Terapia Neurofeedback – beneficii si utilizari

Citeste mai multe despre terapia neurofeedback – ce implica aceasta forma de terapie, care sunt indicatiile si beneficiile posibile, principii de functionare si efecte adverse care pot sa apara.

Cuprins:

1. Ce este terapia Neurofeedback?
2. Neurofeedback – principii de functionare
3. Indicatii si beneficii ale terapiei neurofeedback
4. Ce presupun sedintele de neurofeedback?
5. Efecte secundare posibile

Ce este terapia Neurofeedback?

Terapia neurofeedback, o forma specifica de biofeedback, este conceputa pentru a monitoriza, cuantifica si antrena undele cerebrale in timp real, imbunatatind capacitatea de reglare a functiilor creierului. Este o tehnica de antrenament cognitiv care va invata cum sa identificati modele contraproductive de activitate a creierului, astfel incat sa le puteti modifica in mod constient si sa le inlocuiti cu modele de activitate cerebrala mai sanatoase si mai echilibrate.

Scopul acestei interventii terapeutice este sa va ofere instrumentele necesare pentru a restabili echilibrul neuronal, pentru a inversa tiparele de gandire nesanatoase si pentru a va ajuta sa va controlati mintea. Foloseste echipamente specializate –  un electroencefalograf (EEG) – pentru a masura si inregistra activitatea electrica a creierului.

Neurofeedback vs Biofeedback

Biofeedback se refera la obtinerea de informatii si valori despre functiile fiziologice – cum ar fi ritmul cardiac, tensiunea arteriala si temperatura pielii – pentru a intelege si modifica procesele corporale existente. Neurofeedback face acelasi lucru, dar in special pentru activitatea creierului. Termenul biofeedback inseamna feedback din partea corpului. Prin valorificarea acestui feedback si obtinerea de informatii despre modul in care functiile involuntare se comporta in anumite situatii, este posibil sa puteti controla aceste functii.

Exista multe tipuri de tehnici de biofeedback care sunt utilizate pe scara larga. Iata cateva dintre tipurile de baza:

  • Biofeedback respirator – folosit pentru a monitoriza ritmul de respiratie, tiparele de respiratie si, de asemenea, timpul necesar pentru diferite tipuri de respiratii – poate ajuta pacientul sa invete diverse tehnici care il ajuta sa aiba un control mai mare asupra ritmului respirator;
  • Biofeedback al ritmului cardiac – poate fi util pentru o serie de tulburari diferite, inclusiv astmul;
  • Biofeedback al glandelor sudoripare sau raspuns galvanic al pielii – masoara activitatea glandelor sudoripare si cantitatea de transpiratie de pe piele intr-o varietate de situatii;
  • Biofeedback de contractie musculara – utilizeaza electrozi pentru a masura activarea musculara si este adesea folosita pentru a controla spasmele musculare nedorite;
  • Neurofeedback sau feedback EEG – este folosit pentru a intelege si trata diverse afectiuni precum anxietate, stres cronic, depresie etc.

Neurofeedback – principii de functionare

Terapia neurofeedback este centralizata pe doua principii referitoare la creier. Primul principiu este neuroplasticitatea. Neuroplasticitatea este capacitatea creierului de a se adapta si reconecta in functie de diferite circumstante. Al doilea principiu este conditionarea operanta. Acest principiu afirma ca unele consecinte pot intari sau slabi comportamentele prin recompense si pedepse. Conditionarea operanta implica recompensarea pacientilor pentru a inhiba anumite frecvente ale undelor cerebrale si pentru a creste alte frecvente. Acest lucru se face prin plasarea electrozilor pe scalp si apoi oferind feedback instantaneu despre activitatea creierului. Aceasta constientizare ofera posibilitatea de a reconditiona treptat activitatea creierului. Schimbarile in tiparele creierului pot fi asociate cu anumite schimbari pozitive ale starilor fizice, emotionale si cognitive.

Creierul uman este conceput pentru a se adapta la diferite medii, dispozitii si activitati. In timp ce un tip de unda cerebrala poate fi dominanta in timpul unei anumite activitati, celelalte sunt inca active, desi la niveluri inferioare. Insa, o serie de factori pot contribui la aparitia unor dereglari, incat creierul ajunge sa fie excesiv de activ atunci cand ar trebui sa fie calm sau substimulat atunci cand ar trebui sa fie concentrat. Neurofeedback-ul poate ajuta persoanele care se confrunta cu dereglarea neuronala sa invete sa isi reantreneze creierul si sa-si recupereze functionarea neuronala optima.

Programul foloseste semnale auditive sau vizuale pentru a ajuta pacientii sa-si recunoasca tiparele de gandire si sa incerce sa le modifice. Prin acest proces, pacientii pot invata sa-si regleze si sa-si imbunatateasca functia creierului si sa atenueze simptomele diferitelor tulburari neurologice si afectiunilor de sanatate mentala.

Ce este Brain Mapping?

Brain Mapping, tradus prin maparea creierului, este un instrument care poate fi folosit pentru a obtine informatii despre functia creierului si despre modul in care structura creierului se leaga de aceasta. Se folosesc o serie de electrozi – qEEG sau electroencefalografie cantitativa. Acesti electrozi masoara activitatea creierului, iar rezultatul obtinut poate oferi multe perspective asupra diferitelor simptome si comportamente experimentate de un individ. Tehnica poate identifica si cauzele pentru diferite simptome psihologice sau fiziologice, pentru a intelege cum si de ce un pacient se poate confrunta cu simptome de anxietate sau depresie, precum si cu o serie de alte afectiuni de sanatate mentala.

De asemenea, maparea creierului este foarte utila atunci cand medicii lucreaza pentru a crea un plan de tratament pentru orice boala sau conditie specifica. Medicul poate folosi maparea creierului pentru a dezvolta un plan de tratament care se concentreaza pe sectiunile specifice ale creierului pacientului responsabile de simptome.

Indicatii si beneficii ale terapiei neurofeedback

Neurofeedback-ul ajuta creierul sa-si recapete functionarea optima, iar pacientii pot invata adesea cum sa-si regleze propriile unde cerebrale. Prin acest tip de autoreglare, indivizii pot deveni capabili sa-si influenteze in mod constient starea si functia actuala a creierului. Neurofeedback-ul a fost folosit ca terapie complementara in tratarea unor probleme precum:

  • stres post-traumatic;
  • probleme emotionale;
  • anxietate;
  • depresie;
  • stres cronic;
  • atacuri de panica;
  • dureri de cap si migrene;
  • probleme de memorie;
  • fobii;
  • furie;
  • lipsa de energie;
  • dependente;
  • pentru a sustine recuperarea dupa accident vascular cerebral si leziuni cerebrale, impreuna cu abordari precum terapia fizica si ocupationala.

Tratamentul pentru epilepsie, dementa, oboseala cronica si unele probleme de somn ar putea include, de asemenea, neurofeedback. Au fost efectuate, de asemenea, mai multe studii privind utilizarea neurofeedback-ului in tratamentul ADHD. Pacientii isi pot dezvolta, de asemenea, rezistenta mentala si rezistenta pentru a lucra mai bine in circumstante stresante, dar si pentru a avea rezultate mai bune si mai multa putere de concentrare.

Ce beneficii are?

Accentul tratamentului cu neurofeedback este sistemul nervos central si functioneaza pentru a imbunatati reglarea neurologica. Cel mai mare beneficiu al terapiei cu neurofeedback este ca poate afisa functionarea interioara a creierului. Acest lucru poate reda reactii la o serie de stimuli de care nu erati constienti, ceea ce va poate ajuta sa identificati comportamente si sa lucrati pentru a le schimba. Este o procedura non-invaziva. Senzorii sunt plasati pe cap si nu provoaca nicio durere. Pur si simplu detecteaza semnalele electrice din creier. Procesul nu este dureros si nu este invaziv. Un alt beneficiu al terapiei cu neurofeedback este ca arata reactiile creierului in timp real. Acest lucru va permite sa va intelegeti mai bine reactiile si sa le vedeti dintr-o sursa impartiala.

Neurofeedback ajuta creierul sa invete sa se regleze intr-un mod mai sanatos, astfel imbunatatind controlul emotional. Modifica tiparul creierului de a ramane blocat de ganduri negative (ruminatie) si ajuta la o mai buna reglare a dispozitiei. Mai exact, poate contribui la imbunatatirea sanatatii creierului. 🧠Despre sanatatea creierului poti citi pe larg aici

Neurofeedback pentru anxietate

Anxietatea este o tulburare psihica destul de des intalnita. Persoanele cu tulburari de anxietate pot experimenta ingrijorare cronica, teama, dificultati de relaxare, neliniste sau senzatie de stres si iritabilitate. Cand anxietatea este severa, poate afecta capacitatea unei persoane de a-si gestiona activitatile si relatiile zilnice.

Anxietatea si stresul pot duce la probleme de sanatate. Mai precis, stresul sau anxietatea necontrolate pot afecta productia de adrenalina si cortizol, pot reduce productia de hormoni de crestere si pot duce la activarea anormala a sistemului imunitar si la raspunsuri inflamatorii in organism. Se considera ca terapia neurofeedback poate reduce simptomele tulburarilor de anxietate si poate imbunatati functionarea zilnica. Poate ajuta creierul sa invete sa se calmeze, ajutandu-va sa aplicati strategiile de coping pe care le aveti deja – sau sa dezvoltati altele noi. Neurofeedback poate fi un instrument benefic in combinatie cu psihoterapia.

Neurofeedback pentru depresie

Depresia este o tulburare mentala comuna care afecteaza oameni de toate varstele. Neurofeedback-ul poate fi util in imbunatatirea sanatatii mentale, alaturi de psihoterapie. Poate imbunatati functia executiva si poate reduce simptomele depresiei. In plus, efectele secundare sunt limitate. Poate fi o practica benefica pentru pacientii cu depresie rezistenta la tratament.

Ce presupun sedintele de neurofeedback?

Terapia de neurofeedback consta in sedinte regulate de 30 – 60 de minute. Unii oameni au nevoie de mai putine sesiuni, in timp ce altii necesita mai multe. Un electroencefalograf (EEG) foloseste senzori care sunt plasati pe scalp, pentru a masura activitatea creierului urmand modele electrice de pe suprafata scalpului. Aceste masuratori ofera informatii despre activitatea corticala si a undelor cerebrale. Dispozitivele EEG sunt capabile sa monitorizeze activitatea creierului detectand ce parti ale creierului sunt activate. Medicii pot analiza apoi informatiile pe care le obtin si pot determina de unde ar putea aparea probleme neurologice specifice.

Exista patru tipuri de unde cerebrale. Acestea includ unde delta (indica somnul profund), unde theta (indica somnolenta sau meditatie), unde alpha (indica relaxare), unde beta (indica vigilenta sau lucru).

In timpul unei sesiuni de neurofeedback, pacientul va sta confortabil pe un scaun cu senzorii plasati pe scalp. Acesti senzori citesc doar semnalele electrice produse de creier si le transmit unui computer, nu transmit niciun tip de semnal catre creier. In functie de planul de tratament, vi se poate cere sa vizionati imagini pe un ecran, sa ascultati muzica sau sa jucati un joc video. Pe masura ce va angajati in aceasta activitate simpla, medicul va monitorizeaza undele cerebrale si seteaza parametrii de antrenament tintiti folosind un software specializat de cartografiere a creierului. Se obtine astfel o reprezentare vizuala a fluxului si refluxului tiparelor de unde cerebrale in timp real, pe masura ce creierul raspunde la diferiti stimuli.

Neurofeedback-ul nu este considerat un remediu, ci mai degraba o metoda de gestionare sau reglare a functionarii creierului, astfel incat sa functioneze intr-un mod mai sanatos.

Efecte secundare

Terapia neurofeedback este in general sigura, insa retineti ca nu este o solutie rapida sau un raspuns la toate problemele. Pare sa functioneze cel mai bine atunci cand este utilizata impreuna cu alte tratamente care va ajuta sa va schimbati comportamentele si gandurile, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentala, tehnici de relaxare precum meditatia etc. Eficacitatea depinde si de numarul de sedinte, precum si de afectiune.

Datorita modului in care functioneaza neurofeedback-ul, exista risc foarte redus de efecte secundare. Este posibil sa aveti insa uneori efecte secundare in urma terapiei cu neurofeedback, care ar putea include: anxietate, concentrare slaba, neliniste, oboseala si probleme cu somnul. Motivul pentru care unii experimenteaza aceste efecte este mai ales din cauza modificarilor undelor cerebrale, identificarii emotiilor care pot fi greu de gestionat si adaptarii la ajustarile date. Daca aveti reactii adverse in urma tratamentelor, este important sa informati medicul si sa discutati despre alte metode de tratament care ar putea fi mai potrivite.

Anumite tipuri de modelare a undelor cerebrale sunt asociate cu o rata mai mare de reactii temporare. Raspunsurile de suprastimulare pot face o persoana hiperactiva, pot da dureri de cap sau iritabilitate. Pe de alta parte, substimularea se poate manifesta sub forma de oboseala. Insa, o simpla ajustare a protocolului poate opri orice efecte secundare temporare. Este important sa lucrati cu personal specializat si cu experienta – calitatea antrenamentului face o mare diferenta in ceea ce priveste eficienta terapiei si riscul de efecte adverse.

Referinte:
(1) https://www.webmd.com/pain-management/biofeedback-therapy-uses-benefits
(2) https://neurohopepsych.com/2021/10/13/the-five-most-important-benefits-of-neurofeedback-therapy/
(3) https://www.goodtherapy.org/learn-about-therapy/types/neurofeedback
(4) https://www.psychologytoday.com/us/therapy-types/neurofeedback
(5) https://www.verywellmind.com/neurofeedback-therapy-definition-techniques-and-efficacy-5193195

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma