Stimulator cardiac sau pacemaker – este un dispozitiv medical implantabil ce are rolul de a emite impulsuri electrice pentru a regla bataile inimii.

Cuprins:

1. Ce este un stimulator cardiac si cum functioneaza?
2. Indicatii si recomandari
3. Ce presupune implantarea unui pacemaker?
4. Pacemaker-ul si echipamentele electronice
5. Care sunt riscurile?
6. Viata unui pacient cu pacemaker

Ce este un stimulator cardiac si cum functioneaza?

Un stimulator cardiac este un dispozitiv care emite impulsuri electrice ce mentin in limite normale bataile inimii. Stimulatorul cardiac mai este numit si pacemaker. Implantarea stimulatoarelor cardiace este o procedura care presupune plasarea acestuia in zona pieptului.

Componente si principiu de actiune

In esenta, un stimulator cardiac este un dispozitiv metalic de dimensiuni mici, de aproximativ 20-50 g. Acesta contine o baterie din litiu, generator de impulsuri si un mic computer integrat, intr-o carcasa de titan pentru protectie. Computerul poate fi programat in functie de nevoi, iar acest lucru se face neinvaziv, prin semnale electromagnetice de la un computer extern. Acest sistem este atasat la sistemul de fire si electrozi, care asigura transmiterea impulsurilor. Bateria dureaza, in general, 8-10 ani, in functie de tipul dispozitivului.

Electrozii sunt atasati la capatul mai multor fire de stimulare numite sonde de stimulare. Aceste fire sunt plasate in camerele inimii, in functie de tipul de aritmie. De la acest nivel sunt transmise informatii privind ritmul cardiac si daca sunt necesare impulsuri „la cerere” sau cu „rata fixa”. Impulsurile sunt trimise prin intermediul electrozilor.

Stimulatoarele cardiace functioneaza in general pe principul „la cerere” – pot fi programate sa ajusteze rata de descarcare a impulsurilor ca raspuns in functie de nevoi. Daca sistemul depisteaza ca inima bate prea lent sau neregulat, transmite semnale in mod constant, iar daca inima bate normal, nu trimite semnale. In general stimulatoarele au in dotare un senzor special care recunoaste miscarile corpului si rata respiratorie pentru a le corela cu ritmul inimii.

Defibrilatorul cardioverter implantabil (ICD), diferit de pacemaker

Defibrilatorul cardioverter implantabil (ICD) este un dispozitiv similar unui stimulator cardiac. Acesta transmite un impuls electric mai mare catre inima pentru a-i restabili functia. Astfel de sisteme sunt adesea folosite ca tratament preventiv pentru persoanele cu risc mare de stop cardiac. Cand acest dispozitiv depisteaza ca inima bate la o rata anormala si exista un pericol, va transmite un soc electric la inima. Acest lucru ajuta inima sa revina la ritmul normal.

In prezent sunt dezvoltate si noi tipuri de stimulatoare de dimeniuni foarte mici si fara fire care se implanteaza direct in inima.

Indicatii si recomandari

Inima actioneaza ca o pompa, fiind sustinuta de muschi si controlata de semnale electrice. Aceste semnale pot fi perturbate din diverse motive, lucru care poate duce la anumite probleme ale inimii. Acestea includ afectarea unei regiuni a circuitului electric numit nodul sinusal – care poate provoca batai anormal de lente ale inimii (bradicardie), batai cardiace anormal de rapide (tahicardie supraventriculara) sau, uneori, o combinatie a acestora. Alte probleme includ batai neregulate ale inimii sau oprirea activitatii inimii.

Daca activitatea electrica a inimii este afectata, inima poate sa nu fie capabila sa pompeze suficient sange in corp. Acest lucru poate duce la aparitia unor simptome, ca oboseala, letargie, risc de cadere etc. In functie de starea de sanatate si de simptome, medicul poate sugera montarea unui astfel de dispozitiv pentru probleme cardiovasculare.

Stimulator cardiac – temporar sau permanent?

Medicul poate sugera un stimulator cardiac temporar in cazul in care pacientul se recupereaza dupa un atac de cord, o interventie chirurgicala la nivelul inimii etc.

Indicatiile unui stimulator cardiac permanent includ:

  • aritmii ce includ blocarea inimii;
  • boli cardiace;
  • boli ce afecteaza ritmul cardiac.

In caz de aritmie, inima poate sa bata mai lent sau mai repede decat e normal, sau poate sa bata neregulat. Este posibil ca inima sa nu poate pompa sange suficient si eficient, care poate duce la oboseala persistenta, dificultati respiratorii, ameteli, lesin etc. Exista si alte tratamente pentru aritmii, un pacemaker fiind indicat cand alte optiuni nu au prezentat eficienta.

Ce presupune implantarea unui pacemaker?

Pentru introducea unui stimulator cardiac va fi necesara o interventie chirurgicala minora sub anestezie locala sau generala. In timpul interventiei chirurgicale, medicul va introduce un fir intr-o vena de la nivelul claviculei pentru a ajunge pana la inima. Dispozitivul ce contine generatorul si bateria este introdus printr-o incizie in zona pieptului. Acest dispozitiv este atasat de 1- 3 sonde de stimulare de inima, care sunt ca niste fire de legatura. Cel mai frecvent, generatorul este plasat sub piele in muschiul din apropierea claviculei. Sonda de stimulare este ghidata in regiunea corecta a inimii prin imagistica si este fixata in tesut. Celalalt capat al sondei este conectat de stimulator, care este montat in zona pieptului.

Procedura dureaza aproximativ 30-60 de minute. Dupa implantare, in general pacientii pot reveni in scurt timp la activitatile lor obisnuite. Ca masura de precautie, in mod normal, este recomandat sa evitati activitatile fizice intense timp de 3 – 4 saptamani dupa interventie.

La inceput poate cauza un usor disconfort, dar cu timpul pacientul se obisnuieste cu stimulatorul implantat.

Testarea si setarea stimulatorului

Odata ce toate componentele sunt instalate si inainte ca acestea sa fie conectate la stimulatorul cardiac, cardiologul le va testa pentru a se asigura ca acestea functioneaza corect. Se livreaza cantitati mici de energie la inima prin intermediul conductorilor pentru a cauza contractii. Pacientul poate simti o usoara crestere a frecventei cardiace. Medicul va seta cantitatea de energie necesara pentru a stimula ritmul cardiac.

Monitorizarea post-implantare

Dupa implantare si setarea stimulatorului, pacientul va fi monitorizat pentru a se analiza ritmul cardiac. Sistemul de monitorizare afiseaza ritmul cardiac pe mai multe monitoare din unitatea de ingrijire medicala. Se va efectua o radiografie toracica pentru a verifica plamanii, precum si pozitia stimulatorului si a conductorilor.

Este posibil sa se resimta o usoara durere sau un disconfort in primele 48 de ore care se vor trata cu analgezice. De asemenea, pot aparea mici vanatai in regiunea unde a fost introdus stimulatorul cardiac. Acestea se reduc, de obicei, in cateva zile.

E necesara ulterior monitorizarea pe tot parcursul vietii. Aceste controale pot fi la fiecare 3 luni in primul an, in functie de tipul de pacemaker si de cat de bine functioneaza. La fiecare control, medicul va analiza rata de descarcare a stimulatorului cardiac, va masura puterea impulsului electric si va inregistra efectele impulsului asupra inimii. Cele mai multe stimulatoare cardiace moderne pot stoca informatii despre starea bateriei si performanta generatorului de impulsuri.

Sfaturi dupa interventie

  • Puteti incepe sa conduceti autovehicule iar in general dupa o saptamana, daca nu sunt prezente stari de ameteli, lesin, ce pot afecta capacitatea de a sofa.
  • Timp de minimum 4 saptamani dupa interventie, evitati activitatile fizice grele, nu ridicati obiecte grele etc.
  • Nu udati locul inciziei pana cand leziunea nu s-a vindecat. Dupa aceea, evitati sa frecati zona si sa purtati obiecte vestimentare care pot irita locul, cum ar fi bretele aspre. Evitati sa expuneti zona la soare in primul an.

Cand trebuie schimbate bateriile stimulatorului?

Majoritatea bateriilor de la un stimulator cardiac au o durata de viata intre 8 si 10 ani. Dupa aceasta perioada, va trebui sa inlocuiti bateriile. Aceasta implica inlocuirea cutiei stimulatorului cardiac cu o noua unitate. Este o procedura simpla care poate necesita uneori, insa, anestezie generala.

Pacemaker-ul si echipamentele electronice

In general, cele mai obisnuite echipamente electrice de uz casnic, cum ar fi uscatoarele de par si cuptoarele cu microunde, nu vor fi o problema, atata timp cat le folositi la cel putin 15 cm distanta de stimulatorul cardiac. Se poate folosi telefonul mobil, dar trebuie mentinut mai departe de stimulatorul cardiac. Utilizati urechea de pe partea opusa pentru a vorbi la telefon sau folositi casti. Nu tineti telefonul mobil in buzunarul de la piept, daca asta inseamna ca se afla la o distanta de 6 cm de stimulatorul cardiac. Este sigur sa folositi un telefon mobil, dar asigurati-va ca il mentineti la nu mai putin 6 cm distanta, in general fiind recomandat cel putin 15 cm de stimulatorul cardiac.

Poate fi afectat de expunerea prelungita la anumite campuri electrice puternice, cum ar fi in cazul celor care practica sudarea cu arc electric, diatermia sau lucrul cu emitatoare radio sau TV. Sistemele de securitate din aeroporturi sau dispozitivele antifurt din magazine pot interfera cu stimulatorul cardiac. Informati personalul de securitate ca aveti un stimulator cardiac, deoarece poate declansa alarma.

Scanarea RMN nu este indicata deoarece utilizeaza magneti puternici. Cu toate acestea, o serie de astfel de dispozitive sunt compatibile cu pacemaker-ul. Trebuie evitata litotripsia – acest tratament pentru pietrele la rinichi trebuie evitat daca aveti un stimulator cardiac.

Aparate care nu afecteaza stimulatoarele cardiace

Asociatia Americana a Inimii (AHA) recomanda ca, daca aveti un stimulator cardiac,  sa fiti constienti de factorii din mediul inconjurator si de orice dispozitive care ar putea interfera cu acesta. Iata o serie de dispozitive care nu vor afecta sau deteriora stimulatoarele cardiace:

  • radio;
  • paturi electrice;
  • aparate de ras electrice;
  • detectoare de metale si sistemele de securitate din aeroporturi – detectorul de metale nu va afecta stimulatorul cardiac, dar va fi activat de acesta (inainte de a trece prin sistemele de securitate ale aeroportului, trebuie sa-i spuneti agentului ca aveti un stimulator cardiac si ca nu ar trebui sa utilizeze scanerul de mana langa stimulatorul cardiac);
  • cuptor cu microunde;
  • TV si telecomanda TV;
  • dispozitive cu raze X etc.

Dispozitive care pot afecta stimulatorul cardiac

Iata o lista de dispozitive care vor afecta stimulatoarele cardiace. Stimulatorul cardiac ar putea sa nu functioneze corect daca veniti in contact cu aceste dispozitive:

  • echipamente de generare a energiei electrice;
  • sisteme de sudura – spre deosebire de aparatele de uz casnic, sistemele de sudura cu arc electric sunt suficient de puternice pentru a interfera cu functia stimulatorului cardiac (persoanele cu stimulatoare cardiace ar trebui sa evite utilizarea acestor echipamente);
  • enumite echipamente stomatologice;
  • RMN – sistemele RMN pot intrerupe functia de stimulare a pacemaker-ului si uneori pot deterioara aparatul (daca aveti un stimulator cardiac si aveti nevoie de un RMN, trebuie sa discutati cu atentie riscurile si beneficiile cu medicul);
  • radioterapie pentru tratarea cancerului – radiatia puternica utilizata in radioterapia pentru cancer poate deteriora circuitele unui stimulator cardiac (daca aveti nevoie de radioterapie, stimulatorul cardiac va trebui sa fie special protejat de campul de radiatii);
  • sisteme sau motoare cu magneti puternici;
  • alte proceduri medicale – stimulatoarele cardiace pot fi, de asemenea, afectate de litotripsie (care utilizeaza unde sonore pentru a trata calculii biliari sau pietre la rinichi), stimulatoare musculare (TENS – care sunt utilizate pentru controlul durerii), electrocauterizare (care este utilizata in timpul interventiei chirurgicale pentru a controla sangerarea) si diatermie (unde radiatiile electromagnetice sau microundele sunt folosite pentru incalzirea tesuturilor).

Care sunt riscurile?

Ca in cazul oricarei proceduri medicale sau chirurgicale, si implantarea stimulatorului are anumite riscuri. Iata care pot fi acestea:

Riscul de infectie

Ca in cazul oricarei interventii, exista un risc, desi foarte redus, de infectie. Riscul este mai mare in primele 12 luni de la implantare. Simptomele de infectie includ febra mare, durere, umflare si roseata la locul inciziei, incizia supureaza etc. O astfel de problema necesita interventie medicala de urgenta. Daca o infectie nu este tratata, ea se poate raspandi la plamani (pneumonie), la mucoasa inimii (endocardita) sau in sange (septicemie).

O astfel de problema este tratata cu o combinatie de antibiotice si o procedura de indepartare si inlocuire a stimulatorului cardiac.

Defectarea stimulatorului cardiac

Ca in cazul oricarui dispozitiv electronic, exista un risc, desi redus, ca stimulatorul cardiac sa nu mai functioneze corespunzator. Stimulatorul poate fi afectata daca sondele de stimulare isi schimba pozitia, daca bateria generatorului este afectata, daca circuitele se deterioreaza prin expunerea la campuri magnetice puternice sau daca nu a fost montat si setat corect.

Semnele unui stimulator defect includ modificari de ritm cardiac, ameteli, stari de lesin. De asemenea, si aceasta problema necesita interventie medicala de urgenta. Uneori se poate repara problema la distanta folosind semnale wireless sau magneti, iar alteori poate fi necesara inlocuirea stimulatorului.

Sindromul Twiddler

Sindromul Twiddler inseamna ca stimulatorul a fost scos din pozitia sa normala pentru ca pacientul a miscat generatorul de sub piele, constient sau inconstient. O optiune de tratament este fixarea lui mai ferma.

Viata unui pacient cu pacemaker

In general e necesar un consult dupa prima luna pentru a vedea daca functioneaza corect. Ulterior se va testa la fiecare 3 luni in primul an.

Majoritatea persoanelor cu stimulatoare cardiace pot efectua sporturi, pot inota, pot face drumetii etc. Ar trebui sa evite sporturile de contact, de exemplu, cum ar fi fotbalul. Ocazional, dispozitivele electronice cu un camp magnetic puternic, inclusiv telefoanele mobile, cuptoarele cu microunde si firele de inalta tensiune, pot interfera cu un stimulator cardiac. Discutati cu medicul daca apar probleme.

Viata mea sexuala va fi afectata?

Nu exista niciun motiv pentru care sa nu poti continua sa ai o viata sexuala buna dupa ce implantarea unui stimulator cardiac. Cu toate acestea, evitati pozitiile care pun presiune asupra bratelor si pieptului in primele 4 saptamani de recuperare. Riscul declansarii unui atac de cord in timpul sexului este scazut (aproximativ 1 la 1 milion). Unele medicamente pentru inima pot afecta capacitatea unui barbat de a avea erectie. De multe ori anxietatea cu privire la acest aspect afecteaza performanta, si nu medicamentul in sine. Nu exista un alt motiv pentru care viata sexuala sa fie afectata dupa implantarea unui stimulator cardiac.

Sfaturi generale

  • Fii activ zilnic, evitand insa activitatile fizice care suprasolicita. Adopta un stil alimentar sanatos.
  • Dusurile si baile nu afecteaza stimulatorul. Acesta este complet protejat de contactul cu apa.
  • Calatoriile cu masina, cu trenul sau cu avionul sunt perfect sigure.
  • Informeaza mereu medicii de prezenta stimulatorului inainte de o procedura sau o investigatie.
  • Mergi periodic la controale pentru monitorizarea stimulatorului.
  • Respecta planul de tratament prescris de medic.

Studiile arata ca stimulatorul cardiac este benefic pentru persoanele cu anumite probleme cardiace. Un pacemaker nu mai este acum folosit doar pentru a salva vieti in sine, si are si rolul de a imbunatati considerabil calitatea vietii pacientilor cu risc cardiac. Poate imbunatati calitatea vietii din multe aspecte. Unul dintre acestea ar fi imbunatatirea capacitatii fizice, reglarea unor aspecte emotionale afectate de probleme cu inima si reducerea dispneei.

Referinte:

(1) Pacemaker implantation, link: https://www.nhsinform.scot/tests-and-treatments/surgical-procedures/pacemaker-implantation#introduction
(2) Pacemaker implantation, link: https://www.nhs.uk/conditions/pacemaker-implantation/recovery/
(3) Pacemaker implantation, link: https://www.nhs.uk/conditions/pacemaker-implantation/
(4) Pacemaker, link: https://www.healthline.com/health/heart-pacemaker
(5) Pacemakers, link: https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/pacemakers

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma