Terorile nocturne (numite si pavor nocturn sau terori de somn) fac parte din categoria parasomniilor, in cadrul careia persoana (copil sau adult) are in somn o stare de frica semnificativa si activare fiziologica, parand a fi treaza si constienta. Care sunt cauzele terorilor nocturne, cum se manifesta si ce optiuni de tratament exista?

Cuprins:

1. Terorile nocturne – informatii generale
2. Cand si de ce apar terorile nocturne?
3. Cum se manifesta terorile nocturne?
4. Tratamentul si prognosticul pentru terorile nocturne

Terorile nocturne – informatii generale

Terorile nocturne (pavor nocturn sau terori de somn) sunt un tip de parasomnii. Parasomniile se refera la comportamentele neobisnuite prin care oamenii trec inainte de somn sau in timpul somnului.

Terorile nocturne se refera la episoade recurente ce apar in timpul noptii, in care persoana pare ca se trezeste, dar nu e complet constienta; in schimb este foarte speriata, agitata, confuza, se misca sau striga, transpira, respira accelerat. Dupa finalizarea unui episod de pavor nocturn sau a doua zi nu isi aminteste ce s-a intamplat.

Aceste episoade nocturne sunt neplacute atat pentru copilul sau adultul in cauza, cat si pentru parinti, respectiv familia persoanei. Terorile nocturne se pot asocia si cu somnambulismul.

Pavorul nocturn este specific, in general, copiilor, in special celor cu varsta cuprinsa intre 3 si 7-8 ani. Mai rar, poate aparea si in cazul adolescentilor si adultilor. Dupa varsta de 10 ani aceste episoade nocturne incep sa scada in frecventa, pana la disparitia completa.

Cei din jurul unei persoane care are un pavor nocturn cred initial ca e vorba despre un cosmar. Insa acestea sunt diferite.

Terorile nocturne versus cosmaruri

Terorile nocturne par a fi asemanatoare cu cosmarurile, insa exista o serie de diferente intre acestea. Pavorurile nocturne sunt episoade de panica ce apar in timpul somnului, in timp ce persoana este intr-o stare partiala de somn. Spre deosebire de cosmar, pavorul nocturn este insotit de vocalizari, manifestari fiziologice (batai rapide ale inimii, transpiratie) si alte semne care arata ca persoana reactioneaza impotriva visului.

O alta diferenta fata de cosmar, care apare in timpul somnului REM, este ca pavorul nocturn apare in timpul somnului non-REM. Dupa trezirea dintr-un cosmar, persoana isi aminteste macar partial ce a visat. Insa dupa un pavor nocturn, cand se trezeste cu adevarat, nu isi aminteste nimic.

Atat cosmarurile, cat si pavorul nocturn incep in copilarie. Se considera ca frecventa cosmarurilor este mult mai mare decat a terorilor nocturne, insa despre acestea din urma nu exista statistici foarte concludente.

Cand si de ce apar terorile nocturne?

Nu se cunosc cauzele care determina aparitia unui pavor nocturn, insa unii factori pot avea o contributie:

  • febra;
  • oboseala;
  • perioade de stres, conflict, trauma psihica, tensiune emotionala in general;
  • lumina sau zgomotele;
  • mediu nou in care copilul (adultul) doarme;
  • o vezica urinara plina;
  • uzul sau abuzul de anumite medicamente sau alcool.

Terorile nocturne sunt asociate si cu o serie de tulburari sau probleme de sanatate, cum ar fi apneea in somn, migrenele, leziunile la nivel cerebral, sindromul picioarelor nelinistite. Pavorul nocturn si somnambulismul sunt de asemenea asociate, ambele aparand in timpul celui mai profund stadiu al somnului (somnul cu unde lente). Unii cercetatori considera ca persoanele care experimenteaza pavorul nocturn sau somnambulismul ar avea dificultati in mentinerea somnului cu unde lente, ceea ce ii face mult mai susceptibili la parasomnii.

Se presupune ca terorile nocturne, ca in general parasomniile, ar avea si o componenta genetica, pentru ca s-a observat ca in familiile celor care au astfel de episoade, mai exista cel putin un caz similar.

Cum se manifesta terorile nocturne?

In timpul unui pavor nocturn, care dureaza aproximativ 5-10 minute si pana la 30-45 de minute, persoana pare sa fie treaza; insa nu este pe deplin (desi poate sa aiba ochii deschisi). In schimb se vede ca este speriata, eventual tipa, se zbate, se da jos din pat, merge prin somn. Tocmai pentru ca nu este in starea de veghe, nu este constienta de prezenta celor de langa ea care incearca sa o linisteasca. In timpul pavorului nocturn, pentru ca merg prin somn sau fac tot felul de miscari, copiii si adultii se pot si rani.
La nivel fiziologic, in corpul copilului sau adultului care experimenteaza o teroare nocturna apare un nivel foarte ridicat de adrenalina, care cauzeaza toate acele comportamente specifice pavorului nocturn.

Manifestarile unui pavor nocturn pot include:

  • tipete;
  • ridicarea din pat si/sau mersul in timp ce persoana nu este treaza complet;
  • lovirea de obiecte sau lovituri incontrolabile cu mainile sau cu picioarele;
  • respiratie grea, puls accelerat, transpiratie;
  • pupile dilatate; desi are ochii deschisi, nu poate raspunde la stimuli, pentru ca nu este in starea de veghe complet;
  • dificultatea de a fi trezita, iar cand se trezeste persoana este foarte confuza sau speriata; de asemenea, nu isi aminteste ce s-a intamplat.

Pavorul nocturn apare de cele mai multe ori in prima treime a noptii, in special intre orele 12 si 2 noaptea.

Copilul sau adultul nu este capabil sa raspunda la ce i se spune, la imbratisari sau la incercarile parintilor, respectiv altei persoane, de a-l linisti.

Un episod de teroare nocturna poate dura 10 pana la 20 de minute, dupa care copilul (adultul) se linisteste si poate adormi din nou.

Tratamentul si prognosticul pentru terorile nocturne

Terorile nocturne la copii

In majoritatea cazurilor, un copil care trece printr-un pavor nocturn are nevoie sa fie linistit si consolat, pana cand se poate reintoarce la somn. Terorile nocturne dispar de la sine in cazul celor mai multi copii, dupa varsta de 10 ani scazand in frecventa, pe masura ce sistemul lor nervos central se dezvolta.

  • Nu incercati sa treziti copilul in timpul unui pavor nocturn, ci incercati sa il ajutati sa revina la somn.
  • Vorbiti-i pe un ton calm, linistitor, tineti-l in brate daca pare sa se simta mai bine. Daca a coborat din pat, readuceti-l cu blandete inapoi, asigurandu-va ca nu se loveste de ceva in drumul sau.
  • Evitati sa ridicati tonul la el sau sa il bruscati in incercarea de a-l trezi, pentru ca s-ar putea sa devina mult mai speriat si mai suparat. De asemenea, se poate prelungi episodul de pavor nocturn, iar interventia parintelui sa duca la o reactie fizica din partea copilului.
  • In timpul pavorului nocturn, pentru ca merg prin somn sau fac tot felul de miscari, copiii se pot si rani. De aceea, asigurati-va ca mediul este sigur in jurul lor sau supravegheati-i sa nu coboare pe scari sau dintr-un pat supraetajat; sa nu se loveasca de piese de mobila sau sa traga obiecte peste ei; securizati usile sau geamurile.
  • Asigurati-va in general ca cei mici isi respecta programul si cantitatea de somn necesara si ca nu devin suprastimulati. Oboseala acumulata este unul dintre factorii de risc pentru pavorul nocturn.

Posibile semnale de alarma

Terorile nocturne nu sunt periculoase, insa unele aspecte pot fi niste semnale de alarma pentru a consulta si un specialist:

  • terorile nocturne apar foarte des si intrerup somnul copilului;
  • durata acestora depaseste in general 30 de minute;
  • in timpul zilei copilul are frici care ii perturba buna functionare;
  • episoadele de pavor nocturn se soldeaza cu accidentari frecvente ale copilului;
  • copilul a trecut sau trece printr-un eveniment cu un puternic impact emotional pentru el.

Pavorul nocturn la adulti

In cazul adultilor, tinerea unui jurnal al somnului (ore de culcare si de trezire dimineata, treziri nocturne, activitati din timpul zilei sau care preced somnul) pot ajuta la identificarea unui deficit in privinta orelor de somn necesare; de asemenea, se pot identifica anumite obiceiuri sau aspecte care sa contribuie la o frecventa mai mare a terorilor nocturne. De asemenea, partenerul cu care dormiti va poate da detalii despre frecventa si intensitatea acestor episoade nocturne.

Reducerea nivelului de stres poate scadea riscul aparitiei terorilor nocturne. De asemenea, igiena somnului si asigurarea somnului necesar pe durata noptii sunt extrem de importante: evitarea folosirii dispozitivelor electronice inainte de somn; limitarea consumului de substante stimulante inainte de culcare (cofeina, alcool); implicarea in activitati relaxante si linistitoare inainte de somn

In cazul in care terorile nocturne sunt frecvente si va afecteaza somnul si modul in care functionati, dar si pe al partenerului/partenerei sau familiei, adresati-va catre un specialist in somn.

Referinte:

(1) Night terror – https://www.mountsinai.org/health-library/diseases-conditions/night-terror
(2) Nightmares and Night Terrors – https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/nightmares-and-night-terrors
(3) Night terrors – https://www.sleepfoundation.org/parasomnias/night-terrors

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma