Afla tot ce trebuie sa stii despre anticonceptionale – cum actioneaza, ce contin, cum se administreaza, ce avantaje si dezavantaje au si cand sunt contraindicate.

Cuprins:

1. Ce sunt anticonceptionalele?
2. Tipuri de anticonceptionale si administrare
3. Cum actioneaza anticonceptionalele?
4. Eficienta anticonceptionalelor
5. Avantaje si Dezavantaje
6. Mituri despre anticonceptionale

Ce sunt anticonceptionalele?

Anticonceptionalele sunt medicamente hormonale folosite pentru prevenirea sarcinii. Actioneaza prin prevenirea ovulatiei (eliberarea ovulelor din ovare), modifica mucoasa uterului pentru a preveni dezvoltarea sarcinii si modifica mucusul la nivelul cervixului pentru a preveni patrunderea spermatozoizilor. Anticonceptionalele sunt o metoda foarte eficienta de prevenire a sarcinii, daca sunt administrate corect, dar nu impiedica raspandirea infectiilor cu transmitere sexuala.

Unele contraceptive orale sunt de asemenea utilizate pentru ameliorarea simptomelor tulburarii dismorfice premenstruale (simptome fizice si emotionale care apar inainte de menstruatie in fiecare luna). Anumite contraceptive hormonale sunt recomandate de medic pentru ameliorarea simptomelor de acnee. Dereglarile hormonale se asociaza frecvent cu aparitia acneei in adolescenta si nu numai. Prin reglarea activitatii hormonale, contraceptivele orale ajuta la reducerea puseelor acneice.

Contraceptivele hormonale sunt unele dintre cele mai prescrise medicamente din lume. În SUA, de exemplu, pilulele anticonceptionale sunt utilizate de aproximativ 16% dintre femeile cu varste intre 15 si 44 de ani.

Tipuri de anticonceptionale si administrare

Exista 2 tipuri de anticonceptionale – pilule combinate si pilule pe baza de progestativ.

Anticonceptionale combinate (estroprogestative)

Pilula combinata contine 2 hormoni: estrogen si progestativ. Acestea sunt cele mai frecvente tipuri de pilule contraceptive. Contin forme sintetice ale hormonilor estrogen si progestativ. Se administreaza cate una pe zi. Sunt mai multe forme de anticonceptionale combinate si anume:

  • anticonceptionale monofazice – se folosesc in cicluri de cate o luna si toate pilulele au hormoni, mai putin in ultima saptamana, cand se iau pilule fara hormoni;
  • anticonceptionale multifazice – se folosesc tot in cicluri de cate o luna, iau in ultima saptamana a ciclului menstrual pilulele administrate sunt inactive;
  • anticonceptionale pentru ciclu extins – se iau timp de 12 saptamani, iar in ultima saptamana a ciclului se iau pilule inactive si apare menstruatia.

Anticonceptionale monohormonale (pilula cu progestativ)

Pilulele care contin doar progestativ au un tip de hormon sintetic (progestativ de sinteza) – aceste pastile nu au estrogen. O pilula doar cu progestiv este numita si „mini-pilula”. Trebuie sa fie administrate in acelasi interval de 3 ore in fiecare zi pentru a fi protejata de sarcina. Trebuie sa luati pilule cu progestativ in acelasi interval de 3 ore in fiecare zi pentru a fi protejata de sarcina. De exemplu, daca luati pilula cu progestativ la ora 12:00, iar a doua zi o luati dupa ora 15:00, creste riscul de sarcina.

Cum se administreaza?

Majoritatea pilulelor combinate vin in pachete de 28 de zile sau de 21 de zile. O pilula cu hormoni este administrata in fiecare zi la aproximativ aceeasi ora timp de 21 de zile. In functie de produs, fie se va opri administrarea contraceptivelor timp de 7 zile (ca in ambalajul de 21 de zile), fie veti lua o pastila care nu contine hormoni timp de 7 zile (pentru pachetul de 28 de zile). Menstruatia apare cand se opresc pilulele care contin hormoni.

Pachet de 28 zile

Se administreaza 1 pilula in fiecare zi timp de 28 de zile (4 saptamani) la rand si apoi se incepe un nou pachet in ziua 29. Ultimele pilule din pachetele de 28 de zile de pilule combinate care nu au hormoni – pilule memento sau pilule placebo. Acestea va ajuta sa va reamintiti sa luati pilula in fiecare zi si sa incepeti urmatoarea folie. Comprimatele de memento pot contine fier sau alte suplimente.

Pachet de 21 zile

Se administreaza 1 pilula in fiecare zi timp de 21 de zile (3 saptamani) la rand. Apoi, nu luati nicio pastila timp de 7 zile (saptamana 4). Va veni menstruatia in timpul celei de-a patra saptamani, in timp ce nu luati nicio pastila. Aceste folii nu au pilula mememto. Incepeti urmatoarea folie dupa ce nu ati luat pastile timp de 7 zile.

Pachet de 91 zile

Unele anticonceptionale sunt pentru 12 saptamani (3 luni) si contin pilule hormonale ce trebuie administrate la rand, urmate de pana la o saptamana de hormoni fara pilule de reamintire.

Cum actioneaza anticonceptionalele?

Pilula contraceptiva functioneaza prin prevenirea ajungerii spermatozoizilor la ovule, in primul rand. De asemenea, opreste ovulatia, astfel ca sarcina este prevenita, si modifica mucusul colului uterin. Mucusul cervical devine mai gros si blocheaza spermatozoizii.

Inventia primei pilule contraceptive este considerata a fi una dintre cele mai importante descoperiri ale secolului XX. Primele pilule, dezvoltare de Dr. Gregory Pincus, au intrat pe piata in 1957, comercializate ca „mijloc de a reduce problemele menstruatiilor neregulate”.

In primele 7 zile de la administrarea pilulei, se recomanda sa se utilizeze o forma suplimentara de contraceptie, cum ar fi prezervative, pentru a preveni sarcina. Dupa 7 zile, pilula ar trebui sa actioneze singura pentru a preveni sarcina. Acest timp poate varia in functie de tipul de pilule si de momentul in care incepeti sa le luati. De asemenea, este important sa continuati sa utilizati prezervative pentru a va proteja impotriva bolilor cu transmitere sexuala (BTS).

Eficienta anticonceptionalelor

Eficienta depinde de tipul de anticonceptionale, de starea de sanatate a femeii, de anumite medicamente sau suplimente administrate si de administrarea corecta.

In general, daca e folosita corect, pilula este eficienta in proportie de 99%. Dar oamenii nu sunt perfecti si este usor sa uiti sau sa nu iei la timp anumite pastile – asa ca, in realitate, pilula are aproximativ 91% eficienta.

Factori care ii scad eficienta

Principalul lucru care face ca pilula sa nu functioneze este lipsa administrarii unei pilule sau a mai multor pilule. Multe femei se afla in situatia de a spune „am uitat pilula”. Uitarea este principalul motiv de ingrijorare atunci cand vine vorba despre eficienta contraceptivelor orale.

De asemenea, vorbim si de varsaturi, diaree mai mult de 2 zile. De asemenea, pilula poate sa nu functioneze la fel de bine pentru persoanele supraponderale.

Aceste medicamente sau suplimente pot face ca pilula sa nu functioneze la fel:

  • antibioticum Rifampin (in general, alte antibiotice nu fac pilula mai putin eficienta);
  • medicamentul antifungic griseofulvin  (alte antifungice nu fac pilula mai putin eficienta);
  • anumite medicamente pentru HIV;
  • anumite medicamente anti-convulsii;
  • plante medicinale.

Ce fac daca am uitat sa iau pilula?

Daca o pilula hormonala este intarziata (mai putin de 24 de ore de la administrarea unei pastile) sau a fost uitata (24 – 48 de ore de la administrarea pilulei), luati pilula intarziata sau omisa cat mai curand posibil. Luati celelalte pastile la ora obisnuita, chiar daca inseamna sa luati doua pastile in aceeasi zi. Contraceptia de urgenta nu este de obicei necesara, dar poate fi luata in considerare daca ati omis pilulele hormonale in prima parte a ciclului sau in ultima saptamana a ciclului precedent.

In cazul in care doua sau mai multe pastile hormonale au fost omise la rand (mai mult de 48 de ore de la administrarea unei pastile), luati cea mai recenta pastila omisa cat mai curand posibil. Continuati sa luati restul pastilelor la ora obisnuita chiar daca inseamna sa luati doua pastile in aceeasi zi. Utilizati contraceptia de rezerva, cum ar fi prezervativele, sau evitati sexul pana cand pilulele hormonale sunt administrate timp de o saptamana.

Daca ati folositi anticonceptionale combinate si in ultima saptamana ati omis pilule, sariti peste pilulele fara hormoni si incepeti un nou pachet a doua zi. Daca nu puteti incepe imediat un nou pachet, utilizati alta metoda de contraceptie, cum ar fi prezervativele, sau evitati sexul pana cand trece o saptamana de administrare a pilulelor hormonale.

Avantaje si Dezavantaje

Anticonceptionale – AVANTAJE

Avantajele anticonceptionalelor:

  • eficienta de 91% in prevenirea sarcinii, in conditii de utilizare corecta;
  • menstruatii mai usoare;
  • menstruatii regulate;
  • pot reduce sindromul premenstrual;
  • pot reduce acneea;
  • pot reduce riscul de cancer de col uterin si cancer ovarian;
  • posibil efect pozitiv asupra densitatii minerale osoase;
  • reducerea productiei de androgeni cauzata de sindromul ovarului polichistic;
  • reducerea sangerarilor severe (menoragie) si a anemiei asociate;
  • pot fi utilizate in timpul alaptarii;
  • ofera o revenire rapida la fertilitate daca pacienta vrea sa ramana insarcinata.

Anticonceptionale – DEZAVANTAJE

Dezavantajele pot include:

  • aparitia anumitor efecte secundare pe termen scurt sau lung;
  • pot interactiona cu anumite medicamente sau substante, care le pot reduce eficienta (anticonceptionalele pot interactiona cu anumite medicamente antibiotice, anti-convulsive si medicamente impotriva HIV);
  • nu confera protectie impotriva infectiilor cu transmitere sexuala, inclusiv HIV;
  • trebuie luate in acelasi interval orar in fiecare zi.

Efecte secundare pe termen scurt

Efectele secundare pot include:

  • sensibilitatea sanilor – Anticonceptionalele pot provoca o crestere a sanilor sau sensibilitatea sanilor. Aceasta problema se reduce in mod normal dupa cateva saptamani de la administrarea de anticonceptionale.
  • greata – Greata poate aparea uneori la primele pilule administrate, dar simptomele dispar de obicei in timp. Daca greata severa persista, consultati medicul.
  • sangerari vaginale -Sangerarile vaginale se reduc de obicei in 3 luni se la inceperea administrarii. Consultati medicul daca aveti 5 sau mai multe sangerari vaginale in perioada administrarii pilulelor sau hemoragie. Sangerarea poate aparea in general deoarece uterul se adapteaza la modificarea endometriala.
  • dureri de cap si schimbari de dispozitie – Hormonii din pilule pot creste riscul de dureri de cap si migrene. Gradul de durere difera in functie de tipul de hormoni si de doze. Anticonceptionalele pot afecta starea de spirit si pot creste riscul depresiei sau al altor modificari emotionale.
  • modificarea scurgerilor vaginale – Poate fi vorba de o crestere sau scadere a lubrifierii vaginale sau modificarea scurgerilor. Dar schimbarile de culoare sau miros ale scurgerilor vaginale pot indica o infectie care nu are legatura cu administrarea de anticonceptionale.

Contraindicatii

Anticonceptionalelele nu ar trebuie folosite in urmatoarele cazuri:

  • cheaguri de sange – pe termen lung pot creste riscul unui accident vascular cerebral sau atac de cord. Cheagurile de sange se pot dezvolta in vene (tromboza venoasa profunda) si in plamani (embolie pulmonara). Aceste complicatii sunt rare, dar pot pune viata in pericol.
  • tensiune arteriala crescuta – anticonceptionalele pot creste usor tensiunea arteriala. Pentru majoritatea femeilor, aceasta crestere este mica si nu afecteaza sanatatea.
  • o tulburare de coagulare a sangelui;
  • boli hepatice;
  • anumite forme de migrene;
  • sunteti insarcinata;
  • fumatoare peste 35 ani sau persoana care a renuntat la fumat in ultimul an si are peste 35 ani;
  • istoric de cancer de san sau boli hepatice sau ale vezicii biliare;
  • diabet zaharat de cel putin 20 ani sau diabet zaharat cu complicatii.

