Testul hemocult este un instrument de screening important in lupta impotriva cancerului colorectal, dar nu numai. Iata cand se recomanda acest test, cum se efectueaza si ce inseamna rezultatele.

Cuprins:

1. Ce este testul hemocult?
2. Indicatii si recomandari
3. Testare
4. Rezultatele testarii
5. Riscuri
6. Ce fac dupa testare?

Ce este testul hemocult?

Testul hemocult este un test medical utilizat pentru a detecta prezenta sangelui ocult in scaun. Sangele ocult in fecale este sange prezent in scaun, dar pe care nu il puteti vedea in toaleta sau pe hartia igienica dupa eliminarea scaunului.

Acest test este utilizat in special ca instrument de diagnostic pentru cancerul colorectal. Ideea din spatele testului este ca polipii prezenti in colon sunt sensibili si pot fi deteriorati de miscarea scaunului. Aceasta deteriorare poate duce la sangerarea polipilor in intestin. Sangele este apoi eliminat odata cu scaunul, dar deseori nu este suficient de mult pentru a fi vizibil cu ochiul liber.

Indicatii si recomandari

Testul pentre sange ocult in fecale presupune examinarea unei probe de scaun (fecale) pentru a vedea daca are urme de sange. Sangele din scaun inseamna ca exista un grad de sangerare in tractul digestiv. Sangerarea poate fi cauzata de o varietate de probleme medicale, inclusiv:

Sangele din scaun poate fi, de asemenea, un semn al cancerului colorectal, un tip de cancer care incepe in colon sau rect. Un test de sange ocult fecal este un test de screening care poate ajuta la depistarea cancerului colorectal in stadii incipiente, cand tratamentul este mai eficient.

Medicul poate recomanda un test pentru hemoragii oculte in fecale pentru a depista o afectiune de baza, cum ar fi polipi in colon, diverticuloza, hemoroizi, ulcer, o boala inflamatorie intestinala numita colita sau cancer colorectal. Fiecare dintre acestea (si altele, de altfel) poate provoca sangerare in tractul digestiv care ajunge in scaun.

ATENTIE!

Retineti ca acest test NU este de diagnostic. Este utilizat pentru a depista prezenta sangelui in materiile fecale, dar nu arata unde are loc sangerarea si ce o provoaca.

Testul hemocult ca screening pentru cancerul colorectal

Testul hemocult este cel mai frecvent utilizat ca instrument de screening pentru a cauta urme de sange in scaunul persoanelor cu varsta de 50 de ani sau peste. Acestea prezinta un risc mediu de a dezvolta cancer colorectal.

Majoritatea cazurilor de cancer colorectal incep cu polipi benigni in colon. Cu toate acestea, unii dintre acesti polipi devin precancerosi sau cancerosi, si incep sa creasca si sa sangereze in cantitati microscopice la eliminarea scaunului. Aceasta sangerare este considerata un semn precoce al cancerului colorectal.

Testul hemocult se recomanda anual dupa implinirea varstei de 50 de ani, ca screening pentru cancerul coorectal. In cazul anumitor factori de risc pentru cancerul colorectal, testarea poate fi facuta chiar de la 40 ani.

Test hemocult pentru cauzele anemiei

Medicul poate recomanda un test de acest tip (FOBT) daca aveti semne si simptome de anemie, o afectiune in care nu sunt suficiente globule rosii pentru a transporta oxigenul in fluxul sangvin in mod eficient. Simptomele obisnuite includ oboseala, piele palida, numar scazut de hemoglobina in sange si slabiciune. Rezultatele testelor pot arata daca pierderea de sange din tractul digestiv poate fi o parte a cauzei anemiei.

Testare

Proba de scaun trebuie colectata intr-un recipient curat si nu trebuie contaminata cu urina sau apa. Folositi aplicatorul pentru a preleva o mostra subtire de scaun. Exista doua tipuri principale de teste pentru sange ocult in fecale: metoda frotiului guaiac (gFOBT) si metoda imunochimica (iFOBT sau FIT).

Testul hemocult foloseste o reactie chimica pentru a detecta sange ocult in scaun. Testul de frotiu guaiac (gFOBT) utilizeaza un produs chimic care isi schimba culoarea atunci cand este prezenta hemoglobina. De obicei, se vor colecta 3 probe de scaun in 3 zile diferite si se trimit la un laborator pentru analiza. Acest test necesita evitarea consumului unor alimente si medicamente pentru o perioada de timp inainte, pentru precizie.

Test imunocimic fecal (FIT) foloseste anticorpi pentru detectarea sangelui si poate fi mai sensibil decat gFOBT. Nu necesita restrictii alimentare speciale si poate fi facut in orice moment.

Pret test hemocult

Pretul pentru un test hemocult sau hemoragii oculte in fecale la laborator e de aproximativ 20-40 lei. Au existat si o serie de campanii screening cancer colorectal ce distribuie gratuit teste si kituri de testare FIT pentru depistarea hemoragiilor oculte in fecale.De aemenea, exista teste ce se efectueaza la domiciliu – in cazul prezentei sangelui in fecale,  acestea au un sistem de afisaj – de obicei ca la testele de sarcina.

Rezultatele testarii

Rezultatele testului hemoccult sunt pozitive sau negative:

  • Un rezultat pozitiv inseamna ca s-a detectat sange ocult in scaun. Nu inseamna ca aveti cancer colorectal neaparat. Daca rezultatele testului sunt pozitive, va trebui sa efectuati alte teste, precum o colonoscopie, pentru a depista sursa sangerarii.
  • Un rezultat negativ inseamna ca nu a fost detectat sange in scaun. Daca nu aveti riscuri suplimentare pentru a dezvolta cancer colorectal, in afara de varsta, medicul va va recomanda o noua testare anul urmator.

Desi majoritatea rezultatelor sunt negative, acest lucru nu inseamna intotdeauna ca nu aveti cancer colorectal sau polipi. Unii polipi si cancere nu sangereaza, astfel incat testul poate fi normal in ciuda prezentei acestor probleme. De asemenea, un rezultat pozitiv al testului nu inseamna neaparat ca aveti cancer. Cauza sangerarii poate fi reprezentata si de hemoroizi, polipi benigni, un ulcer, colita sau diverticuloza, sau este posibil sa fi inghitit sange din cauza sangerarii in nas sau gingii.

Interactiuni si pregatire pentru testare

Un potential dezavantaj al testului FOBT este faptul ca nu arata intotdeauna exact ceea ce se intampla in corp. De exemplu, unii polipi si unele cazuri de cancer de colon nu sangereaza, ceea ce ar putea duce la un rezultat fals-negativ atunci cand aveti de fapt cancer sau polipi. In schimb, este posibil sa obtineti un rezultat fals pozitiv din cauza unor factori precum unele recomandari de alimente si medicamente inainte si in timpul testului sau pentru ca aveti o infectie gastrointestinala minora, hemoroizi sau o alta afectiune, mai degraba decat polipi sau cancer.

Pentru ca anumite alimente si medicamente pot afecta rezultatele unui test gFOBT, medicul va poate solicita sa evitati urmatoarele:

  • Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), cum ar fi aspirina, naproxen sau ibuprofen, pot provoca sangerari in stomac sau in intestine, ceea ce poate provoca rezultat fals-pozitiv la testul efectuat. Este ideal sa evitati AINS timp de 7 zile inainte de FOBT, daca este posibil.
  • Carnea rosie, precum carnea de vita, mielul si carnea de porc si alte alimente precum broccoli, napi, hrean si conopida, pot provoca, de asemenea, rezultate fals-pozitive la testul FOBT. Acestea trebuie evitate timp de 3  zile inainte de testare si pe toata durata testarii.
  • Medicamente precum colchicina, care este utilizat pentru a trata guta, medicamente oxidante precum suplimente de iod, adesea utilizate pentru boala tiroidiana, si acid boric, care poate fi utilizat pentru a trata infectiile fungice, pot crea, de asemenea, un rezultat fals pozitiv prin reactiile cu substantele chimice din test. Acestea trebuie evitate timp de 3 zile inainte de testare, precum si pe toata perioada de testare.
  • Suplimentele de vitamina C pot afecta substantele chimice din test si pot provoca un rezultat fals-negativ. Un rezultat fals-negativ inseamna ca testul va va arata ca nu aveti sange in scaun atunci cand de fapt este posibil sa fie prezent. Suplimentele de vitamina C, sucurile cu adaos de vitamina C sau orice cantitate de fructe care ofera peste 250 mg de vitamina C pe zi, trebuie evitate timp de 3-7 zile inainte de FOBT si in timpul procesului de testare.

Atentie!

Nu faceti testul pentru sange ocult in fecale atunci cand aveti sangerare activa de la hemoroizi, o fisura anala sau cand exista sange in urina. Pentru femei, nu faceti testarea in perioada menstruala sau in primele 3 zile dupa incheierea menstruatiei.

Riscuri

Riscurile si limitarile testului pentru sange ocult in fecale sau testul hemocult includ:

  • Testul hemocult este calitativ, dar nu cantitativ –  Asta inseamna ca detecteaza doar daca exista sau nu sange ocult in scaun, nu si cantitatea reala. Daca aveti un rezultat pozitiv, veti avea nevoie de teste suplimentare, cum ar fi o colonoscopie.
  • Testul hemocult nu este intotdeauna exact. Testul ar putea arata un rezultat negativ cand cancerul este prezent (rezultat fals-negativ), daca tumora sau polipii nu sangereaza. Daca aveti polipi care nu sangereaza, testul hemocult va da un rezultat negativ. De asemenea, testul hemocult nu poate detecta daca sangele provine din colon sau din alta parte a tractului digestiv. Daca aveti sangerare in alta parte a tractului gastro-intestinal, cum ar fi in cazul ulcerului, testul va fi pozitiv. Testul ar putea arata un rezultat pozitiv atunci cand nu aveti cancer (rezultat fals pozitiv) daca aveti sangerare din alte surse, cum ar fi ulcer, hemoroizi sau chiar sange inghitit din gura sau din nas.
  • In cele din urma, testul hemocult nu poate detecta toate tipurile de cancer. Unele tipuri de cancer pot fi detectate prin utilizarea colonoscopiei, dar nu prin testul hemocult.

Ce fac dupa testare?

Daca aveti un test FOBT pentru a analiza cancerul colorectal si rezultatele testului  sunt negative, medicul va va recomanda probabil sa faceti din nou testul peste un an, atat timp cat aveti un risc mediu. De asemenea, medicul poate recomanda o colonoscopie ca o alta metoda de depistare a cancerului colorectal pentru a va asigura ca rezultatele nu sunt, de fapt, false-negative. Daca probele de scaun sunt pozitive pentru sange, medicul va poate indica o colonoscopie sau o sigmoidoscopie flexibila pentru a examina tractul digestiv si a gasi cauza si localizarea sangerarii. Aceste teste pot diagnostica multe dintre afectiunile care pot fi cauza sangerarii, inclusiv ulcere, hemoroizi, colita, diverticuloza, polipi si cancer.

Pentru persoanele cu risc mediu de cancer colorectal, o colonoscopie este necesara doar la fiecare 10 ani. Dar, daca aveti un risc mai mare de cancer colorectal din cauza unor factori precum istoricul familial de cancer colorectal, obezitate, consum excesiv de alcool sau fumatul, medicul va recomanda probabil teste de screening precum FOBT si colonoscopie mai des.

Daca sunteti diagnosticat cu ulcer, hemoroizi, colita sau diverticuloza, medicul va va vorbi despre optiunile de tratament. Daca in timpul sigmoidoscopiei sau colonoscopiei se gasesc polipi sau cancer, este posibil ca medicul sa colecteze  o proba de tesut pentru a o testa pentru cancer sau poate chiar elimina orice polip care se gaseste in timpul procedurii.

Referinte:
(1) https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/fecal-occult-blood-test/about/pac-20394112
(2) https://medlineplus.gov/lab-tests/fecal-occult-blood-test-fobt/
(3) https://labtestsonline.org/tests/fecal-immunochemical-test-and-fecal-occult-blood-test
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK445/
(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537138/
(6) https://www.health.harvard.edu/medical-tests-and-procedures/fecal-occult-blood-test-a-to-z

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma