Steriletul este un mijloc de contraceptie hormonal sub forma unui tub de plastic in forma de T. Afla din urmatorul articol care sunt avantajele, dezavantajele, dar si multe alte informatii despre aceasta metoda contraceptiva.
4. Cum functioneaza steriletul?
Steriletul reprezinta un mic dispozitiv intrauterin flexibil inserat in cavitatea uterina, confectionat din diferite materiale, bine acceptat de organism, dispozitiv care mai nou este medicat adica poate elibera mici cantitati de cupru sau hormon natural (progestativ).
Steriletele sunt metode reversibile de control asupra sarcinii. Numai medicul va va recomanda tipul cel mai potrivit inainte de a introduce steriletul in cavitatea uterului. Steriletul Coper T380A poate fi eficient timp de 10 ani. Inserarea si extragerea trebuie sa fie efectuata numai de medic.
Striletul este un dispozitiv din plastic intre 2,5 si 3,5 cm care se introduce in uter. Noile tipuri de sterilete au fire sau inele din metal pentru a putea fi controlate. In medie un sterilet poate ramane in uter de la 3 pana la 5 ani. Dar cele mai multe dispozitive intrauterine ce contin cupru pot ramane in uter pana la 10 ani.
Exista diferite tipuri de sterilete care au fost introduse pe piata pentru a preveni o sarcina. De exemplu, exista:
Steriletul este accesbil tuturor femeilor indiferent de varsta pe care o au, fie ca au avut o sarcina si au nascut, fie ca nu. Daca medicul ginecolog declara ca femeia care doreste sterilet este sanatoasa si nu are nicio contradictie, atunci dispozitivul poate fi folosit ca metoda de contraceptie de lunga durata.
Steriletul poate sa:
Pentru consultatii referitor la sterilitet si utilizarea lui vizitati Cabinetul de Planificare Familiala sau medicul ginecolog.
In cazul in care alegeti steriletul din cupru, nu va este indicat daca:
In cazul in care alegeti steriletul cu hormoni, nu va este indicat daca:
Este recomandat sa va adresati medicului si scoaterea steriletului daca apar urmatoarele probleme:
Dispozitivul intrauterin este un mod reversibil si ideal pentru prevenirea pe termen lung a unei sarcini. Insa, o persoana care are montat steriletul poate prezenta in rare cazuri unele sangerari neregulate si alte efecte secundare. Aceste sangerari neregulate neobisnute pot sa aiba loc atunci cand corpul lor inca se adapteaza la dispozitivul nou din organism. Insa, trebuie mentionat faptul ca, steriletul nu este responsabil pentru sangerarile dupa actul intim.
Asadar, daca aveti sangerari neobisnuite este clar ca motivele sunt altele. O persoana poate simti uneori sireturile unui sterilet, dar daca acesta este montat bine, nu trebuie sa se simta o stare de disconfort sau de sangerare dupa actul intim. In cazuri rare, partenerul vostru poate simti acele sireturi ale steriletului in timpul actului intim, iar daca acest lucru este deranjant, un medic poate sa scurteze din sireturile fara nicio problema.
Un sterilet deplasat va va da o senzatie de inconfort, iar acest lucru se poate intampla cand dispozitivul este miscat partial din colul uterin sau in vagin. Atunci persoana ar putea sa sufere o sangerare dupa actul intim. Insa, deplasarea steriletului, de obicei, cauzeaza si alte simptome, precum crampele sau durere usoara de burta.
In cazul in care aveti urmatoarele simptome, mergeti la medicul ginecolog in cel mai scurt timp posibil:
Steriletul este o metoda sigura si eficienta de prevenire a sarcinii. Cu toate acestea, daca o persoana care are sterilet suspecteaza faptul ca ar putea fi gravida sau daca sufera de reactii adverse anormale dupa montarea acestuie, trebuie sa solicite in cel mai scurt timp ingrijiri medicale.
Daca alegeti sa vi se monteze steriletul hormonal atunci trebuie sa stiti ca doza mica de hormoni din dispozitiv poate afecta in primele luni menstruatia. Insa cu timpul, organismul isi va reveni la normal fara nicio problema sau alta reactie adversa.
Steriletul functioneaza prin eliberarea de doze mici de hormon sintetic care are efectul progesteronului.
In timp ce nivelurile crescute ale hormonului feminin estrogen cresc riscul de cancer uterin, progesteronul ajuta membrana interioara a mucoasei (endometrul) sa se contracte si sa o protejeze de cancerul in curs de dezvoltare.
Deoarece cancerul uterin incepe in uter in sine si depinde de estrogen, orice factori care cresc nivelul de estrogen in organism pot ridica, de asemenea, riscurile de cancer uterin.
Cel mai mare factor de risc este legat de excesul de greutate. O femeie care se confrunta cu obezitate are de 4 ori mai mare riscul de a face cancer de col uterin.
Tulburarile metabolice, cum ar fi diabetul, ridica, de asemenea, riscul, cum ar fi hipertensiunea arteriala si, de asemenea, daca femeile iau estrogenul ca supliment hormonal sau anti-estrogeni ca urmare a cancerului de san.
Pretul pentru pentru montarea de sterilet variaza in functie de clinica medicala la care mergeti. Insa, media costurile ajunge la:
Este important ca dupa montarea si extractia de sterilet sa faceti un control de rutina ginecologic, dar si anumite analize specifice.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…
Vezi comentariile
Buna ma numesc Adriana si am o problema . Pe 25 iulie 2019 am pus steriletul din cupru in Romania, momentan lucrez in Italia, spa ce lam pus a fost sa zicem ok am avut mici durerà far ok dupa 1 ciclu am fast vizita de control si tot ok sa modificat durata zilelor de ciclu si sau intensificat durevole dar am inteles ca este normal . Problema a aparut in aceasta dominata (22/09/2019) cand m-am trezit cu niste dureri exact ca atunci cand l-am pus (cam 5/10 minute de crampi si dureri ) si cand am mers sa Fsc un due si sa controlez nn mai simt firul care era de obicei dar se simte la atingere ceva metalic care inteapa si am avut toata ziua disconfot si mici dureri sa la ciclu dar suportabile... mie teama ca sa deplasat ..voi merge la control Cat de curand dar intre timp vreau sa stiu ce pericol e ?mai sunt protejata.? Trebuie sa il scot?Ce sa fac?
Buna am o intrebare am niste dureri de la sterile si vad cand am o relatie intimă mă deranjează se poate să fie deplasat