Pastilele combinate pot creste usor riscul efectelor secundare cardiovasculare, cum ar fi atac de cord, accident vascular cerebral si cheaguri de sange. Oricine are tensiune arteriala necontrolata sau un istoric personal sau familial al cheagurilor de sange, infarct miocardic sau accident vascular cerebral, ar trebui sa discute cu medicul despre metode alternative.

Daca apar oricare dintre urmatoarele simptome dupa administrare anticonceptionalelor, ar trebui sa consultati un medic:

  • dureri abdominale sau de stomac;
  • dureri in piept;
  • dificultati respiratorii;
  • dureri severe de cap;
  • probleme oculare – afectarea vederii, vedere incetosata;
  • dureri severe de picioare etc.

Fumatul, obezitatea si anticonceptionalele

Pot lua anticonceptionale daca fumez? Femeile care fumeaza au un risc mai mare, in general, de a avea un accident vascular cerebral. Pentru femeile care au varsta de 35 de ani si mai mult, pilulele combinate impreuna cu fumatul sporesc acest risc, precum si riscul de a dezvolta cheaguri de sange. Din aceste motive, majoritatea medicilor nu vor prescrie pilule combinate pentru fumatoarele peste 35 de ani. Chiar si asa, pilulele combinate cu doze mici si pilulele numai cu progesteron sunt disponibile si adecvate fumatorilor.

Femeile supraponderale sau obeze pot prezenta un risc mai mare pentru esecul contraceptivului oral. Asta nu inseamna ca pilula nu este recomandata niciodata. Medicii pot incerca sa compenseze eficacitatea pilulei prin prescrierea unei doze usor mai mari.

Anticonceptionalele si cresterea in greutate

Pilula te face sa cresti in greutate? Este o intrebare obisnuita si unul dintre cele mai mari mituri despre pilule. In timp ce unele femei par sa creasca in greutate de la pilule, cercetarile nu au aratat nicio legatura intre cresterea in greutate si anticonceptionale. Estrogenul din pilule poate face ca unele femei sa se simta usor umflate, dar de obicei acest efect dispare. Progrestinul gasit in pilule poate creste apetitul, ceea ce poate duce la cresterea in greutate daca nu este contracarata cu dieta si exercitiile fizice. De asemenea, unele femei pot prezenta retentie de apa. Acest efect poate fi adesea redus prin trecerea la o pilula cu doza mai mica.

Majoritatea studiilor au constatat o crestere medie in greutate de sub 2 kg dupa 6-12 luni de administrare de anticonceptionale cu progesteron. Ceea ce stim este ca multe femei care iau contraceptive orale sunt la varsta fertila, iar multe femei inregistreaza un castig in greutate doar ca urmare a altor procese naturale. Asta se poate intampla in acelasi timp cu administrarea contraceptivelor orale, dar nu inseamna ca exista un efect cauzal.

Anticonceptionalele si colesterolul

Unele anticonceptionale pot influenta nivelul colesterolului. Efectul depinde de tipul de pilula utilizata si de concentratia de estrogen sau progesteron continuta. Potrivit studiilor, pilulele cu concentratii ridicate de progesteron au un efect mai mare de crestere a colesterolului, comparativ cu pilulele ce contin mai mult estrogen. Dar recomandarea de a lua un anumit tip de contraceptive hormonale ii revine medicului.

Anticonceptionale si riscul de cancer

Hormonii feminini care apar in mod natural, cum ar fi estrogenul, se crede ca influenteaza riscul unei femei de a dezvolta anumite tipuri de cancer, in special cancer de san. Prin urmare, este posibil ca utilizarea metodei de contraceptie pe baza de hormoni sa aiba un efect similar. Cancerul ovarian si endometrial par a fi mai putin probabile la femeile care utilizeaza pilula.

Contraceptivele orale au fost legate de un risc mai mare de a dezvolta tumori hepatice benigne, dar acestea devin rareori canceroase. Unele studii au sugerat ca riscul de cancer de ficat este mai mare dupa utilizarea contraceptivelor orale timp de cel putin 5 ani, dar alte studii nu au avut aceleasi rezultate.

Se pot folosi anticonceptionalele pentru intarzierea sau oprirea menstruatiei?

Anticonceptionalele sunt in general disponibile ca pachet de 21 de zile de hormoni activi si 7 zile de pastile cu placebo. In timpul administrarii de pilule cu placebo, apare sangerarea asociata perioadei menstruale.

Unele scheme cu pilule pentru ciclu extins au pastile hormonale active in fiecare zi timp de 3 luni, urmate de o saptamana de placebo sau pilule cu doze mici de estrogen. In timpul saptamanii, aveti sangerari menstruale. Noile regimuri cu ciclu extins implica administrarea continua a pastilelor active timp de un an si pot opri toate sangerarile menstruale.

Exista scheme de administrare a pilulelor contraceptive concepute pentru a preveni sangerarea timp de trei luni la un moment dat sau timp de un an. Aceste medicamente, ca si orice alt timp de anticonceptionale, se administreaza doar la indicatiile medicului.

Mituri despre anticonceptionale

Contraceptivele orale nu functioneaza la fel de bine ca alte metode de prevenire a sarcinii

Este adevarat ca diferite metode de prevenire a unei sarcini au grade diferite de eficacitate, mai ales atunci cand sunt utilizate in viata reala, spre deosebire de mediul controlat al studiilor clinice. Intr-un an de utilizare tipica, 80 din 1000 de femei vor ramane insarcinate (din cauza unor doze pierdute, de exemplu, sau folosind pastilele inconsecvent). Alegerea metodei contraceptive depinde de numerosi factori care tin de sanatatea femeii, obiectivele ei in ceea ce priveste o sarcina si alegerile personale.

Utilizarea pe termen lung a contraceptivelor orale poate afecta uterul

Nu numai ca anticonceptionalele nu duc la anomalii uterine, dar si protejeaza uterul. Actioneaza prin suprimarea ovulatiei, astfel fiind suprimat si nivelul de estrogen. Prea mult estrogen poate duce la o dezvoltare anormala a mucoasei uterului, cunoscut sub numele de hiperplazie endometriala. Femeile care au utilizat contraceptive orale pentru o lunga perioada de timp au un risc mai scazut atat al hiperplaziei endometriale, cat si al cancerului uterin. Aceste efecte pot dura pana la 20 de ani dupa intreruperea contraceptiei hormonale orale.

Anticonceptionalele duc la infertilitate

Fertilitatea revine la normal dupa oprirea anticonceptionalelor. Odata ce o femeie intrerupe administrarea contraceptivelor hormonale, care sunt absorbite in sange, dupa cateva zile, ciclul hormonal va reveni la normal.

De multe ori, femeile incep sa ia anticonceptionale inainte de a sti ca au o problema privind fertilitatea, care este prezenta deja. Astfel, dupa oprirea administrarii anticonceptionalelor, au dificultati in a ramane gravide tocmai din cauza problemei de fertilitate nediagnosticate, nu din cauza pilulelor. Nu exista nicio legatura intre administrarea pilulei si infertilitate. Unele femei se pot confrunta cu o intarziere in a ramane gravida dupa intreruperea administrarii pilulelor. Acest lucru este valabil mai ales pentru femeile care au avut menstruatii neregulate inainte de inceperea tratamentului.

Anticonceptionalele sunt folosite doar pentru a preveni sarcina

Anticonceptionalele pot avea beneficii pentru sanatate, pe langa prevenirea sarcinii. Unele femei utilizeaza pilula exclusiv pentru aceste avantaje non-contraceptive. Exemple de beneficii pentru sanatate ale pilulei includ:

  • menstruatii negulate;
  • reducerea durerilor de ovulatie;
  • reducerea crampelor menstruale;
  • reducerea riscului de anemie in caz de menstruatii intense;
  • reducerea simptomelor sindromului premenstrual.

In plus, utilizarea pilulelor poate oferi protectie impotriva:

Referinte:
(1) 10 most common birth control pill side effects, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/290196.php
(2) How do I use the birth control pill, link: https://www.plannedparenthood.org/learn/birth-control/birth-control-pill/how-do-i-use-the-birth-control-pill
(3) Contraception, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/contraception-the-pill
(4) Birth control pills, link: https://www.webmd.com/sex/birth-control/birth-control-pills#1
(5) Birth control pills (oral contraceptives), link: https://www.medicinenet.com/oral_contraceptives_birth_control_pills/article.htm#are_birth_control_pills_safe_to_take_if_im_breastfeeding

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma