Timp pentru sine – Se vorbeste mult in ultima perioada despre nevoia de a avea timp pentru sine si de a prioritiza acest timp pentru sanatatea noastra mintala. De ce este important si cum il putem introduce in rutina noastra – pe larg in acest articol.
1. Timp pentru sine – informatii generale
2. Activitati pentru timpul pentru sine
3. De ce este important sa avem timp pentru sine
4. Cum sa ne facem timp pentru sine?
Ca sa functionam bine, e important sa luam mici pauze pentru noi, in care sa uitam de termene limita, sa ne detasam de la stresul cotidian si de la problemele care ne apasa. Iar in perioade de stres foarte ridicat, momentele de relaxare si de linistire sunt cu atat mai importante pentru sanatatea noastra. Daca nu avem grija de noi, nu vom putea la randul nostru sa avem grija de ceilalti.
Timp pentru sine inseamna un act voluntar in care iti dedici o perioada de timp doar pentru tine. Iar studiile arata cat de important este sa ne dedicam zilnic 15-20 de minute, pentru a reduce astfel stresul si burnout-ul. Atunci cand facem in mod continuu o activitate, chiar si una care ne place foarte mult, fara sa luam pauze, corpul si mintea noastra nu vor rezista pe termen lung.
„Timp pentru mine” poate insemna orice activitate care ne relaxeaza, ne face placere, ne ajuta sa ne detasam de la rutina obisnuita si sa ne incarcam bateriile. Cand ne dedicam timp pentru noi, care sa ne hraneasca mental, emotional si spiritual, vom reusi sa avem mai multa rabdare si o atitudine mai pozitiva si fata de relatiile noastre.
La finalul unei zile epuizante, in weekend, in pauzele de la serviciu (daca lucram de acasa), avem nevoie sa ne relaxam corpul si mintea.
Telefonul, laptopul, televizorul sau alte dispozitive pe care le utilizam in mod frecvent, fie pentru ca lucram cu ele, fie pentru ca asa luam o pauza de la ce facem, cu cat le utilizam mai mult, cu atat interfereaza cu capacitatea noastra de a ne relaxa, de a ne concentra, de a fi productivi si eficienti. Pauzele de la aceste dispozitive ne dau posibilitatea de a ne relaxa mai mult.
Contactul cu natura si timpul petrecut in natura sunt foarte benefice pentru sanatatea si starea noastra de bine. Ori de cate ori ai ocazia, fa plimbari in spatii verzi, petrece pauza de pranz intr-un parc din apropiere, alege sa mergi in natura in loc de a petrece timp in interior.
Beneficiile timpului pentru sine:
Copiii au nevoie si ei de timp pentru sine, in sensul de timp nestructurat, in care sa aleaga ei ce activitati isi doresc sa faca.
Faptul ca nu avem timp este o scuza pe care deseori o folosim pentru a evita sa avem mai multa grija de noi. Insa putem prioritiza cateva minute pe zi pentru noi, in care sa meditam, sa facem o plimbare sau pur si simplu sa stam cateva minute cu ochii inchisi.
Pe de alta parte, daca nu luam pauze pentru noi, in care sa ne reincarcam bateriile, suntem mult mai predispusi la burnout, epuizare si posibile afectiuni fizice.
Un studiu din 2015 a aratat ca persoanele care au parte de timp pentru sine se bucura de un echilibru intre munca si viata personala, au o stare de bine mai pronuntata si sunt mult mai implicate in munca lor. De asemenea, studiul a aratat ca timpul pentru sine nu trebuie sa fie un timp solitar si ca aduce mai multe beneficii atunci cand persoana are libertatea de a alege ce activitati vrea sa faca.
Pentru proaspetele mame, recomandarea de a-si face timp doar pentru ele este una dintre cele mai importante pentru starea lor emotionala. Venirea unui copil pe lume, perioada postpartum si toate responsabilitatile si activitatile pe care le implica un bebelus fac deseori nevoile mamei sa vina pe locul doi sau chiar ultimul loc.
Cresterea si ingrijirea unui copil necesita resurse importante din partea mamei; mai ales in primii ani de viata ai copilului – energie, rabdare, timp, disponibilitate emotionala.
Timpul pentru tine inseamna orice activitate prin care iei pauze de la rutina; in special atunci cand majoritatea timpului o petreci in activitati cu si pentru copil. Activitatile relaxante, hobby-urile, iesirile fara copii, dezvoltarea unei pasiuni – sunt doar cateva exemple.
Practicarea metodelor de relaxare, mindfulness, yoga este foarte benefica pentru a oferi corpului si mintii o pauza bine-venita.
(1) “Me time” sounds good, but when exactly? – https://www.health.harvard.edu/blog/me-time-sounds-good-but-when-exactly-2018020513212
(2) Good quality me-time vital for home and work wellbeing – https://www.sciencedaily.com/releases/2015/01/150107204555.htm
(3) Why Me Time Is Important for Happiness – https://www.happify.com/hd/why-me-time-is-important-for-happiness-infographic/
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…