Bauturi energizante – efecte si riscuri pentru sanatate

Bauturile energizante contin ingrediente precum cofeina, taurina, vitamine, extracte din plante, care au efecte psihostimulante si revigorante. Aflati mai multe despre efectele si riscurile acestor bauturi energizante din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce contin bauturile energizante?
  2. Tipuri de energizante
  3. Ce efecte au energizantele?
  4. Pericolul din energizante
  5. Exista energizante sanatoase?
  6. Contraindicatii

Ce contin bauturile energizante?

Bauturile energizante sunt consumate de obicei pentru a stimula energia, vigilenta si concentrarea. Aceste bauturi sunt consumate de oameni de toate varstele si continua sa creasca in popularitate. Cu toate acestea, unii profesionisti din domeniul sanatatii avertizeaza ca bauturile energizante pot avea consecinte daunatoare, ceea ce a determinat ca multe persoane sa puna la indoiala siguranta lor.

Ce sunt bauturile energizante?

Acestea sunt bauturi care contin ingrediente menite sa sporeasca nivelul energiei si a performantei mentale. Aproape toate bauturile energizante contin cofeina, ingredient care stimuleaza functionarea creierului, vigilenta si concentrarea.

Ce ingrediente se regasesc in bauturile energizante?

De asemenea, bauturile energizante contin si alte cateva ingrediente. Cateva dintre cele mai comune ingrediente folosite, altele decat cofeina, sunt enumerate mai jos:

  • Zahar: de obicei principala sursa de calorii in bauturile energizante. Exista, insa, si anumite tipuri de astfel de bauturi care nu contin zahar si au un continut scazut de carbohidrati.
  • Vitamina B: aceasta joaca un rol important in transformarea alimentelor pe care oamenii le consuma in energia pe care corpul o poate folosi.
  • Derivati din aminoacizi: printre exemple se numara taurina si L-carnitina, cele mai cunoscute substante regasite in aceste bauturi. Ambele sunt produse in mod natural de organism si au roluri in mai multe procese biologice.
  • Extracte din plante: Guarana este de cele mai multe ori inclusa pentru ca asigura un aport si mai mare de cofeina, in timp ce ginsengul poate avea efecte pozitive asupra functiei creierului

Alte ingrediente

Bauturile energizante pot avea, de asemenea, ingrediente precum glucuronolactona si inozitol (tipuri de carbohidrati). Inca nu este cunoscut motivul pentru care aceste ingrediente sunt incluse in bauturile energizante. Vitamina B (niacina) este de cele mai multe ori adaugata pentru ca ajuta organismul sa transforme alimentele in energie. Cu toate acestea, prea multa niacina poate provoca arsuri, furnicaturi, mancarimi si roseata la nivelul fetei, bratelor si pieptului. Niacina se gaseste in mod natural in multe alimente precum carnea de pui, carnea de peste, fructe de mare, oua, legume (fasole, mazare, linte), tofu, produse din cereale, lapte, branza si bauturi din soia.

Tipuri de energizante

Aceste bauturi pot fi sau nu carbogazificate si pot contine si alti indulcitori, extracte din plante, taurina si aminoacizi. Acestea reprezinta un subset al grupului mai mare de produse energizante, printre care se mai numara batoane si geluri si sunt diferite de bauturile sportive, care sunt promovate pentru ca imbunatatesc performantele sportive. Exista o multime de marci si soiuri cuprinse in aceasta categorie de bauturi.

Bauturi energizante carbogazoase

Bauturile energizante carbogazoase sunt cele mai cunoscute energizante, fiind la mare raspandire. Acestea sunt fie consumate simplu pentru ca se considera ca sporesc atentia si capacitatea de concentrare, fie sunt combinate cu alte bauturi alcoolice.

Energizante naturale

In loc sa beti inca o cana de cafea, puteti face una dintre aceste bauturi din ingrediente naturale pentru un impuls sanatos de energie. Acestea vin la pachet si cu cateva avantaje extraordinare pentru sanatate!

Smoothie cu cartofi dulci la micul dejun

Un cartof dulce ramas de la cina reprezinta ingredientul principal pentru aceasta bautura naturala energizanta, care va ofera un imbold minunat la inceputul zilei. Cartofii dulci contin carbohidrati si fibre care ofera energie de lunga durata, impreuna cu vitaminele A si C.

Ceaiul energizant Kombucha

Kombucha este o bautura racoritoare si sanatoasa, care contine probiotice, vitamina B12, butirat (un acid gras) si vitamina K2. Vitamina B12 este cunoscuta pentru faptul ca sporeste nivelul de energie si contribuie la o stare mentala buna in general.

Energizante pentru alergat

Aici sunt incluse bine-cunoscutele energizante pentru sportivi. Oamenii consuma bauturi sportive pentru a inlocui apa (cu scopul de a se rehidrata) si electrolitii pierduti prin transpiratie in urma unei activitati fizice intense. Electrolitii sunt minerale, cum ar fi potasiu, calciu, sodiu si magneziu, care mentin echilibrul de lichide al organismului la un nivel corespunzator. Corpul pierde apa si electroliti atunci cand transpira.

Bauturile sportive pot restabili si nivelul de carbohidrati pe care organismul ii foloseste in timpul activitatii sportive.

Energizantele sportive contin adesea carbohidrati sub forma de zahar, precum si electroliti si uneori proteine, vitamine sau cafeina. Acestea au diferite arome.

Ce efecte au energizantele?

Bauturile energizante pot imbunatati functionarea creierului

Oamenii consuma bauturi energizante din mai multe motive. Unul este de sporire a atentiei si a capacitatii de concentrare prin imbunatatirea functionarii creierului.

Dar cercetarile demonstreaza ca bauturile energizante pot oferi acest beneficiu cu adevarat? Mai multe studii confirma faptul ca aceste licori pot imbunatati intr-adevar capacitatea de functionare a creierului, cum ar fi memoria, concentrarea si timpul de reactie, reducand totodata oboseala mentala.

Adevarul despre energizante

De fapt, in urma unui studiu, in special, s-a demonstrat ca o singura cutie de 500 ml de bautura energizanta a crescut atat concentrarea, cat si memoria cu aproximativ 24%.

Multi cercetatori considera ca aceasta sporire a functionarii creierului poate fi atribuita numai cafeinei, in timp ce altii au speculat ca o combinatie intre cafeina si zahar in bauturile energizante este necesara pentru ca beneficiile sa fie cat mai mari.

Energizantele ii pot ajuta pe oameni sa functioneze atunci cand sunt obositi

Un alt motiv pentru care oamenii consuma aceste bauturi este pentru ca ii ajuta sa functioneze atunci cand sunt obositi sau cand nu au dormit suficient. Soferii care conduc pe distante lungi si tarziu in timpul noptii ajung adesea sa consume bauturi energizante pentru a-si mentine capacitatea de atentie in timp ce se afla la volan.

In urma mai multor studii s-a ajuns la concluzia ca bauturile energizante pot creste capacitatea de condus a unui sofer si pot reduce somnolenta, chiar si la conducatorii auto care nu au dormit suficient.

In mod similar, multi muncitori si angajati care lucreaza in schimburi de noapte consuma astfel de bauturi pentru a-si indeplini sarcinile la locul de munca.

Desi bauturile energizante ii pot ajuta pe acesti angajati sa ramana in alerta, cel putin un studiu a sugerat ca aceste bauturi energizante ar putea afecta calitatea somnului dupa terminarea programului.

Energizantele si efectul lor asupra organismului

Potrivit cercetatorilor, cofeina imbunatateste rezistenta si performanta in cazul sportivilor care efectueaza activitati fizice intense. Dar cercetarea constata, de asemenea, ca o imbunatatire a performantelor fizice a fost descoperita la persoanele care fac sport des si nu la cei care participa la activitati sportive ocazionale. De asemenea, conform unor cercetari, consumarea unor doze mici sau moderate de cofeina produce acelasi efect ca si administrarea de doze mai mari.

Sunt utile bauturile sportive?

Apa ar trebui sa fie principala optiune pentru cei care practica sporturi. Aceasta trebuie sa fie prioritara in fata bauturilor energizante, in timpul si dupa activitatea fizica.

Puteti consuma o bautura energizanta pentru sportivi daca ati transpirat mult in timpul activitatilor intense sau care au durat mult timp. De exemplu, alergatorii sau ciclistii pe distante lungi ar putea consuma o astfel de bautura sportiva pentru a se hidrata si pentru a asigura un nivel bun al electrolitilor.

Energizantele ingrasa?

Bauturile sportive pot contine zaharuri, dar au o valoare nutritiva mica. Acestea contin calorii adaugate. Asadar, daca nu faceti exercitii indelungate sau grele, bauturile sportive pot duce la  crestere in greutate. Zaharurile din aceste bauturi pot provoca, de asemenea, probleme dentare.

Energizantele dauneaza?

Majoritatea bauturilor energizante contin cantitati mari de cofeina, ceea ce poate oferi un impuls energetic temporar. Unele bauturi contin zahar si alte substante. Aceasta stimulare este insa de scurta durata si poate fi insotita de alte probleme.

De exemplu, bauturile energizante care contin zahar pot contribui la cresterea in greutate, iar cele care contin prea multa cofeina sau substante asemanatoare cofeinei pot provoca:

  • nervozitate
  • iritabilitate
  • insomnie
  • batai rapide ale inimii
  • cresterea tensiunii arteriale

Pericolul din energizante

Bauturile energetice pot provoca probleme cardiace

Cercetarile indica faptul ca bauturile energizante pot imbunatati functionarea creierului si va pot ajuta sa ramaneti in alerta atunci cand sunteti obositi. Cu toate acestea, exista si ingrijorari cu privire la faptul ca bauturile energizante pot provoca probleme cardiace.

Potrivit unui studiu, consumul de bauturi energizante a provocat in mai multe cazuri anumite probleme cardiace, oamenii ajungand sa aiba nevoie de ingrijiri medicale.

Mai mult, studiile multiple efectuate pe oameni au aratat, de asemenea, aceste bauturi energizante poate creste tensiunea arteriala si ritmul cardiac, ceea ce ar putea afecta sanatatea inimii.

Ce anume provoaca aceste probleme cardiace?

Majoritatea expertilor considera ca problemele cardiace asociate consumului de bauturi energizante apar ca urmare a aportului excesiv de cofeina. Acest lucru pare rezonabil, deoarece multe dintre persoanele care au suferit grave probleme cardiace dupa ce au baut energizante consumau mai mult de trei bauturi energizante simultan sau le amestecau cu alcool.

Riscurile energizantelor

Amestecarea energizantelor cu alcool – riscuri grave pentru sanatate

Amestecarea energizantelor cu alcoolul este incredibil de populara in randul adultilor tineri si al studentilor. Cu toate acestea, combinatia poate reprezenta o adevarata provocare pentru organism. Efectele stimulante ale cofeinei din energizante pot trece peste efectele depresive ale alcoolului. Aceasta combinatie poate fi foarte tulburatoare. Persoanele care ingereaza bauturi energizante cu alcool tind sa consume cat mai mult alcool. De asemenea, exista mai multe riscuri ca acestia sa bea si sa conduca si sa sufere accidente legate de consumul de alcool.

Alte riscuri privind combinarea energizantelor cu alcoolul

Mai mult, un studiu efectuat pe 403 tineri adulti australieni a aratat ca acestia prezentau un risc de aproape sase ori mai mare sa se confrunte cu palpitatii cardiace atunci cand consumau bauturi energizante amestecate cu alcool, in comparatie cu consumul de alcool simplu.

Energizantele combinate cu alcool in prealabil au devenit, de asemenea, extrem de populare la mijlocul anilor 2000. In 2010, insa, FDA a obligat companiile sa elimine energizantele cu alcool in urma cazurilor de probleme medicale si decese.

Cu toate acestea, multe persoane si baruri continua sa amestece energizantele si alcoolul. Din motivele de mai sus, nu se recomanda consumul de bauturi energizante amestecate cu alcool.

De asemenea, dependenta de energizante poate fi unul dintre riscurile consumului de astfel de bauturi.

Risc de hipertensiune arteriala

Bauturile energizante sunt responsabile de cresterea tensiunii arteriale la tineri, potrivit unui studiu publicat in revista medicala JAMA.

Cercetatorii de la compartimentul pentru boli cardiovasculare de la Mayo Clinic din Minnesota (Statele Unite) au efectuat recent un studiu pe un lot de 25 de persoane (14 barbati si 11 femei) cu varsta medie de 29 de ani si cu o stare buna de sanatate.

Voluntarii au baut o doza de bautura energizanta de 470 de mililitri. Totodata, ei au consumat o bautura placebo inainte sau dupa cea energizanta.

Concluziile acestei experiente arata ca tensiunea arteriala medie a participantilor a crescut cu 6,4%. Cresterea inregistrata dupa de au baut placebo a fost de 1%. Nivelul noradrenalinei a crescut cu 73,6% la consumatorii de energizante, fata de 30,9% la consumatorii de placebo.

Exista energizante sanatoase?

Ceai negru si ceai verde

Ceaiul negru si verde au mai putina cofeina decat cafeaua (aproximativ 20 pana la 45 de miligrame pe cana) si sunt asociate cu o serie de avantaje pentru sanatate, potrivit publicatiei Harvard Health. Ceaiul, atunci cand este consumat fara zahar sau alte ingrediente, produce o multime de beneficii inimii si vaselor de sange. Flavonoidele (un compus vegetal) din ceai ajuta la reducerea inflamatiei si pot reduce acumularea de placi de aterom.

Cafea si espresso

Cu toate ca espresso-ul si cafeaua contin cofeina (exista 62 de miligrame de cofeina intr-o ceasca de espresso), exista si alte avantaje ale consumului de cafea. Cercetari recente sugereaza ca un consum moderat de cafea (trei pana la patru cani pe zi) poate prelungi viata, potrivit Harvard Health. Alte cercetari au descoperit ca bautorii de cafea pot avea un risc redus de boli cardiovasculare si diabet de tip 2.

Contraindicatii

Sarcina

In cantitati mici, cofeina este considerata sigura pentru copilul in dezvoltare (fat). Dar daca sunteti gravida, este o idee buna sa beti sub 300 mg de cofeina pe zi, deoarece:

  • Cofeina poate provoca avort
  • Cofeina poate afecta somnul mamei si fatului.
  • Cofeina dintr-o bautura energizanta poate fi mai multa decat cantitatea recomandata.

Copii si adolescenti

Copiii si adolescentii pot deveni dependenti de substanta si se pot confrunta, de asemenea, cu probleme cardiace si ale creierului aflat in curs de dezvoltare.

Copiii si adolescentii consuma carbohidrati pentru energie. O dieta echilibrata ofera majoritatii copiilor si adolescentilor carbohidratii si electrolitii de care au nevoie. De aceea, nu mai este nevoie de carbohidratii si electrolitii din bauturile sportive.

Inainte, dupa si in timpul activitatii, apa este cea mai buna alegere pentru copii si adolescenti. O bautura sportiva poate fi utila daca adolescentii si copiii au facut efort intens.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/energy-drinks/faq-20058349
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/325325.php
  3. https://www.precisionnutrition.com/all-about-energy-drinks
  4. https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/abo4575
  5. https://www.healthline.com/nutrition/energy-drinks
  6. https://www.livestrong.com/article/88191-energy-drinks/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma