Categori: SportStil de viata

Rugby – beneficii si riscuri ale acestui sport

Rugby-ul este un sport cu un nivel extrem de ridicat de activitate fizica si se bazeaza pe forta, viteza si strategia jucatorilor. Aflati cum poate fi practicat jocul de rugby in mod benefic, reducand riscul unor accidentari.

Cuprins:

  1. Informatii generale despre rugby
  2. Beneficii pentru sanatatea fizica
  3. Beneficii pentru sanatate mintala si situatie sociala
  4. Rugby la copii – pro sau contra
  5. Riscuri

Informatii generale despre rugby

Rugby-ul nu este doar un sport, este un stil de viata! Celebrul Pierre de Coubertin, fondatorul Comitetului Olimpic International, spunea ca ”rugby-ul este un sport de golani practicat de domni, pe cand fotbalul este un sport de domni practicat de golani”. Rugby-ul este unul dintre cele mai vechi sporturi din lume, avand extrem de multi adepti pe intreg mapamondul.

Acest sport se joaca in mai multe variante diferite, cea mai intalnita fiind in cea in 15 jucatori, ceea ce inseamna pur si simplu ca exista 15 jucatori intr-o echipa, cu 2 echipe care joaca una impotriva celeilalte.

Rugby-ul in 7 a capatat tot mai multa notorietate in ultimii ani si a fost reintrodus in cadrul Jocurilor Olimpice de la Rio din 2016, ca sport olimpic oficial.

Care sunt regulile jocului de rugby

Pe scurt, jocul este caracterizat de o combinatie intre viteza, strategie si forta fizica, iar obiectivul principal este sa introduci mingea in partea adversa a terenului si sa inscrii un eseu in spatele liniei de incercare.

Jocul incepe de la mijlocul terenului (din punctul aflat la jumatatea liniei de la centrul terenului), iar mingea trebuie sa fie aruncata (aceasta trebuie sa atinga pamantul inainte de a fi lovita cu piciorul) cu cel putin 10 metri inainte. Echipa care primeste va urmari apoi sa prinda mingea si sa inceapa jocul deschis, ducand mingea catre terenul advers. Mingea poate fi trimisa coechipierilor inapoi sau in lateral, niciodata inainte.

Scorul

Exista patru modalitati de a inscrie puncte intr-un joc de rugby.

  • Eseu – Cand mingea este culcata de jucator dupa linia de gol a terenului advers, in ”zona de incercare”, aceasta reusita valoreaza 5 puncte.
  • Transformare – dupa eseu, echipa care a marcat primeste o incercare de a lovi mingea peste transversala si intre verticale. O transformare valoreaza 2 puncte.
  • Penalty – Daca o echipa comite penalty, echipa adversa poate alege sa trimita direct catre buturi. O lovitura de pedeapsa valoreaza 3 puncte.
  • Drop gol – In timpul jocului deschis, un jucator poate arunca mingea, astfel incat acesta sa atinga pamantul fix inainte de a fi lovita cu piciorul si sa ajunga peste transversala, printre buturi. Aceasta reusita poarta denumirea de drop gol si valoreaza 3 puncte.

Durata

Un meci de rugby traditional in 15 jucatori de fiecare parte este format din doua reprize a cate 40 de minute si o pauza de 10 minute.

Teren

Rugby-ul se joaca pe un teren care nu trebuie sa depaseasca 100 de metri lungime (excluzand cele doua zone de incercare) si 70 de metri latime.

Beneficii pentru sanatatea fizica

Jucat pentru prima oara in Anglia in anii 1800, rugby-ul a devenit un sport international care a castigat o popularitate extraordinara in tari precum Australia, Africa de Sud, Europa si America. Sportul are multe asemanari cu fotbalul american, prin faptul ca este un sport de echipa si de contact cu scopul de a trece mingea peste linia de gol a adversarului. Fie ca este jucat de placere sau de performanta, rugby-ul este un sport minunat pentru a te mentine sanatos si in forma.

Un excelent antrenament cardio

Rugby-ul poate imbunatati sistemul cardiovascular care transporta sange, oxigen si nutrienti prin corp. Cei care practica rugby isi mentin greutatea la un nivel sanatos si isi imbunatatesc conditia fizica. Insasi natura jocului presupune efort fizic extrem deoarece in timpul unui meci, sportivul trebuie sa alerge, sa sprinteze si sa intre in contact cu adversarii pentru a incerca sa marcheze. Acest tip de exercitiu fizic imbunatateste sanatatea inimii, facand-o sa functioneze mai eficient.

In cadrul unui studiu preliminar, s-a demonstrat ca jucatorii de rugby acopera o distanta medie de 4,45 km pana la 6,84 km intr-un singur joc. De aceea, vei avea posibilitatea de a arde calorii din abundenta si vei beneficia de o mai buna rezistenta fizica!

Imbunatatirea sanatatii oaselor

Rugby-ul practicat in mod regulat poate aduce beneficii magnifice pentru corp prin faptul ca tonifiaza muschii mainilor, ai picioarelor si ai pieptului. Mai mult, miscarile facute in timpul jocului suprasolicita oasele. Daca acest stres este peste nivelul normal, stimuleaza depunerea de calciu. Acest lucru provoaca cresterea densitatii oaselor. Care este avantajul acestei actiuni? Te protejeaza de dezvoltarea osteoporozei in viitor!

Agilitate si viteza

Flexibilitatea si ritmul sunt importante in rugby. In timpul unui joc bun de rugby trebuie sa-ti schimbi brusc viteza, sa eviti adversarii si sa inscrii. Aceste schimbari bruste si constante te ajuta sa fii mai flexibil. In plus, odata cu trecerea timpului si a antrenamentelor, cu ajutorul rugby-ului poti deveni mai agil si iti poti imbunatati reflexele.

Construieste si mentine nivelul fortei fizice

Rugby-ul este un sport excelent pentru stimularea fortei corpului. Rugby-istii au brate puternice atat de necesare pentru a-i deposeda de minge pe adversari (tackling) si pentru a arunca. De asemenea, au nevoie de o forta musculara pentru a practica acest sport de contact. Acesti sportivi de admirat isi dezvolta muschii picioarelor, deoarece trebuie sa alerge si sa se lupte pentru balon in timpul meciurilor.

Beneficii pentru sanatate mintala si situatie sociala

Cei care practica acest sport au aflat pe pielea lor ca au avut o mai buna stare psihica.

Imbunatatirea bunastarii mintale

Stiai ca un sport precum rugby-ul te poate ajuta, de asemenea, sa-ti imbunatatesti sanatatea mentala? Jocurile de echipa precum rugby-ul pot ameliora simptomele de depresie usoara. Acest lucru se datoreaza faptului ca practicantii au un sentiment de apartenenta si un scop care adesea le lipseste persoanelor care sufera de anxietate si depresie.

Mai mult, sentimentul de a apartine unui grup ii ajuta pe oameni sa aiba o stare de spirit mai pozitiva.

Dezvoltarea increderii in sine

Rugby-ul le ofera adolescentilor, si nu numai, o incredere sporita si respect de sine. Acest sport este recunoscut pentru ca poate construi caractere puternice. Stimuleaza curajul, fitness-ul, efortul si spiritul de echipa, aducand la un loc baieti si fete din toate mediile.

Formarea si imbunatatirea nivelului de disciplina

Rugby-ul necesita un nivel ridicat de pregatire, iar prin participarea la antrenamentele structurate si la meciuri cu un program regulat, rugby-ul poate dezvolta abilitati mentale cheie, cum ar fi autocontrolul si disciplina.

Reducerea stresului

Datorita eliberarii de endorfine in timpul unui meci, iti stimulezi starea de spirit si iti poti imbunatati somnul. In timpul meciurilor, rugby-istii trebuie sa faca fata unor situatii provocatoare si, astfel, isi imbunatatesc rezistenta la stres. De asemenea, reusesc sa rezolve mai bine problemele din teren.

Ajuta la formarea rezilientei

Pe terenul de rugby, sportivii isi imbunatatesc rezistenta si capacitatea de a persevera in ciuda durerilor si a efortului sustinut. Aceasta este o abilitate cheie si o caracteristica dezvoltata care ii ajuta pe jucatorii de rugby pe tot restul vietii personale si profesionale.

Rugby la copii – pro sau contra

Rugby-ul este un sport minunat pentru copii din mai multe motive: ajuta la imbunatatirea starii fizice, precum si a altor abilitati fizice, insa asta nu este totul. De asemenea, le poate stimula nivelul de incredere si ii poate invata lectii importante de care isi vor aduce aminte toata viata.

Cu toate acestea, unii parinti sunt reticenti in a-si initia copiii in tainele acestui sport pe care il considera periculos. Asa ca, rugby-ul este potrivit sau nu pentru copii?

Jocul de rugby ii ajuta pe copii sa isi imbunatateasca starea fizica, mai ales ca acest lucru reprezinta o problema din ce in ce mai mare pentru copiii si parintii din intreaga lume. Copiii in general nu sunt la fel de activi ca generatiile anterioare de copii, iar jocul de rugby este o modalitate excelenta de a contracara aceasta problema. La fel de important, cu cat incep sa joace mai devreme, cu atat sunt mai mari sansele sa mentina un nivel sanatos de activitate fizica dupa ce cresc.

Ce aptitudini isi imbunatatesc cei mici

Cu toate acestea, beneficiile fizice ale acestui sport nu tin numai de fitness. Sporturile precum rugby-ul sunt ideale pentru ca ii pot ajuta pe copii sa ramana activi. Reprezinta, de asemenea, o modalitate excelenta de a-si imbunatati abilitatile fizice esentiale, cum ar fi coordonarea mana-ochi, flexibilitate si rezistenta.

Posibile dezavantaje

Cu siguranta, jucatorii de rugby se aleg cu nasurile sparte, dintii scosi, degete rupte… si unora le place sa-si arate aceste accidentari, astfel incat oamenii sa creada ca rugby-ul este un sport foarte dur. Dar lucrurile arata altfel.

Cu toate ca rugby-ul are o reputatie de sport ”periculos”, este un sport surprinzator de sigur. In urma anumitor studii, in care a fost evaluata siguranta sporturilor, s-a demonstrat ca rugby-ul se afla sub hochei, baschet, fotbal, fotbal american, baseball si chiar… inot!

Riscuri

Rugby-ul combina alergarea si rezistenta specifice fotbalului si contactul fizic specific fotbalului american. Din cauza alergarii exista riscul de aparitie a unor leziuni, cum ar fi tendinita si bursita. Mai frecvente, cu toate acestea, sunt leziunile traumatice suferite in timpul ciocnirilor cu alti jucatori si / sau la sol in timpul caderilor, alunecarii si atacului.

Accidentari induse de suprasolicitare

In urma alergarii excesive, pot aparea tendinitele la genunchi sau glezna, sindromul de stres tibial medial (shin splints) si bursita. Cu toate ca nu sunt considerate accidentari ”grave”, ele pot afecta performantele si pot produce complicatii, daca nu sunt tratate la timp.

Leziuni traumatice

Deoarece este un sport de contact fizic, leziunile traumatice apar la jucatorii de rugby. Printre acestea se numara fracturile, dislocarile de coate si degete, taieturile, entorsele sau rupturile de ligamente si tendoanele sau vanataile musculare profunde. S-a observat o crestere a fracturilor faciale, in special la nivelul nasului, mai ales la cei care nu poarta casti de protectie.

Leziunile genunchiului, cum ar fi rupturile de ligament incrucisat anterior si de menisc pot aparea in timpul unei schimbari rapide de directie. Printre leziunile umarului care apar in urma contactului cu alti jucatori sau solul se numara entorsele articulatiei acromioclaviculare sau luxatiile articulatiei glenohumerale. Deoarece unii jucatori nu poarta niciun tip de masca de protectie, taieturile pe fata sunt destul de frecvente.

Comotiile

Ca si in alte sporturi care implica viteza si contact, comotiile pot aparea si in timpul meciurilor de rugby. Confuzia, ametelile, vederea incetosata si durerile de cap sunt doar cateva dintre posibilele simptome ale unei comotii. Jucatorii de rugby sunt, de obicei, rezistenti si pot incerca sa revina in joc dupa o comotie. Cu toate acestea, rugby-istii care au suferit o comotie trebuie trimisi pe banca pentru a primi ingrijiri medicale. Este foarte important ca jucatorii sa fie evaluati in mod corespunzator si sa fie trimisi inapoi in joc de un profesionist medical calificat, cu experienta si familiarizat cu acest tip de accidentari.

 

Referinte:

  1. https://www.flyingkukris.com/index.php/the-community/the-benefits-of-rugby
  2. https://www.atlasfrc.org/top-10-benefits-of-rugby
  3. https://www.ruck.co.uk/5-top-health-benefits-of-playing-rugby/
  4. https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/HealthyLiving/rugby-codes-health-benefits?viewAsPdf=true
  5. https://www.healthfitnessrevolution.com/top-10-health-benefits-rugby/
  6. https://www.stopsportsinjuries.org/STOP/STOP/Prevent_Injuries/Rugby_Injury_Prevention.aspx
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma