Stresul financiar ne afecteaza, intr-o masura sau alta, pe fiecare dintre noi, cu atat mai mult in aceasta perioada a pandemiei. Ce implicatii poate avea stresul financiar asupra starii noastre de sanatate (fizica si psihica) si ce putem face pentru a-l gestiona?
1. Informatii generale despre stresul financiar
2. Cand si de ce apare stresul financiar?
3. Efectele stresului financiar
4. Cum poate fi gestionat stresul financiar?
5. Sfaturi pentru prevenirea aparitiei stresului financiar
Banii si lipsa sigurantei financiare reprezinta unele dintre cele mai importante cauze de stres pentru multi dintre noi. Chiar daca teoretic stim ca banii nu sunt cele mai importante aspecte in viata, stresul financiar si ingrijorarile constante privind banii ajung sa planeze asupra intregii vieti, afectandu-ne pe mai multe planuri.
Grijile si stresul financiar devin si mai puternice atunci cand auzim stiri despre cum merge economia, despre rata mare a somajului, despre locurile de munca din anumite ramuri ale economiei care sunt afectate.
In contextul pandemiei de COVID-19, stresul financiar afecteaza si mai multe persoane, indiferent de varsta, nivelul de venituri sau de experienta intr-un anumit domeniu profesional. Incertitudinea privind locul de munca, restrictiile care apar si se modifica frecvent, nesiguranta privind posibilitatea dezvoltarii unei afaceri sunt doar cateva dintre factorii care mentin si agraveaza stresul financiar.
Stresul privind banii apare, asa cum e de asteptat, atunci cand veniturile financiare sunt scazute, in familiile unde ce se castiga acopera cu greu necesitatile sau nu reusesc sa le acopere deloc.
Numeroase situatii si contexte pot contribui la aparitia stresului financiar:
Stresul financiar poate aparea si la persoanele care nu au probleme financiare reale, dar care provin din familii care s-au confruntat cu perioade dificile din acest punct de vedere. Ele sunt mult mai atasate de scopul de a aduna bani; in unele cazuri banii ajung sa fie principala preocupare si nu un mijloc de a-si atinge un scop.
De asemenea, standardele foarte ridicate in ceea ce priveste modul in care ar trebui sa arate viata din punct de vedere material pot crea mult stres si ingrijorare legate de problema banilor. Comparatiile cu ceilalti, care au un nivel mai ridicat din punct de vedere financiar contribuie si acestea la stresul financiar.
In prima faza, stresul financiar ne motiveaza in a cauta solutii pentru a ajunge la o siguranta financiara: cautarea unui loc de munca, schimbarea unui loc de munca cu unul mai bine platit, dezvoltarea unei afaceri, cautarea unor venituri suplimentare etc.
Insa, atunci cand stresul depaseste capacitatile noastre de a-i face fata, cand stresul se prelungeste si ne epuizeaza resursele, ajunge sa ne afecteze deopotriva sanatatea fizica si psihica. Grijile permanente legate de bani, teama de un viitor nesigur din punct de vedere financiar ne consuma si ne impiedica sa mai vedem si aspectele pozitive ale vietii.
De asemenea, persoanele care se confrunta cu neajunsuri financiare este probabil sa incerce si o serie de modalitati de a gestiona aceste limitari financiare, care pe termen lung se adauga stresului general si impactului negativ asupra vietii lor:
Pe termen lung, stresul financiar poate contribui la aparitia a numeroase probleme de sanatate. De la oboseala, dureri de cap, dureri de stomac, insomnie, pierderea sau luarea in greutate, scaderea interesului persoanei pentru activitati placute, dificultatea de a se mai concentra la alte lucruri care nu au legatura cu problema banilor si altele, pana la afectiuni mai grave, cum sunt afectiunile cardio-vasculare.
Din cauza lipsei banilor, oamenii au tendinta de a amana vizitele la medic sau anumite tratamente medicale, aspecte care nu pot decat sa afecteze starea de sanatate. Din pacate, desi pe moment poate parea ca o modalitate de a reduce costurile sau de a face economii, in final amanarea unor controale sau tratamente medicale poate duce la costuri mai mari, financiare si/sau pentru sanatate.
In ceea ce priveste dificultatile si problemele la nivel psihologic, stresul financiar poate fi asociat cu anxietate, stima de sine scazuta, irascibilitate ridicata, depresie. Stresul financiar afecteaza de cele mai multe ori si relatiile; banii sau lipsa lor reprezinta unul dintre principalele motive pentru care apar certurile in cuplu. In cele mai grave situatii, stresul financiar si grijile legate de viitor din perspectiva banilor pot duce la ganduri sau tentative suicidare.
Studiile arata ca exista o legatura ciclica intre stresul financiar si aparitia unor probleme de natura psihica, in special depresie, anxietate si abuz de substante. In prima faza, stresul financiar poate contribui la aparitia unor astfel de probleme. Afectarea starii de sanatate mintala impiedica persoana sa gestioneze cu usurinta problema banilor; (sa se concentreze pe solutii, sa aiba energia de a se mobiliza in a lua actiune). Aceasta situatie duce, in timp, la o agravare a problemelor, atat din zona financiara, cat si din zona de sanatate.
Ideile prezentate in continuare nu sunt menite sa rezolve problema banilor, ci sa ajute in a oferi o noua abordare si perspectiva asupra finantelor si stresului legat de bani.
Educatia financiara ne poate ajuta foarte mult sa invatam cum sa gestionam banii si cum sa avem o atitudine sanatoasa fata de ei. Din pacate, in scoala nu se invata aceste lucruri, iar banii sunt, in general, un subiect tabu.
Exista insa numeroase articole, carti, webinarii pe teme financiare, cu ajutorul carora putem invata cateva informatii de baza din domeniul financiar:
(1) Speaking of Psychology: The stress of money – https://www.apa.org/research/action/speaking-of-psychology/financial-stress
(2) Coping with Financial Stress – https://www.helpguide.org/articles/stress/coping-with-financial-stress.htm
(3) How to cope with money worries – https://www.nhs.uk/conditions/stress-anxiety-depression/coping-with-financial-worries/
(4) The psychosocial context of financial stress: Implications for inflammation and psychological health – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4738080/
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…