Astenia sexuala a barbatului varstnic – cauze si tratamente

Astenia sexuala se caracterizeaza printr-un apetit sexual scazut. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele si tratamentul pentru astenia sexuala a barbatului varstnic.

Cuprins:

  1. Ce este astenia sexuala?
  2. Cauze ale asteniei sexuale a barbatului varstnic
  3. Cum se manifesta astenia sexuala la barbat?
  4. Diagnostic
  5. Tratamente pentru astenia sexuala a barbatului
  6. Cum poate fi prevenita astenia sexuala?

Ce este astenia sexuala?

Astenia sexuala definitie

In anumite perioade de viata, pierderea libidoului poate fi absolut normala. Aceste astenii sexuale tind sa apara la adultii maturi, barbati si femei, dar si la o varsta frageda. Astenia sexuala la barbati si astenia sexuala la femei reprezinta in mod frecvent o stare fiziologica si poate fi remediata in unele cazuri cu ajutorul unor suplimente nutritive, terapii complementare (gemoterapie, fitoterapie, homeopatie) sau alte metode terapeutice.

Astenia sexuala a barbatului varstnic

Libidoul scazut este considerat pe scara larga cel mai frecvent simptom al nivelului redus de testosteron la barbati. Deficitul de testosteron (TD) afecteaza aproximativ 30% dintre barbatii cu varste cuprinse intre 40 si 79 de ani, cu o crestere a prevalentei puternic asociata cu imbatranirea si afectiunile medicale comune, cum ar fi obezitatea, diabetul si hipertensiunea. Desi scaderea libidoului este o preocupare exprimata in mod frecvent de pacientii care imbatranesc, ea este dificil de cuantificat, fiind multifactorial determinata si asociata atat cu factori psihosociali, cat si organici.

Cauze ale asteniei sexuale a barbatului varstnic

In special la barbatii varstnici, scaderea libidoului si impotenta prezinta o problema clinica frecventa si importanta. Disfunctia sexuala, care cuprinde disfunctie erectila, tulburari de ejaculare si pierderea libidoului, se intalneste foarte des la barbati pe masura ce inainteaza in varsta si poate avea efecte adverse substantiale asupra calitatii vietii lor. Mai multe studii au aratat ca exista o asociere clara intre nivelurile de testosteron si functia erectila. Functia sexuala in cazul multor barbati in varsta cu un nivel scazut de testosteron a fost crescuta prin tratament hormonal.

Astenia sexuala a barbatului varstnic – prevalenta

Dupa varsta de 50 de ani, procentul barbatilor care pot intampina primele probleme cu erectia ajunge la 26% (la barbati cu varsta cuprinsa intre 50 si 59 de ani) si 40% la barbati cu varsta cuprinsa intre 60 si 69 de ani. Prevalenta disfunctiei erectile creste odata cu inaintarea in varsta. De fapt, hormonii sexuali sunt esentiali pentru dezvoltarea, cresterea si maturizarea tesuturilor erectile.

Barbatii cu un stil de viata sanatos si fara boli cronice au insa cel mai mic risc de disfunctii erectile. Cea mai mare diferenta poate fi observata la barbatii cu varsta cuprinsa intre 65 si 79 de ani. Intr-un studiu, riscul absolut de disfunctie erectila a fost cu aproximativ 10% mai mare la toate varstele pentru barbatii cu afectiuni comorbide, comparativ cu barbatii sanatosi. Nivelurile de testosteron la barbati incep sa scada la sfarsitul cele de-a treia decada de viata sau la inceputul celei de-a patra decada si sa scada in mod constant dupa aceea.

Disfunctie erectila

Cunoscuta popular sub denumirea de impotenta, disfunctia erectila reprezinta incapacitatea de a obtine si de a mentine suficient o erectie pentru a intretine relatii sexuale.

Daca problemele de erectie isi fac aparitia din cand in cand, acesta nu este neaparat un motiv de ingrijorare. Daca disfunctia erectila este o problema continua, totusi, poate provoca stres, poate afecta increderea in sine si poate da nastere unor probleme in relatia de cuplu. Aceste dificultati de obtinere sau de mentinere a erectiei pot fi, de asemenea, un semn al unei afectiuni de baza care trebuie tratata si un factor de risc pentru o boala de inima.

Daca apare astenia sexuala a barbatului varstnic, este recomandat sa discutati cu medicul, chiar daca situatia va provoaca inconveniente. Uneori, tratarea unei afectiuni de baza este suficienta pentru a inversa disfunctia erectila. In alte cazuri, poate fi necesara administrarea de medicamente sau alte tratamente directe.

Factori de risc ai impotentei

Pe masura ce barbatii imbatranesc, poate dura mai mult ca o erectie sa se dezvolte. In plus, aceasta s-ar putea sa nu fie la fel de ferma. Pacientii ar putea avea nevoie de o atingere mai directa asupra penisului pentru a obtine si a pastra o erectie.

Disfunctia erectila poate avea diversi factori de risc, cum ar fi:

  • Afectiuni medicale, in special diabet sau afectiuni cardiace si cronice de sanatate care duc la disfunctie erectila
  • Greutatea excesiva, mai ales in cazul pacientilor obezi
  • Anumite tratamente medicale, cum ar fi operatii la nivelul prostatei sau radioterapia pentru cancer
  • Leziuni, in special daca afecteaza nervii sau arterele care controleaza erectiile
  • Medicamente, inclusiv antidepresive, antihistaminice si medicamente de tratare a hipertensiunii arteriale, durerii sau a afectiunilor prostatei
  • Conditii psihologice, cum ar fi stresul, anxietatea sau depresia
  • Consumul de droguri si alcool, mai ales daca sunteti consumator de droguri pe termen lung sau un consumator de alcool in cantitati excesive

Hipogonadism

Nu exista un acord universal cu privire la definitia exacta a hipogonadismului. Cu toate acestea, specialistii au convenit ca hipogonadismul inseamna prezenta unui testosteron cu circulatie persistenta scazuta in comparatie cu intervalul normal la barbatii sanatosi tineri si de varsta mijlocie. Acest interval este de aproximativ 300-1000 ng / dL sau 10,4-34,7 nmol / L in majoritatea analizelor testosteronului total seric.

Cum se manifesta astenia sexuala la barbat?

Astenia sexuala se manifesta printr-o scadere drastica a apetitului sexual. Factorii de risc care pot agrava aceasta stare frustranta sunt:

  • dezechilibrele hormonale
  • stresul psihic si emotional
  • recuperarea in urma unor operatii complexe
  • schimbarea fusului orar
  • nerespectarea regimului de odihna si de lucru

Simptomele acestei afectiuni seamana cu cele ale imbatranirii ”normale” si includ schimbarea structurii corporale (osteopenie, cresterea adipozitatii, scaderea masei musculare), scaderea energiei si a rezistentei, scaderea functiei cognitive, scaderea libidoului si disfunctie erectila, hipertensiune arteriala sistolica, ingrosarea peretilor arterei carotide, cresterea grasimii abdominale, rezistenta la insulina, concentratii reduse de HDL, somnolenta postprandiala, o calitate a vietii afectata si stare de spirit depresiva. Astenia sexuala a barbatului varstnic este caracterizata de scaderea libidoului si impotenta, aceasta fiind o problema clinica des intalnita si importanta.

Impotenta manifestari – probleme erectie

  • pacientul este capabil sa obtina o erectie in anumite momente, insa nu de fiecare data cand doreste sa faca sex
  • pacientul este capabil sa obtina o erectie, insa aceasta nu dureaza suficient de mult incat sa intretina raporturi sexuale
  • pacientul este incapabil sa obtina erectia in orice moment (probleme erectie)

Disfunctia erectila (impotenta) este adesea un simptom al unei alte probleme de sanatate sau a unui factor legat de sanatate.

Diagnostic

Uneori, pierderea apetitului sexual este legat de o afectiune de baza. De multe ori, astenia sexuala a barbatului varstnic este cauzata de depresie si stres.

In alte cazuri, de vina este o scadere a hormonilor sexuali masculini cauzata de o tulburare endocrina. Exista si situatii in care pierderea apetitului sexual poate fi un efect secundar al unor medicamente.

Daca sunteti ingrijorat de pierderea sau scaderea libidoului – mai ales daca pierderea s-a produs brusc – luati legatura cu un medic. Acesta va dori sa afle, cel mai probabil, un istoric detaliat, va face un examen fizic si va solicita efectuarea unor teste de laborator pentru a determina ce provoaca pierderea apetitului sexual.

Tratamente pentru astenia sexuala a barbatului

Problemele de dinamica sexuala apar dupa o anumita varsta atat in contextul unor tulburari generale ale organismului, cat mai ales din cauza afectarii organelor-cheie in functionarea ”masculina”: ficatul si rinichiul. Dinamica sexuala masculina se bazeaza mult pe energetica organismului, care este data de buna functionare a ”filtrelor” reprezentate de ficat si rinichi si de echilibrul hormonal suprarenalian, gestionarul stresului.

Erectie slaba tratament

Atunci cand apar probleme de dinamica sexuala, cel mai frecvent de erectie si de ejaculare precoce, dar si tulburari de libido, pe langa tratamentul problemei genitale este indicat un drenaj hepatic si renal, pentru reechilibrarea organismului.

Tipuri de tratamente

Odata identificat factorul declansator de baza, medicul poate sugera optiuni de tratament adecvate. De exemplu:

  • Daca astenia sexuala a barbatului varstnic este provocata de stres sau depresie, medicul va poate recomanda psihoterapie sau o combinatie intre psihoterapie si medicatia antidepresiva.
  • Unele afectiuni medicale, cum ar fi apneea obstructiva in somn, pot provoca scaderea neobisnuita a nivelului de testosteron. De aceea, tratarea acestei conditii poate readuce nivelul normal al testosteronului si al apetitului sexual. Daca nu este gasita nicio cauza medicala, medicul poate recomanda terapia de inlocuire a testosteronului.
  • Daca un anumit medicament contribuie la pierderea apetitului sexuale, medicul poate sugera un medicament alternativ.
  • Creme erectie sau pastile – De asemenea, pot fi recomandate anumite medicamente, cum ar fi enerion, care este un antiastenic cu actiune extrem de benefica in aceste cazuri.

Libidoul scazut la barbati tratament naturist

Urmati o dieta sanatoasa si hranitoare

O dieta hranitoare poate stimula apetitul sexual prin asigurarea unei bune circulatii, a sanatatii inimii si prin eliminarea anumitor alimente care pot scadea libidoul.

Sindromul metabolic si bolile cardiovasculare pot afecta functionarea fizica sexuala. De asemenea, sindromul ovarian polichistic poate afecta nivelul hormonal, care poate de asemenea perturba libidoul.

Urmarea unei diete bogate in legume, proteine ​​slabe si cu continut mic de zahar poate ajuta la prevenirea tulburarilor care afecteaza libidoul.

Incercati remedii pe baza de plante

Cercetarile privind beneficiile pudrei de maca asupra libidoului sunt inca in derulare. Exista putine cercetari cu privire la eficienta tratamentelor pe baza de plante pentru imbunatatirea functiei sexuale la barbati si femei. Cu toate acestea, unele persoane le considera extrem de benefice.

Potrivit unui studiu din 2015, urmatoarele remedii pe baza de plante pot imbunatati functia sexuala:

  • maca
  • tribulus
  • gingko biloba
  • ginseng

Oamenii ar trebui sa nu utilizeze medicamente pe baza de plante fara aprobarea medicului. Unele medicamente pe baza de plante pot interactiona cu medicamentele recomandate de medic. Din acest motiv, calitatea, puritatea si siguranta lor raman neclare.

Ceai pentru erectie

Printre cele mai bune ingrediente de ceai pentru tratarea naturista a disfunctiei erectile se numara:

  • ghimbirul
  • ceaiul negru
  • gingseng
  • papadie
  • suc de lamaie
  • miere

Astenia sexuala a barbatului varstnic – tratament cu gemoterapice

Pentru problematica locala se recomanda urmatoarea combinatie de remedii gemoterapice (Plantextrakt):

  • Extractul din muguri de Stejar – Quercus pedunculata MG=D1, 2 ml in apa, dimineata
  • Extractul din mladite de Sequoia – Sequoia gigantea MG=D1, 2 ml in apa, la pranz
  • Extractul din amenti de Mesteacan pufos – Betula pubescens amenti MG=D1, 2 ml in apa, seara zilnic, timp de 2-3 luni de tratament.

Toate preparatele de mai sus, recomandate de dr. Sorina Soescu, au in general un efect revitalizant, tonic, anti-imbatranire, iar amentii de mesteacan au o actiune specifica asupra dinamicii sexuale masculine.

Binevenite sunt in paralel cu schema de tratament de mai sus si urmatoarele preparate: Extractulde mladite de Rozmarin- Rosmarinus officinalis MG=D1, un mare drenor hepatic, un remediu cu actiune tonica si detoxifianta asupra organismului.

Extractul din mladite de Ienupar- Juniperus communis MG=D1, un drenor renal si hepatic puternic, in acelasi timp un mare echilibrator al metabolismului si un remediu anti-stres.

Fitoterapie si homeopatie

In acelasi timp cu schema de gemoterapice, dr. Sorina Soescu indica preparate din gama fitoterapie, precum Mannyphyt (Plantextrakt), o lingurita in apa, seara zilnic, 1-2 luni.

Tratamentul homeopatic individualizat, pentru fiecare persoana in parte, este un ajutor nepretuit de fiecare data cand este disponibil, sustine dr. Sorina Soescu.

Cum poate fi prevenita astenia sexuala?

Astenia sexuala a barbatului varstnic poate fi prevenita prin evitarea depresiei sau a anxietatii, aceasta conditie avand in multe cazuri cauze psihoemotionale. De asemenea, starea mai poate fi prevenita si prin evitarea, tratarea sau mentinerea sub control a unor afectiuni cum ar fi diabetul zaharat, obezitatea sau hipertensiunea arteriala.

 

Referinte:

  1. https://bmcsurg.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2482-12-S1-S23
  2. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/sexual-health/expert-answers/loss-of-sex-drive/faq-20058237
  3. https://www.verywellmind.com/potential-remedies-for-male-low-libido-2300704
  4. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/erectile-dysfunction/symptoms-causes/syc-20355776
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma