Suc de rosii – beneficii, consum, retete, contraindicatii

Suc de rosii – o bautura populara care ofera organismului o multime de vitamine, minerale si antioxidanti puternici care aduc beneficii impresionante pentru sanatate. Aflati din urmatorul articol proprietatile, beneficiile, dar si contraindicatiile in ceea ce priveste consumul de suc de rosii!

Cuprins:

1. Informatii generale

2. Cum se prepara sucul de rosii?

3. Ce contine sucul de rosii?

4. Suc de rosii: proprietati si beneficii

5. Boli in care este indicat o cura cu suc de rosii

6. Contraindicatii

Informatii generale

Sucul de rosii este printre cele mai populare bauturi care este obtinut din cele mai cunoscute fructe din intreaga lume, si anume rosiile. Sucul obtinut din rosii mai este cunoscut din punct de vedere stiintific sub numele de Solanum lycopersicum.

Soiuri si denumiri de rosii – tomate

Exista multe soiuri de rosii din care se poate suc printre care se numara:

  • Rosii cherry
  • Tomate inima de bou
  • Tomate roz – mov
  • Tomate roz
  • Tomate rozov
  • Tomate de Tula
  • Rosii gigant inima de bivol
  • Rosii fantazia
  • Rosii gigant roz bulgaresc
  • Rosii rosu bulgaresc
  • Toamate rozov blyan
  • Tomate gigant rosu
  • Tomate brandywine yellow rosii galbene
  • Tomate inima roz
  • Tomate Harmonia
  • Tomate gigant rosu zazera
  • Tomate Rozalux
  • Tomate Dream
  • Tomate negre de Crimeea (Black Krim)
  • Tomate Boiereasca

Sucul de rosii este vandut in mod obisnuit in mai toate magazinele alimentare, insa exista multe persoane care prefera sa-si faca singure acasa sucul pentru a fi siguri ca este 100% natural, fara aditivi sau exces de sodiu in compoziție.

Iata cum puteti prepara acasa sucul natural din rosii:

Cum se prepara sucul de rosii?

Suc de rosii reteta pentru iarna

Ingrediente

  • 1 legatura patrunjel
  • 1 legatura telina
  • 10 kg rosii foarte bine coapte

Mod de preparare

Prima data se spala rosiile foarte bine cu apa rece. Dupa care se vor taia in jumatati sau in sferturi pentru a se curata partea alba de la codita. Nu uitati sa indepartati semintele! Apoi, rosiile se vor trece prin masina de tocat pana cand se va obtine o pulpa rosie consistenta. In cele din urma, luati sucul obtinut si puneti-l intr-un vas la fiert. Dupa care amestecati continuu cu o lingura de lemn pentru a nu se lipi sucul de fundul vasului si lasati-l sa fiarba la foc mic.

Dupa ce a fiert sucul, se pun cateva frunze de telina si de patrunjel verde. Apoi se toarna sucul de rosii in sticle sterilizate, se inchid ermetic, se acopera si se mai lasa aproximativ o ora in vasul cu apa fierbinte. Dupa aceea, sticlele se scot si se infasoara imediat in servetele, ziare sau paturi groase si se lasa la loc ferit de soare pana a doua zi cand vor putea fi depozitate intr-un loc uscat si racoros.

Suc de rosii la blender

Sucul de rosii obtinut la blender se prepara la fel ca in reteta anterioara, singura diferenta fiind aceea ca rosiile nu se vor mai trece prin masina de tocat. De aceasta data, rosiile se vor adauga direct in blender (sau in alta masina de tocat). Nu uitati sa scoateti semintele si coaja de la rosii!

Suc de rosii de baut

Ingrediente

  • 1 kg rosii
  • 200 ml apa plata
  • 50 ml zeama de lamaie

Mod de preparare

Se paseaza rosiile pana cand se formeaza o pasta, apoi se adauga zeama de lamaie. In cele din urma adaugati apa pana cand se ajunge la o consistenta optima. Daca sucul obtinut nu este suficient de dulce puteti sa adaugati o lingurita sau doua de miere.

Bulion sau pasta de rosii

Pentru bulion sau pasta de rosii se vor alege rosii mari, carnoase care se vor spala la apa rece, dupa care se vor curata. Apoi, rosiile se dau prin masina de tocat, dar nu inainte de a separa coaja si semintele de pulpa.

Pulpa obtinuta se va pune intr-un vas care se va acoperi si se va lasa la temperatura camerei in jur de 8 – 10 ore, dar nu mai mult, deoarece sucul va incepe sa fermenteze. Aveti grija sa nu lasati vasul in locuri expuse la soare, ori la caldura.

In timpul ramas, continutul se va decanta, pulpa de rosii se va ridica la suprafata, iar apa se va lasa la fundul vasului. Apoi, se va scoate apa decantata cu ajutorul unui furtun mic. Scoateti cantiatea de apa pe care o doriti, dar in functie de ceea ce doriti sa preparati (pasta sau bulion).

Mod de preparare

In pulpa de rosii ramasa se va adauga sare si putin busuioc, iar apoi se vor pune la fiert la foc mic aproximativ 30 de minute. Pentru a conserva pasta sau bulionul de rosii, folositi borcane curate, sterilizate cu capace care se inchid bine. Dupa ce a fiert compozitia, inchideti focul si adaugati pasta fierbinte in borcane pe care le veti aseza dinainte pe o tava de metal pentru a nu se crapa. In cele din urma, borcanele se vor strange foarte bine si se vor mai lasa la sterilizat pentru o ora la cuptor la o temperatura cuprinsa intre 90 – 100 grade C.

Ce contine sucul de rosii?

Conform bazei de date nationale a nutrientilor, sucul de rosii este o sursa bogata in vitamina C, potasiu, fosfor, calciu, magneziu si sodiu. In plus, sucul mai contine o cantitate considerabila de fier, zinc, tiamina, riboflavina, niacina, acid folic, vitamina A, vitamina B6, vitamina E si vitamina K.

Suc de rosii calorii

100 de grame

Calorii: 17

Proteine: 1

Lipide: 0

Carbohidrati: 4

Fibre: 0

Suc de rosii: proprietati si beneficii

Suc de rosii si combaterea obezitatii

Continutul ridicat de fibre si densitatea de nutrienti care se gaseste in sucul de rosii ofera senzatia de satietate. De fapt, un pahar de suc de rosii proaspat este echivalentul a unei mese principale (pranz sau cina). Sucul de rosii ajuta la stimularea de leptina, adica a hormonului care ofera senzatia de satietate. Astfel, printr-un pahar de suc de rosii se va preveni supraalimentarea, adica consumul excesiv de mancare si chiar gustarile dintre mese, ceea ce va ajuta sa pierdeti din kilogramele in plus. Mai mult decat atat, sucul de rosii reduce riscul de declansare a anumitor boli inflamatorii, cum ar fi bolile cardiovasculare si diabetul zaharat, care sunt asociate cu obezitatea.

Suc de rosii si colesterolul

Fibrele dietetice care sunt in sucul de rosii pot reduce nivelurile de colesterol si ajuta semnificativ la curatarea arterelor si la imbunatatirea sanatatii cardiovasculare. Mai mult, vitamina B din acest suc mentine inima sanatoasa si intareste peretii vaselor de sange pentru a rezista la formarea placii de aterom la nivelul arterelor.

Suc de rosi potential anticancer

Licopenul care se gaseste in rosii este cunoscut pentru culoarea pe care o ofera rosiei. Totusi, acesta nu este singurul rol al licopenului. Un studiu din anul 2013 publicat in Jurnalul International de Stiinte Moleculare a sugerat ca licopenul ar putea oferi unele efecte chemopreventive, in special pentru cancerului de prostata. In plus, acest carotenoid poate oferi protectie si impotriva cancerului pulmonar. Conforn unui alt studiu din anul 2017, includerea rosiilor in dieta zilnica este un bun remediu pentru cancerului de piele.

Suc de rosii si sanatatea inimii

Sucul de rosii baut in mod regulat imbunatateste sanatatea inimii. Pe langa scaderea nivelului de colesterol, sucul de rosii a fost legat si de neutralizarea homocisteinei care poate deteriora vasele de sange si poate intrerupe functia normala a inimii. De asemenea, fitonutrientii gasiti in acest suc de rosii pot preveni coagularea sangelui, pot reduce riscul de atac de cord si de accidente vasculare cerebrale.

Suc de rosii si inflamatiile

Afectiunile inflamatorii pot ataca orice parte a corpului de la intestine si articulatii pana la tesuturile musculare si a tuturor organelor. Un studiu publicat in revista Diabetes Care a aratat ca antioxidantii din sucul de rosii au proprietati anti-inflamatorii. Astfel, acest lucru face ca sucul de rosii sa fie o bautura excelenta cu care sa va incepeti ziua, deoarece ii veti oferi organismului cantitatea necesara de vitamine, nutrienti si antioxidanti pentru intreaga zi.

Suc de rosii si vederea

Sucul de rosii ajuta la mentinerea vederii sanatoase protejand-o de factorii nocivi din mediu, iar acest lucru se datoreaza nivelurilor ridicate de luteina care se gasesc in bautura de tomate. In plus, vitamina A functioneaza ca un antioxidant, reducand stresul oxidativ din centrul retinei, sustinand astfel vederea odata cu inaintarea in varsta, incetinind totodata debutul cataractei.

Suc de rosii si sanatatea oaselor

Cu niveluri ridicate de potasiu, magneziu, fier si calciu, sucul de rosii este legat in mod natural de mentinerea unor oase mai sanatoase si cu o densitate minerala osoasa aparte. Mai mult, conform unui studiu din anul 2011 publicat in revista Osteoporosis International, proprietatile antioxidante ale licopenului pot reduce stresul oxidativ la femeile aflate in perioada de post-menopauza, imbunatatind astfel sanatatea oaselor. In plus, sucul de rosii este un excelent remediu pentru prevenirea mai multor factori de risc precum este si osteoporoza, fie anumite deficiente minerale sau diverse tulburari alimentare.

Suc de rosii detoxifiant natural

Exista anumite ingrediente active in sucul de rosii, cum ar fi beta-carotenul si sulful. Acesti nutrienti pot ajuta la stimularea curatarii rinichilor si a ficatului. Aceasta accelerare a procesului de detoxifiere duce la cresterea urinarii prin care se elimina in mod natural sarurile si grasimile din organism.

Cine sa bea suc de rosii?

Sucul de rosii este o bautura sanatoasa care ajuta la mentinerea sanatatii organismului. Acest suc este o alegere potrivita pentru persoanele in varsta, adultii care fumeaza, dar si pentru copiii care se confrunta cu un nivel scazut de nutrienti. Astfel, consumul de suc de rosii 100% natural fara adaos de sare sau de zahar reprezinta o modalitate excelenta de crestere a aportului de nutrienti esentiali pentru buna functionare a intregului organism.

Boli in care este indicat o cura cu suc de rosii

Un pahar pe zi cu suc de rosii natural 100% natural va mentine sanatatea cardiovasculara si va reduce tensiunea arteriala in mod cosiderabil. In plus, este indicat sa faceti o cura cu suc de rosii atunci cand aveti:

Prin urmare, se recomanda o cura de 3 – 4 saptamani cu suc de rosii in care trebuie sa beti maxim 3 pahare cu suc pe zi. Discutati cu medicul inainte de a incepe aceasta cura cu suc de rosii!

Contraindicatii

Rosiile contraindicatii

Rosiile contin un acid oxalic, adica o substanta care formeaza saruri insolubile de calciu si care se pot transforma in timp in pietre la rinichi. In plus, din cauza acidului citric prezent in rosii, medicii recomanda un consum moderat de tomate. In plus, daca suferiti de boli gastroduodenale, consumul de rosii este strict interzis.

Suc de rosii cu conservant

Exista cateva efecte secundare potentiale ale sucului de rosii pe care ar trebui sa le luati in considerare inainte de a-l integra in dieta zilnica, mai ales daca acesta este conservat, deoarece poate pune in pericol:

  • Sanatatea inimii. Sucul de rosii cumparat direct din magazin poate avea niveluri ridicate de sodiu, insa si sucul pe care il faceti acasa poate avea o cantitate masurabila din acest mineral. In doze responsabile, sodiul este esential pentru sanatatea inimii, dar in cantitati mari, acesta poate duce la cresterea tensiunii arteriale si de declansarea anumitor boli de inima. Daca suferiti deja de hipertensiune arteriala, beti sucul de rosii, dar cu moderatie.
  • Sanatatea stomacului. Dupa cum s-a mai mentionat, sucul de rosii contine acid citric. Acest acid citric poate provoca un disconfort la nivelul stomacului atunci cand este consumat in cantitati mari (dureri abdominale, balonare, crampe si diaree).

Pe langa probleme pe care le poate declansa sucul de rosii, acesta mai contribuie si la colorarea pielii intr-un mod care va arata total inestetic. Motivul pentru care rosiile au o culoare atat de bogata este datorita continutul ridicat de licopen, dar atunci cand este rosiile sunt consumate in cantitati mari, licopenul poate sa afecteze pigmentul pielii.

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health-news/want-to-lower-your-blood-pressure-drink-unsalted-tomato-juice
  2. https://www.healthline.com/nutrition/tomato-juice
  3. https://www.healthline.com/nutrition/foods/tomatoes
  4. https://www.organicfacts.net/tomato-juice.html
  5. https://www.organicfacts.net/recipe/tomato-juice
  6. https://www.medicalnewstoday.com/articles/325408.php
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma