Testarea pentru infectia cu noul coronavirus este extrem de importanta pentru a tine situatia sub control. Iata ce presupune testare COVID-19 si ce teste sunt disponibile.
1. Ce este noul coronavirus?
2. Simptomele COVID-19
3. Criterii testare COVID-19
4. Tipuri de teste pentru noul coronavirus
5. Rezultate, precizie si importanta testarii
Coronavirusurile sunt o familie numeroasa de virusuri. Unele coronavirusuri provoaca boli la om, iar altele provoaca boli la animale, cum ar fi lilieci, camile si civete. Coronavirusurile umane provoaca, in general, boli usoare, precum raceala. Rareori, coronavirusurile animale pot evolua si pot infecta oamenii, provocand boli grave, cum ar fi Sindromul respirator sever acut (SARS) aparut in 2002 si Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS), care a aparut in 2012.
COVID-19 este boala cauzata de o noua tulpina de coronavirus care nu a fost identificata anterior la om. A fost identificata pentru prima data in Wuhan, provincia Hubei, China, unde a provocat un focar mare si continuu. De atunci s-a raspandit in lume – pandemia COVID-19.
Coronavirusurile umane sunt raspandite de la o persoana infectata prin picaturi respiratorii contaminate raspandite prin tuse sau stranut, sau prin contactul cu mainile, suprafetele sau obiectele contaminate.
Cei care sunt infectati cu noul coronavirus pot avea simptome usoare sau chiar deloc. Este posibil sa nu stiti ca aveti simptome de COVID-19, deoarece pot fi similare cu cele de raceala sau gripa. Simptomele includ:
Unii oameni pot avea si alte simptome, cum ar fi:
Simptomele COVID-19 apar de obicei in termen de 2 – 14 zile dupa expunerea initiala la virus. Infectia poate duce la pneumonie. In cazuri grave, poate duce la complicatii severe si deces. Dovezi recente indica faptul ca virusul poate fi transmis altora de la o persoana infectata, dar care nu prezinta simptome. Asta include persoanele care nu au dezvoltat inca simptome (pre-simptomatice) si persoanele care nu dezvolta niciodata simptome (asimptomatice).
In general sunt testati pacientii spitalizati care prezinta semne si simptome compatibile cu COVID-19. De asemenea, prioritate la testare au si adultii in varsta si persoanele care au afectiuni medicale cronice sau sistem imunitar compromis si prezinta simptome COVID-19, precum si orice persoana, inclusiv cadrele medicale, care prezinta simptome si fie au avut un contact strans cu un pacient COVID-19 confirmat in ultimele 14 zile, fie s-au intors dintr-o zona afectata.
Daca ati fost expus la virus sau daca prezentati simptome usoare de COVID-19, adresati-va medicului pentru sfaturi despre testare. Nu mergeti la cabinetul medicului in persoana, deoarece puteti fi contagios. Daca aveti simptome ale infectiei cu noul coronavirus si ati fost expus la virus, contactati medicul.
Exista un algoritm de testare pentru COVID-19 care sufera actualizari periodice in functie de necesitati, fiind publicat pe site-ul Institutului National de Sanatata Publica Romania. Din nefericire, la noi in tara capacitatea de testare este foarte redusa si se fac prea putine teste.
Lista cu prioritatea de testare, astfel, include urmatoarele (actualizare 16.04.2020):
De asemenea, CAZ SUSPECT inseamna:
SAU
SAU
SAU
SAU
Iata care sunt principalele teste pentru noul coronavirus:
Aceste teste, numite si teste moleculare, cauta semne ale unei infectii active. De obicei, implica prelevarea unei probe din regiunea din spate a gatului cu un tampon din bumbac. Apoi, medicul trimite proba pentru testare. Esantionul va fi supus unui test de reactie in lant al polimerazei (PCR). Acest tip de test detecteaza semne ale materialului genetic al virusului. Este pricipala tehnica de depistare a coronavirusului, numita si standard de aur. A fost dezvoltata si distribuita initial in ianuarie 2020 de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Un test PCR poate confirma un diagnostic de COVID-19 daca identifica doua gene specifice SARS-CoV-2. Daca identifica doar una dintre aceste gene, va duce la un rezultat neconcludent. Testele moleculare pot ajuta DOAR la diagnosticarea cazurilor curente de COVID-19. Nu pot sa arate daca cineva a avut infectia si de cat timp s-a recuperat.
Daca aveti nevoie de acest test, medicul va preleva o proba de sputa, precum si probe nazofaringiene (din pasajele nazale) si probe orofaringiene (din partea din spate a gatului) pentru a le trimite la un laborator autorizat pentru testare.
Pentru diagnosticare COVID-19 se va recolta un exudat oro-farignian si nazo-faringian. Cu ajutorul unui tampon steril nazo-faringian si oro-faringian cu tija flexibila – ecuvion, personalul medical va preleva initial din orofaringe secretii. In timpul prelevarii, pacientul va tina gura larg deschisa, cu capul inclinat si limba proiectata inainte. Ecuvionul cu proba este introdus in eprubeta cu mediu steril pentur virusuri. Pentru exudatul nazo-faringian pacientul va sta tot cu capul inclinat pe spate, iar personalul medical introduce ecuvionul in nas usor, cu miscari circulare, iar proba este apoi introdusa intr-o eprubeta sterila separata.
Testul rRT-PCR se bazeaza pe reactia de polimerizare in lant a revers transcriptazei. Depisteaza ARN-ul coronavirusului din probele prelevate. In caz de tuse cu expectoratii se pot preleva si probe de sputa. Se obtin rezultatele in 4-6 ore, dar pentru ca intervin si factori ca transportul, poate duce pana la minimum 24 ore.
In laborator, proba este prelucrata pentru a se extrage ARN-ul. ARN-ul contine genom viral si regiunile sale sunt amplificate prin tehnica de polimerizare in lant a revers transcriptazei. Proba obtinuta este comparata cu a noului coronavirus. Testarea cauta 100 nucleotide specifice noului coronavirus ce includ 2 gene din genomul acest virus. Nucleotidele sunt secventele care formeaza ADN si ARN. Daca se gasesc ambele gene, inseamna ca rezultatul e pozitiv. ARN-ul virusului poate fi identificat doar in etapa acuta de infectare. Un rezultat negativ poate insemna ca persoana nu este infectata (dar inca poate sa devina infectata), sau ca se afla in stadiul timpuriu al infectiei – testul va deveni pozitiv dupa cateva zile. Rezultatul testului poate fi:
FDA a aprobat recent si primul test pentru depistarea rapida a noului coronavirus. Poate oferi rezultatele in 45 minute, fiind dezvoltat de compania Cepheid din California. Presupune prelevarea unei probe de la nivel nazofaringian cu un tampon. Proba este introdusa intr-un cartus ce contine 2 agenti de identificare a noului coronavirus. Acest cartus este introdusa apoi in sistemul GeneXpert pentru analiza.
De asemenea, medicul poate recomanda o scanare CT toracica pentru a ajuta la diagnosticarea COVID-19 sau pentru a avea o imagine mai clara despre cum si unde s-a raspandit virusul. Studiile de imagistica toracica, inclusiv radiografia toracica si CT toracic pot arata modificari date de infectia cu COVID-19, dar aceste modificari nu sunt specifice pentru diagnosticarea acestei infectii si pot fi prezente si in caz de alte afectiuni pulmonare precum pneumonia si bronsita.
Strategia in multe tari, inclusiv la noi, este de testare doar a persoanelor cu simptome specifice. Important de mentionat e ca 30-50% dintre personele infectate nu au simptome specifice sau sunt asimptomatice. Testele serologice au rolul de a depista acele persoane ce au fost expuse la virus – fie ca au prezentat simptone, fie ca nu. Practic, testul cauta anticorpii din sange – IgM si IgG – ce au aparut in urma expunerii la SARS-CoV-2. Daca anticorpii sunt prezenti, inseamna ca pacientul a dezvoltat raspuns imun la infectie.
Aceste teste detecteaza anticorpi pe care organismul ii produce pentru a lupta impotriva virusului. Acesti anticorpi sunt prezenti la oricine si-a revenit din COVID-19. Un test serologic necesita, de obicei, o proba de sange. Testele serologice sunt deosebit de utile pentru detectarea cazurilor de infectie cu simptome usoare sau fara. Practic, ne arata daca persoana este imunizata – trebuie efectuat la cel putin 14-21 zile de a infectare. Anticorpii IgG se formeaza dupa 14 zile si IgM de la 7 zile – acestia din urma dispar dupa 3-4 saptamani de la infectare.
Cand vine vorba de riscul de reinfectare, parerile sunt contradictorii. Unii specialisti spun ca o persoana dobandeste imunitate dupa infectare si dupa ce s-a recuperat. De cealalta parte, unii sustin ca e posibila reinfectarea si imunitatea dobandita nu este suficienta. Inclusiv la noi in tara au fost raportate cazuri de reinfectare.
Sursa: Financial Times
Daca testul este pozitiv, asta inseamna ca ati fost infectat cu noul coronavirus. Dar, asta nu inseamna neaparat ca boala COVID-19 este cauza (sau singura cauza) a simptomelor. O co-infectie cu un alt virus sau bacterie ar putea fi cauza simptomelor. Unele persoane cu COVID-19 dezvolta probleme de respiratie, in timp ce altele se confrunta cu hipoxie silentioasa. Ambele situatii pot duce rapid la sindromul de detresa respiratorie acuta (SDRA), care este o urgenta medicala.
Odata cu scurtarea brusca si severa a respiratiei, persoanele cu SDRA pot avea, de asemenea, un debut brusc de ameteli, ritm cardiac rapid si transpiratii intense. Unele dintre semnalele de avertizare de urgenta COVID-19 care reflecta progres catre SDRA sunt:
Obtinerea asistentei medicale urgente este deosebit de importanta pentru persoanele cu un risc mai mare de complicatii COVID-19, inclusiv:
Testele pentru COVID-19 sunt noi, iar evaluarea preciziei acestora este una dificila. Testele PCR pot produce rezultate fals negative, neidentificand dovezi ale SARS-CoV-2. Uneori pot aparea rezultate negative din eroare umana sau probleme cu procedura. Realizarea testului prea devreme sau tarziu, de exemplu, poate duce la un rezultat fals. Un pacient testat chiar la inceputul infectiei sau cu un nivel relativ scazut de virus se poate prezenta ca fiind negativ. De asemenea, o proba poate arata rezultat negativ daca nu s-a preluat suficienta proba cu suficient virus din zona gatului. Pana acum, testele de anticorpi nu s-au dovedit a fi la fel de fiabile.
Exista doua motive principale pentru testarea oamenilor – diagnosticarea individuala a acestora si stabilirea gradului de raspandire a virusului. Testele de diagnsotic efectuate pana in prezent in Romania nu sunt suficiente. Numarul de teste este considerat a fi foarte mic, raportat la numarul de locuitori. Testarea este extrem de importanta pentru a opri pandemia.
Pana pe 17 aprilie in tara noastra s-au facut 79.629 teste, conform Grupului de Comunicare Strategica. La data de 15 aprilie, capacitatea de testare in tara a crescut la 4500-4700 teste pe zi, conform Ministerului Sanatatii.
Referinte:
(1) https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/symptoms-testing/symptoms.html
(2) https://www.mai.gov.ro/informare-covid-19-grupul-de-comunicare-strategica-16-aprilie-2020-ora-13-00/
(3) https://www.cnscbt.ro/index.php/informatii-pentru-personalul-medico-sanitar/1670-definitii-de-caz-si-algoritm-de-testare-pentru-covid-19-actualizare-16-04-2020/file
(4) https://www.fda.gov/media/136151/download
(5) https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/technical-guidance/laboratory-guidance
(6) https://www.livescience.com/how-coronavirus-tests-work.html
(7) https://www.ft.com/content/0faf8e7a-d966-44a5-b4ee-8213841da688
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…