Otomicoza (micoza urechii) – cauze, simptome, tratament

Otomicoza este o infectie fungica a urechii, frecventa mai ales in sezonul cald la persoanele care inoata in diverse bazine sau lacuri. Aflati care sunt cauzele, simptomele si tratamentele pentru micoza urechii.

Cuprins:

  1. Ce este otomicoza?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Semne si simptome
  4. Diagnostic
  5. Cum se trateaza otomicoza?
  6. Complicatii
  7. Cum poate fi prevenita micoza urechii?

Ce este otomicoza?

Otomicoza este o infectie fungica la nivelul urechii externe. Mai este cunoscuta si sub denumirile de otita externa micotica sau urechea Singapore. Aceasta infectie fungica a urechii provoaca inflamatii, piele uscata si eliminarea unui lichid urat mirositor din canalul urechii.

Printre persoanele predispuse la dezvoltarea otomicozei se numara cele care traiesc in zone cu clima calda, tropicala si cele care practica sporturi nautice. Otomicoza este adesea usor tratata cu medicamente antifungice topice (aplicate pe piele). Exista, insa, mai multe metode de tratament pentru otomicoza. Cu toate acestea, afectiunea se poate croniciza in timp.

Cauze si factori de risc

Otomicoza este o infectie cauzata de fungi sau ciuperci. Aceasta infectie poate fi provocata de mai multe tipuri diferite de ciuperci. Cu toate acestea, majoritatea infectiilor cu otomicoza sunt cauzate de speciile Aspergillus sau, mai putin frecvent, de Candida.

Oamenii intra in contact cu ciupercile in fiecare zi in mediul inconjurator, insa aceste ciuperci nu reprezinta de obicei nicio problema pentru sanatate. Cu toate acestea, cei cu sistemul imunitar slabit pot dezvolta infectii mai usor decat restul indivizilor atunci cand intra in contact cu o ciuperca.

De asemenea, persoanele care traiesc in zonele cu clima calda sau tropicala sunt mai predispuse la otomicoza, deoarece ciupercile prospera in locurile calde si umede.

Alti factori de risc

Alti factori de risc sunt:

  • traumatismele la nivelul urechii provocate de aparatele auditive sau de folosirea betelor de urechi cu bumbac;
  • afectiuni cronice ale pielii, cum ar fi eczema in ureche;
  • diabetul zaharat;
  • practicarea sporturilor nautice, cum ar fi inotul sau surfing-ul;
  • inotul in apa contaminata;
  • lipsa de cerumen (sau ceara) in ureche; acesta anhilieaza sau tine sub control dezvoltarea bacteriilor sau a ciupercilor si previne uscarea canalului urechii.

Semne si simptome

Simptomele tipice ale otomicozei sunt:

  • pierderea auzului, care poate fi confundata cu surditatea;
  • o senzatie de plenitudine in ureche (plenitudine auriculara);
  • roseata in urechea externa;
  • mancarime in ureche, un simptom mai frecvent al infectiilor fungice decat al celor bacteriene;
  • durere;
  • coji in urechi;
  • inflamatie sau umflare;
  • piele solzoasa;
  • zgomot in urechi;
  • un lichid care se scurge din ureche si care poate fi alb, galben, gri, negru sau verde.

Aceste simptome apar de obicei la nivelul unei singure urechi, insa exista riscul ca infectia sa se dezvolte in ambele urechi, in acelasi timp.

Diagnostic

Prezentati-va la medic daca aveti dureri si secretii in una sau in ambele urechi. Este posibil sa aveti nevoie de medicamente pentru a trata cauza si simptomele. De aceea, diagnosticarea corecta a problemei este absolut necesara.

Pentru a diagnostica otomicoza, medicul va pune intrebari despre simptome si istoricul medical al pacientului si va efectua o examinare fizica. In timpul verificarii, doctorul ar putea folosi un otoscop, care este un dispozitiv dotat cu o lumina. Acesta este utilizat pentru a verifica interiorul urechilor, timpanul si canalul urechii.

De asemenea, medicul poate folosi un tampon special pentru a colecta lichidul scurs din ureche cu scopul de a-l testa in laborator. Aceasta analiza presupune, de cele mai multe ori, detectarea organismelor la microscop.

Cum se trateaza otomicoza?

Otomicoza poate fi tratata prin mai multe metode. Discutati cu medicul despre varianta care vi se potriveste cel mai bine.

Tratament otomicoza prin curatare

Medicul va poate curata complet urechile pentru a indeparta lichidul acumulat. Acestia pot folosi solutii de clatire sau alte metode de curatare a urechilor. Nu incercati acest lucru acasa cu tampoane de bumbac si nu introduceti alte instrumente in urechi. Tampoanele de bumbac trebuie utilizate numai pentru a indeparta impuritatile si cerumenul din exteriorul urechii.

Picaturi pentru urechi

Pentru a trata otomicoza, specialistul va poate prescrie picaturi antifungice pentru urechi. Acestea sunt clotrimazol si fluconazol.

Acidul acetic este un alt tratament frecvent pentru otomicoza. De obicei, se foloseste o solutie cu 2% din aceste picaturi de ureche, de mai multe ori pe zi, timp de aproximativ o saptamana. O alta varianta este sa folositi picaturi de urechi din acetat de aluminiu 5%.

Medicamente orale

Unele infectii fungice, cum ar fi Aspergillus, pot fi rezistente la picaturile de urechi obisnuite. In acest caz, se folosesc medicamente orale precum itraconazolul. De asemenea, vi se poate recomanda sa luati medicamente fara reteta, cum ar fi antiinflamatoarele nonsteroidiene sau acetaminofenul pentru durere.

Medicamente topice

Medicul va poate recomanda medicamente antifungice topice pentru otomicoza daca ciuperca afecteaza exteriorul urechii. Acestea vin de obicei sub forma de unguente sau creme.

Remedii naturiste

Puteti opta, de asemenea, pentru o multime de remedii la domiciliu care pot ajuta la tratarea otomicozei. Cu toate acestea, discutati cu medicul inainte de a le incerca. Peroxidul de hidrogen (mai cunoscut sub denumirea de apa oxigenata) diluat poate ajuta la eliminarea materiilor acumulate in urechi. De asemenea, medicamentele care contin peroxid de carbamida pot ajuta la indepartarea cerumenului din urechi.

Dupa ce inotati, este recomandat sa va stergeti bine urechile si eventual sa folositi o solutie naturala pentru igienizarea urechilor. Purtati o casca de inot sau dopuri de urechi, de asemenea, pentru a evita patrunderea apei in urechi. Puteti folosi un uscator de par pentru a indeparta umiditatea din urechi. Asigurati-va ca il folositi la cea mai mica intensitate si evitati sa tineti uscatorul de par prea aproape de urechi.

Complicatii

Cu toate ca se intampla foarte rar, pot aparea anumite complicatii din cauza otomicozei.

Otomicoza se poate croniciza daca nu este tratata in mod adecvat sau daca tratamentul nu isi face efectul. Acest lucru se poate intampla si daca persoana se expune incontinuu la apa contaminata care contine o ciuperca.

Otomicoza se poate raspandi mai departe de urechea externa si poate perfora timpanul. In unele cazuri, se poate deplasa catre alte zone, cum ar fi urechea interna sau baza craniului.

Aceste tipuri de infectii necesita in mod obisnuit tratament antifungic oral si tratament chirurgical. O complicatie de genul acesta poate sa apara de cele mai multe ori la persoanele care au un sistem imunitar slabit sau care sufera de diabet zaharat.

Evolutia infectiei

In general, otomicoza nu este o afectiune periculoasa si este usor de tratat cu ajutorul remediilor antifungice.

Otomicoza se poate croniciza daca tratamentul nu da roade sau daca pacientul are un sistem imunitar slabit, sufera de diabet zaharat sau o afectiune cronica a pielii, cum ar fi eczema.

Otomicoza poate fi de obicei prevenita prin mentinerea urechilor uscate si evitarea surselor de apa contaminate.

Cum poate fi prevenita micoza urechii?

Exista cativa factori care pot ajuta la prevenirea otomicozei.

  • Nu exagerati cu igiena urechilor, este bine sa ramana o cantitate mica de cerumen in urechi datorita proprietatilor sale anti-fungice naturale.
  • Uscati-va bine urechile dupa inot si baie.
  • Folositi dopuri de urechi in timp ce inotati pentru a evita patrunderea apei in interiorul lor.
  • Folositi un uscator de par la o viteza mica pentru a va usca urechile, avand grija sa nu va ardeti pielea.
  • Evitati sa va zgariati urechile, deoarece acest lucru poate deteriora pielea si poate facilita patrunderea unei ciuperci in urechi.
  • Evitati introducerea betisoarelor de bumbac in canalul auditiv extern.

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/321910
  2. https://www.healthline.com/health/otomycosis
  3. https://patient.info/doctor/fungal-ear-infection-otomycosis
  4. https://www.topdoctors.co.uk/medical-dictionary/otomycosis
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma