatia si simptomele inconfortabile apar de mai mult de 2 ori pe saptamana.

Foarte multi oameni experimenteaza senzatia de aciditate gastrica, insa disconfortul acestei afectiuni poate fi gestionat cu modificari ale stilului de viata si cu anumite medicamente prescrise de catre medic. Insa in cele mai severe cazuri, unele persoane pot avea nevoie fie de medicamente foarte puternice, fie de interventii chirurgicale pentru a usura simptomele de aciditate la stomac.

Cauze ale aciditatii gastrice

Acidul gastric in exces este suparator, iar de cele mai multe ori ne intrebam care sunt cauzele aparitiei arsurilor gastrice si cum putem trata mai rapid afectiunea.

Stomacul contine un suc gastric, un acid puternic care ajuta la descompunerea si digerarea alimentelor si la protejarea impotriva agentilor patogeni, cum ar fi bacteriile. Mucoasa gastrica, mai exact captuseala stomacului, este special adaptata pentru a fi protejata de acidul puternic, dar esofagul nu este protejat.

Sfincterul esofagian inferior este ca o banda circulara de muschi care se afla la sfarsitul esofagului. Cand functioneaza corect, se relaxeaza si se deschide cand inghititi alimente sau bauturi. Apoi se strange si se inchide din nou.

Refluxul de acid la stomac se intampla atunci cand esofagul nu se strange sau nu se inchide corect. Acest lucru permite sucurilor digestive (sucul gastric) si a altor continuturi din stomac sa se ridice in esofag si sa provoace senzatia de arsuri atat la stomac, cat si pe esofag.

Alimentatia nesanatoasa

In primul rand, aciditatea gastrica are loc atunci cand mancati sau beti in mod frecvent anumite alimente sau bauturi nesanatoase, precum mancarea de tip fast food sau bauturi carbogazoase. Pe de alta parte, exista si alte alimente care provoaca arsura la stomac, precum: cafeaua, citricele (sau sucul de citrice), salatele cu legume crude, alimentele picante sau grase, alunele.

Masticatia insuficienta

Masticatia insuficienta poate fi o alta cauza care determina aciditate gastrica, deoarece provoaca o dificultate stomacului pentru a digera pentru mai mult timp hrana consumata. Asadar, este ideal sa va acordati timp suficient pentru a va hrani si sa nu luati masa atunci cand sunteti pe drum si nici atunci cand stati in picioare. Incercati sa acordati fiecarei mese principale prioritate pentru a putea savura mancarea asa cum se cuvine. In plus, evitati orice circumstanta suparatoare la stomac.

Somnul si odihna necorespunzatoare

Pe langa modul de a va hrani, somnul insuficient duce in mod semnificativ la cresterea de productie a sucului gastric. Astfel, un program haotic si un stil de viata dezorganizat duc la crearea de disconfort la stomac, care provoaca mai departe aciditate gastrica.

Stresul

Medicii specialisti spun ca stresul ar fi printre factorii principali care detemina aparitia de aciditate gastrica. Degeaba poate aveti un program organizat, atat de odihna, cat si alimentar, daca va confruntati des cu episoade stresante in viata voastra. Acordati atentie acestui factor si mergeti la un medic psihiatru sau psiholog pentru a va trata pentru a nu declansa si alte afectiuni sau chiar boli grave din cauza stresului.

Alte cauze si factori de risc:

  • Obezitatea
  • Fumatul (activ sau pasiv)
  • Nivelul scazut de exercitii fizice
  • Luarea anumitor medicamente pentru astm, analgezice, sedative sau medicamente pentru tratarea depresiei
  • Sarcina poate provoca reflux de acid gastric datorita presiunii care se pune pe organele interne.
  • Daca mancati noaptea tarziu
  • Consumul de alimente prajite sau picante
  • Consumul de alcool excesiv

Simptome

Semnele si simptomele cele mai frecvent in caz de aciditate gastrica sunt:

  • O senzatie de arsuri la stomac, care are loc de cele mai multe ori dupa ce mancati
  • Dureri de piept
  • Balonare
  • Dificultate la inghitire
  • Reflux si regurcitarea alimentelor
  • Dureri de cap
  • Migrene
  • Varsaturi
  • Tuse cronica
  • Tulburari de somn sau insomnii
  • Astm bronsic
  • Gust acru sau amar in gura

Diagnostic

In ceea ce priveste diagnosticarea cu aciditate gastrica, medicul va poate efectua un examen fizic si a tuturor antecendentelor semnelor si simptomelor iritabile si inconfortabile pe care le-ati avut.

Pentru ca medicul sa confirme daca aveti sau nu aciditate gastrica trebuie sa faceti:

Endoscopie

O endoscopie superioara. Medicul va va introduce un tub subtire, flexibil pe gat, care are o lumina si un aparat de fotografiat in capatul acestuia pentru a examina interiorul esofagului si a stomacului. Rezultatele acestui test pot fi adesea normale atunci cand exista reflux, dar o endoscopie poate detecta daca exista o inflamatie a esofagului sau alte complicatii. O endoscopie poate fi, de asemenea, efectuata de medic pentru a colecta un esantion de tesut (biopsie) care urmeaza sa fie testata pentru a vedea daca exista alte complicatii la nivel local.

Testul cu acizi organici

Acest tip de test depisteaza diferite afectiuni cronice care au la baza mai multi acizi organici cu valori anormale. Testul cu acizi organici permite si ofera o viziune precisa despre tot ceea ce se intampla in interiorul organismului. Astfel, se poate face o evaluare concreta despre infectiile fungice si bacteriene, care pot declansa aciditate gastrica sau alte probleme stomacale. Persoanele care au folosit acest test si-au imbunatatit intr-un timp scurt functiile gastro-intestinale. Pentru testul cu acizi organici, un monitor mic este plasat in esofac pentru a identifica cand si pentru cat timp acidul din stomac regurgiteaza acolo. Monitorul se conecteaza la un computer mic pe care il purtati in jurul taliei sau cu o curea peste umar. Monitorul ar putea fi un tub subtire, flexibil (cateter), care este filetat prin nas in esofag sau un cip care este plasat in esofag in timpul unei endoscopii si care trece in scaun dupa aproximativ doua zile.

Manometria esofagiana

Manometria esofagiana sau monitorizarea refluxului si motilitatii gastro-intestinale este un test care poate fi utilizat pentru evaluarea presiunii si functiei motorii a esofagului. Acest test masoara contractiile musculare ritmice din esofag atunci cand inghititi. Manometria esofagiana masoara si coordonarea si forta exercitata de muschii esofagului.

Test cu bariu

Inghitirea bariului este un test care presupune sa inghititi un lichid albicios, cu ajutorul caruia se poate examina tractul digestiv superior folosind razele X. Este de fapt o radiografie la stomac.

Tratament

Este posibil ca medicul sa va recomande sa incercati mai intai sa faceti cateva modificari ale stilului de viata. Daca nu va simtiti bine in cateva saptamani, medicul va poate recomanda medicamente pe baza de prescriptie medicala sau interventii chirurgicale in cazuri mai severe.

Medicamente pe care medicul vi le poate recomanda in caz de aciditate gastrica:

  • Medicamente antiacide

Antiacidele neutralizeaza acidul gastric. Antiacidele sunt o solutie de moment si care va poate calma senzatia de aciditate gastrica si arsura. Insa, antiacidele nu vindeca un esofag inflamat deteriorat de acidul gastric. Utilizarea excesiva a unor antiacide poate provoca efecte secundare, cum ar fi diareea sau, uneori, afectiunile renale.

  • Medicamente pentru reducerea productiei de acid
  • Medicamente care blocheaza productia de acid si vindeca esofagul

Remedii cu efect rapid pentru aciditate gastrica

Bicarbonadul de sodiu este un antiacid gastric care neutralizeaza arsurile la stomac care sunt provocate de acidul gastric secretat. Pancreasul produce in mod natural bicarbonad de sodiu, dar in acest caz, organismul are nevoie de suplimentare pentru a face fata. Solutia cu bicarbonat de sodiu reduce in mod rapid senzatia de arsura si durere de stomac si de piept.

Luati o lingura cu bicarbonat de sodiu alimentar si dizolvati-l intr-o jumatate de cana cu apa, apoi beti compozitia cu inghituri mici si dese.

Un alt tratament ce include tot bicarbonatul de sodiu include si adaugarea de otet de mere nefiltrat. Aceasta compozitie se bea inainte de mese.

Remedii naturale pentru aciditate gastrica

Miere de albine

Mierea de albine diminueaza intensitatea durerii stomacale cauzate de aciditatea gastrica. Este recomandat sa luati o singura lingurita de miere inainte de fiecare masa principala.

Ceai de musetel

Dupa fiecare masa, beti cate o cana cu ceai de musetel. Acest ceai este recunoscut pentru efectele sale benefice si calmante in cazul durerilor de stomac.

Banane

Pentru a reduce suparatoarea aciditate gastrica puteti sa introduceti in alimentatia voastra zilnica – consumul de banane, deoarece acestea reduc orice durere si senzatie de arsura si disconfort de la nivelul stomacului.

Galbenele

Ceaiul sau chiar o simpla infuzie cu galbenele calmeaza in mod rapid atat arsurile la stomac, cat si colicii sau durerile. Este recomandat sa consumati in medie de 2 sau 3 ani pe zi de ceai de galbenele intre mesele principale ale zilei.

Ceaiul de busuioc

Cu ceaiul de busuioc trebuie sa se faca un tratament pentru cateva zile consecutive. Acest ceai are puterea de a neutraliza orice senzatie de disconfort cauzata de aciditatea gastrica. Pentru acest ceai, aveti nevoie de 30 g de busuioc si apa calduta. Lasati compozitia cateva minute acoperita, iar apoi beti ceaiul la sfarsitul fiecarei mese principale.

Regim alimentar aciditate gastrica

Alimentele si obiceiurile alimentare nesanatoase sunt legate de refluxul de acid gastric. Astfel, simptomele refluxului pot rezulta din acidul stomacului care atinge esofagul si provoaca iritatii si durere. Iata cum puteti gestiona simptomele de aciditate gastrica din alimentatie:

Alimente care scad aciditatea gastrica

  • Legumele sunt in mod natural scazute in zahar si grasimi si ajuta la reducerea durerilor si arsurilor. Cele mai bune optiuni in acest caz includ fasolea verde, cartofii, broccoli, sparanghel, conopida, salata verde si castreveti.
  • Ghimbir. Ghimbirul are proprietati antiinflamatorii naturale si este recunoscut ca fiind un bun tratament natural pentru arsurile la stomac si alte probleme gastro-intestinale. Puteti adauga cateva feliute din radacina de ghimbir in mancare, fie puteti bea ceai de ghimbir pentru a usura simptomele inconfortabile.

  • Fulgi de ovaz. Ovazul este idel pentru orice mic dejun, iar cerealele integrale sunt o sursa excelenta de fibre. Faina de ovaz absoarbe acidul gastric din stomac si reduc semnificativ simptomele refluxului. Alte optiuni de fibre includ painea cu cereale sau faina integrala si orezul brun din cereale integrale.
  • Fructe noncitrice. Puteti manca fara griji fructe care sunt noncitrice, precum pepeni, banane, mereu, pere, fructe de padure.
  • Carne slaba. Curcanul, puiul sau pestele au un continut scazut de grasimi si reduc simptomele refuluxui de acid gastric. Alegeti sa preparati si sa mancati carnea fie la gratar, fie la abur fierte.
  • Grasimi sanatoase. Sursele de grasimi sanatoase includ avocado, nuci, seminte de in, ulei de masline, ulei de susan si ulei de floarea-soarelui. Reduceti aportul de grasimi saturate si grasimi trans si inlocuiti-le cu aceste grasimi nesaturate sanatoase.

Daca doriti sa scapati de kilogramele in plus, iar un regim alimentar nu-l puteti tine din cauza problemelor la stomac, ideal este sa incercati dieta alcalina. Aceasta dieta presupune consumarea de alimente si cereale integrale, ceaiuri din plante si multe altele. Descopera acum care sunt beneficiile dietei alcaline.

Sfaturi pentru prevenire aciditate gastrica

  • Mentineti o greutate corporala sanatoasa. Excesul de kilograme pune presiune asupra abdomenului, impingand in sus stomacul si provocand refluxul acidului in esofag.
  • Renuntati la fumat, deoarece fumatul scade capacitatea sfincterului esofagian inferior de a functiona in mod corect.
  • Nu va culcati dupa masa. Asteptati cel putin 3 ore dupa masa inainte de a va culca.
  • Mancati incet si mestecati bine alimentele.
  • Evitati alimentele si bauturile care va declanseaza refluxul. Cele mai comune declansatoare includ alimentele grase, prajite, care au sos de rosii, ciocolata, menta, usturoiul, ceapa, alcoolul, bauturile si sucurile acidulate.
  • Beti 2 pahare de apa calduta in fiecare dimineata dupa ce v-ati trezit. Apa calda ajuta la controlarea aciditatii gastrice.
  • Incercati cateva terapii de relaxare, precum practicarea de yoga sau mersul la masaj. Aceste tehnici de relaxare va calmeaza de toti factorii stresanti si reduc in mod semnificativ anxietatea.

Aciditate gastrica – ce trebuie sa stiti

  • Refluxul de acid gastric creeaza o durere arzatoare in zona inferioara a toracelui, adesea simtita dupa fiecare masa.
  • Aciditatea gastrica are loc atunci cand o parte din sucul gastric al stomacului revine in esofag.
  • Stilul de viata al factorilor de risc includ obezitatea si fumatul.

 

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gerd/symptoms-causes/syc-20361940
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gerd/diagnosis-treatment/drc-20361959
  3. https://www.healthline.com/health/gerd
  4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/146619.php
  5. https://www.healthline.com/health/gerd/diet-nutrition
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma