Steatoza hepatica (ficatul gras) – cauze, simptome, tratament

Steatoza hepatica (ficatul gras) este un termen medical care descrie acumularea de grasime in ficat. Aflati mai multe despre steatoza hepatica din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este steatoza hepatica?
  2. Steatoza hepatica – grade
  3. Cauze
  4. Simptome
  5. Diagnostic
  6. Tratament steatoza hepatica
  7. Stil de viata si alimentatie

Ce este steatoza hepatica?

Steatoza hepatica sau ficatul gras, cum mai este denumita afectiunea, reprezinta o acumulare de grasimi in celulele ficatului. Daca aceasta evolueaza, asociindu-se cu un anumit grad de inflamatie, se ajunge la steatohepatita.

Steatohepatita nonalcoolica

Ficatul gras nonalcoolic este o forma de boala hepatica cronica, care cuprinde atat steatoza (ficatul gras simplu) cat si steatohepatita nonalcoolica (cu semne de inflamatie si injurie hepatocelulara sau fibroza), fibroza avansata sau ciroza.

O serie de studii au aratat ca desi ficatul gras simplu este o afectiune benigna, steatohepatita nonalcoolica poate progresa spre fibroza si ciroza. Deoarece steatohepatita nonalcoolica seamana cu boala hepatica alcoolica, dar apare la indivizi care nu consuma alcool sau consuma alcool in cantitati foarte mici, pentru diagnostic este necesara excluderea consumului zilnic excesiv de alcool (mai mult de 20g/zi la femei si 30g/zi la barbati timp de 5 ani). De asemenea, trebuie excluse numeroase alte afectiuni care conduc la ficat gras.

Steatoza hepatica – grade

Tipuri de steatoza hepatica

  • Steatoza hepatica alcoolica, legata de consumul de alcool
  • Steatoza hepatica nonalcoolica (NAFLD).

In termeni practici, este util sa se realizeze diferentierea dintre cele doua tipuri de steatoza. Pragul  de alcool consumat, pe zi, de 20 g la femei si 30 g la barbati, este de obicei folosit pentru a stabili diagnosticul de steatoza hepatica nonalcoolica.

Daca inflamatia este prezenta, aceasta devine steatohepatita nealcoolica (NASH), care poate evolua spre ciroza si carcinom hepatocelular.

NAFLD este asociata cu obezitatea, toleranta la glucoza si dislipidemie si a fost descrisa ca manifestarea hepatica a sindromului metabolic.

Directiile de cercetare in acest spectru de conditii raman neconcludente. Nu exista linii directoare inca dezvoltate in multe probleme importante, inclusiv prevalenta, diagnosticul si tratamentul. Prin urmare, in acest moment prioritatile raman modificarea stilului de viata si abordarea factorilor de risc, cardiovascular si metabolic.

Grade ale steatozei hepatice

De asemenea, ficatul gras are trei grade, dupa cum urmeaza:

  1. steatoza hepatica gradul 1– steatoza
  2. steatoza hepatica gradul 2 – steatohepatita
  3. steatoza hepatica gradul 3 – fibroza-ciroza hepatica

Cauze

Steatoza hepatica (ficatul gras) implica acumularea trigliceridelor si a altor lipide la nivelul hepatocitelor. Aceasta poate fi rezultatul unui metabolismul dereglat al acizilor grasi, cauzat de:

  • dezechilibru intre aportul de energie si de ardere
  • leziuni mitocondriale cauzate de consumul de alcool
  • rezistenta la insulina
  • afectarea receptorilor si enzimelor implicate.

Factori de risc

Printre factorii de risc care determina aparitia ficatului gras enumeram:

  • sindromul metabolic cu ale sale componente (diabetul de tip 2 sau intoleranta la glucoza, obezitatea in jurul taliei, dislipidemie, hipertensiune arteriala ridicata)
  • sindromul ovarelor polichistice
  • excesul de alcool
  • infometare sau pierdere rapida in greutate, inclusiv dupa o interventie chirurgicala de bypass gastric (se presupune din cauza eliberarii bruste a acizilor grasi liberi in sange)
  • alimentatie parenterala totala
  • Hepatita B, hepatita C, HIV
  • anumite medicamente: amiodarona, tamoxifen, glucocorticoizi, tetraciclina, estrogeni, metotrexat, taliu
  • tulburari metabolice: Boala Wilson, tulburari de depozitare a glicogenului, hipobetalipoproteinemia si abetalipoproteinemia, galactozemie, intoleranta ereditara la fructoza, homocistinurie, Boala Refsum, deficit sistemic de carnitina, tirozinemie, Boala Weber-Christian

Cauze psihoemotionale

Din punct de vedere emotional, la nivelul ficatului se proiecteaza capacitatea fiintei umane de a asimila si de a accepta experientele traite, de orice natura, de a le adapta la propriul sistem de valori sau punct de vedere. Reactia fiecarui om este de a accepta sau respinge respectivele evenimente traite in functie de faptul daca ele sunt in concordanta cu acel punct de vedere sau nu. Deci, o functie hepatica normala implica o reactie emotionala de acceptare, toleranta, bunavointa. Opusul ei presupune tulburari la nivelul acestui organ, implica respingere, manie, agresivitate, intoleranta.

Simptome

La majoritatea pacientilor, in stadiile incipiente, steatoza hepatica este asimptomatica. Insa, pe masura ce ea evolueaza, se pot manifesta urmatoarele simptome:

Depistarea afectiunii se face de multe ori accidental, cu ocazia efectuarii unor analize de sange, de rutina, care scot la iveala valori crescute ale enzimelor hepatice TGO (ASAT) si TGP (ALAT). De asemenea, mai poate fi descoperita cu ocazia efectuarii unor ecografii abdominale.

Ficat gras simptome

Stadiile avansate ale bolii se pot prezenta cu simptome de ciroza, cum ar fi:

  • ascita
  • edem si icter
  • hemoragie gastro-intestinala
  • stare de greata
  • insuficienta hepatica
  • lipsa poftei de mancare
  • pierdere in greutate
  • absenta apetitului sexual, etc.

Impact

Steatoza hepatica nonalcoolica (NAFLD) este prezenta in intreaga lume si este cea mai frecventa afectiune a ficatului in tarile occidentale industrializate. Aici, factorii de risc major,  obezitatea abdominala, diabetul zaharat tip 2, dislipidemia si sindromul metabolic, sunt foarte des intalniti.

In Statele Unite, studiile raporteaza o prevalenta a NAFLD de la 10 la 46 la suta, si de 3 la 5 la suta pentru NASH, cu cele mai multe studii de raportare bazate pe biopsie.

Incidenta la nivel mondial

La nivel mondial, NAFLD are o prevalenta raportata de 6 pana la 35 la suta (in medie 20 la suta). In Europa, prevalenta este estimata la 20-30% din populatia generala si de 2.6-10% din populatia pediatrica.

Incidenta NAFLD si NASH este in crestere la copii si adolescenti.

Atat NASH cat si NAFLD sunt din ce in ce mai frecvente, probabil din cauza numarului mare de persoane obeze. In ultimii 10 ani, rata de obezitate s-a dublat la adulti si la copii s-a triplat. Obezitatea contribuie, de asemenea, la diabet si nivel ridicat de colesterol in sange. Acestea pot complica si mai mult starea de sanatate a cuiva cu NASH. Diabetul zaharat si colesterolul ridicat sunt, de asemenea, din ce in ce mai frecvente in randul populatiei.

Simptome steatohepatita

Majoritatea pacientilor cu steatohepatita nonalcoolica sunt asimptomatici. Boala este descoperita adesea accidental, cu ocazia identificarii unor niveluri serice crescute ale transaminazelor serice. Este cea mai frecventa cauza a unor niveluri serice persistent si inexplicabil crescute ale transaminazelor, dupa ce au fost excluse hepatita si alte boli hepatice cronice.

Simptomele care aduc bolnavul la medic sunt astenia fizica si disconfortul abdominal difuz sau in hipocondrul drept. Aprox. 75% din pacienti au hepatomegalie la examenul obiectiv. Cand apare ciroza hepatica, se gasesc stigmatele de boala hepatica cronica. Acestea sunt angioamele stelate, ascita, splenomegalie, marginea inferioara a ficatului ascutita, eritem palmar, asterixis. Pacientul poate prezenta icter, prurit, sau complicatii ale hipertensiunii portale (ascita, hemoragie digestiva prin rupturi variceale, encefalopatie). Cei mai multi pacienti au sindrom metabolic, adica obezitate, diabet zaharat, dislipidemie, hipertensiune.

Diagnostic

De obicei, in prima faza, prima suspectata este NASH, la o persoana la care se depisteaza  cresteri in testele hepatice, care sunt incluse in gama analizelor de sange de rutina, cum ar fi alanin aminotransferaza (ALT sau TGO) sau aspartat aminotransferaza (TGP). Cand o evaluare suplimentara nu prezinta nici un motiv aparent pentru boli de ficat (cum ar fi consumul unor anumite medicamente, hepatita virala sau consum excesiv de alcool) si, atunci cand o ecografie sau alte proceduri de imagistica (CT sau IRM), depisteaza grasime la nivelulul ficatului, se suspecteaza NASH.

Analize pentru ficat

Singurul mijloc de a dovedi un diagnostic de NASH si separarea de steatoza hepatica simpla (ficat gras) sau NAFLD este o biopsie hepatica. Pentru o biopsie hepatica, un ac este introdus prin piele, in ficat,  pentru a preleva tesut din ficat. NASH este diagnosticata atunci cand la examinarea cu un microscop a tesutului prelevat, se observa acumularea de grasime la nivelul celulelor hepatice, impreuna cu inflamatie si deteriorarea celulelor hepatice. In cazul in care se observa doar tesut gras, dar fara inflamatie si leziuni, se poate diagnostic cu certitudine doar ficat gras simplu sau NAFLD.

In prezent se fac eforturi pentru a gasi markeri non-invazivi care pot face distinctie intre etapele de fibroza, fibroza de la NASH si NASH de la steatoza simpla. Cu toate acestea, nu exista metode acceptate pe scara larga in acest moment, altele decat biopsia hepatica.

Diagnostic steatohepatita nonalcoolica

Steatohepatita nonalcoolica se diagnosticheaza de obicei cu ocazia depistarii unor niveluri serice crescute ale transaminazelor, in urmatorul context:

  • o verificare de rutina
  • in cursul monitorizarii pentru posibilele efecte adverse ale drogurilor hipolipemiante
  • pentru simptome nespecifice.

De asemenea, steatohepatita nonalcoolica poate fi depistata accidental la o evaluare imagistica de rutina a abdomenului.

Evaluarea clinica include o anamneza atenta si examen obiectiv minutios. In cadrul anamnezei, este important sa se insiste asupra consumului de etanol. De asemenea, este important sa se determine anticorpii antiVHC ca si ceruloplasmina serica la pacientii tineri.  Obezitatea, diabetul zaharat tip II sau un raport AST/ALT mai mare de 1 sunt predictori ai unei alterari histologice mai severe si pot indica necesitatea unei punctii-biopsii hepatice. Evaluarea histologica este standardul de aur.

Tratament steatoza hepatica

Scopul tratamentului este de a imbunatati steatoza  si a preveni evolutia spre fibroza, care poate duce la ciroza si complicatiile sale. In prezent, nu exista terapii specifice pentru NAFLD si NASH .

Tratament pentru ficat gras

Cele mai importante recomandari oferite pentru persoanele cu aceasta boala sunt:

  • reducerea greutatii
  • urmarea unui regim alimentar echilibrat si sanatos
  • cresterea activitatii fizice
  • renuntarea in totalitate la consumul de alcool
  • evitarea administrarii de medicamente fara prescriptie medicala.

Acestea sunt recomandari standard, dar ele pot face diferenta. Ele sunt, de asemenea, utile si pentru alte afectiuni, cum ar fi boli de inima, diabet sau colesterol marit.

Tratament steatoza hepatica nonalcoolica

Pierderea in greutate poate imbunatati testele hepatice la pacientii cu NASH si poate inversa boala intr-o anumita masura. Cercetarile in prezent se concentreaza cat mai mult pe pierderea in greutate. Aceasta imbunatateste, pe o perioada mare de timp, starea ficatului la pacientii cu NASH.

Persoanele cu NASH au adesea alte afectiuni medicale, cum ar fi diabetul zaharat, hipertensiune arteriala sau valori crescute ale colesterolului. Aceste afectiuni ar trebui sa fie tratate cu medicamente si controlate in mod corespunzator.

Antioxidantii

Unele metode experimentale de tratament la pacientii cu NASH includ antioxidanti, cum ar fi vitamina E, seleniu si betaina. Aceste medicamente actioneaza prin reducerea stresului oxidativ care pare sa creasca in interiorul ficatului la pacientii cu NASH. Nu se cunoaste cu certitudine daca aceste substante, de fapt ajuta la tratarea bolii, dar rezultatele studiilor clinice ar trebui sa devina disponibile in urmatorii cativa ani .

O alta abordare experimentala pentru tratarea NASH este utilizarea de medicamente, chiar mai nou, antidiabetice, la persoanele fara diabet zaharat. Cei mai multi pacienti cu NASH au rezistenta la insulina. Acest lucru inseamna ca insulina, in mod normal prezenta in fluxul sanguin, este mai putin eficace in cazul lor pentru controlul acizilor grasi si glucozei din sange, decat este pentru persoanele care nu au NASH. Medicamentele antidiabetice noi fac organismul mai sensibil la insulina si pot ajuta la reducerea leziunilor hepatice, la pacientii cu NASH.

Ficat gras tratament naturist

Fitoterapie

  • Fructus Cardui mariani (fructe de armurariu) – are actiune puternic hepatoprotectoare. Se foloseste ca infuzie, din 1-1,5 lingurite de fructe macinate, la o cana de apa. Se beau doua cani pe zi, prima, dimineata pe stomacul gol, dupa care se va sta pe culcat, o jumatate de ora, pe partea dreapta, iar cea de a doua cana se va bea in doua randuri: o jumatate dupa masa de pranz si o jumatate dupa masa de seara. Se indulceste cu miere de albine.
  • Cichorium intzbus ( cicoarea ) – stimuleaza functiile hepatice. Decoct cu doua lingurite de radacina maruntita la 200 ml de apa rece. Se fierbe 5 minute si se bea caldut, in trei reprize, inaintea meselor principale.
Beneficiile sunatoarei
  • Hypericum perforatum (sunatoarea) – antiinflamator hepatic si intestinal, lipotrop. Se beau trei cani pe zi, dintr-o infuzie, cu o lingura de planta la 200 ml de apa in clocot.
  • Cetraria islandica (lichen de munte). Decoct, cu o lingurita la cana, neutralizat cu un varf de cutit de bicarbonate de sodiu. Se beau doua ceaiuri pe zi, indulcit cu miere de albine. Se poate amesteca cu lapte. Tinctura din 20g macerat, opt zile, in 100 ml de alcool, din care se iau 20-30 picaturi, de 2-3 ori pe zi.
Ce efecte are rostopasca?
  • Chelidonium majus (rostopasca). Este un descongestiv hepatic. Infuzie cu o jumatate de lingurita la la 200 ml de apa clocotita. Este doza pentru o zi din care se ia o lingura la trei ore.
  • Cynara scolzmus (anghinare). Infuzie cu doua lingurite la 300 ml de apa clocotita. Se bea fractionat, de trei ori pe zi, inaintea meselor principale.
  • Hippophae rhamnoides (catina alba). Infuzie cu doua linguri de fructe zdrobite la 500 ml de apa clocotita. Se lasa vasul acoperit 60 de minute si se bea fractionat in timpul unei zile.

Gemoterapie

Extract din muguri de alun – antiscleros cu actiune polivalenta pe tesutul hepatic (si pulmonar), permitand refacerea elasticitatii acestuia. Acest gemoderivat este indicat ca adjuvant in ciroza hepatica, hepatite virale si cronice, steatoze hepatice, hepatopatie alcoolica si complicatiile acestora. Se administreaza 50 picaturi diluate in 100 ml apa, de 3 ori pe zi, inaintea meselor principale.

Apiterarapie

Administrarea produselor apicole (propolis, pastura, miere de albine, polen, apilarnil), dar in special polenul in amestec cu miere, este eficienta in vindecarea patologiilor hepatice, rezultatele fiind vizibile in 3-4 saptamani. O cura dureaza circa 3-4 luni.

Steatoza hepatica se vindeca daca se renunta la obiceiurile nocive care duc la ingrasarea lui. Principalul obiectiv este renuntarea la consumul de bauturi alcoolice.

Stil de viata si alimentatie

Steatoza hepatica regim alimentar

Pentru diminuarea riscului de a face steatoza hepatica este de preferat sa operati cateva modificari ale stilului de viata si dieta.

Alegeti o alimentatie sanatoasa, bazata pe alimente proaspete, cat mai putin procesate industrial sau preparate termic. Acestea sunt:

  • fructele
  • legumele
  • cerealele integrale
  • pestele slab
  • branzeturile nefermentate
  • ouale proaspete gatite dietetic
  • carnea slaba

Se va evita consumul urmatoarelor alimente:

  • grasimi de origine animala
  • carne de porc si de oaie
  • pielea de pasare
  • mezeluri
  • lactate de oaie
  • afumaturi
  • alimente cu conservanti
  • prajeli
  • tocanite
  • dulciuri

Regim pentru ficat gras

Consumati zilnic sucuri de mere, morcov, rosii, telina, spanac, patrunjel, sfecla rosie, struguri etc.

Renuntati la consumul de bauturi alcoolice, cafea si la fumat.

Mentineti o greutate sanatoasa. Daca sunteti supraponderali sau obezi, reduceti numarul de calorii pe care le mancati in fiecare zi si faceti mai multa miscare fizica. Daca aveti o greutate normala, faceti eforturi sustinute pentru a o mentine, prin alegerea unui regim alimentar sanatos si multa miscare fizica.

Acordati o atentie deosebita orelor de somn, minimum 8 ore pe noapte, odihnei si relaxarii in general.

Mentineti glicemia, trigliceridele si colesterolul in limitele normale, repetand testele de sange si ecografia abdominala la 6 luni, conform sfaturilor date de medicul curant.

Citeste despre Regim alimentar pentru ficat

Ceai pentru ficat gras

Ceaiul verde este fabricat din frunze de ceai verde si contine substante chimice benefice. Printre acestea se numara o catechina denumita epigallocatechin-3-galat, cunoscuta si ca EGCG. Acesta face parte dintr-un grup mai mare de compusi numiti polifenoli, care au efecte antioxidante. Acestea protejeaza celulele si tesuturile de deteriorarea moleculelor instabile cunoscute sub numele de radicali liberi. Radicalii liberi sunt atomi cu electroni neimperecheati, lucru care ii face instabili. Acestia fura electroni de la celulele sanatoase pentru a-i imperechea cu propriii electroni, afectand astfel celulele si tesuturile sanatoase. Antioxidantii gasesc radicali liberi si se imperecheaza cu ei, ceea ce ii neutralizeaza si ii impiedica sa provoace daune.

Un studiu a concluzionat ca tratamentul cu EGCG a ajutat la inversarea steatozei hepatice si a ajutat la reducerea inflamatiei.

 

Referinte:

  1. https://www.webmd.com/hepatitis/fatty-liver-disease#1
  2. https://www.healthline.com/health/fatty-liver
  3. https://www.your.md/condition/fatty-liver-disease/
  4. https://www.livestrong.com/article/288308-the-stages-of-a-fatty-liver/
  5. https://www.livestrong.com/article/462460-green-tea-and-fatty-liver-disease/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma