Testele hepatice au rolul de a examina functia ficatului. Iata care sunt indicatiile pentru astfel de teste si care sunt cele mai folosite analize medicale pentru ficat.

Cuprins:

1. Testele hepatice – cand sunt necesare?
2. Analize medicale pentru ficat – tipuri
3. Rezultate analize profil hepatic

Testele hepatice – cand sunt necesare?

Ficatul este un organ mare situat in partea superioara dreapta a abdomenului, in spatele coastelor inferioare. Ficatul preia din sange medicamente si substante toxice. Produce proteine, inclusiv enzime si factori de coagulare a sangelui, ajuta la mentinerea echilibrului hormonal si la depozitarea vitaminelor. De asemenea, produce bila, un fluid care este transportat la vezica biliara pentru a fi depozitat si apoi in intestinul subtire pentru a ajuta la digerarea grasimilor. Ficatul creeaza, de asemenea, factori care ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva infectiei si indeparteaza bacteriile din sange.

Testele hepatice sau analize ficat sunt teste de sange care pot oferi informatii despre modul in care functioneaza ficatul, pentru a ajuta la diagnosticarea si monitorizarea bolilor hepatice sau a afectarii ficatului. Unele dintre aceste teste masoara cat de bine isi indeplineste ficatul functiile normale de a produce proteine ​​si de a elimina bilirubina. Alte teste ale functiei hepatice masoara enzime pe care le elibereaza celulele hepatice ca raspuns la leziuni sau boli.

Care sunt simptomele unei afectiuni hepatice?

Printre simptomele unei afectiuni hepatice se numara:

  • slabiciune;
  • oboseala sau lipsa de energie;
  • pierdere in greutate;
  • icter (ingalbenirea pielii si a ochilor);
  • acumularea de lichide in abdomen, cunoscuta sub numele de ascita;
  • urina inchisa la culoare;
  • greata si varsaturi;
  • diaree;
  • durere abdominala;
  • vanatai sau sangerari anormale.

Medicul poate recomanda un test de functie hepatica daca aveti simptome ale unei afectiuni hepatice. Diferitele teste ale functiei hepatice pot monitoriza, de asemenea, evolutia sau tratamentul unei boli si efectele secundare ale anumitor medicamente.

Principalele indicatii ale testelor hepatice

Analize pentru evaluarea ficatului – pot fi utilizate pentru:

  • depistare infectii hepatice, cum ar fi hepatita;
  • determinarea riscului de boala hepatica, daca exista factori de risc (consum de alcool, istoric familial de boli hepatice, supraponderalitate, administrarea de medicamente ce afecteaza ficatul);
  • monitorizarea unor boli, ca hepatita virala sau alcoolica, si pentru a vedea cat de bine functioneaza un tratament;
  • masurarea severitatii unei boli, in special cicatrizarea ficatului (ciroza);
  • monitorizarea efectelor secundare posibile ale medicamentelor.

Medicamentele si afectarea hepatica

Multe medicamente cu sau fara prescriptie, inclusiv suplimente, pot afecta ficatul. In general, medicamentele care pot provoca boli ale ficatului tind sa faca acest lucru daca sunt luate in cantitati mari. Insa, unele persoane sunt mai sensibile decat altele si pot avea efecte adverse asupra ficatului chiar si atunci cand astfel de medicamente sunt luate in doze moderate.

Simptomele de boli gastro-intestinale sau boli hepatice

Testele hepatice pot fi indicate in caz de icter, dureri abdominale, greata, varsaturi, umflare abdominala, urina de culoare inchisa, sangerare neobisnuita sau vanatai, mancarime excesiva fara eruptii cutanate, scadere in greutate inexplicabila, apetit scazut sau oboseala.

Testare imagistica hepatica anormala

Daca se face o radiografie abdominala, o ecografie, o tomografie computerizata (CT) sau o scanare prin rezonanta magnetica (RMN), din orice motiv, este posibil ca medicul sa fi observat caracteristici ale ficatului ca necesita monitorizare prin teste hepatice.

Stilul de viata si sanatatea ficatului

Anumite alegeri ale stilului de viata cresc riscul de afectare hepatica: consumul excesiv de alcool, alimentatie nesanatoasa, consum de droguri etc.

Afla mai multe despre sanatatea ficatului si solutii pentru a sustine functia hepatica!

Boala hepatica actuala sau anterioara

Daca aveti istoric de hepatita (inflamatie a ficatului), cancer la ficat, leziuni la ficat, transplant de ficat, hepatita infectioasa sau ciroza (boala hepatica in stadiu final), veti avea nevoie periodic de monitorizare pentru a evalua modificarile prin teste hepatice, care reflecta adesea modificarile functiei hepatice.

Alte probleme medicale

Unele medicamente pentru afectiuni cronice, cum ar fi hipertensiunea arteriala severa, lupusul, diabetul si cancerul de colon, pot creste riscul de a dezvolta boli hepatice.

Pregatire pentru testare

Medicul va va oferi instructiuni complete despre modul de pregatire pentru testare hepatica. Anumite medicamente si alimente pot afecta nivelurile acestor enzime si proteine ​​din sange. Este posibil ca medicul sa va solicite sa evitati anumite tipuri de medicamente si va poate cere sa evitati alimentele sau bauturile cu 6-8 ore inainte de testare.

Limitarile testelor hepatice

Bolile hepatice le pot oferi medicilor informatii despre functia hepatica, dar aceste valori nu ofera confirmarea diagnosticarii cauzei afectiunii hepatice. Puteti prezenta anomalii usoare ale testelor de sange in caz de boli hepatice severe sau analize semnificative anormale in caz de boala usoara, usor de tratat. Analizele de sange pot sa nu fie anormale daca aveti boala hepatica precoce si s-ar putea sa nu revina la normal decat dupa luni de la tratamentul bolii.

Riscuri si contraindicatii

Deoarece aceste teste se fac prin analia unor probe de sange, exista riscuri minime si nu exista contraindicatii.

Analize medicale pentru ficat – tipuri

Boala hepatica poate fi detectata, evaluata si monitorizata prin combinatii de pana la cinci teste masurate simultan pe o proba de sange. Acestea pot include (profil hepatic):

Alaninaminotransferaza (GPT/ALAT/ALT)

Alaninaminotransferaza (ALT) – o enzima care se gaseste in principal in ficat. Este cel mai bun test pentru detectarea hepatitei. Este utilizata de organism pentru a metaboliza proteinele. Daca ficatul este deteriorat sau nu functioneaza corect, ALT poate fi eliberata in sange. Acest lucru face ca nivelul ALT sa creasca. Un rezultat mai mare decat normal al acestui test poate fi un semn al afectarii ficatului.

Aspartataminotransferaza (GOT/ASAT/AST)

Aspartataminotransferaza (AST) – o enzima care se gaseste in ficat si in cateva alte regiuni, in special inima si alti muschi din corp. Deoarece nivelurile de AST nu sunt la fel de specifice pentru afectarea ficatului ca ALT, de obicei este masurat impreuna cu ALT pentru a verifica daca exista probleme hepatice. Cand ficatul este afectat, AST poate fi eliberat in fluxul sangvin. Un rezultat ridicat la un test AST ar putea indica o problema cu ficatul sau muschii.

Fosfataza alcalina (ALP)

Fosfataza alcalina (ALP) este o enzima care se gaseste in oase, caile biliare si ficat. Un test ALP este de obicei indicat in combinatie cu alte teste. Nivelurile ridicate de ALP pot indica inflamatia hepatica, blocarea cailor biliare sau o boala osoasa. Copiii si adolescentii pot avea niveluri crescute de ALP, deoarece oasele lor sunt in crestere. Sarcina poate creste si nivelul ALP.

Albumina si test proteine

Test albumina masoara principala proteina produsa de ficat si arata cat de eficient produce ficatul aceasta proteina. Albumina este proteina principala produsa de ficat. Aceasta indeplineste multe functii corporale importante. De exemplu, albumina opreste scurgerea lichidelor din vasele de sange, hraneste tesuturile si transporta hormoni, vitamine si alte substante in intregul corp.

Un rezultat scazut la acest test poate indica faptul ca ficatul nu functioneaza corect. Albumina scazuta poate fi, de asemenea, rezultatul unei alimentatii precare, a bolilor renale, a infectiei si a inflamatiei.

Bilirubina

Bilirubina este un produs rezidual in urma defalcarii globulelor rosii. Este procesata in mod obisnuit de catre ficat. Trece prin ficat inainte de a fi excretata prin scaun. Un ficat deteriorat nu poate procesa corect bilirubina. Acest lucru duce la un nivel anormal de ridicat de bilirubina in sange. Exista anumite boli mostenite care cresc nivelul bilirubinei, dar functia hepatica ramane normala. Bilirubina totala masoara tot pigmentul din sange. Bilirubina conjugata masoara forma produsa numai in ficat si este adesea solicitata impreuna cu bilirubina totala la sugarii cu icter.

Gamma-glutamiltransferaza (GGT)

GGT este o enzima din sange. Niveluri mai mari decat cele normale pot indica afectarea ficatului sau a cailor biliare. Este o enzima care se formeaza in ficat, pancreas si tractul biliar. Acest test este adesea efectuat pentru a evalua functia hepatica, pentru a furniza informatii despre bolile hepatice si pentru a detecta ingestia de alcool.

L-lactat dehidrogenaza (LD)

LD este o enzima care se gaseste in ficat. Nivelurile crescute pot indica leziuni hepatice, dar pot fi crescute in multe alte tulburari. Acest test poate constata leziuni tisulare si poate ajuta la diagnosticul bolilor hepatice. Este un tip de proteina (numita si izoenzima). Este implicata in procesul metabolic al organismului. Totusi, este un test hepatic foarte nespecific. Este rar utilizat pentru evaluarea bolilor hepatice.

Timp de protrombină Quick

Este timpul necesar pentru a se coagula sangele. Nivelul crescut poate indica leziuni ale ficatului, dar poate fi crescut si daca luati anumite medicamente de subtiere a sangelui, cum ar fi warfarina. Acest test masoara cat dureaza ca sangele sa se coaguleze. Daca dureaza mult timp, acesta ar putea fi un semn al afectarii ficatului, deoarece ficatul produce factori de coagulare. Coagularea sangelui are nevoie de vitamina K si de o proteina produsa de ficat.

Test alfa-fetoproteina

Alpha-fetoproteina (o proteina specifica din sange) este produsa de tesutul fetal si de tumori. Acest test poate fi facut pentru a prezice riscul de cancer hepatic primar (carcinom hepatocelular). De asemenea, se face pentru a monitoriza eficacitatea terapiei in anumite tipuri de cancer.

Testul anticorpilor mitocondriali

Prezenta acestor anticorpi poate indica ciroza biliara primara, hepatita cronica activa si anumite alte tulburari autoimune.

Test seric al antitripsinei alfa-1 (A1AT)

Acest test masoara nivelurile de antitripsina alfa-1 in sange. Testul este realizat pentru a ajuta la identificarea unei forme rare de emfizem la adulti si o forma rara de boala hepatica (ciroza) la copii si adulti.

Rezultate analize profil hepatic

Fiecare test ofera informatii diferite despre functia hepatica. Rezultatele nu indica o afectiune specifica, dar rezultatele lor combinate pot indica tipare observate de obicei in caz de boli hepatice sau leziuni. Daca testele functiei hepatice sunt anormale, ar putea fi necesara o testare suplimentara pentru a determina cauza.

Unele teste pot fi afectate de probleme din oase sau din alta parte a corpului. Este, de asemenea, posibil ca unele rezultate sa fie usor anormale atunci cand nu exista de fapt nicio problema. In general, daca rezultatele indica o problema hepatica, medicul va examina medicamentele si istoricul medical pentru a ajuta la determinarea cauzei.

Rezultatele testarii vor reflecta nivelurile diferitelor enzime si proteine ​​pe care medicul le-a indicat in mod specific. Rezultatele testelor individuale sunt examinate de obicei impreuna, nu individual, pentru a diagnostica o problema hepatica.

Rezultate ALT si AST

Aceste teste masoara nivelurile de enzime care sunt eliberate din celulele hepatice deteriorate. Orice element care afecteaza starea ficatului – inclusiv medicamente (de exemplu, supradoza cu tylenol), alcool, virusuri hepatice sau alte infectii hepatice – poate sa scada fluxul de oxigen sau sange catre ficat si duce la un nivel ridicat al acestor enzime.

  • Nivelul normal de ALT: 5 – 40 de unitati / litru
  • Nivelul normal de AST: 8 – 46 unitati / litru (barbati); 7 – 34 unitati / litru (femei)

Rezultate albumina

Albumina este o proteina produsa de ficat. Daca ficatul are leziuni cronice sau acute, nivelul albuminei in sange va fi de obicei scazut. Un nivel scazut de albumina poate fi, de asemenea, cauzat de o alimentatie precara si se poate dezvolta din cauza malnutritiei sau a bolilor cronice.

  • Nivel normal: 3,5 – 5 g/ 100 ml

Rezultate fosfataza alcalina (ALP)

O crestere a enzimei ALP inseamna adesea o problema a cailor biliare. Diverse boli pot provoca aceste cresteri ale ALP, inclusiv cele care afecteaza sau obstructioneaza aceste cai. De asemenea, oasele si alte tesuturi isi fac propriile fosfataze alcaline, ceea ce ar putea duce la un nivel ridicat de ALP, chiar daca ficatul functioneaza normal.

  • Nivelul normal de ASP: 13 – 39 de unitati / litru

Rezultate bilirubina

Rezultatele pot include doua niveluri diferite de bilirubina:

  • Bilirubina totala masoara cantitatea totala de bilirubina din sange (directa si indirecta). Bilirubina este produsa in timpul descompunerii normale a celulelor sangvine si este excretata de ficat prin bila. Disfunctia hepatica are ca rezultat acumularea de bilirubina in sange. Bilirubina este galbena, deci pot fi suspectate niveluri ridicate chiar inainte de testare, daca pielea sau zona alba a ochilor capata aceasta culoare (icter). Cu toate acestea, nivelurile totale de bilirubina pot fi crescute inainte ca icterul sa devina vizibil evident. Nivel normal: 0,3 – 1,9 mg / 100 ml
  • Bilirubina directa este produsa atunci cand tipul indirect este transformat intr-o forma solubila in apa de catre ficat. Proportia indirecta a bilirubinei directe se poate schimba daca ficatul are probleme in a efectua aceasta sarcina. Nivel normal: sub 0,4 mg / 100 ml

Rezultate Gamma-Glutamil Transferaza (GGT)

GTT poate fi crescuta in bolile hepatice precoce, ceea ce face din acest element un marker extrem de sensibil. In general, testul este utilizat pentru a confirma faptul ca un nivel de ALP crescut este din cauza aceasta. Dar, nu este specific si poate fi crescut in numeroase cazuri de boli hepatice, precum si in caz de insuficienta cardiaca congestiva. Poate fi ridicat si dupa consumul de alcool. Nivel normal: 9 – 48 de unitati / litru

Referinte:
(1) https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/liver-function-tests/about/pac-20394595
(2) https://www.healthline.com/health/liver-function-tests
(3) https://medlineplus.gov/lab-tests/liver-function-tests/
(4) https://www.webmd.com/hepatitis/liver-function-test-lft

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma