Suflul sistolic apare in cazul unei circulatii sanguine turbulente sau anormale la nivelul inimii. De cele mai multe ori apare la o inima sanatoasa, insa uneori poate indica o tulburare cardiaca.
(1) Ce este suflul sistolic?
(2) Suflul sistolic la copii vs. suflul sistolic la adulti
(3) Cauze
(4) Simptome
(5) Diagnostic
(6) Cum se trateaza suflul sistolic?
(7) Sfaturi adresate celor care au suflu sistolic
Suflul sistolic, numit si „suflu cardiac” sau „suflu la inima” se refera la sunetele in plus care se aud la trecerea sangelui prin cavitatile inimii si prin vasele de sange din apropierea inimii. Aceste zgomote cardiace se aud la o circulatie sanguina tumultoasa sau anormala.
In general suflul sistolic se depisteaza de catre medic atunci cand ausculta inima pacientului cu stetoscopul. Suflul sistolic poate aparea la orice varsta, inclusiv la copii.
Inima are patru camere (cavitati):
Intre camerele inimii se afla valvele, un sistem etans, care ajuta ca sangele sa circule prin aceste camere intr-o directie unica: vene – atrii – ventricule – artere. Valvele sunt si ele in numar de patru (aortica, mitrala, pulmonara si transcupidiana) si functioneaza ca niste supape. La trecerea sangelui valvele inimii se deschid si apoi se inchid etans dupa trecerea lui.
La ascultarea activitatii cardiace, in mod normal, ar trebui sa se auda doua zgomote cardiace:
Intre zgomotele cardiace au loc o pauza scurta (sistola) si o pauza lunga (diastola). Sunetele in plus care se aud reprezinta suflul sistolic.
Suflul sistolic nu este o boala in sine, ci trebuie investigata cauza care sta in spatele acestuia.
Suflul sistolic poate fi de trei tipuri:
De cele mai multe ori, suflul sistolic este inocent sau benign, adica nu este semnul unei afectiuni. Suflul sistolic inocent este foarte comun la copii. Desi un parinte poate fi speriat cand copilul primeste diagnosticul de suflu sistolic, acesta nu se refera la o afectiune sau o problema de sanatate. Conform Harvard Health Publishing, intre 10 si 30% dintre copii (majoritatea cu varste intre 3 si 7 ani) au la un moment dat suflu sistolic. Alte surse spun ca incidenta suflului sistolic in randul copiilor ar fi mai mare, de 50% sau chiar mai mult. De obicei suflul sistolic dispare pana cand devin adulti.
Suflul sistolic inocent sau benign poate aparea si la adulti, in special dupa varsta de 50 de ani.
Acest tip de suflu cardiac apare in cazul unor afectiuni non-cardiace care implica o intensificarea a fluxului sanguin la nivelul inimii: cand persoana are febra, anemie, tirotoxicoza (o afectiune in care apare o secretie excesiva de hormoni tiroidieni).
In situatii mai rare, suflul sistolic poate fi semnul unor defecte structurale ale inimii sau afectiuni cardiace.
La copii, suflul sistolic anormal este cauzat de obicei de o problema cu care s-au nascut, respectiv un defect sau malformatie cardiaca congenitala.
Suflul sistolic este deseori intalnit la copii, fiind considerat un suflu fiziologic, adica nu reprezinta simptomul unei afectiuni cardiace. De altfel, un mare procent dintre copii prezinta suflu sistolic la un moment dat. Exista si posibilitatea ca suflul sistolic sa dispara si apoi sa reapara.
In majoritatea cazurilor, suflul sistolic dispare pana la varsta adulta, dar la unii adulti, suflul sistolic poate sa ramana prezent.
Suflul sistolic anormal sau patologic la copii poate fi un semn al unor afectiuni cardiace congenitale (innascute), cum ar fi anomalii de structura la nivelul inimii sau alte boli cardiace.
La adulti se pot intalni ambele tipuri de suflu sistolic. Cel inocent este mai probabil sa apara dupa varsta de 50 de ani. Suflul anormal poate fi dobandit in timp ca urmare a unor boli sau infectii care afecteaza inima: endocardita, febra reumatica, infactul miocardic.
Suflul sistolic inocent apare de obicei cand sangele circula mai repede prin cavitatile inimii. Suflul inocent apare de obicei in timpul cresterilor rapide din copilarie, in sarcina, in stari de anxietate sau dupa activitati fizice intense.
Cauzele pentru acest tip de suflu sistolic sunt in general bolile sau afectiunile care presupun o intensificare a fluxului de sange care circula prin cavitatile inimii. In aceste cazuri, inima este sanatoasa, afectiunile fiind de alta natura decat cardiaca: stari febrile, anemie, hipertiroidie/tirotoxicoza.
Suflul sistolic, in aproximativ 10% dintre cazuri, poate indica o afectiune sau o problema cardiaca. Cele mai frecvente cauze organice pentru suflu sistolic sunt:
1. Valvulopatiile sunt o cauza importanta a suflului sistolic patologic. Aceste afectiuni ale valvelor inimii se manifesta prin doua posibile mecanisme:
Aceeasi persoana poate avea o valva sau mai multe afectate. De asemenea, o valva poate fi afectata simultan de stenoza si insuficienta.
2. Afectiunile cardiace congenitale sunt o alta cauza importanta a suflului sistolic.
3. Endocardita este o inflamatie si o infectie care apare la nivelul valvelor si a endocardului (membrana care captuseste cavitatile inimii). Suflul sistolic apare atunci cand, din cauza inflamatiei sau infectiei, valva obstructioneaza partial fluxul de sange sau cauzeaza o scurgere inapoi a acestuia.
4. Cardiomiopatia hipertrofica este o afectiune in care apare o ingrosare anormala la nivelul muschiului cardiac, care limiteaza sau blocheaza trecerea fluxului de sange din ventricului stang catre aorta.
Daca in familie exista cazuri de malformatii cardiace, copilul poate avea un risc ridicat de a dezvolta si el astfel de malformatii, care sa se manifeste si prin suflu sistolic.
Suflul sistolic inocent este in general asimptomatic. In cazul unui suflu sistolic patologic, cauzat de o boala organica, simptomele difera in functie de cauza.
De obicei, cand suflul sistolic interfereaza cu capacitatea inimii de a pompa sangele, principalele semne si simptome pe care persoana le experimenteaza sunt:
Tabloul clinic, alaturi de istoricul medical si familial al persoanei ajuta medicul curant in diagnosticarea suflului sistolic si in diferentierea celui inocent de un suflu sistolic patologic.
Suflul sistolic este depistat de catre medic atunci cand ausculta activitatea inimii pacientului cu un stetoscop. Acesta plaseaza stetoscopul in mai multe zone ale pieptului, pentru a auzi sunetele pe care le fac valvele inimii in timpul circulatiei sangelui prin cavitatile inimii.
Depistarea unui suflu sistolic poate avea loc in cadrul unui consult de rutina, cand se descopera accidental suflul sistolic, sau pacientul se prezinta la medic cu anumite simptome (dintre cele mentionate la capitolul anterior). Cand persoana prezinta simptome legate de activitatea cardica, medicul va pune intrebari specifice legate de suferinta sa. De exemplu:
Cand medicul sesizeaza un suflu sistolic, va evalua caracteristicile acestuia: intensitate, localizare, durata, tipul de zgomot, simptome asociate. In functie de aceste caracteristici va putea determina intre un suflu patologic si unul inocent. Daca medicul de familie este cel care identifica suflul sistolic, este posibil sa va recomande un consult cardiologic.
De asemenea, cardiologul va poate recomanda sa realizati teste si analize suplimentare, pentru a confirma natura benigna a suflului sistolic sau a depista eventuale probleme. Acestea ofera informatii despre ritmul cardiac si posibile probleme de structura, iar in general, cat de bine functioneaza inima.
In general, se recomanda ecografia cardiaca sau electrocardiograma (EKG), dar in functie de situatie, pot fi recomandate si altele.
In cazul unui suflu sistolic inocent, nu este necesar tratamentul. De asemenea, nu se impun restrictii privind modul de viata, nici alimentar, nici in ceea ce priveste activitatile fizice. Acest lucru este valabil si la copii – ei pot fi cat de activi isi doresc, exact ca orice alti copii sanatosi.
Cand suflul sistolic este cauzat de o afectiune cardiaca, tratamentul va viza afectiunea respectiva.
Tratamentul poate include medicatie, interventii minim invazive sau chirurgicale, in functie de afectiune si de severitatea ei. Pacientii cu suflu cardiac patologic sunt in general monitorizati, merg la controale periodic si li se fac teste diagnostice.
De obicei, suflul sistolic la copii scade in intensitate si dispare pana ajung la varsta adulta, dar la unii adulti, suflul sistolic poate sa ramana prezent.
In cazul suflului sistolic functional, acesta dispare atunci cand cauza care l-a produs dispare (febra, anemia).
Cand suflul sistolic este produs de o afectiune la nivelul inimii, durata de vindecare este diferita in functie de afectiune. In cazurile cand suflul sistolic este cauzat de valvulopatii sau afectiuni cardiace congenitale, suflul sistolic poate dura toata viata, iar uneori se poate chiar inrautati.
In cazul sportivilor, majoritatea cazurilor de suflu sistolic sunt fiziologice, inocente, fiind semnul unei activitati cardiovasculare intense, mai degraba decat simptomul unor patologii. La sportivi, inima poate creste in volum ca o forma de adaptare la regimul intens de antrenament. Ca o consecinta, suflul cardiac este intens si usor sesizabil de medic atunci cand ausculta activitatea inimii, mai ales la atletii tineri si la cei care practica sporturi de anduranta.
Dar la sportivi, la fel ca in cazul celorlalte persoane cu suflu sistolic, in cazuri rare, poate fi vorba de o cauza organica a suflului sistolic. In aceste cazuri, medicii curanti sunt cei care recomanda realizarea de teste suplimentare si informarea despre modul in care o posibila afectiune cardiologica interfereaza cu activitatea sportiva.
In cazul unui suflu sistolic patologic, medicii recomanda si un stil de viata sanatos pentru inima: alimentatie sanatoasa, miscare regulata (si adaptata acolo unde este cazul). Daca suflul sistolic este depistat la o persoana care fumeaza, se recomanda renuntarea la fumat.
Suflul sistolic este unul dintre simptomele cardiace care apar pe durata sarcinii la majoritatea femeilor. Aproximativ 90% dintre ele pot prezenta suflu sistolic din cauza nivelului crescut de sange care este pompat de inima pe durata sarcinii. In cele mai multe cazuri este normal sa apara neregularitati ale batailor inimii, acestea fiind depistate doar la un consult de specialitate.
In cazul unui suflu sistolic inocent, nu exista contraindicatii, persoana putand sa-si desfasoare activitatea obisnuita. In cazul unui suflu patologic, medicul face recomandari in functie de patologia care a dus la aparitia suflului sistolic.
In general, pentru sanatatea inimii si reducerea riscurilor se recomanda:
(1) Heart Murmurs – https://www.heart.org/en/health-topics/heart-murmurs
(2) Heart Murmur – https://www.health.harvard.edu/a_to_z/heart-murmur-a-to-z
(3) Heart Murmur – https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/heart-murmur
(4) Heart Murmur – https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17083-heart-murmur
(5) 5 Vital Answers You Should Know — Heart Murmurs – https://www.aurorahealthcare.org/patients-visitors/blog/5-vital-answers-you-should-know-heart-murmurs
(6) Heart Murmurs – https://medlineplus.gov/ency/article/003266.htm
(7) Sports Beat: Is Your Heart Murmur Serious? – https://health.clevelandclinic.org/sports-beat-is-your-heart-murmur-serious-video/
(8) Heart Murmur: Types and Prevention Tips – https://www.healthxchange.sg/heart-lungs/heart-disease/heart-murmur-types-prevention-tips
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…