Nervul ulnar este un nerv care se intinde de la umar pana la degetul mic. Acest nerv este in principal responsabil pentru miscarea mainilor.

Cuprins:

1. Ce este nervul ulnar?

2. Disfunctii ale nervului ulnar

3. Simptome

4. Cauze

5. Diagnostic

6. Tratamente

7. Metode de preventie

Ce este nervul ulnar?

Daca va loviti la nivelul cotului si simtiti o senzatie de furnicatura in jos, pe brat si in mana, ati lovit nervul ulnar. Nervul ulnar coboara prin brat si intervine in sensibilitatea si miscarea incheieturii si a mainii. La nivelul cotului, nervul trece aproape de suprafata pielii. Datorita acestei localizari vulnerabile, acest nerv este usor lezat prin rezemare in cot sau traumatisme la acest nivel. De asemenea, el este intins de cate ori indoiti cotul. In timp, aceste intinderi repetate pot produce probleme ale nervului ulnar.

Uneori, cresterile osoase anormale de la nivelul cotului sau tumefierea tendoanelor sau ligamentelor pot comprima nervul ulnar, distrugand invelisul protector (teaca de mielina) sau chiar nervul.

Disfunctia nervului ulnar

Disfunctia nervului ulnar este rezultatul lezarii nervului ulnar, fie prin comprimare directa, fie prin intindere. Cele mai frecvente simptome caracteristice sunt amortirea si furnicaturile la nivelul degetului inelar si degetului mic, agravate de rezemarea in cot sau de mentinerea indoita a cotului pentru o perioada lunga de timp, ca atunci cand vorbiti la telefon sau dormiti.

Puteti avea de asemenea dificultati la miscarea degetelor inelar si mic si o sensibilitate de-a lungul portiunii interne a cotului. Disfunctia persistenta a nervului ulnar (neuropatia ulnara) poate duce la degenerare musculara (atrofie) la nivelul mainii afectate si unele dificultati la indreptarea completa a inelarului si degetului mic.

Disfunctii ale nervului ulnar

Rolul principal al nervului ulnar este de a oferi functii nervoase mainii. Acesta este situat in apropierea suprafetei pielii, in special la nivelul cotului. Aceasta inseamna ca o leziune generala a bratului sau a cotului poate provoca afectiuni ale nervului ulnar.

Nervul ulnar este responsabil pentru durere sau „durerea in cot„, senzatie care apare daca osul cotului este lovit brusc. Presiunea continua asupra cotului sau antebratului interior poate provoca daune. Leziuni pot sa apara si in contextul unor fracturi sau dislocari ale cotului.

Deteriorarea nervului ulnar provoaca probleme cu senzatia si mobilitatea mainii si a articulatiei pumnului. La un pacient cu leziuni ale nervului ulnar, unele dintre degete pot deveni blocate intr-o pozitie indoita. Aceasta este uneori denumita „mana cu gheare”. Miscarea mainii este adesea observata ca fiind mai slaba.

Nervul ulnar se intinde de la umar la degetul mic. Nervul ulnar gestioneaza muschii care va permit sa faceti miscari fine cu degetele. Controleaza, de asemenea, unii dintre muschii antebratului, care va permit sa strangeti lucrurile cat mai puternic. Spre deosebire de majoritatea nervilor, nervul ulnar nu este protejat de muschi sau os. In unele zone, este aproape de suprafata pielii. Aceasta inseamna ca ranile la nivelul nervului ulnar nu sunt neobisnuite.

Simptome

Cele mai caracteristice simptome sunt amortirea si furnicaturi la nivelul inelarului si a degetului mic, agravate de rezemarea in cot sau de mentinerea indoita a cotului pentru o perioada lunga de timp, ca atunci cand vorbiti la telefon sau dormiti.

Puteti avea de asemenea dificultati la miscarea degetelor inelar si mic si o sensibilitate de-a lungul portiunii interne a cotului. Disfunctia persistenta a nervului ulnar (neuropatia ulnara) poate duce la degenerare musculara (atrofie) la nivelul mainii afectate si unele dificultati la indreptarea completa a inelarului si degetului mic.

Paralizia nervului ulnar este de obicei o stare progresiva, ceea ce inseamna ca se inrautateste de-a lungul timpului.

Simptomele asociate cu paralizia nervului ulnar includ:

  • pierdere de coordonare in degete
  • durere in cot
  • senzatie de furnicaturi sau arsura in mana ta
  • dureri ale bratului
  • deficiente de mana care poate inrautati activitatea fizica
  • pierdere a fortei de prindere

Lipsa de putere in mana va poate afecta activitatile zilnice, cum ar fi prinderea unui pahar si tinerea unui creion in mana.

Cauze

Cauza paraliziei nervoase ulnare nu este intotdeauna cunoscuta. Totusi, deteriorarea nervului ulnar poate aparea din cauze precum:

  • o boala neurologica
  • leziune a nervului
  • excesul de presiune asupra nervului
  • presiunea nervului din cauza unei umflari la nivel local
  • fractura sau dislocare a cotului

Deteriorarea nervului ulnar este ca si cum ati taia un cablu telefonic. Mesajele din creier nu pot fi transmise in mod corespunzator receptorilor din mana si brat, dar si invers, mesajele nu pot fi primite de la mana.

Diagnostic

Medicul va poate examina si va poate intreba care sunt simptomele.

Asigurati-va ca ii veti spune medicului specialist daca simptomele pe care le-ati avut au inceput dupa un traumatism sau dupa o lovitura mai brusca a mainii. Acest lucru il poate ajuta pe medic sa determine mai usor cauzele posibile ale simptomelor. Pentru medici este important sa stie cum v-ati ranit, ce anume ati simtit pe moment, dar si dupa o perioada mai lunga de timp de la accident.

In timpul examenului medical, va fi evaluat cat de bine va puteti misca degetele si intreaga mana.

Pe langa examinarea fizica, testarea poate include:

  • analize de sange
  • teste de imagistica, cum ar fi o tomografie computerizata (CT) sau RMN
  • teste de conductie nervoasa
  • radiografii

Aceste investigatii vor ajuta la detectarea leziunii si la evaluarea functiei nervoase a nervului ulnar. Ele pot ajuta, de asemenea, sa localizeze zona nervului care nu functioneaza corect.

Tratamente

Tratamentul depinde de cauza. Deseori, nu este necesar tratament, exceptand evitarea presiunii asupra cotului. Recuperarea este spontana. In cazul traumatismelor se poate utiliza o atela sau o cotiera pentru a preveni leziuni suplimentare si pentru a permite vindecarea nervului.

In unele cazuri, poate fi necesara interventia chirurgicala pentru indepartarea presiunii exercitate asupra nervului ulnar. Pentru a elimina efectul intinderii, chirurgul poate schimba traseul nervului, din spatele in fata cotului.

Disfunctia de nerv ulnar poate duce la pierderea completa a sensibilitatii mainii sau degetelor si a miscarilor mainii sau incheieturii pumnului. Totusi, in cazul in care cauza disfunctiei poate fi descoperita si tratata cu succes, este posibila recuperarea completa. Diagnosticul precoce si tratamentul cresc sansele de succes ale tratamentului.

Tesuturile nervoase se vindeca, de obicei, mult mai incet decat alte tipuri de tesuturi din corpul uman. Cu toate acestea, unele simptome ale paraliziei nervoase ulnare se pot imbunatati fara tratament.

Solutii terapeutice

Exista o serie de tratamente posibile pentru paralizia nervului ulnar, care includ:

  • medicamente de reducere a durerii
  • medicamente pentru reducerea spasmelor nervoase
  • corticosteroizii pentru a reduce orice tip de inflamatie
  • atela care sa sprijine mana si sa reduca simptomele dureroase
  • terapia fizica pentru a creste puterea si functia musculara
  • exercitii terapeutice sau masaj pentru a reduce la minimum accidentul ulterior. In plus, aceste exercitii ajuta la recuperarea rapida si la reducerea durerii provoate de nervul ulnar.

Medicul va poate recomanda si o interventie chirurgicala daca leziunile nervoase sunt extinse si extrem de dureroase sau nu se imbunatatesc deloc. Chirurgia este, de asemenea, o interventie adesea necesara daca intampinati anumite dificultati legate de activitati de zi cu zi din cauza paraliziei nervoase. In cazul in care cauza este nervul comprimat la cot, poate fi necesara miscarea nervului din partea din spate a cotului in partea din fata a cotului.

Interventie chirurghicala

Daca medicul dumneavoastra stabileste ca nervul nu isi va restabili functia normala, o alta procedura chirurgicala implica de aceasta data transferul tendonului. In timpul unei interventii chirurgicale de transfer al tendonului, un tendon de functionare este mutat de la locul sau osos original la unul nou. Acest lucru va poate ajuta sa va restabiliti functia musculara, permitandu-va sa efectuati din nou fara alte probleme sau dificultati activitatile zilnice.

Rezultatele interventiei chirurgicale sunt in general bune, dar nervii se pot vindeca lent. O recuperare completa a functiei nervoase a mainii poate dura uneori chiar cateva luni intregi.  Chiar si dupa efectuarea unei interventii chirurgicale, este posibil sa mai aveti din cand in cand anumite pierderi de senzatie si de miscare in maini. Acest lucru nu trebuie sa va sperie, insa la urmatoarea vizita la medicul specialist, nu uitati sa ii mentionati aceste simptome.

Exercitii

O revizuire sistematica din 2008 sugereaza ca un anumit tip de terapie fizica, numita mobilizare neuronala, poate fi utila pentru o serie de probleme legate de nervul ulnar.

Inainte de a face orice exercitii pentru a trata sindromul de tunel ulnar, o persoana ar trebui sa solicite mai intai sfatul medicului. Iata cateva exemple de exercitii de glisare ulnara:

Atingerea fruntii

Atingerea fruntii este un exercitiu simplu. Pentru aceasta, utilizati pasii urmatori:

  • stati drept cu bratele in lateral
  • ridica o mana, astfel incat palma sa se sprijine pe frunte
  • tineti palma pe frunte pentru cateva secunde, apoi aduceti incet mana in jos
  • repetati exercitiul.

Metode de preventie

Obtinerea unui tratament medical de indata ce observati simptomele paraliziei nervoase ulnare este vitala pentru prevenirea aparitiei altor complicatii mult mai grave, cum ar fi o deformare permanenta a mainii. Cea mai comuna cauza este presiunea asupra nervului la cot. Daca evolutia paraliziei mainii este progresiva, atunci miscarea nervului din partea din spate a cotului in fata face presiune de pe nerv si ii permite sa functioneze normal.

Adresati-va imediat medicului specialist daca va confruntati cu diferite senzatii, precum furnicaturile, amorteala sau durerea la degetul inel si la degetul mic. De asemenea, specialistii in domeniu recomanda consilierea unui kinetoterapeut pentru a stabili daca obiceiurile zilnice de lucru pun presiune in exces asupra nervului ulnar.

Pentru a preveni leziuni ulterioare si alte tipuri de dureri provocate de nervul ulnar, poate fi necesar sa purtati orteze de sprijin sau poate o fasa elastica.

Discutati cu medicul specialist despre optiunile pe care le aveti pentru a va putea usura activitatile zilnice si starea generala.

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/ulnar-nerve-dysfunction
  2. https://www.healthline.com/human-body-maps/ulnar-nerve#1
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/321872.php
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2640828/
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Vezi comentariile

  • Fetita mea a cazut la handbal cu palma de podea . O lovitura dura . Mana a fost imobilizata in atela ghipsata , nu prezenta fracturi . doar o durere la nivelul cotului . la cateva zile dupa indepartarea atelei gisate degetele de la mana afectata au început sa ii amorteaca . Au trecut 5 zile in care am folosit diclofenac si nici o ameliorare . Un sfat va rog . Mulțumesc.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma