Menta este una dintre cele mai populare plante medicinale. Renumita pentru proprietatile asupra digestiei, aceasta planta este utila si in boli respiratorii, depresie, dureri de cap sau cura de slabire. Aflati care sunt toate proprietatile si beneficiile mentei din urmatorul articol!

Cuprins:

1. Informatii generale

2. Menta: proprietati si beneficii

3. Ceaiul de menta: beneficii, mod de preparare si consum

4. Ceaiul de menta la copii

5. Ceaiul de menta in sarcina

6. Alte remedii

7. Contraindicatii

Informatii generale

Menta, denumita stiintific Mentha piperita, este o planta cu aroma revigoranta si cu un gust usor picant, dar racoritor. Aceasta planta este utilizata in intreaga lume, atat in industria farmaceutica si cosmetica, precum si in industria alimentara. Menta se regaseste in multe tipuri de alimente (bomboane, inghetata si alte deserturi) si bauturi. Frunzele mentei contin uleiuri esentiale pure, care sunt bogate in mentol – principalul ingredient activ al mentei, mentona, limonen si alti compusi, acizi si antioxidanti.

Menta salbatica poarta numele de izma, iar spre deosebire de menta alimentara, izma are frunzele mai lungi, iar aroma nu este atat de puternica.

In limba romana, menta si izma sunt sinonime, insa ambele variante sunt folosite. Cuvantul menta este preluat din slava veche, iar izma este din limba maghiara de la izmat.

Denumiri populare

Menta poarta diverse denumiri populare ca: borsnita, broastil, brosnita, camfor, diana, ferent, ghiazma, giugiuma, ghinta, iarba creata, iarba neagra, iasma, izma batraneasca, izma buna, izma de gradina, izma de leac, izma de les, minta, minta creata, minta moldoveneasca, minta neagra, minta de gradina, nina de camfor, ninta, ninta rece, piperita, izma, voiestnita, menta broastei, menta creata, izma creata.

Cand se culege menta?

Aceata planta aromatica creste de obicei in zone umede si se planteaza toamna, insa nu mai tarziu de luna noiembrie. In ceea ce priveste culegerea mentei, aceasta poate incepe atunci cand frunzele au lungimi de aproximativ 5-6 cm. Recoltarea trebuie sa se faca numai in prima parte a zilei, pe timp insorit si calduros.

Curiozitati despre menta

  • Frunzele de menta sunt un ingredient popular in mai multe alimente si bauturi, de la ceaiuri si bauturi alcoolice la sosuri, salate si deserturi.
  • Exista aproximativ 18 specii de menta.
  • Culorile frunzelor de menta variaza de la verde inchis si gri spre verde pana la violet, albastru si, uneori, galben pal.

Menta: proprietati si beneficii

Iata care sunt proprietatile si beneficiile pentru sanatate ale mentei:

Ajuta in tratarea astmului

Utilizarea frecventa a acestei plante este foarte benefica pentru persoanele care au astm, deoarece este un bun relaxant al cailor respiratorii, reducand congestia si inflamatia. Pe de alta parte, utilizarea unei cantitati prea mari din aceasta planta poate irita atat nasul, cat si gatul.

Amelioreaza simptomele alergiilor de sezon

Alergiile de sezon afecteaza milioane de oameni din intreaga lume, insa frunzele aromate ale mentei s-au dovedit utile in astfel de cazuri. Substantele active din menta ajuta la ameliorarea simptomelor asociate cu rinita sau alergiile sezoniere.

Imbunatatirea digestiei

Aroma plantei ajuta la activarea glandelor salivare, precum si a glandelor care secreta enzime digestive, astfel facilitand o buna digestie. De asemenea, ceaiul din frunze de menta este renumit pentru calmarea durerilor de stomac in caz de indigestie sau alte probleme digestive. Totodata, aceasta este un remediu eficient pentru ameliorarea simptomelor sindromului de intestin iritabil, a diareei sau a greturilor.

Ajutor pentru mamicile care alapteaza

Un studiu publicat in International Breastfeeding Journal in anul 2007 a aratat ca uleiul de menta, diluat si aplicat extern, ajuta la reducerea fisurilor si durerilor de la nivelul mamelonului, probleme cu care se confrunta adesea mamicile care alapteaza.

Protejeaza caile respiratorii

Conform mai multor studii, mentolul prezent in frunzele mentei ajuta la ameliorarea congestiei cailor respiratorii. De asemenea, este eficient in reducerea congestiei nasului, gatului, bronhiilor si plamanilor. Prin urmare, planta mentolata amelioreaza si calmeaza orice tulburare respiratorie, indiferent ca rezulta din astm sau din racelile obisnuite, gripa, bronsita sau pneumonie. Odata cu decongestionarea cailor respiratorii, menta calmeaza si iritatiile gatului care provoaca tusea cronica. Acesta este motivul principal pentru care multe dintre medicamentele, tabletele si dropsurile pentru gat sunt pe baza de menta.

Ajuta la ingrijirea pielii

In timp ce uleiul de menta este un bun antiseptic si antipruriginos, extractul din frunze de menta poate fi folosit in preparate pentru demachiere, care curata si calmeaza pielea. De asemenea, preparatele cosmetice pe baza de menta ajuta la vindecarea anumitor infectii locale, reducand senzatia de mancarime, precum si simptomele de acnee. Totodata, datorita proprietatilor antipruriginoase ale sucului obtinut din frunzele mentei, acesta ajuta la tratarea intepaturilor de insecte, cum ar fi cele de tantari, albine si viespi.

Pierderea in greutate

Conform unui studiu publicat in anul 2003, frunzele mentei stimuleaza enzimele digestive care absord nutrientii si grasimile din alimente si ii transforma in energie utilizabila. Astfel, daca doriti sa slabiti si alegeti sa beti un ceai de menta fara zahar in loc de un suc sau alta bautura acidulata, atunci aveti mai multe sanse de a pierde din greutatea corporala.

Calmeaza greata si durerile de cap

Frunzele de menta, in special cele proaspat zdrobite, va ajuta sa faceti fata greturilor si durerilor de cap. Aroma puternica si revigoranta a frunzelor mentolate este un remediu rapid si eficient pentru greata. Folositi uleiul sau orice alt produs cu aroma de menta pentru a reduce atat greata, cat si durerile de cap sau migrenele.

Alte beneficii ale mentei

  • Ameliorarea simptomelor menstruale
  • Vindecarea ranilor cronice
  • Ameliorarea spasmelor si durerilor
  • Reducerea durerii asociate cu zona zosterul
  • Ameliorarea rinitei alergice
  • Cresterea nivelului de energie
  • Prevenirea greturilor si varsaturilor
  • Reducerea arsurilor la stomac
  • Imbunatatirea functiilor cognitive
  • Cresterea sanatatii si rezistentei parului
  • Reducerea stresului si a anxietatii
  • Tratarea depresiei
  • Potential anticancer
  • Protejeaza impotriva cariilor si a respiratiei urat mirositoare (halena)

Ceaiul de menta: beneficii, mod de preparare si consum

Ceaiul este o infuzie obtinuta din frunzele de menta. Aceasta infuzie este celebra in intreaga lume, nu doar pentru gustul sau racoritor, ci si pentru beneficiile sale terapeutice, de exemplu alina durerile de cap sau de sinusuri si amelioreaza orice stare de disconfort resimtita la stomac. Totodata, ceaiul de menta ajuta la imbunatatirea digestiei, la pierderea in greutate, relaxeaza corpul si mintea, elimina halena si intareste sistemul imunitar.

Preparare ceai de menta

Pentru o cana cu ceai de menta aveti nevoie de aproximativ 200 de ml de apa fierbinte si o lingurita, cu varf, de frunze uscate de menta care se adauga la infuzat in apa fierbinte timp de 7 minute. Dupa ce au trecut cele 7 minunte, se scot frunzele si se consuma ceaiul ca atare sau il puteti indulci cu o lingurita de miere (mierea se va adauga dupa ce ceaiul se va raci, deoarece isi pierde proprietatile si poate deveni toxica).

Ceai pentru diaree

Ceaiul din frunze de menta este unul dintre cele mai bune ceaiuri pentru combaterea atat a durerilor de stomac precum si a crampelor stomacale, a balonarii, a indigestiei, cat si a diareei. Conform unui studiu, frunzele de menta prezinta efecte inhibitoare care ajuta la ameliorarea multor afectiuni gastro-intestinale.

Ceai antidiareic

Proprietati:

  • Sustine o buna digestie
  • Contribuie la functionarea normala a tractului intestinal
  • Are efect antispastic
  • Are efect coleretic – colagog, mai exact stimuleaza secretia si eliminarea bilei
  • Are efect antiemetic, mai exact ajuta la indepartarea senzatiei de greata
  • Are efect antiareic
  • Are efect carminativ si ajuta la eliminarea de gaze intestinale
  • Este un bun analgezic si antiseptic

Mod de administrare ceai

Se prepapare o infuzie din o lingurita de menta la o cana cu apa si se beau in jur de 3 – 4 cani cu ceai pe zi.

Ceai de menta in fiecare zi

Ceaiul de menta poate fi consumat zilnic, insa nu trebuie marita doza recomanda anterior.

Iata care sunt beneficiile consumul zilnic de ceai de menta:

  • Desfunda nasul
  • Contine o multime de antioxidanti (vitamina A, vitamina K, betacaroten, vitamina C, vitamina E, riboflavina – vitamina B) care ajuta la combaterea radicalilor liberi din mediu
  • Ajuta digestia
  • Ajuta la slabit
  • Imbunatateste metabolismul
  • Relaxeaza creierul
  • Detoxifica organismul prin eliminarea toxinelor

Ceaiul de menta constipa?

Datorita uleiului volatil care se gaseste in planta, consumul in exces al ceaiului poate provoca constipatie cronica. De aceea nu trebuie sa consumati o doza mare, chiar daca va confruntati cu anumite afectiuni si doriti sa ameliorati simptomele. Rezumati-va la 3 sau maxim 4 cani pe zi cu pauze. De exemplu, ati baut intr-o zi 3 sau 4 cani cu ceai, urmatoare zi, beti maxim 2 cani, iar treptat reduceti cantitatea.

In cazul in care va confruntati cu o migrena sau doriti sa indepartati senzatia de anxietate, beti numai o cana cu ceai.

Ceaiul de menta la copii

Ceai de menta la bebelusi

Ceaiul de menta ajuta la ameliorarea colicilor la bebelusi, insa nu trebuie sa fie consumat de catre cei care varsta mai mica de 6 luni. Cel mai important este sa consultati medicul pediatru inainte de administrarea ceaiului atat bebelusilor, cat copiilor mai maricei.

Ceaiul de menta in sarcina

In perioada de sarcina, consumul de ceai de menta este acceptat insa numai cu moderatie pentru ameliorarea anumitor simptome, in rest trebuie evitata aceasta infuzie. Puteti opta in schimb pentru uleiul esential pe care il puteti mirosi sau aplica direct pe incheietura mainii pentru a ameliora migrenele, durerile de cap, vertijul, greata sau alte simptome.

Ceai de menta in alaptare

Acest ceai este interzis in timpul alaptarii deoarece poate avea efecte advese si poate afecta sanatatea bebelusului. Totodata, acest ceai poate sa reduca din volumul laptelui matern. Consultati medicul inainte e a consuma acest ceai!

Alte remedii

Menta in mancare

Frunzele de menta pot fi folosite atat in tratarea anumitor boli sau afectiuni, cat si pentru a da un gust deosebit si aromat preparatelor culinare. De exemplu, la micul dejun optati pentru o omleta la care sa adaugati la sfarsit cateva frunze de menta proaspete. Gustul preparatului va fi cu totul altul! O alta varianta este sa preparati o salata la care sa adaugati si cateva frunze de menta. In plus, frunzele acestei plante se potrivesc in majoritatea preparatelor care contin mazare, morcovi, cartofi sau fasole. Ideea este sa adaugati frunzele aromate la sfarsit dupa ce ati inchis focul si sa acoperiti imediat cu un capac.

Ulei de menta esential Mayam

Uleiul esential este revigorant, tonic general, cunoscut pentru eficacitatea sa si in caz de migrene, greata, rau de miscare. Are efect racoritor, antiprurit si antalgic. In cosmetica, acest ulei esential este apreciat pentru ingrijirea tenului gras, incarcat, a scalpului iritat sau gras. Are efect tonic asupra intregului organism, stimuleaza circulatia sanguina, este analgezic cu efecte remarcabile asupra durerilor articulare si musculare. Este racoritor si calmeaza pielea efectata de eczeme, mancarimi.

Proprietatile uleiului de menta

  • bun tonic si stimulator general
  • antipruriginos
  • antalgic, antinevralgic
  • revigorant, refrigerant
  • usor astringent cutanat
  • expectorant, decongestionant pulmonar
  • antidepresiv, echilibrant al sistemului nervos
  • usor bactericid, fungicid

Recomandari de utilizare

  • piele grasa, incarcata
  • prurit in caz de eczeme, urticarii
  • nas infundat, probleme respiratorii
  • ameteli, rau de transport, vertij
  • oboseala fizica, mentala, surmenaj
  • nevralgii, reumatism, artrita, dureri musculare
  • dureri de cap, cefalee, migrene
  • igiena orala
  • improspatarea aerului

Tinctura de menta

Tinctura are urmatoarele proprietati si beneficii:

  • sustine functionarea normala a aparatului digestiv si favorizeaza eliminarea gazelor acumulate in stomac si intestine
  • sustine sanatatea tractului gastro-intestinal prin ameliorarea unor tulburari cauzate de hipersecretia si hiperaciditatea sucului gastric, a tulburarilor functionale digestive de origine hepatica, in digestia lenta si protejeaza mucoasa gastro-duodenala
  • joaca un rol in normalizarea tranzitului intestinal (in special, in cazul scaunelor moi, apoase si frecvente), in calmarea varsaturilor si senzatiei de greata
  • are influenta pozitiva in mentinerea sanatatii cailor respiratorii din perioadele reci ale anului
  • este un bun detoxifiant, favorizeaza eliminarea diverselor substante nocive din organism

Sirop de menta

Siropul este un bun vitaminizant si un racoritor care este obtinut din menta pura, naturala prin procesul de macerare la rece. Astfel, se pastreaza integral toate proprietatile curative ale frunzelor.

Proprietati

  • Este un bun tonic si stimulent pentru sistemul nervos, care are efecte deosebite in perioadele de suprasolicitare intelectuala si stres
  • Are un efect benefic impotriva ameliorarii asteniilor, precum este astenia de primavara.
  • Combate durerile abdominale care sunt cauzate de balonari, disfunctii ale vezicii biliare si alte tulburari de digestie

Mod de administrare

Se amesteca 2 linguri de sirop la o cana cu apa plata dupa care se bea.

Contraindicatii

In cantitati mari, preparatele pe baza de menta pot avea efecte negativa asupra organismului. De exemplu, se pot ajunge la fenomene de intoxicare a organismului, pot aparea multiple probleme si senzatii de disconfort la nivelul stomacului care se vor manifesta prin ameteli, greata si varsaturi. Astfel, consumati intre 3 si 4 cani de ceai pe zi.

 

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/275944.php
  2. https://www.healthline.com/nutrition/mint-benefits#section1
  3. http://justfunfacts.com/interesting-facts-about-mint/
  4. https://www.organicfacts.net/peppermint.html
  5. https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/health-benefits-of-mint.html
  6. https://www.organicfacts.net/health-benefits/beverage/peppermint-tea.html
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma