Timp pentru sine – importanta pentru starea de bine

Timp pentru sine – Se vorbeste mult in ultima perioada despre nevoia de a avea timp pentru sine si de a prioritiza acest timp pentru sanatatea noastra mintala. De ce este important si cum il putem introduce in rutina noastra – pe larg in acest articol.

Cuprins:

1. Timp pentru sine – informatii generale
2. Activitati pentru timpul pentru sine
3. De ce este important sa avem timp pentru sine
4. Cum sa ne facem timp pentru sine?

Timp pentru sine – informatii generale

Ca sa functionam bine, e important sa luam mici pauze pentru noi, in care sa uitam de termene limita, sa ne detasam de la stresul cotidian si de la problemele care ne apasa. Iar in perioade de stres foarte ridicat, momentele de relaxare si de linistire sunt cu atat mai importante pentru sanatatea noastra. Daca nu avem grija de noi, nu vom putea la randul nostru sa avem grija de ceilalti.

Timp pentru sine inseamna un act voluntar in care iti dedici o perioada de timp doar pentru tine. Iar studiile arata cat de important este sa ne dedicam zilnic 15-20 de minute, pentru a reduce astfel stresul si burnout-ul. Atunci cand facem in mod continuu o activitate, chiar si una care ne place foarte mult, fara sa luam pauze, corpul si mintea noastra nu vor rezista pe termen lung.

Activitati pentru timpul pentru sine

„Timp pentru mine” poate insemna orice activitate care ne relaxeaza, ne face placere, ne ajuta sa ne detasam de la rutina obisnuita si sa ne incarcam bateriile. Cand ne dedicam timp pentru noi, care sa ne hraneasca mental, emotional si spiritual, vom reusi sa avem mai multa rabdare si o atitudine mai pozitiva si fata de relatiile noastre.

La finalul unei zile epuizante, in weekend, in pauzele de la serviciu (daca lucram de acasa), avem nevoie sa ne relaxam corpul si mintea.

Deconectarea de la dispozitivele electronice

Telefonul, laptopul, televizorul sau alte dispozitive pe care le utilizam in mod frecvent, fie pentru ca lucram cu ele, fie pentru ca asa luam o pauza de la ce facem, cu cat le utilizam mai mult, cu atat interfereaza cu capacitatea noastra de a ne relaxa, de a ne concentra, de a fi productivi si eficienti. Pauzele de la aceste dispozitive ne dau posibilitatea de a ne relaxa mai mult.

Iesiri in natura

Contactul cu natura si timpul petrecut in natura sunt foarte benefice pentru sanatatea si starea noastra de bine. Ori de cate ori ai ocazia, fa plimbari in spatii verzi, petrece pauza de pranz intr-un parc din apropiere, alege sa mergi in natura in loc de a petrece timp in interior.

Exercitii de relaxare si „grounding”

  • Ne ajuta sa ne distragem de la emotiile care ne coplesesc. Iata cateva exemple:
  • tehnici fizice: introdu mainile in apa calda, apoi in apa rece, concentrandu-te pe senzatiile pe care le simti; atinge lucruri din camera in care te afli si concentreaza-te pe textura lor; inspira o aroma placuta (un pliculet de ceai, o lumanare parfumata, sapunul); uita-te la un obiect din camera si concentreaza-te pe toate detaliile lui (forma, culoare, linii);
  • metoda 5-4-3-2-1: foloseste cele 5 simturi pentru a observa lucrurile din jur, de exemplu 5 lucruri pe care le vezi, 4 lucruri pe care le auzi, 3 lucruri pe care le poti atinge, 2 lucruri pe care le poti mirosi, 1 lucru pe care il poti gusta; ordinea simturilor o poti schimba dupa cum doresti;
  • metode mentale: numara sau citeste cu voce tare, numara inapoi din 7 în 7, canta cu voce tare, repeta iar si iar un cuvant sau o mantra („Sunt calm”, „Sunt in siguranta” etc.)

Alte activitati cu efect de relaxare pot fi:

  • o baie
  • scrisul in jurnal
  • yoga, pilates, exercitii de stretching;
  • un masaj de relaxare
  • activitati de ingrijire a corpului (aplicarea unor creme, masti hidratante).

Activitati care presupun socializarea:

  • participarea la un club de lectura;
  • o programare la un salon de frumusete;
  • o iesire cu fetele/baietii;
  • o seara de filme/jocuri;

De ce este important sa avem timp pentru sine

Beneficiile timpului pentru sine:

  • ne ajuta sa ne deconectam si sa ne reincarcam bateriile;
  • ne ajuta sa ne imbunatatim capacitatea de concentrare;
  • ne ofera spatiu pentru auto-descoperire;
  • ne ajuta in rezolvarea de probleme;
  • este un factor important in relatii (studii realizate in cadrul Universitatii din Michigan au aratat ca lipsa timpului pentru sine al partenerilor unui cuplu este implicat in nefericirea dintr-o casnicie).

Copiii au nevoie si ei de timp pentru sine, in sensul de timp nestructurat, in care sa aleaga ei ce activitati isi doresc sa faca.

Faptul ca nu avem timp este o scuza pe care deseori o folosim pentru a evita sa avem mai multa grija de noi. Insa putem prioritiza cateva minute pe zi pentru noi, in care sa meditam, sa facem o plimbare sau pur si simplu sa stam cateva minute cu ochii inchisi.

Pe de alta parte, daca nu luam pauze pentru noi, in care sa ne reincarcam bateriile, suntem mult mai predispusi la burnout, epuizare si posibile afectiuni fizice.

Un studiu din 2015 a aratat ca persoanele care au parte de timp pentru sine se bucura de un echilibru intre munca si viata personala, au o stare de bine mai pronuntata si sunt mult mai implicate in munca lor. De asemenea, studiul a aratat ca timpul pentru sine nu trebuie sa fie un timp solitar si ca aduce mai multe beneficii atunci cand persoana are libertatea de a alege ce activitati vrea sa faca.

Timp pentru sine in cazul mamelor

Pentru proaspetele mame, recomandarea de a-si face timp doar pentru ele este una dintre cele mai importante pentru starea lor emotionala. Venirea unui copil pe lume, perioada postpartum si toate responsabilitatile si activitatile pe care le implica un bebelus fac deseori nevoile mamei sa vina pe locul doi sau chiar ultimul loc.

Cresterea si ingrijirea unui copil necesita resurse importante din partea mamei; mai ales in primii ani de viata ai copilului – energie, rabdare, timp, disponibilitate emotionala.

Timpul pentru tine inseamna orice activitate prin care iei pauze de la rutina; in special atunci cand majoritatea timpului o petreci in activitati cu si pentru copil. Activitatile relaxante, hobby-urile, iesirile fara copii, dezvoltarea unei pasiuni – sunt doar cateva exemple.

Practicarea metodelor de relaxare, mindfulness, yoga este foarte benefica pentru a oferi corpului si mintii o pauza bine-venita.

Cum sa ne facem timp pentru sine?

  • In primul rand e important sa constientizam ca timpul pentru sine nu este un lux sau un moft, ci este o necesitate. Asa cum nu reusim sa turnam dintr-un recipient gol, asa nici noi nu putem oferi celorlalti grija si atentie.
  • Trezeste-te cu cateva minute mai devreme decat restul familiei si ia-ti acest timp pentru tine.
  • Daca in biroul unde lucrezi sau la locul de munca ai posibilitatea de a avea cateva minute in care sa fii doar tu si sa nu fii intrerupt, profita de cateva minute de liniste.
  • Ia-ti unele mese de pranz in parc sau pe o terasa, in loc de sa mananci la birou, in fata unui dispozitiv electronic.
  • Planifica in calendar timp pentru tine.
  • Renunta la activitatile care nu iti mai aduc placere sau in care nu te mai regasesti si fa astfel loc pentru altele noi.
  • Deleaga din activitatile si sarcinile pe care le ai de realizat acasa sau la serviciu, acolo unde este posibil. Si fa-ti astfel mai mult timp pentru tine.
  • Investeste mai degraba in experiente si in obiecte care sa iti ofere experiente (o carte bune, un instrument muzical, un boardgame, echipament pentru sport), mai degraba decat in obiecte pur materiale. Studiile arate ca experientele ne fac mai fericiti decat lucrurile materiale.
  • Timpul pe care de obicei il petreci in fata unui ecran (telefon, televizor) poate fi mai bine folosit pentru activitati mai benefice. De exemplu, daca sunt doar cateva minute disponibile, pot fi utilizate pentru un exercitiu de respiratie abdominala. Inspira adanc si lent, concentrandu-te pe felul cum aerul ajunge in piept si apoi in abdomen, apoi cum acestea se golesc pe masura ce expiri. Inspira numarand in gand pana la 5, tine-ti repiratia timp de 5 secunde, apoi expira numarand iarasi pana la 5.

Referinte:

(1) “Me time” sounds good, but when exactly? – https://www.health.harvard.edu/blog/me-time-sounds-good-but-when-exactly-2018020513212
(2) Good quality me-time vital for home and work wellbeing – https://www.sciencedaily.com/releases/2015/01/150107204555.htm
(3) Why Me Time Is Important for Happiness – https://www.happify.com/hd/why-me-time-is-important-for-happiness-infographic/

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma