Statinele sunt renumite si recomandate pentru ca scad nivelul colesterolului LDL si reduc efectele aterosclerozei. Mai mult despre aceste substante puteti afla din materialul care urmeaza.

Cuprins:

  1. Ce sunt statinele?
  2. Tipuri de statine
  3. Boli in care sunt indicate statinele
  4. Efecte adverse vs beneficii
  5. Reguli privind administrarea statinelor
  6. Interactiuni cu alimente si bauturi
  7. Informatii utile

Ce sunt statinele?

Statinele sunt un grup de medicamente care pot ajuta la scaderea nivelului de colesterol lipoproteinic cu densitate scazuta (LDL) din sange.

Lipoproteinele cu densitate scazuta sunt cunoscute adesea si sub denumirea de „colesterol rau”. Statinele au rolul de a reduce productia de colesterol rau in interiorul ficatului.

Statinele se gasesc sub forma de tablete care sunt administrate o data pe zi. Tabletele trebuie administrate in mod normal in fiecare zi sau o data la doua zile, iar majoritatea oamenilor le iau chiar inainte de a merge la culcare.

In cele mai multe cazuri, tratamentul cu statine continua pe toata durata vietii, deoarece stoparea medicatiei determina revenirea colesterolului la un nivel ridicat in cateva saptamani.

Ce este colesterolul?

Colesterolul este absolut esential pentru functionarea normala a fiecarei celule din corp. Totusi, acesta are si efecte negative bine cunoscute. Colesterolul contribuie la dezvoltarea aterosclerozei, o boala in care placile de aterom se formeaza in interiorul arterelor. Aceste placi blocheaza arterele si reduc fluxul de sange catre tesuturile irigate de artere. Cand placile se rup, se formeaza cheaguri de sange, blocand astfel artera si reducand fluxul sangvin.

Grav este cand fluxul de sange este redus destul de mult in arterele care alimenteaza inima, consecintele fiind angina (dureri toracice) sau chiar atacul de cord. Daca fluxul redus este cauzat de placile depuse pe arterele care iriga creierul, rezultatul poate fi accidentul vascular cerebral. Daca circulatia proasta este cauzata de placile de pe arterele piciorului, ele provoaca o claudicatie intermitenta (durere la picioare in timpul mersului).

Cum functioneaza statinele?

De aceea, rolul statinelor in mentinerea sanatatii este foarte important. Prin reducerea nivelului de colesterol, statinele pot sa incetineasca formarea de placi noi si, ocazional, pot reduce dimensiunea placilor care exista deja. In plus, prin mecanisme care nu sunt bine intelese, statinele pot, de asemenea, sa stabilizeze placile si sa le faca mai putin predispuse la rupere si la formarea de cheaguri.

Cercetarile din ultimii ani au aratat ca reducerea agresiva a colesterolului este mai benefica decat reducerea usoara. Cu toate acestea, ateroscleroza este un proces complex care implica mai mult decat colesterolul.

De exemplu, oamenii de stiinta au descoperit ca inflamatia in peretii arterelor poate fi un factor important in dezvoltarea aterosclerozei. In plus, pe langa de scaderea nivelului de colesterol, statinele reduc de asemenea inflamatia. Acesta este un alt mecanism prin care statinele incearca sa combata ateroscleroza. Aceasta ameliorare a inflamatiei nu depinde de capacitatea statinelor de a reduce colesterolul. Mai mult, aceste efecte antiinflamatorii pot fi observate in mai putin de doua saptamani de la inceperea tratamentului cu statine.

statine

Tipuri de statine

Printre cele mai cunoscute statine se numara:

  • atorvastatina
  • fluvastatina
  • lovastatin
  • pravastatin
  • rosuvastatin
  • simvastatina
  • pitavastatina

Statine naturale

Statinele naturale contin suplimente alimentare care sunt considerate utile in scaderea nivelului colesterolului. Exista unele dovezi ca urmatoarele produse naturale sunt eficiente atunci cand vine vorba de reducerea nivelului de colesterol.

  1. Drojdia de orez rosu

Drojdia de orez rosu este un produs care contine drojdia care creste pe orez. In unele zone ale Asiei, este o componenta obisnuita si foarte prezenta in dietele oamenilor. Ca supliment, se utilizeaza pentru a trata o varietate de afectiuni medicale, printre care: colesterol ridicat, diaree si arsuri la stomac.

Ingredientul activ din drojdia de orez rosu este un compus numit monacolina, care blocheaza productia de colesterol. Acesta este, de asemenea, un ingredient gasit in lovastatina, una dintre cele mai recomandate statine. Potrivit specialistilor, utilizarea drojdiei de orez rosu poate diminua, de asemenea, nivelul total al colesterolului sanguin si al trigliceridelor.

Cu toate acestea, drojdia din orez rosu are efecte secundare potential periculoase. In 1998, administratia americana pentru alimente si medicamente (FDA) a interzis suplimentele din drojdie de orez rosu care contin monacolina K, afirmand ca monacolina K era considerata medicament si nu putea fi vanduta ca supliment.

  1. Psyllium

Psyllium este o planta folosita adesea pentru a trata constipatia deoarece contine cantitati mari de fibre. Se gaseste in produse precum Metamucil.

Semintele si coaja sunt componentele plantei folosite in scopuri medicale. Psylliumul se vinde sub forma de pulbere. Poate fi adaugat in alimente sau amestecat cu apa. Sunt recomandate doze zilnice de 10 pana la 12 grame pentru scaderea colesterolului LDL. Exista, de asemenea, unele dovezi ca administrarea psylliumului pe cale orala este eficienta pentru scaderea colesterolului.

  1. Schinduf

Schinduful este o planta care creste in unele zone ale Europei si Asiei de Vest. Semintele sale mici de culoare maro sunt recunoscute pentru ajutorul pe care l-au acordat dintotdeauna in tratarea diferitelor afectiuni. Exista dovezi clinice despre faptul ca schinduful dietetic poate ajuta la scaderea colesterolului.

Aceasta planta poate fi cumparata ca si condiment in forma integrala sau sub forma de pulbere. Semintele pentru gatit sunt de obicei gasite in magazinele de condimente indiene sau la raionul cu alimente din intreaga lume ale magazinelor. Schinduful poate fi achizitionat, de asemenea, sub forma de pilule concentrate, suplimente lichide, ceai sau crema de piele.

  1. Uleiul de peste

Pestii, cum ar fi somonul, tonul, sardinele si hamsiile, sunt bogati in acizi grasi omega-3. Acestia pot ajuta la scaderea nivelului trigliceridelor si la protectia impotriva bolilor de inima. Cei care nu consuma suficient peste in viata de zi cu zi pot lua suplimente zilnice cu ulei de peste.

Boli in care sunt indicate statinele

Statinele reprezinta o solutie benefica in cazul hiperlipoproteinemiei cu hipercolesterolemie. Eficacitatea diferitilor produsi este asemanatoare. Exista diferente de potenta. Statinele sunt de regula bine suportate.

Statinele sunt utilizate pentru prevenirea si tratarea aterosclerozei, cunoscuta pentru ca provoaca:

  • dureri toracice
  • infarct miocardic
  • accidente vasculare cerebrale
  • claudicatie (schioptare) intermitenta persoanelor care au ateroscleroza sau prezinta un mare risc de aparitie a acesteia.

Factorii de risc care pot duce la dezvoltarea aterosclerozei includ:

  • Nivelul anormal de mare al colesterolului
  • Istoricul familiei in privinta atacurilor de cord (in special la o varsta frageda)
  • Varsta inaintata
  • Diabetul
  • Tensiunea arteriala crescuta
  • Obezitatea

Cele mai multe persoane primesc tratamente cu statine din cauza nivelurilor ridicate de colesterol. Desi reducerea colesterolului este esentiala, boala cardiaca este complexa iar alti factori, cum ar fi inflamatia, pot avea un rol important. 35% dintre persoanele afectate de atacuri de cord nu au niveluri ridicate de colesterol din sange, dar majoritatea au ateroscleroza. Acest lucru inseamna ca nivelurile ridicate ale colesterolului nu sunt intotdeauna necesare pentru formarea placilor de aterom.

Scopul tratamentului cu statine nu ar trebui sa fie doar reducerea colesterolului la niveluri normale. Mai degraba, ele trebuie sa previna complicatiile aterosclerozei, cum ar fi: angina pectorala, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, claudicatia intermitenta si moartea. Acest concept este important deoarece permite persoanelor care au sau sunt expuse riscului de ateroscleroza, dar nu au niveluri ridicate de colesterol, sa ia in considerare tratamentul cu statine. Aceste substante, cum ar fi inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (inhibitori ai ECA), reprezinta o clasa importanta de medicamente. S-a dovedit ca acestea reduc incidenta atacurilor de cord, a accidentelor vasculare cerebrale si a deceselor.

Efecte adverse vs beneficii

Beneficiile statinelor sunt bine cunoscute, aceste substante fiind un pion important in prevenirea complicatiilor aterosclerozei.

Statinele au insa si efecte adverse. Principalele reactii adverse posibile constau in cresterea transaminazelor hepatice si cresterea creatinfosfokinazei, uneori cu fenomene de miozita. Aceasta face necesar controlul enzimelor hepatice si al creatinfosfokinazei (CPK) o data la 2-3 luni in primele 6 luni de tratament. De asemenea, statinele sunt incompatibile cu sarcina.

Reactii adverse ale statinelor

Dureri musculare si leziuni ale muschilor

Persoanele care iau statine se plang, cel mai des, de dureri musculare. Aceasta poate fi perceputa ca o durere, ca o oboseala sau o slabiciune a muschilor. De asemenea, intensitatea durerii poate fi scazuta, creand un usor disconfort sau poate fi suficient de puternica incat sa va faca dificile activitatile zilnice.

Pana la 29% dintre persoanele care incep sa ia statine raporteaza dureri musculare, iar multe dintre ele intrerup tratamentul cu aceste substante tocmai din cauza durerilor. Multi dintre acesti oameni se simt bine atunci cand schimba tipul de statine.

Foarte rar, statinele pot provoca leziuni musculare amenintatoare de viata, dand nastere rabdomiolizei. Aceasta poate provoca dureri musculare severe, leziuni hepatice, insuficienta renala si deces. Cu toate acestea, riscul unor efecte secundare foarte grave este extrem de scazut. Procentul este de cateva cazuri la un milion de pacienti care iau statine. Rabdomioliza poate sa apara cand statinele sunt luate in asociere cu anumite medicamente sau daca este administrata o doza mare de statine.

Afectarea ficatului

Ocazional, utilizarea statinelor ar putea determina o crestere a nivelului enzimelor care semnaleaza inflamatia ficatului. Daca aceasta crestere este usoara, substanta poate fi luata in continuare. In cazul in care cresterea este severa, poate fi necesar tratamentul cu un alt tip de statine.

Se recomanda consultarea medicului de catre persoanele care acuza stari de oboseala neobisnuita sau slabiciune, pierderea apetitului, durere in abdomenul superior, urina inchisa la culoare, ingalbenirea pielii sau a ochilor.

Cresterea zaharului din sange sau a diabetului de tip 2

Este posibil ca nivelul glucozei din sange (glicemia) sa creasca atunci cand luati statine, ceea ce poate duce la aparitia diabetului de tip 2. Riscul este mic, dar suficient de important. Statinele previn atacurile de cord la pacientii cu diabet, astfel incat relevanta cresterii usoare a valorii zaharului observata la unii pacienti in timpul tratamentului cu statine este neclara. Efectele benefice al statinelor sunt mai mari decat riscul mic de crestere a nivelului de zahar din sange.

Reactii adverse neurologice

Potrivit statisticilor, unii oameni au acuzat pierderi ale memoriei sau confuzie in timp ce au luat statine. Aceste reactii adverse dispar dupa ce este intrerupt tratamentul cu statine. Exista dovezi putine care sa demonstreze aceste efecte. Exista, de asemenea, evidente ca statinele pot ajuta la functionarea creierului, de exemplu, la pacientii cu dementa. Aceasta este inca studiata. Tratamentul poate fi intrerupt abia dupa o discutie cu medicul.

Cine prezinta riscuri de a dezvolta efecte secundare ale statinelor?

Nu toti cei care iau statine vor avea efecte secundare, insa unele persoane pot fi expuse unui risc mai mare decat altii.

Printre factorii de risc se numara:

  • Administrarea mai multor statine pentru a reduce nivelul colesterolului
  • Femeile prezinta un risc mai ridicat de aparitie a reactiilor adverse decat barbatii
  • O structura corporala mai mica
  • O varsta mai mare de 65 de ani
  • Boli renale sau hepatice
  • Consumul excesiv de bauturi alcoolice

statine

Reguli privind administrarea statinelor

Dupa cum mentionam mai sus, tratamentul cu statine poate provoca diverse reactii adverse, iar multi pacienti au tendinta sa renunte la acest remediu din cauza disconfortului creat.

Cu toate acestea, medicul este singurul care poate da unda verde in privinta intreruperii tratamentului.

Cat timp trebuie administrate statinele?

Odata ce au fost prescrise, este important ca pacientul sa continue sa ia in fiecare zi pastilele. Aceste lucru este necesar pentru a mentine colesterolul scazut si pentru a reduce riscul de aparitie a unor probleme de sanatate.

De ce o parte dintre ele sunt administrate seara?

Pentru a maximiza efectele statinelor, fluvastatina, lovastatina si simvastatina trebuie administrate la culcare, astfel fiind permisa prezenta celei mai mari concentratii de medicament in timpul varfului de sinteza a colesterolului endogen.

Interactiuni cu alimente si bauturi

Sucul de grapefruit contine o substanta chimica, aceasta putand interfera cu enzimele care metabolizeaza statinele din sistemul digestiv. Este recomandata consultarea medicului pentru a afla care este cantitatea de grapefruit care poate fi consumata.

Medicamente care interactioneaza cu statinele

Unele medicamente care pot interactiona cu statinele si pot creste riscul de reactii adverse sunt:

  • Amiodarona (Cordarone, Pacerone), un medicament destinat ritmurilor neregulate ale inimii
  • Gemfibrozil (Lopid), un alt medicament destinat combaterii colesterolului
  • Inhibitorii de proteaza, cum ar fi saquinavir (Invirase) si ritonavir (Norvir)
  • Unele medicamente antibiotice si antifungice, cum ar fi claritromicina (Biaxin) si itraconazolul (Onmel, Sporanox)
  • Anumite medicamente imunosupresoare, cum ar fi ciclosporina (Gengraf, Neoral, Sandimmune)

Exista multe medicamente care pot interactiona cu statinele, de aceea este recomandat ca medicul sa stie ce alte tratamente mai are pacientul.

Informatii utile

Statinele pot fi gasite la o multime de farmacii, sub diferite denumiri comerciale si avand diverse preturi.

Scurta lista cu statinele si denumirile lor comerciale:

  • atorvastatina (Lipitor)
  • fluvastatina (Lescol, Lescol XL)
  • lovastatin (Mevacor, Altoprev)
  • pravastatin (Pravachol)
  • rosuvastatin (Crestor)
  • simvastatina (Zocor)
  • pitavastatina (Livalo)

Preturile acestora difera in functie de produs si de farmacia de la care pot fi cumparate si pot porni de la 17 lei, ajungand pana la 100 de lei sau mai mult. Multe dintre statine se afla pe lista medicamentelor compensate.

 

Referinte:

https://www.webmd.com/cholesterol-management/side-effects-of-statin-drugs#1

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/statin-side-effects/art-20046013

https://www.medicinenet.com/statins/article.htm

https://www.nhs.uk/conditions/statins/

https://www.healthline.com/health/high-cholesterol/natural-statins

https://heartuk.org.uk/statins-and-tratments/understanding-statins

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC214096/

https://www.ebmconsult.com/articles/statin-administration-evening-night-bedtime

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma