Ridurile sunt linii fine, cute sau pliuri care apar pe piele odata cu inaintarea in varsta. Nimeni nu scapa de aceste semne ale imbatranirii, dar exista metode prin care pot fi atenuate. Afla cum se pot sterge unele riduri si ce poti face pentru a intarzia apariția lor.

Cuprins:

  1. Ce reprezinta ridurile?
  2. Tipuri de riduri
  3. Zone predispuse la aparitia ridurilor
  4. Din ce cauze apar ridurile?
  5. Tratamente antirid
  6. Cum pot fi prevenite ridurile?

Ce reprezinta ridurile?

Ridurile, o parte naturala a procesului de imbatranire, sunt mai proeminente pe pielea expusa la soare, cum ar fi cea de pe fata, gat, maini si antebrate.

Desi ereditatea determina in principal structura si textura pielii, expunerea la soare este o cauza majora a ridurilor, in special la persoanele cu piele deschisa la culoare. De asemenea, la aparitia ridurilor contribuie si poluantii si fumatul.

Daca va simti inconfortabil din cauza ridurilor, aveti mai multe optiuni ca niciodata prin care le puteti netezi sau mai putin vizibile. Pe lista tratamentelor eficiente pentru riduri se afla medicamente, tehnici de refacere a pielii si operatii estetice.

Tipuri de riduri

Cutele sau dungile care ne-ar putea brazda fetele se impart in doua categorii: dinamice si statice.

Ridurile dinamice

Acestea se dezvolta in urma unor miscari faciale repetate. Daca obisnuiti sa stati incruntati in timp ce lucrati la calculator sau cand cititi, puteti dezvolta riduri pe frunte. Sau daca folositi paiul destul de des pentru a bea, v-ati putea alege cu linii in jurul buzelor.

Ridurile statice

Acestea rezulta din pierderea elasticitatii si din cauza gravitatiei. Ridurile de la nivelul obrajilor, de exemplu, sunt statice.

Ridurile dinamice pot deveni in timp riduri statice. Liniile fine de zambet se transforma in cute nazolabiale mai proeminente atunci cand obrajii isi pierd forma si incep sa cada la varsta mijlocie, de exemplu.

Zone predispuse la aparitia ridurilor

Majoritatea oamenilor nu se bucura deloc de aparitia ridurilor, iar miliarde de dolari sunt cheltuiti la nivel global pe tratamente care le elimina sau le intarzie. Unele dintre aceste remedii sunt promovate cu mare fast, insa nu au niciun efect, in timp ce altele pot avea un succes moderat, semnificativ sau foarte considerabil.

Unii dintre noi ”se mandresc” cu ridurile in forma de cifra 11, acele linii verticale de pe frunte care ne pot face sa aratam ca fiind mereu cazuti pe ganduri profunde. Altii vor capata riduri pe obraz sau riduri mai proeminente, cum sunt ”picioarele de corb”, care ne ofera aspectul unei vieti pline de emotii intense, in special de bucurie. Gatul, pieptul si ochii sunt cele mai afectate zone de trecerea anilor.

Cute care ar putea aparea

  • Linii pe frunte: apar orizontal pe partea de sus a ”zonei T”
  • Liniile ingrijorarii: apar riduri pe frunte in forma de cifra 11 intre sprancene
  • Riduri de iepurasi: sunt tot riduri de expresie. Sunt acele adancituri care se formeaza pe podul nasului, pe orizontala, intre ochi.
  • ”Picioarele de corb” sau riduri in jurul ochilor: cute aparute in colturile exterioare ale ochilor
  • Riduri de expresie cauzate de ras: numite si pliuri nazolabiale, acestea formeaza paranteze in jurul buzei superioare
  • Linii in jurul buzelor: formeaza cute verticale in jurul gurii
  • Riduri marioneta sau riduri la baza nasului: Ridurile marioneta sunt cutele sau pliurile care, de obicei, sunt drepte, dar care se pot curba si spre exterior, in functie de fizionomie.
  • Riduri pe gat si riduri in zona decolteului: aceste riduri sunt semne ale imbatranirii.

Din ce cauze apar ridurile?

Ridurile sunt cauzate de o combinatie de factori – unii care pot fi controlati, altii care nu pot fi controlati.

Varsta

Pe masura ce imbatranim, pielea isi pierde in mod natural din elasticitate si devine mai fragila. Productia scazuta de uleiuri naturale usuca pielea si o face sa para mai ridata. De asemenea, grasimea din straturile mai profunde ale pielii se diminueaza. Din cauza acestui lucru, pielea devine mai slabita, iar liniile si ridurile capata un aspect mai pronuntat.

Expunerea la raze ultraviolete (UV)

Radiatiile ultraviolete, care grabesc procesul natural de imbatranire, reprezinta cauza principala a ridurilor precoce. Expunerea la lumina UV descompune tesutul conjunctiv al pielii – fibrele de colagen si elastina, care se afla in stratul mai profund al pielii (derma). Fara tesutul conjunctiv care o sustine, pielea si pierde forta si flexibilitatea. Pielea incepe apoi sa se cuteze si sa se rideze prematur.

Fumat

Fumatul poate accelera procesul de imbatranire normala a pielii, contribuind la dezvoltarea ridurilor. Acest lucru poate fi cauzat de efectul fumatului asupra colagenului.

Expresii faciale repetate

Miscarile faciale si expresiile, cum ar apar in urma incruntarii sau zambetului, duc la formarea unor linii si riduri fine. De fiecare data cand folositi un muschi facial, se formeaza un sant sub suprafata pielii. Si pe masura ce pielea imbatraneste, isi pierde flexibilitatea si nu mai este capabila sa revina la loc. Aceste canale devin apoi caracteristici permanente pe fata.

Tratamente antirid

Cei interesati au la dispozitie mai multe variante de tratament care pot netezi ridurile sau care le fac mai putin vizibile.

Tratament riduri cu medicamente

Retinoizi cu administrare topica

Medicamentele eliberate pe baza de reteta cu retinoizi, care sunt derivati ai vitaminei A, pot reduce ridurile fine, petele si rigiditatea pielii atunci cand sunt aplicate topic (pe piele). Rezultatele acestui tratament pot aparea abia dupa cateva saptamani sau chiar luni de aplicare. Printre aceste produse se numara tretinoina si tazaroten. De asemenea, o alta solutie poate fi o varianta sintetica numita adaptalena. Retinoizii pot provoca mancarime temporara, roseata, arsura sau uscaciune. Deoarece retinoizii pot face ca pielea sa arda mai usor, va trebui sa folositi zilnic o solutie de protectie solara cu spectru larg, cu un factor de protectie solara (SPF) de cel putin 30. In plus, va trebui sa purtati haine de protectie.

Crema pentru estomparea ridurilor

Estomparea ridurilor se poate realiza si cu ajutorul unguentelor. Cu toate acestea, eficienta cremelor antirid depinde in parte de ingredientele active. Retinolul, antioxidantii si unele peptide pot imbunatati ridurile usoare sau moderate.

Cu ajutorul cremelor antirid eliberate fara prescriptie, rezultatele sunt limitate si, de obicei, de scurta durata, deoarece aceste creme contin mai putine ingrediente active decat cremele pe baza de reteta medicala.

Proceduri si alte tehnici chirurgicale

Exista, de asemenea, o multime de proceduri folosite pentru intinderea ridurilor. Unele studii indica faptul ca tratamentele combinate pot da cele mai bune rezultate. Discutati cu medicul despre lucrurile pe care doriti sa le obtineti si despre tipul de abordare care ar satisface cel mai bine nevoile si asteptarile in ceea ce priveste timpul de recuperare si rezultatele obtinute.

Rejuvenarea cu laser

In cadrul tehnologiei subablative de rejuvenare (sau resurfacing-ul cutanat), un fascicul laser distruge stratul exterior al pielii (epiderma) si incalzeste pielea de baza (derma). Acest lucru stimuleaza cresterea de noi fibre de colagen. In timpul procesului de vindecare, se formeaza o piele mai neteda si mai intinsa. Refacerea cu laser nu poate elimina, insa, excesul de piele.

Acest tratament poate fi facut in regim ambulatoriu, de obicei sub anestezie locala. Se recurge la anestezia totala doar daca zona care urmeaza sa fie tratata este extinsa. Vindecarea completa in urma acestei proceduri poate dura cateva luni. O metoda mai noua care implica utilizarea laserelor fractionate are un timp de recuperare mai scurt. Printre riscuri se numara cicatrizarea si albirea sau intunecarea culorii pielii.

Laser cu lumina fractionata non-ablativ

Aceasta procedura are un timp de vindecare mai scurt si prezinta mai putine riscuri decat tehnica ablativa. Laserele nonablative sunt mai potrivite pentru persoanele cu riduri moderate, deoarece rezultatele sunt subtile. Acest tratament trebuie repetat mai des decat tratamentul ablativ. Aceasta metoda poate fi realizata si cu un laser fractionat.

Intinerire fotodinamica

Terapia fotodinamica (PDT) poate trata ridurile fine cauzate de expunerea la soare. Acest tratament trebuie realizat in mai multe sedinte, insa recuperarea dupa PDT este mai scurta decat in ​​cazul terapiei cu laser.

Peeling chimic

Medicul aplica o solutie chimica pe piele pentru a indeparta straturile superioare ale acesteia. Pielea care se dezvolta dupa un peeling chimic este mai moale. In functie de cat de adanc a fost aplicat acest peeling chimic, este posibil sa aveti nevoie de mai multe tratamente inainte de a vedea primele rezultate. Roseata dureaza pana la cateva saptamani. Efectele secundare posibile sunt cicatrizarea, infectia si albirea sau intunecarea culorii pielii.

Dermabraziunea

Dermabraziunea presupune slefuirea stratului superficial al pielii cu o perie rotativa rapida. Pielea noua creste la locul ei dupa slefuire. Poate fi nevoie sa repetati de cateva ori aceasta procedura.

Printre posibilele efecte secundare se numara roseata temporara, aparitia crustelor si umflarea pielii. Pot trece cateva luni pana cand roseata dispare si apar primele rezultate.

Microdermabraziunea

Similara cu dermabraziunea, microdermabraziunea elimina doar un strat fin de piele. Veti avea nevoie de o serie de tratamente realizate in decursul unor luni de zile pana cand vor aparea rezultate modeste, temporare. In schimb, daca aveti rozacee sau vene rosii minuscule pe fata, microdermabraziunea ar putea inrautati aceste probleme. Este posibil sa observati o usoara roseata sau sa simtiti intepaturi pe zonele tratate.

Injectiile cu toxina botulinica tip A (Botox)

Cand este injectat in doze mici in muschii vizati, Botox-ul nu mai permite contractarea acestora. Daca muschii nu se pot strange, pielea pare mai neteda si mai putin incretita. Botox-ul da rezultate bune in remedierea liniilor incruntate dintre sprancene, de pe frunte si de la colturile ochilor. Rezultatele apar dupa 1-3 zile. Efectul dureaza de obicei cateva luni. Repetarea injectiilor este necesara pentru a mentine rezultatele.

Tratamente de umplere a ridurilor cu colagen si acid hialuronic

Aceste metode au rolul de a umple tesuturile moi. Printre aceste tratamente se numara cele cu grasime, colagen si acid hialuronic. Acestea pot fi injectate in ridurile de pe fata, netezindu-le. Puteti avea o umflatura temporara, roseata si vanatai in zona tratata. Efectul acestor produselor este temporar.

Operatia de lifting facial

Procedura de face-lifting presupune strangerea muschilor si a tesuturilor subiacente. Poate fi efectuata intr-un spital sau intr-un centru chirurgical ambulatoriu, sub anestezie locala, sedare sau anestezie generala. Timpul de vindecare poate fi indelungat dupa un face-lifting. De asemenea, puteti avea vanatai si umflaturi evidente timp de cateva saptamani dupa operatie. Desi este o interventie chirurgicala propriu-zisa, rezultatele procedurii de lifting facial nu sunt permanente. Puteti alege sa efectuati un alt lifting facial cativa ani mai tarziu.

Retineti ca rezultatele variaza in functie de locul si profunzimea ridurilor. Nimic nu poate opri procesul de imbatranire a pielii, asa ca veti avea nevoie, cel mai probabil, de tratamente repetate pentru a pastra beneficiile.

Aceste proceduri nu sunt de obicei acoperite de asigurarea medicala. De asemenea, oricare dintre proceduri poate avea reactii adverse. De aceea, este recomandat sa discutati cu doctorul despre detaliile fiecarei interventii. Asigurati-va ca dermatologul sau chirurgul plastician este special instruit si experimentat in tehnica pe care doriti sa o efectuati.

Cum pot fi prevenite ridurile?

Iata cateva sfaturi pentru protejarea pielii, intarzierea si minimizarea aspectului ridurilor.

Protejati-va pielea de soare

Petreceti cat mai putin timp la soare, mai ales in plina amiaza si purtati intotdeauna imbracaminte de protectie, cum ar fi palarii, bluze cu maneci lungi si ochelari de soare. De asemenea, folositi protectie solara pe tot parcursul anului, de fiecare data cand iesiti in aer liber.

Alegeti un produs pentru ingrijirea pielii cu un factor de protectie solara incorporat (SPF) de cel putin 15. Academia Americana de Dermatologie recomanda utilizarea unei protectii solare cu factor de protectie de 30 sau mai mult. Utilizati solutia de protectie solara cu generozitate si aplicati din nou la fiecare doua ore – sau mai des daca inotati sau transpirati.

Folositi produse cu spectru larg de protectie solara

Cand selectati produse de ingrijire a pielii, alegeti-le pe cele cu o protectie solara cu spectru larg. Acestea blocheaza atat razele UVA, cat si UVB.

Utilizati produse de hidratare a pielii

Pielea uscata incresteste celulele grase ale pielii, ceea ce poate duce la aparitia unor linii si riduri premature fine. Solutiile hidratante retin apa in piele, iar acest lucru ajuta la mascarea liniilor minuscule si a cutelor. Rezultatele pot aparea abia dupa cateva saptamani de utilizare regulata a produselor.

Nu fumati

Chiar daca ati fumat ani intregi, va puteti imbunatati in continuare tonusul si textura pielii si puteti preveni ridurile renuntand la fumat.

Adoptati o alimentatie sanatoasa

S-a dovedit ca anumite vitamine din dieta va ajuta sa va protejati pielea. Sunt necesare mai multe studii privind rolul nutritiei, insa este bine sa mancati cat mai multe fructe si legume.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/wrinkles/symptoms-causes/syc-20354927
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/174852
  3. https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/wrinkles
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma