Terapia vederii, cunoscuta si sub numele de reabilitare neuro-optometrica, corecteaza sau imbunatateste vederea afectata.

Cuprins:

1. Anatomia si fiziologia ochiului
2. Simptomele problemelor oculare
3. Ce este terapia vederii?
4. Cand este indicata terapia vederii?
5. Ce presupune un program de terapie vizuala?

Anatomia si fiziologia ochiului

Ochiul sau globul ocular este organul responsabil de asigurarea vederii. Este alcatuit dintr-o regiune transparenta frontala numita pupila si o serie de elemente de marire: corneea, umoarea apoasa si lentila naturala numit cristalin. In partea din spate este o membrana sensibila la lumina, numita retina, care trimite informatii catre creier. Aceasta membrana este alimentata de o retea de vase de sange.

Cele cinci simturi includ vazul, auzul, gustul, mirosul si simtul tactil. Vazul, ca si celelalte simturi, este strans legat de alte parti anatomice. Ochiul este conectat la creier si depinde de creier pentru a interpreta ceea ce vedem.

Cand va uitati la un obiect, lumina de la obiect trece prin cornee, prin cristalin, apoi prin umoarea apoasa pana atinge retina. Cristalinul actioneaza ca o lentila si ajuta la focalizarea luminii care trece prin ochi catre retina, mai ales la macula. Macula este partea din retina responsabila pentru vederea centrala – adica obiectele la care ne uitam direct. Celulele din retina absorb si transforma lumina in impulsuri electrochimice care sunt transferate de-a lungul nervului optic si apoi ajung in creier.

Simptomele problemelor oculare

Lumea moderna in care traim are si efecte nocive, problemele ce tin de vedere fiind din ce in ce mai frecvente. Utilizarea excesiva a computerului sau a telefonului poate duce la vedere incetosata, dureri de ochi, dureri de cap etc.

Semnele si simptomele principalelor probleme oculare includ:

  • dureri de ochi;
  • durere in jurul ochiului;
  • afectarea vederii, vedere in ceata sau dubla;
  • pete luminoase in campul vizual;
  • senzatie de curcubeu in campul vizual;
  • greutate in ochi;
  • sensibilitate oculara ridicata;
  • ochi rosii si umflati;
  • modificari ale irisului;
  • zone albe pe pupila;
  • clipire excesiva.

Ce este terapia vederii?

Sistemul vizual uman este complex. Problemele care se pot dezvolta in sistemul vizual necesita o varietate de optiuni de tratament. Multe probleme vizuale pot fi tratate eficient numai cu lentile de contact sau cu ochelari. Cu toate acestea, unele sunt tratate cel mai eficient prin terapia vederii. Este o asociere de activitati individual prescrise si monitorizate de catre medic sau optometrist pentru a dezvolta abilitati vizuale eficiente. Programul de terapie vizuala se bazeaza pe rezultatele testelor de diagnostic, pe nevoile pacientului si semnele si simptomele acestuia.

Poate fi recomandata persoanelor de toate varstele, dar efectul este cel mai mare la copii si tineri adulti.

Practica terapiei vizuale de catre oftalmologi a inceput oficial in 1928, cand o ramura a oftalmologiei cunoscuta ca ortoptica a fost recunoscuta pentru prima data in Marea Britanie. De atunci, terapia vederii a ajuns sa fie practicata in principal de optometristi. Exercitiile de vedere folosite in prezent in terapia vederii au evoluat semnificativ. In plus fata de numeroasele exercitii pentru ochi efectuate la domiciliu care implica in mod obisnuit schimbarea focalizarii de la obiecte apropiate de distante, exista acum si o serie de echipamente specializate care sunt folosite pentru o instruire vizuala monitorizata.

Care este scopul terapiei?

Terapia vederii sau antrenamentul vizual este un program conceput special de un optometrist pentru a satisface nevoile individuale ale pacientului in functie de problema sa de vedere. Testele de diagnostic, procedurile de antrenament sau exercitiile si utilizarea lentilelor si a prismei pot fi componente integrale ale tratamentului unei probleme de vedere.

Sesiunile de terapie includ proceduri concepute pentru a spori capacitatea creierului de a controla:

  • alinierea ochilor;
  • urmarirea ochilor si interconectarea lor;
  • capacitatea de focalizare a imaginilor;
  • miscari oculare;
  • procesare vizuala etc.

In ciuda istoriei sale lungi, dovezile stiintifice privind eficacitatea formarii vizuale sunt limitate si exista doar pentru cateva tulburari de vedere. Scopul terapiei vederii este de a imbunatati legatura dintre ochi si creier pentru sustinerea abilitatilor vizuale.

Specialistii medicali care aplica astfel de tehnici folosesc lentile, prisme, sisteme 3D si alte instrumente specializate.

Cand este indicata terapia vederii?

Cercetarile recente din domeniul neurologiei sugereaza ca atunci cand vine vorba de creierul uman, acesta poate fi invatat sa efectueze anumite sarcini pe care anterior le efectua sau nu. Creierul uman prezinta neuroplasticitatecapacitatea de a-si schimba structura si functiile ca raspuns la stimulii externi. Acest efect nu este prezent doar la copii, ci si la adulti. Astfel, programele elaborate pentru terapia vederii pot cauza modificari neurologice ce pot corecta problemele de vedere si pot imbunatati performanta vizuala.

Terapia vederii este o procedura ce poate fi indicata in urmatoarele cazuri:

Terapia vederii pentru ambliopie (ochi lenes)

Ambliopia reprezinta dezvoltarea incompleta a vederii la un ochi sau la ambii, asociata adesea cu ochii incrucisati. Isi are originea la nivelul creierului si nu are legatura cu sanatatea efectiva a ochilor. Ambilopia nu poate fi corectata cu lentile, dar pacientii pot beneficia de terapia vederii in acest sens. Pacientii de orice varsta pot beneficia de terapia vederii, dar e indicat sa se intervina din timp, pentru ca depistarea precoce si initierea rapida a tratamentului ofera sanse mai bune de vindecare.

Ambilopia este tratata de obicei prin incurajarea activitatii ochiului lenes sau ambliopic. In timp ce dovezile stiintifice cu privire la eficacitatea acestui tratament sunt limitate, dovezile disponibile sugereaza ca terapia vederii imbunatateste vederea in ochiul ambliopic. Exista, de asemenea, dovezi ca riscul recidivei ambliopiei este minimizat prin reducerea treptata a duratei tratamentului (de la 6 ore la 2 ore pe zi).

Tratamentul pentru ambliopie functioneaza bine daca boala este depistata mai devreme. Daca nu este tratata, ambliopia poate determina pierderea permanenta a vederii.

Factorii de risc pentru ambliopie includ nasterea prematura, greutatea mica la nastere, diagnosticul de retinopatie, paralizie cerebrala, dizabilitati intelectuale, istoricul familial de astfel de probleme oculare, fumatul in sarcina, consumul de droguri sau alcool in sarcina etc.

Strabismul

Strabismul reprezinta alinierea necorespunzatoare a ochilor, dand un aspect de „ochi incrucisati”. Problema, cunoscuta si ca tulburare de convergenta, este o boala in care ochii nu sunt aliniati corespunzator. Se apeleaza deseori la interventie chirurgicala pentru a „alinia” ochii, dar efectul este doar cosmetic, nu are si efect functional. Totul porneste de la nivelul creierului, astfel ca terapia vederii poate fi folosita pentru a ajuta creierul sa restabileasca functiile ochiului. Si in acest caz, detectarea timpurie si inceperea la timp a tratamentului cresc sansele de remediere.

Exista dovezi ca terapia vederii este eficienta in corectarea tulburarilor de convergenta atat la copii, cat si la adulti si ca o combinatie de terapia vederii la cabinet si terapia vederii acasa este mai eficienta.

Insuficienta de convergenta – insuficienta amplitudinii de fuziune

Apare atunci cand ochii nu se aliniaza in mod corespunzator cand privesc spre un obiect apropiat. Cand priviti un obiect apropiat, ochii trebuie sa se alinieze pentru a obtine o singura imagine, dar in cazul celor cu insuficienta de convergenta, apare vederea dubla, oboseala oculara si afectarea vederii. Este o problema comuna la copii, si duce la dificultati de citire. In astfel de cazuri, terapia vederii poate ameliora considerabil simptomele.

Diplopia (vederea dubla)

Diplopia este data de faptul ca ambii ochi se concentreaza in mod independent pe imagini diferite, spre deosebire de modul normal, in care imaginile sunt contopine intr-una singura. Odata ce se depisteaza cauza vederii duble, terapia de acest tip poate fi foarte eficienta in corectarea ei.

Afectarea coordonarii binoculare

Vederea binoculara presupune alinierea ambilor ochi pe un punct vizual, urmata de combinarea imaginilor intr-o singura imagine multidimensionala. Terapia vederii poate fi eficienta in acest sens.

Imbunatatirea vederii la sportivi

Terapia vederii poate ajuta sportivii sa-si imbunatateasca viteza de perceptie, timpul de reactie, vederea 3D, vederea periferica si coordonarea ochi-mana.

Reabilitarea vederii dupa accidente sau leziuni neurologice

Terapia vederii poate fi utilizat pentru a trata problemele legate de vedere date de unele afectiuni, inclusiv tulburari neurologice, leziuni cerebrale usoare sau severe, accident vascular cerebral, paralizie cerebrala. Episoadele de ameteli, vertij si dezorientari (care sunt adesea atribuite afectiunilor vestibulare) pot fi ameliorate sau tratate prin intermediul unei terapii de acest tip.

Vedere neclara (erori de refractie)

  • miopie – vederea la departare este afectata;
  • hipermetropie – vederea de aproape este afectata;
  • astigmatism – vedere incetosata, cauzata de forma corneei etc.

Aceste probleme afecteaza forma ochiului si, la randul lor, modul in care persoana vede. Erorile de refractie pot fi corectate prin ochelari, lentile de contact si, in unele cazuri, interventii chirurgicale, dar si terapia vederii poate fi eficienta in acest sens.

Factorii de risc includ istoricul familial de erori de refractie, varsta inaintata etc.

Atentie! Multi optometristi sustin utilizarea terapiei vederii ca parte a unei abordari multidisciplinare a tratamentului anumitor tipuri de dizabilitati de invatare. Ei sustin ca, in multe cazuri, copiii cu dizabilitati de invatare au si probleme de vedere care pot contribui intr-o oarecare masura la problemele lor de invatare. Cu toate acestea, terapia vederii nu reduce complet aceste probleme, nu acesta este scopul ei, dar imbunatatind vederea, poate ameliora si aceste probleme de invatare.

Ce presupune un program de terapie vizuala?

Terapia vizuala este un program de exercitii de vedere si diferite proceduri individualizate pentru fiecare pacient in parte, in functie de problema cu care se confrunta. Primul pas reprezinta o examinare completa a vederii, pentru alegerea tipului de terapie cel mai indicat.

Exercitiile sunt efectuate sub supraveghere medicala, in general in sesiuni de o data sau de doua ori pe saptamana, iar o sesiune dureaza intre 30 de minute si o ora. De multe ori, specialistul recomanda si o serie de exercitii pe care pacientul le va efectua la domiciliu, fara necesitatea utilizarii unor dispozitive.

Scopul procedurilor este de a ajuta pacientul sa isi imbunatateasca abilitatile vizuale fundamentale.

Terapia vederii nu include doar exercitii oculare. Terapia are rolul si de a intari musculatura ochilor.

Se pot folosi:
• lentile corective;
• lentile terapeutice;
• prisme optice;
• filtre optice;
• plasturi speciali pentru ochi;
• obiective electronice cu mecanisme de sincronizare;
• diferite program pe calculator;
• planse de echilibru;
• dispozitive de integrare vizuala-motorie-senzoriala.

Tipuri de terapie vizuala

Exista trei categorii principale de terapie a vederii:

Terapia ortoptica a vederii – cuprinde o serie de exercitii, de obicei saptamanale, pe parcursul mai multor luni. Exercitiile oculare ortoptice sunt exercitii efectuate sub supravegherea medicului, pentru imbunatatirea functiei binoculare. Dupa ce pacientul invata sa le efectueze corect, le va practica si la domiciliu.
Terapia vizuala comportamentala / perceptuala – cuprinde exercitii de vedere pentru a imbunatati procesarea vizuala si perceptia vizuala.
Terapia vederii pentru prevenirea sau corectarea miopiei.

Tipuri de exercitii folosite

O serie de exercitii de vedere utilizata in acest tip de terapie sunt:

• Exercitii de focalizare a unui obiect la diferite distante.
• Utilizarea lentilelor de diferite tipuri pentru focalizare, pentru a invata ochiul sa se adapteze diferitelor campuri vizuale.
• Utilizarea prismelor optice cu orientari diferite.
• Folosirea unor plasturi speciali pentru a incuraja ochiul sa se adapteze individual.
• Se mai efectueaza exercitii de miscare a ochilor pentru intarirea musculaturii oculare, mai ales pentru persoanele care petrec mult timp cu privirea fixata intr-o singura directie (ex. cei care petre mult timp in fata unui calculator etc.).

Utilizarea calculatorului si problemele de vedere

Persoanele care petrec perioade lungi de timp concentrandu-se intr-o singura directie, cum ar fi in fata unui ecran de calculator trebuie sa-si odihneasca ochii la anumite perioade de timp, concentrandu-se pe obiecte indepartate. Trebuie sa gaseasca un obiect aflat la cel putin trei metri distanta pentru a se concentra asupra acestuia la anumite perioade de timp. Oftalmologii si optometristii recomanda regula 20/20/20 pentru o odihna vizuala, adica dupa 20 de minute de utilizare a computerului, priviti un obiect aflat la 6 m distanta (20 feet), timp de cel putin 20 de secunde. Unele programe pentru calculator au o functie de memento si pot fi utilizate pentru a ajuta utilizatorii sa respecte aceasta regula.

Din pacate, nu sunt suficiente studii clinice care sa confirme eficienta terapiei vederii in corectarea completa a problemelor de vedere. Dovezile stiintifice privind eficienta terapiei vizuale sunt limitate si exista doar pentru cateva tulburari de vedere. Terapia vederii nu are insa efecte adverse, astfel ca poate fi o optiune pentru pacientii care se confrunta cu tulburari de vedere.

Referinte::

(1) Visual training for refractive errors CTA, link: https://www.aao.org/complimentary-therapy-assessment/visual-training-refractive-errors-cta–october-200
(2) Vision therapy, link: http://www.optometrists.org/ference/vision_therapy.html
(3) Vision therapy, link: https://aapos.org/glossary/vision-therapy
(4) Research and clinical studies on vision, learning and optometric vision therapy (OVT), link: https://cdn.ymaws.com/covd.site-ym.com/resource/resmgr/research/researchclinicalstudies.pdf
(5) Sight problems, link: https://www.rnib.org.uk/sites/default/files/sight_problems_guide.pdf

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma