Spondiloartrita este termenul-umbrela pentru o serie de boli inflamatorii asociate cu diferite tipuri de artrita.

Cuprins:

1. Ce este spondiloartrita?

2. Simptome

3. Incidenta

4. Cauze

5. Diagnostic

6. Tratament

7. Spondiloartrita – alimentatie si stil de viata

Ce este spondiloartrita?

Spondiloartrita, cunoscuta si sub numele de spondiloartropatie, este o tulburare care afecteaza articulatiile si zonele in care ligamentele si tendoanele se ataseaza la os.

Desi spondiloartrita este o forma de artrita inflamatorie, ea difera de poliartrita reumatoida deoarece persoanele cu spondiloartrita nu au anticorpi cu factori reumatoizi in sangele lor. Sunt seronegativi, in timp ce persoanele cu artrita reumatoida sunt seropozitive.

Aceste afectiuni sunt adesea confundate cu dureri cronice de spate, tendinita sau probleme articulare. Spondiloartrita este adesea asociata cu afectiuni inflamatorii extra-articulare. Acestea includ psoriazisul pielii / unghiilor, boala inflamatorie intestinala (boala Crohn / colita ulcerativa) si uveita (dureri oculare grave acute, roseata oculara, sensibilitate la lumina sau vedere incetosata).

Tipuri de spondiloartrita in functie de localizare

Apare in principal in zona coloanei vertebrale si a zonei pelvine, unde este clasificata ca spondiloartrita axiala. Cand afecteaza membrele sau alte zone, este cunoscuta sub numele de spondiloartrita periferica.

Spondiloartrita axiala afecteaza articulatiile coloanei vertebrale si sacroiliace (articulatiile dintre pelvis si sacrum sau baza coloanei vertebrale). Spondiloartrita periferica afecteaza zonele indepartate de coloana vertebrala si articulatia sacroiliaca, cum ar fi articulatiile degetului, bratului, piciorului, precum si insertia muschilor si ligamentelor pe oase (enteza). Aceasta include artrita psoriazica, artrita reactiva si artrita enteropatica sau boala inflamatorie intestinala.

Tipuri de boli spondiloartritice

Grupul de boli spondiloartritice include:

  • Spondilita anchilozanta
  • Artrita psoriazica
  • Artrita enteropatica (artrita asociata cu boala inflamatorie intestinala)
  • Artrita reactiva
  • Artrita idiopatica juvenila
  • Spondiloartrita nediferentiata

Artrita reactiva apare atunci cand o infectie a tractului intestinal sau urinar duce la o reactie imuna. Afecteaza articulatiile, ochii, uretra si pielea, cu semne si simptome, inclusiv ulceratii la nivelul gurii, inflamatie a ochilor, regiuni de piele solzoasa.

Artrita enteropatica afecteaza anumite zone ale tractului digestiv, aceasta forma de artrita inflamatorie este legata de boala inflamatorie intestinala (IBD), care include boala Crohn si colita ulcerativa.

Artrita psoriazica apare in cazul celor afectati de psoriazis, o boala inflamatorie a pielii care cauzeaza regiuni de piele rosie, fragila si solzoasa. Poate afecta pana la 30% dintre persoanele cu psoriazis. Simptomele includ dureri articulare, rigiditate si umflarea coloanei vertebrale, a mainilor si a picioarelor.

Spondiloartrita juvenila este o forma de artrita ce poata aparea in copilarie. Simptomele afecteaza de obicei regiunea inferioara a corpului, inclusiv soldurile, genunchii si picioarele, dar pot aparea si in alte locuri.

Termenul „spondiloartrita nediferentiata” se utilizeaza atunci cand cineva prezinta anumite semne si simptome de spondiloartrita, dar nu indeplineste criteriile complete pentru diagnosticarea uneia dintre afectiunile de mai sus.

Simptome

Semnele si simptomele spondiloartritei depind de forma pe care o are boala. Cu toate acestea, simptomele apar de obicei in doua moduri distincte:

  • Inflamatie si durere – inflamatia este o caracteristica definitorie a spondiloartritei, de obicei, incepe in coloana vertebrala, dar poate afecta si pelvisul, mainile, picioarele, bratele si picioarele si provoaca durere si rigiditate.
  • Afectarea osoasa – poate sa apara distrugerea osului, cu deformari ale coloanei vertebrale, care pot afecta mobilitatea.

Pe langa acestea, alte simptome includ:

  • oboseala;
  • dureri oculare si inflamatii;
  • simptome gastro-intestinale;
  • simptome urinare;
  • psoriazis;
  • osteoporoza.

De obicei, durerea incepe in fese si in zona spatelui, si se poate extinde in piept si gat. De asemenea, pot fi implicate tendoane si ligamente. In cazuri rare, boala va afecta inima si plamanii. Artrita enteropatica poate provoca dureri la nivelul articulatiilor coloanei vertebrale, ale bratelor si picioarelor. De asemenea, poate provoca diaree cu sange si durere abdominala din cauza bolii inflamatorii intestinale.

Artrita juvenila cauzeaza adesea durere in pelvis, solduri, glezne si genunchi. Artrita psoriazica poate afecta coloana vertebrala si se numeste spondiloartrita psoriazica. De asemenea, poate provoca dureri la nivelul gatului. Artrita reactiva poate provoca inflamatia in tractul urinar, articulatiile si ochii. Poate duce la inflamarea articulatiilor vertebrale. Artrita nediferentiata cauzeaza adesea simptome ca dureri la nivelul spatelui inferior, feselor si calcaiului.

Incidenta

Spondiloartrita anchilozanta este clinic mai frecventa la barbati decat la femei, cu un raport de aproximativ 5: 1 – desi acest lucru poate reflecta partial subdiagnosticul la femei; aproximativ 5% dintre pacientii care sufera de dureri de spate au o forma de spondiloartrita anchilozanta.

Persoanele cu un membru al familiei cu spondiloartrita prezinta un risc mai mare de aparitie a spondiloartritei in functie de mostenirea genei HLA-B27. Aproximativ 90% dintre persoanele care dezvolta spondiloartrita au gena HLA-B27.

Spondiloartrita apare deseori in anii adolescentei. Frecventa spondiloartritei axiale este de aproximativ 1,4% din populatie.

Cauze

Anumite boli preexistente, cum ar fi psoriazisul sau boala inflamatorie intestinala (IBD), pot creste riscul de aparitie a spondiloartritei. Au fost identificate aproximativ 30 de gene care pot determina spondiloartrita, iar gena cea mai studiata este cea numita HLA-B27.

Cauza exacta a spondiloartritei nu este clara, desi genetica joaca un rol. Gena principala implicata in toate tipurile de spondiloartrite este HLA-B27. Desi gena HLA-B27 nu provoaca aceasta afectiune, aceasta poate creste riscul de aparitie a acesteia. Persoanele care au gena HLA-B27 au un risc mai mare de a dezvolta spondiloartrita, desi nu toti cei care au gena dezvolta boala. In mod similar, nu toate persoanele cu spondiloartrita au gena HLA-B27.

Unele cercetari sugereaza ca spnndiloartrita este legata de un dezechilibru al bacteriilor din intestin. Infectiile bacteriene, cum ar fi chlamydia sau toxiinfectiile alimentare, pot declansa artrita reactiva.

Factori de risc

Factori de risc pentru spondiloartrita inlud:

  • istoric familial de spondiloartrita;
  • prezenta geneiHLA-B27;
  • infectii bacteriene frecvente in intestin;
  • o alta boala inflamatorie, cum ar fi psoriazisul sau boala inflamatorie intestinala.

Diagnostic

Diagnosticarea incepe cu o analiza a istoricului medical si un examen fizic. Zona afectata va fi dureroasa la atingere. Urmeaza o serie de scanari imagistice cum ar fi radiografii, tomografie computerizata sau, eventual, imagistica prin rezonanta magnetica. Aceste teste vor confirma orice inflamatie a articulatiilor sacroiliace in regiunea pelvisului si coloanei vertebrale.

Un test de sange poate ajuta, de asemenea, sa se identifice daca pacientul are gena HLA-B27. Cu toate acestea, alte teste trebuie sa fie incluse, deoarece nu toti purtatorii genelor dezvolta spondiloartrita.

Tratament

Nu exista o forma de tratament care sa vindece complet boala, dar sunt o serie de metode pentru a ameliora simptomele si pentru a preveni agravarea. Regimul de tratament utilizat va depinde de individ si de forma bolii.

Medicamente

Optiunile de medicamente includ:

Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene

Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene ca Ibuprofen (Nurofen) si diclofenac sunt utilizate la inceput pentru a reduce inflamatia si durerea.

Injectii cu corticosteroizi

Acestea pot suprima rapid inflamatia daca este severa si pot fi injectate direct in articulatii sau in muschi daca sunt inflamate multe articulatii. Injectiilor cu corticosteroizi ajuta la reducerea umflarii.

Medicamente anti-reumatice

Acestea includ metotrexat, sulfasalazina si hidroxiclorochina, care pot fi utilizate daca simptomele sunt severe si dureaza mai mult de cateva luni.

Medicamente biologice

Daca simptomele sunt severe si nu sunt controlate in mod adecvat cu medicamente anti-reumatice, este posibil sa fiti eligibili pentru medicamente biologice. Cele mai frecvent utilizate in acest moment sunt numite inhibitori ai TNF. Medicamentele blocante TNF alfa sunt foarte eficiente in tratarea atat a simptomelor spinocelulare cat si a celor spinocelulare periferice. Exemple sunt infliximab, care se administreaza intravenos (prin perfuzie IV) la fiecare 6-8 saptamani, la o doza de 5 mg / kg, etanercept, administrat printr-o injectie de 50 mg sub piele o data pe saptamana, adalimumab, injectat ca o doza de 40 mg o data la doua saptamani sub piele si golimumab, injectat in doze de 50 mg o data pe luna sub piele.

Corticosteroizii administrati pe cale orala nu sunt recomandati, din cauza faptului ca doza mare necesara va duce la numeroase efecte secundare. Antibioticele sunt o optiune numai pentru pacientii cu poliartrita reactiva.

Tratament chirurgical

Tratamentul chirurgical este foarte util la unii pacienti. Inlocuirea integrala a soldului este foarte utila pentru cei cu dureri de sold si dizabilitati din cauza distrugerii articulare data de pierderea cartilajului. Chirurgia spinarii este rareori necesara, cu exceptia celor cu fracturi traumatice (oase rupte din cauza leziunilor) sau pentru corectarea deformarilor excesive de flexie ale gatului, in cazul in care pacientul nu poate indrepta gatul.

Daca durerea sau dizabilitatea rezulta din distrugerea cartilajului in zona soldului, inlocuirea soldului cu o proteza poate fi benefica. Chirurgia la nivelul coloanei vertebrale este de obicei inutila. Cu toate acestea, aceasta poate fi efectuata in cazul fracturilor sau daca apar deformari ale gatului.

Alte tipuri de terapii

Fizioterapia, kinetoterapia si activitatea fizica regulata ajuta la imbunatatirea sau mentinerea mobilitatii. Boala necesita si suport emotional, deoarece poate avea un impact emotional si unul fizic.

Sfaturi pentru ameliorarea disconfortului la domiciliu:

  • puteti apela la comprese reci si uneori alternativ si calde pentru a ajuta la ameliorarea durerii articulare si umflaturilor (numai daca nu exista amorteala in jurul unei articulatii dureroase sau in membre);
  • adoptati o alimentatie sanatoasa;
  • inotul intr-o piscina incalzita poate fi benefic deoarece apa calda va poate relaxa articulatiile si va poate ameliora disconfortul;
  • adoptati un stil de viata activ – exercitiile vor ajuta la intarirea muschilor si la mentinerea articulatiilor;
  • efectuati exercitii de relaxare pentru a ajuta la reducerea durerii si imbunatatirea somnului; exercitiile de intindere sunt importante pentru mentinerea flexibilitatii.

Spondiloartrita – alimentatie si stil de viata

Deoarece cauza spondiloartritei nu este clara si poate avea o componenta genetica, prevenirea debutului este dificila. Cu toate acestea, diagnosticul precoce si interventia pot limita progresul bolii si pot ajuta la gestionarea simptomelor.

Alimentatia in spondiloartrita

Nu exista o dieta specifica pentru spondiloartrita. Cu toate acestea, alimentatia sanatoasa este vitala pentru sanatatea generala si pentru a preveni cresterea in greutate. Greutatea in exces determina o presiune suplimentara asupra articulatiilor.

Unele alimente si ingrediente pot provoca inflamatii si ar trebui sa fie limitate. Acestea includ:

  • zaharuri;
  • alimente prajite;
  • grasimi saturate si trans;
  • carbohidrati rafinati;
  • monoglutamat de sodiu;
  • aspartam;
  • alcool.

O dieta antiinflamatoare poate ajuta la reducerea inflamatiei in organism. Acest tip de dieta este similar cu dieta mediteraneana. Iata care sunt alimentele recomandate:

  • o varietate de fructe si legume de toate culorile;
  • cereale integrale;
  • fibre;
  • proteine;
  • grasimi benefice etc.

Spondiloartrita poate cauza dilatarea oaselor si osteoporoza, deci este important sa se consume suficient calciu. Produsele lactate sunt o buna sursa de calciu. Cercetarile arata ca produsele lactate pot provoca inflamatii la persoanele alergice la lactoza. Daca sunteti sensibil la lactoza, optati pentru surse de calciu pe baza de plante, cum ar fi legume cu frunze verzi, leguminoase, fructe uscate, alimente fortificate cu calciu, spanac etc.

Activitatea fizica, fumatul si spondiloartrita

Activitatea fizica regulata este extrem de importanta in managementul bolii, deoarece ajuta la ameliorarea durerii si rigiditatii si poate mentine mobilitatea. Exercitiile cu impact redus sunt cele mai bune, deoarece acestea exercita o mai mica presiune asupra articulatiilor decat activitatile cu impact ridicat. Exemple de exercitii cu impact redus includ mersul pe jos, inotul si utilizarea ubei biciclete eliptice.

Renuntati la fumat, deoarece fumatul provoaca inflamatii si poate face ca simptomele bolii sa fie mai grave. De asemenea, fumatul creste riscul de cancer si de alte boli.

Spondiloartrita este o boala grava si progresiva, fara tratament complet. Cu toate acestea, odata ce se iau masuri pentru a gestiona starea si pentru a limita progresul acesteia, prognosticul pentru majoritatea persoanelor cu aceasta boala este unul bun.

Referinte::
(1) Spondyloarthritis- What is Spondyloarthritis?, link: https://www.arthritis.org/about-arthritis/types/spondyloarthritis/
(2) Spondyloarthritis: What You Need to Know, link: https://www.healthline.com/health/spondyloarthritis
(3) Spondyloarthritis, link: https://www.arthritiscare.org.uk/assets/000/001/230/SpondyloarthritisFactsheet2015x_original.pdf?1491915105
(4) What is spondyloarthritis? , link: http://www.spondylitis.ca/spondyloarthritis/what-is-spondyloarthritis/
(5) Spondyloarthritis, link: https://www.arthritisresearchuk.org/health-professionals-and-students/reports/hands-on/hands-on-spring-2010.aspx
(6) Spondyloarthritis: Clinical Suspicion, Diagnosis, and Sports, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2898732/
(7) Spondyloarthritis: Symptoms, treatments, and causes, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319101.php

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma