Termoterapia – indicatii si beneficii in reducerea durerii

Termoterapia reprezinta o metoda de usurare a durerii, fiind mai sigura decat orice medicament care inlatura durerea. Aflati din materialul urmator care sunt indicatiile si beneficiile in reducerea durerii.

Cuprins:

  1. Ce este termoterapia?
  2. Metode de termoterapie
  3. Cum actioneaza caldura?
  4. Indicatii ale termoterapiei
  5. Contraindicatii
  6. Sfaturi pentru reducerea durerii

Ce este termoterapia?

Caldura amelioreaza durerea actionand ca un contrairitant si prin efect direct asupra tesuturilor tratate.

In prima situatie, senzatia de caldura actioneaza prin reducerea transmiterii semnalelor de durere in cornul dorsal al maduvei spinarii si poate, de asemenea, sa induca stimulii inhibitori din creier. Printre efectele locale directe ale caldurii se numara relaxarea musculara, cresterea fluxului sanguin si ameliorarea tesuturilor.

Terapia cu caldura, cunoscuta si sub numele de termoterapie, inseamna folosirea caldurii in scopuri terapeutice. Aplicarea caldurii intr-o anumita zona poate spori fluxul sanguin, acumuland in acea zona proteine si oxigen. Beneficiile globale ale termoterapiei sunt foarte raspandite. Aceasta metoda de terapie este excelenta pentru ca scade rigiditatea articulatiilor, reduce durerea si inflamatia si amelioreaza sau combate total spasmele musculare.

Indeparteaza durerea

Termoterapia poate oferi relaxare si confort luptand impotriva mai multor tipuri de dureri corporale. Durerea poate aparea in urma efortului excesiv sau a unui antrenament simplu, daca zona afectata nu a fost tratata si vindecata de-a lungul timpului. Terapia prin caldura poate usura aceasta durere si disconfortul aferent, fortand muschii sa se relaxeze. Acesta este si motivul pentru care termoterapia poate ameliora si spasmele musculare.

Exista situatii in care caldura poate agrava unele afectiuni. De aceea, este recomandat sa nu aplici caldura pe tesutul vatamat sau infectat (daca zona este umflata, inrosita si / sau fierbinte).

Metode de termoterapie

Cele mai eficiente produse de termoterapie sunt cele care isi pot mentine caldura la temperatura corespunzatoare. „Cald” este temperatura potrivita. Pacientii nu ar trebui sa ridice nivelul caldurii pana la punctul fierbinte pentru a nu-si provoca arsuri ale pielii. Efectul dorit este ca aceasta caldura sa patrunda in profunzime in muschi. Simpla crestere a temperaturii pielii nu va influenta cu mult reducerea disconfortului.

Exista si unele cazuri in care, cu cat temperatura este mai mare, cu atat este mai bine. Cu toate acestea, durata optima de aplicare a caldurii depinde de tipul si / sau amploarea leziunii. In cazul unei dureri mici de spate, este nevoie de sedinte scurte de termoterapie (de cele mai multe ori intre 15 si 20 de minute. Pentru a trata leziuni mai intense, pot fi necesare sesiuni mai lungi de termoterapie (de la 30 de minute pana la 2 ore sau mai mult).

Tipuri de caldura folosita

Incalzirea superficiala a tesuturilor se realizeaza cu ajutorul impachetarilor calde, sticlelor cu apa calda, pernelor incalzite electric, lampi cu caldura radianta (alba si infrarosu) si hidroterapie. Incalzirea tesuturilor mai profunde poate fi realizata cu ultrasunete, cu diatermie cu unde scurte si cu tratament cu microunde, in care energia electromagnetica este transformata in caldura in tesuturi. Acestea nu trebuie utilizate in apropierea protezelor metalice sau plastice sau a zonelor in care oasele au fost fixate.

Termoterapia poate cuprinde metode de tratament cu caldura umeda si caldura uscata.

  • Caldura uscata, folosita in saune, scoate umiditatea din corp, lasand pielea deshidratata. Cu toate acestea, unii oameni cred ca acest tip de caldura poate fi aplicata cel mai usor, iar senzatia produsa este extraordinara.
  • Caldura umeda, folosita in balneoterapie, baile cu aburi sau impachetarile cu parafina, pot ajuta la patrunderea caldurii in muschi. Unele persoane considera ca acest tip de caldura amelioreaza mai repede durerea.

Fiecare tip de termoterapie functioneaza diferit de la o persoana la alta. De aceea, unii pacientii pot ajunge sa experimenteze mai multe metode pentru a afla care dintre ele functioneaza cel mai bine.

Tipuri de terapie termica folosite pentru tratarea durerilor de spate

  • Sticla cu apa fierbinte – aceasta ramane calda de cele mai multe ori timp de 20 pana la 30 de minute.
  • Perna incalzita electric – mentine un nivel constant de caldura atata timp cat este conectata la priza.
  • Impachetari cu gel incalzit – pot fi incalzite la microunde sau uneori in apa si au tendinta sa ramana calde timp de aproximativ 30 de minute. Unele dintre aceste impachetari cu gel furnizeaza caldura umeda, preferata de o multime dintre pacienti.
  • Invelisurile cu parafina – se impacheteaza in jurul spatelui si a taliei inferioare si pot fi purtate pe piele, sub imbracaminte, oferind confort timp de cateva ore in care temperatura este aplicata.
  • Baile fierbinti, baile cu hidromasaj, sauna, baie de aburi – produc o senzatie generala de confort si relaxare care pot ajuta la ameliorarea spasmelor musculare si a durerii. Un vartej de caldura (whirlpool) indreptat spre spatele inferior poate produce o senzatie lasata de un masaj usor.

Crema incalzitoare

Termoterapia realizata cu ajutorul unei creme incalzitoare calmeaza durerile cronice de spate sau durerile musculare aparute in urma unui efort fizic intens sau a mentinerii unei posturi necorespunzatoare.

Cum actioneaza caldura?

Te supara durerea de spate? Te dor muschii si sunt rigizi din cauza prea multor exercitii fizice? Iti doresti sa faci miscare, dar te simti anchilozat? Aceste probleme pot fi usor rezolvate prin aplicarea locala a caldurii.

De ce sa apelam la medicamente cu efecte secundare precum analgezicele orale, cand avem la indemana o metoda sigura, care actioneaza exact la locul durerii? Iar pentru a profita de efectele binefacatoare ale caldurii, nu mai suntem nevoiti sa apelam la buiote, cataplasme sau alte leacuri de pe vremea bunicii. Acum avem la dispozitie metode moderne de termoterapie, cum sunt cremele incalzitoare.

Caldura actioneaza benefic asupra tesuturilor moi: muschi, tendoane, ligamente. Caldura provoaca vasodilatatie, proces care asupra unei zone dureroase sau afectate de rigiditate are urmatoarele efecte pozitive:

  • imbunatateste circulatia sangvina
  • asigura transportul oxigenului si nutrientilor catre zona vatamata, grabind vindecarea
  • favorizeaza starea de bine si relaxarea musculaturii.

Caldura ajuta de asemenea la cresterea elasticitatii tesuturilor, astfel incat muschii, tendoanele si ligamentele sa se intinda mai usor, ceea ce are ca rezultat prevenirea accidentarilor in cursul activitatilor sportive.

Indicatii ale termoterapiei

Cand este indicata termoterapia?

Terapia prin caldura, realizata cu ajutorul unei creme incalzitoare, permite calmarea durerilor cronice de spate sau a durerilor musculare provocate de efort fizic intens ori de mentinerea unei posturi vicioase.

Tipuri de dureri ce pot fi tratate prin caldura

Termoterapia este de asemenea utilizata cu succes in caz de:

  • rigiditate musculara
  • contuzii
  • durere post-luxatie
  • fibromiozita
  • lombosciatica
  • dureri reumatice.

Termoterapia este foarte utila sportivilor. Aplicarea unei creme incalzitoare este indicata inaintea exercitiilor fizice – pentru relaxarea musculaturii ce urmeaza a fi solicitate si prevenirea accidentarii. Prin incalzire, musculatura este pregatita pentru miscare, creste metabolismul celular, ceea ce ajuta muschii sa functioneze mai bine. Crema incalzitoare poate fi aplicata si dupa eforturi fizice sustinute – pentru reducerea durerii si regenerarea tesuturilor.

Tratament cu parafina pentru reumatism

Baile cu parafina combinate cu exercitii pot, de asemenea, sa ofere efecte benefice pe termen scurt in cazul artritei mainilor.

Terapia cu caldura pentru artrita reumatoida

Deoarece caldura functioneaza de minune reducand tensiunea musculara si stimuland circulatia sangelui, multi pacienti care sufera de artrita reumatoida sustin ca simptomele se amelioreaza dupa ce aplica un obiect cald pe zona afectata.

„Aplicarea unei calduri dimineata va poate oferi o mai buna gama de miscare”, sustine Katie Palmer, fizioterapeut in Newtown, Pennsylvania, SUA. „Iti poate ameliora in mare masura durerea si rigiditatea articulatiilor. Astfel, poti spune ca esti pregatit de inceperea exercitiilor fizice sau, pur si simplu, pentru a te ridica, a te pune in miscare si a iesi pe usa”.

Metode de utilizare a impachetarilor cu parafina

Una dintre metodele de termoterapie este reprezentata de impachetarile cu parafina, similara cu cea folosita in saloanele de infrumusetare pentru a inmuia pielea si unghiile. „Parafina este incalzita la o temperatura corespunzatoare si apoi este aplicata pe maini, incheieturi si degete, unde formeaza un strat „, explica Palmer. „Apoi, mainile si incheieturile acoperite cu parafina sunt infasurate intr-un prosop mic, oferindu-va o caldura umeda. Acest remediu ajuta la tratarea durerilor si a rigiditatii date de artrita reumatoida.”

Cand nu trebuie folosite acestea?

Palmer recomanda terapia cu parafina pentru maini atunci cand acestea sunt rigide, de exemplu, la prima ora dimineata, insa nu si atunci cand articulatiile sunt inflamate. ”Atunci cand articulatiile sunt inflamate in mod acut, atunci cand lucrurile au scapat putin de sub control, este mai util sa folosesti gheata pentru a reduce inflamatia si umflaturile”, spune specialistul.

Palmer ofera de asemenea o posibila alternativa. „Aplicarea compreselor calde (cum ar fi sticlele cu apa calda) functioneaza la fel ca impachetarile cu parafina”, ​​spune Katie Palmer. „Cercetarile au aratat ca aceste comprese calde ofera ameliorarea durerii in cazul pacientilor cu artrita reumatoida si imbunatatesc miscarea mainilor afectate atunci cand sunt folosite in combinatie cu anumite exercitii.”

Alte beneficii importante

Caldura umeda poate fi utilizata in cazul abceselor pentru ca ajuta la scurgerea mai rapida a lichidului. Un studiu din 2005 a aratat ca terapia prin caldura este eficienta in tratarea leishmaniozei, o infectie cutanata parazitara de origine tropicala.

Potrivit unora experti, termoterapia este, de asemenea, uneori utilizata in tratarea cancerului pentru ca sporeste efectul chimioterapiei sau al radioterapiei, insa nu omoara celulele canceroase de una singura.

Terapia prin caldura le poate fi recomandata si celor care se confrunta cu dureri de cap si  migrene. Multe persoane care sufera de dureri de cap cronice sufera, de asemenea, de muschi incordati la gat si spate. Aplicarea caldurii constante in zona spatelui poate ajuta la eliberarea tensiunii asociate cu durerea de cap. Unele dintre aceste metode utilizeaza apa incalzita prin care este mentinuta o temperatura constanta.

Contraindicatii

Cu toate ca are o multime de beneficii, terapia prin caldura nu trebuie utilizata in anumite circumstante. De exemplu, daca partea inferioara a spatelui este umflata. In plus, pacientii trebuie sa consulte un medic daca sufera de boli de inima sau de hipertensiune arteriala. Aplicarea caldurii nu este de asemenea potrivita in urmatoarele cazuri:

  • Hemofilie, boli de sange;
  • Temperatura corporala ridicata;
  • Uretra ingustata;
  • Pietre la prostata;
  • Sarcina, lactatie;
  • Boli ale sistemului cardiovascular;
  • Prostatita cronica;
  • Infectii sau prezenta puroiului la nivelul uterului, ovarelor sau trompelor uterine;
  • Hipertermia si accentuarea unor boli cronice;
  • Afectiuni ale pielii, leziuni cutanate deschise, inflamatii;
  • Bolile metabolice;
  • Cancer (potrivit unor specialisti)
  • Inflamatia intestinului;
  • Urolitiaza;
  • Boli ale glandei tiroide si ale glandelor suprarenale;
  • Tumori mamare, fibroame uterine;
  • Cazuri severe de afectiuni venoase sau limfatice;
  • Operatii anterioare la nivelul rectului.

Alte cazuri in care termoterapia nu este recomandata

In general, daca zona afectata este umflata sau invinetita, cel este mai bine este sa aplici gheata sau un ambalaj rece pentru a reduce umflaturile.

Terapia prin caldura este contraindicata in cazul unor leziuni acute si tulburari de sangerare (din cauza vasodilatatiei), cicatrici si pe tesuturile cu aport vascular necorespunzator.

Utilizarea terapiei prin caldura pentru tesuturile aflate in profunzime se poate face cu ajutorul undelor scurte, cu ajutorul microundelor si ale undelor ultrasonice.

Sfaturi pentru reducerea durerii

  1. Utilizeaza surse de caldura sigure, printre care prosoape fierbinti, bai cu hidromasaj, dusuri calde, sticle cu apa calda, microunde etc.
  2. Pentru a preveni arsurile, nu utiliza aceste metode pentru perioade excesive de timp (urmeaza instructiunile producatorului).
  3. Cand utilizezi sticle cu apa calda, plaseaza mai intai un prosop sau o carpa pe piele, pentru a preveni contactul direct cu sursa de caldura.
  4. Verifica-ti frecvent pielea pentru a preveni aparitia rosetei in timp ce aplici caldura. Scoate sursa de caldura daca apare roseata.
  5. Urmeaza instructiunile producatorului atunci cand utilizezi un dispozitiv cu parafina.

 

Referinte:

  1. https://hyperthermia-centre-hannover.com/our-therapies/hyperthermia/thermotherapy/
  2. https://pallipedia.org/heat-therapy/
  3. https://www.painscience.com/articles/heating.php
  4. https://www.patientslikeme.com/treatment/heat-therapy
  5. https://www.fab-ent.com/benefits-heat-therapy/
  6. https://www.spine-health.com/treatment/heat-therapy-cold-therapy/how-apply-heat-therapy
  7. https://www.everydayhealth.com/rheumatoid-arthritis/treatment/hot-and-cold-therapy/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Vezi comentariile

  • Va multumesc frumos,pt.sfaturi.santeti f.utili pt.noi astia cu probleme de oase.o zi buna.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma