Citeste mai multe despre beneficiile timpului petrecut la malul marii, ce este talasoterapia, ce beneficii poate avea pentru sanatate si ce implica.
1. Ce este talasoterapia?
2. Ce implica talasoterapia?
3. Talasoterapia – beneficii
4. Timpul petrecut la malul marii – beneficii pentru trup si minte
Platon spunea ca „marea spala toate relele omului”. Din cele mai vechi timpuri, oamenii au apelat la puterile vindecatoare ale marii pentru imbunatatirea sanatatii. Astazi folosim inclusiv termenul de „talasoterapie” si sunt disponibile multe tipuri de tratamente asociate. Dar ce este talasoterapia mai exact?
Talasoterapia valorifica proprietatile linistitoare si vindecatoare ale marii. Se refera la utilizarea in scop profilactic si curativ a anumitor elemente ca apa de mare, climatul marin, namolul marin, alge, nisip etc. Termenul provine din cuvantul grecesc „thalassa”, care inseamna „mare” sau „ocean”. Nu exista multe cercetari cu privire la beneficiile talasoterapiei, dar o serie de studii indica faptul ca poate avea efecte pentru multe afectiuni, cum ar fi fibromialgia, tulburarile musculo-scheletice, afectiunile respiratorii, probleme dermatologice etc.
Notiunea de talasoterapie in sine inseamna mai mult decat plaja si baie in mare. Pentru a fi folosit acest termen, trebuie indeplinite o serie de criterii. Acestea includ:
Talasoterapia poate implica o serie de practici, cum ar fi bai, aplicarea anumitor produse cu ingrediente marine, precum namol sau alge, petrecerea timpului langa mare. Este asemanatoare cu balneoterapia, insa diferenta dintre ele este ca talasoterapia foloseste exclusiv apa de mare. Talasoterapia nu se limiteaza doar la apa in sine. Tratamentele implica si alge marine (algoterapie), namol, nisip si alte elemente – in scopuri curative si preventive. In plus, ritualurile spa de talasoterapie din diferite centre includ utilizarea de produse de ingrijire a pielii pe baza de alge marine. Unele cercetari sugereaza ca o cura de 8 zile la un centru de talasoterapie restabileste echilibrul organismului pentru urmatoarele 6 luni.
Cand ne gandim la o vacanta la mare ne vin in minte balaceala, plaja, relaxare. Talasoterapie nu inseamna insa doar atat. Desi toate elementele ce tin de mare au beneficii in orice forma, talasoterapia in sine este un tip de terapie complementara ce poate include bai cu apa de mare si extracte de alge sau impachetari cu namol. Implica utilizarea terapeutica a apei de mare si a produselor marine care sunt bogate in minerale si vitamine pentru a restabili echilibrul organismului. Se stabileste un plan integrat de terapie. Este important ca centrele de talasoterapie sa se afle aproape de mare, iar apa si toate produsele folosite sa fie proaspate. In cadrul turismului medical, in centrele de talasoterapie pacientii beneficiaza de diferite tipuri de tratamente, in functie de nevoi – pot fi recomandate diferite proceduri, ca bai de alge, impachetari cu alge si namol, masaje etc. Talasoterapia poate fi contraindicata in unele cazuri – cum ar fi in caz de hipertensiune, hipertiroidism etc.
Litoralul Marii Negre este ideal pentru a va bucura de toate elementele asociate talasoterapiei – inclusiv in anumite centre si hoteluri de pe litoral, dar nu numai. Va puteti bucura de aerosoli, soare, nisip, apa si alge in conditii naturale din mai pana la finalul lunii septembrie.
Marea are cu siguranta proprietati vindecatoare – atat pentru trup, cat si pentru minte. Poate avea numeroase beneficii nu doar asupra starii de bine si emotionale, ci si asupra starii fizice. Valurile marii, briza, nisipul, apa marii, algele si namolul – toate la un loc reprezinta formula pentru imbunatatirea sanatatii fizice si mentale cu ajutorul marii.
Talasoterapia sau cura heliomarina pot avea numeroase beneficii pentru sanatatea fizica, mentala si emotionala. Implica in principal expunerea la apa marii – hidroterapie, expunerea la aerul de mare – aeroterapie si expunerea la soare sau baia de soare – helioterapie.
Apa de mare are numeroase beneficii pentru sanatate – fiind bogata in saruri minerale si oligoelemente. Deoarece apa de mare si plasma umana sunt compuse din elemente similare, atunci cand corpul este scufundat in apa de mare, porii se deschid, permitand ca mineralele si oligoelementele (cum ar fi magneziu, potasiu, calciu, iod si sodiu) sa patrunda in interior. Principalele beneficii si indicatii vizeaza de obicei probleme precum:
Apa de mare poate fi benefica pentru persoanele cu piele atopica, deoarece are rol antiinflamator si accelereaza procesul de vindecare. Aerul marin are calitati terapeutice care pot ajuta mai ales in caz de boli respiratorii. Expunerea la aerosoli salini, cunoscuta si sub numele de haloterapie, poate avea efecte antiinflamatoare, poate reduce mucusul, simptomele de alergii, astm sau bronsita. Printre beneficii se numara si efectul de detoxifiere, relaxare, combaterea durerilor articulare, imbunatatirea aspectului pielii, echilibrare hormonala, sustinerea imunitatii. Talasoterapia poate ajuta si la imbunatatirea somnului si imbunatatirea functiei cognitive.
De asemenea, talasoterapia poate avea beneficii in ceea ce priveste sanatatea mentala. Tratamentele de talasoterapie actioneaza ca sedative asupra sistemului nervos, favorizand relaxarea, ameliorarea anxietatii si imbunatatirea starii generale de bine.
Citeste si: Baia relaxanta – beneficii pentru sanatate si starea de bine
Timpul petrecut la malul marii si pe plaja sustine productia de vitamina D, poate sustine imunitatea organismului, sanatatea sistemului respirator, sanatatea sistemului osteoarticular si poate imbunatati aspectul pielii. Aerul incarcat cu ioni negativi (aerosolii marini) poate avea numeroase beneficii pentru sistemul respirator, sistemul imunitar si endocrin – motiv pentru care sunt recomandate plimbarile dimineata pe malul marii, la rasarit, dar si seara. Contactul cu nisipul (terapia cu nisip cald se numeste si psamoterapie sau „baia de nisip”) are, de asemenea, multe beneficii – de exemplu, poate ameliora durerile reumatice si ajuta la relaxare.
Baia in mare imbunatateste tonusul muscular si circulatia, iar sarurile din apa pot avea efect antiinflamator. Apa de mare are efect exfoliant, poate reda stralucirea pielii si poate grabi sau sustine vindecarea in cazul anumitor afectiuni – ca acnee sau dermatita. Marea, cu toate componentele ei, are beneficii si pentru sanatatea mentala si emotionala. Poate reduca stresul, anxietatea, starile depresive si favorizeaza relaxarea.
Vacantele au cu siguranta numeroase beneficii – inclusiv beneficii pentru sanatatea mentala si emotionala. Unele studii arata ca plimbarile scurte pe plaja pot imbunatati starea de spirit si sanatatea mentala. Acest lucru se datoreaza si faptului ca plaja este considerata un „spatiu albastru” – aproape de o sursa de apa. Expunerea la spatiile albastre a fost legata de imbunatatirea sanatatii generale. Culoarea albastra in general are efecte psihologice si emotionale pozitive – transmite un sentiment de calm.
Timpul petrecut la malul marii activeaza toate simturile – ceea ce poate imbunatati starea mentala si ajuta la relaxare. Plimbarile pe nisip, contactul cu apa, relaxarea la malul marii – pot reprezenta tehnici de grounding ce ne ajuta sa revenim in prezent (mindfulness), sa scapam de anumite ganduri negative, emotii dificile sau ingrijorari. Ne ajuta sa reducem stresul, sa avem un somn mai odihnitor, sa ne imbunatatim dispozitia, puterea de concentrare, capacitatea de gestionare a emotiilor si rezilienta psihologica. O plimbare pe plaja poate ajuta la cresterea nivelului de fericire, la relaxare, liniste si echilibru psihic – datorita cresterii secretiei de endorfine.
Citeste si: Fericirea – cum influenteaza sanatatea si ce ne face fericiti
Cu siguranta timpul petrecut pe plaja ne ajuta sa ne relaxam, sa ne calmam, se reduce nivelul de stres, anxietatea. Se poate spune astfel ca marea are efecte anxiolitice sau de reducere a anxietatii. Se imbunatateste starea de spirit si creste nivelul de relaxare. Lichidul amniotic din uter este prima noastra legatura profunda cu apa. Corpul nostru este 70% apa. Sunetul valurilor, briza marii si nisipul ofera un mix pentru a ne relaxa mintea. Petrecand timp pe plaja, deconectandu-te de la grijile si rutina zilnica, te reconectezi cu natura si cu emotiile tale.
Nu uitati insa ca marea inseamna soare, iar expunerea crescuta la radiatii UV creste riscul de arsuri solare, insolatie, imbatranirea prematura a pielii si cancer de piele. Astfel, NU uitati de protectia solara. A te bucura de soare si de mare nu inseamna a risca sa te confrunti cu insolatie sau arsuri solare. Alege umbra in cea mai mare parte a timpului, evita expunerea directa la soare pe termen lung, mai ales la orele amiezii, nu uita ca apa si nisipul reflecta mare parte dintre radiatiile UV si foloseste un produs de protectie solara. Despre protectie solara citeste pe larg AICI.
Referinte:
(1) https://www.webmd.com/mental-health/mental-health-benefits-of-the-beach
(2) https://www.walshmedicalmedia.com/open-access/an-empirical-study-on-the-effects-of-the-beach-on-mood-and-mental-health-in-japan-2161-0533-1000412.pdf
(3) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0013935120310665
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5221345/
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…