Spondilita anchilozanta este un tip de artrita ce cauzeaza durere inflamatorie si rigiditate. Iata care sunt cauzele si ce include tratamentul.

Cuprins:

1. Ce este spondilita anchilozanta?
2. Cauze si factori de risc
3. Simptome
4. Tipuri de spondilita anchilozanta
5. Diagnostic
6. Tratament
7. Complicatii
8. Preventie

Ce este spondilita anchilozanta?

Spondilita anchilozanta este un tip de artrita caracterizata prin inflamatie cronica ce afecteaza in primul rand spatele si gatul (coloana vertebrala). Spondilita anchilozanta (SA) este o boala inflamatorie cronica care provoaca artrita axiala, care determina frecvent durere inflamatorie redusa la inceputul cursului bolii, cu o eventuala afectare severa a mobilitatii coloanei din cauza modificarilor structurale care conduc in cele din urma la fuziunea spinala.

  • Anchiloza = rigidizare
  • Spondilita = inflamarea vertebrelor

Spondilita anchilozanta (SA) afecteaza intre 1 din 100 si 1 din 200 de persoane si este o forma de artrita care afecteaza in principal coloana vertebrala. De obicei incepe intre varsta de 15 si 40 de ani, desi diagnosticul este intarziat frecvent timp de pana la 5-6 ani.

Aproximativ 50% dintre pacientii cu acasta problema sufera de artrita a articulatiilor membrelor, cum ar fi umeri, solduri si genunchi. In cazurile severe, oasele din coloana vertebrala pot sa fuzioneze (denumite si anchiloza), rezultand o coloana rigida si inflexibila. Pozitia anormala poate fi o consecinta. Pot fi implicate si alte articulatii, inclusiv solduri, genunchi, glezne sau umeri. Boala poate fi, de asemenea, asociata cu efecte sistemice care afecteaza diferite organe ale corpului

Cauze si factori de risc

Cauza spondilitei anchilozante nu este cunoscuta. Genele se presupune ca joaca un rol. Majoritatea persoanelor cu spondilita anchilozanta au gena numita HLA-B27, insa aceasta gena poate fi gasita si in cazul persoanelor care nu au boala. Deoarece prezenta acestei gene nu conduce automat la dezvoltarea bolii, se presupune ca sunt implicati si alti factori.

Barbatii au mai multe riscuri de a dezvolta spondilita anchilozanta decat femeile. De asemenea, varsta este un factor de risc. Debutul apare, in general, la adolescenta tarzie sau la varsta adulta.

Simptome

Cele trei simptome principale ale spondilitei anchilozante sunt:

  1. durere
  2. rigiditate
  3. pierderea mobilitatii

Durerea este principalul simptom, in special in zonele inferioare ale spatelui si ale feselor in primele etape. Cu toate acestea, inflamatia si durerea nu se limiteaza la nivelul coloanei vertebrale. Este o stare sistemica, ceea ce inseamna ca poate afecta alte parti ale corpului. Acestea includ alte articulatii, gatul, partea superioara a osului tibiei din piciorul inferior, zona din spatele calcaiului, in tendonul lui Ahile si zona de sub calcai.

Durerea de sold este destul de comuna in spondilita anchilozanta si poate fi asociata cu durere la nivelul feselor, precum si dificultati de mers pe jos. In cazul in care regiunea coastelor este implicata, expansiunea anormala a toracelui poate provoca dificultati de respiratie. Pot fi afectate si tendoanele si ligamentele (de exemplu, fasciita plantara).

Manifestari sistemice

Persoanele cu spondilita pot, de asemenea, sa sufere de oboseala, un sentiment de epuizare si lipsa de energie. Spondilita anchilozanta poate afecta si ochii, inclusiv irisul si alte parti ale lor. Aceasta inflamatie, cunoscuta sub numele de iritasau  uveita, in functie de locatie, poate provoca roseata si durere. Poate afecta vederea daca nu este tratata. Alte semne sistemice ale bolii pot include modificari neurologice si cardiovasculare. Manifestarile cardiovasculare pot include insuficienta aortica, aortita, angina, pericardita si anomalii ale functiei cardiace (care pot fi asimptomatice).

Spondilita anchilozanta este de asemenea o boala sistemica, ceea ce inseamna ca oamenii pot dezvolta febra sau inflamatie intestinala.

Tipuri de spondilita anchilozanta

Majoritatea pacientilor au o implicare axiala predominant (numita spondilita anchilozanta axiala). Unii au implicare predominant periferica.

  • Spondilita anchilozanta axiala: Are implicare predominant axiala si semne tipice pentru sacroiliita la radiografie.
  • Spondilita anchilozanta nonradiografica: Clinic similara cu spondilita anchilozanta axiala, dar fara semne tipice de sacroilita la radigorafie.
  • Spondilita anchilozanta periferica: Spondilita anchilozanta cu implicare predominant periferica.

Diagnostic

Diagnosticul se bazeaza pe analiza simptomelor, si urmata de examen fizic si teste de imagistica. Se pot efectua radiografii, tomografie computerizata sau RMN.

De asemenea, medicul poate recomanda un test de sange pentru a identifica o gena numita HLA-B27. Aceasta gena se gaseste mai frecvent la persoanele cu spondilita anchilozanta decat la alte persoane. Cu toate acestea, avand gena HLA-B27 nu inseamna ca aveti sau veti dezvolta spondilita anchilozanta; de asemenea, unele persoane cu spondilita anchilozanta nu au aceasta gena.

Tratament

Nu exista niciun remediu actual pentru spondilita anchilozanta, dar tratamentul poate gestiona durerea si poate preveni dizabilitatea. Tratamentul adecvat si in timp util poate ajuta la reducerea simptomelor. Poate incetini sau chiar opri complicatiile posibile, cum ar fi deformarea osoasa.

Nu exista nicio modalitate de a anticipa exact care dintre tratamente va functiona cel mai bine. Fiecare tratament are propriile beneficii si riscuri. Este posibil ca medicul sa fie nevoit sa efectueze mai multe tratamente diferite inainte de a gasi cel potrivit pentru tine. Tratamentul vizeaza gestionarea durerii, reducerea riscului de complicatii si imbunatatirea calitatii vietii.

Medicamente

Medicamentele pentru tratamentul spondilitei anchilozante includ:

  • analgezice (medicamente care amelioreaza durerea) – pentru ameliorarea temporara a durerii;
  • medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) – pentru a ajuta la controlul inflamatiei si pentru a oferi o ameliorare temporara a durerii;
  • corticosteroizi – pentru a controla rapid sau pentru a reduce inflamatia;
  • medicamente anti-reumatice care modifica boala (DMARD) – pentru a controla sistemul imunitar hiperactiv;
  • medicamente biologice care modifica boala pentru a controla sistemul imunitar, dar intr-un mod mult mai vizat.

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul si naproxenul, sunt adesea folosite pentru a ajuta la gestionarea durerii si a inflamatiei. Sunt medicamente cu actiune lunga si sunt, in general, sigure, cu putine complicatii. Cand medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene nu mai ofera suficienta ameliorare, medicul poate prescrie medicamente mai puternice. Corticosteroizii sunt frecvent prescrisi pe termen scurt. Acest medicament poate reduce simptomele si leziunile din jurul coloanei vertebrale.

Inhibitorii factorului de necroza tumorala (TNF) sunt medicamente care pot bloca declansarea inflamatiei in organism. Aceste medicamente previn inflamatia si pot reduce durerea articulara si rigiditatea. Inhibitorii TNF sunt utilizati in mod obisnuit dupa ce boala a progresat si AINS nu mai sunt eficiente.

In cele din urma, in cazuri severe, medicul poate prescrie medicamente antireumatice care modifica boala (DMARD). Aceste medicamente reduc progresul bolii in organism pentru a preveni agravarea simptomelor.

Interventia chirurgicala

Daca aveti leziuni sau deformari grave la articulatiile genunchiului sau soldului, poate fi necesara o interventie chirurgicala de inlocuire. De asemenea, osteotomia poate fi efectuata la persoanele cu postura deficitara cauzate de oasele afectata. In timpul acestei proceduri, un chirurg va taia si realinia oasele din coloana vertebrala.

Remedii naturiste si sfaturi

In plus fata de tratamentele medicale mai traditionale, unele remedii naturale pot ajuta la ameliorarea simptomelor de spondilita anchilozanta. Aceste tratamente pot fi utilizate singure. Acestea pot fi, de asemenea, combinate cu alte tratamente. Discutati cu medicul despre care dintre acestea sunt in siguranta pentru administrare in comun.

Activitate fizica

Exercitii fizice pentru artrita pot ajuta la ameliorarea simptomelor spondilitei anchilozante. Sportul poate fi folosit pentru ameliorarea durerii, dar este important si pentru mentinerea coloanei vertebrale mobila si flexibila. Exercitiile specifice de intarire a musculaturii ajuta la mentinerea fortei coloanei vertebrale. Exercitiile efectuate in apa calda (hidroterapie) pot fi, de asemenea, benefice.

Stretchingul poate creste flexibilitatea articulatiilor si poate imbunatti rexistenta. Imbunatatirea posturii este la fle de importanta. Rigiditatea coloanei vertebrale poate incuraja postura deficitara. De-a lungul timpului, oasele din coloana vertebrala se pot uni impreuna in pozitii deficitarea. Puteti reduce riscul pentru aceasta prin practicarea unei posturi corecte.

Acupunctura

Acupunctura este un tratament alternativ care poate reduce durerea si alte simptome de spondilita anchilozanta. Actioneaza prin activarea hormonilor naturali de ameliorare a durerii.

Masaj

Pe langa faptul ca este relaxant si revigorant, masajul va poate ajuta sa va mentineti flexibilitatea si sa imbunatatiti domeniul de miscare. Asigurati-va ca ii spuneti terapeutului  de masaj ca aveti spondilita anchilozanta.

Dieta

Nu exista o dieta specifica pentru spondilita anchilozanta. O dieta sanatoasa care ofera o multime de vitamine si minerale printr-o mare varietate de alimente este un start potrivit.

Asigurati-va ca includeti in dieta:

  • alimente bogate in acizi grasi omega-3, cum ar fi peste, nuci si unele uleiuri;
  • o varietate de fructe si legume;
  • cereale integrale, cum ar fi quinoa, precum si cereale integrale;
  • alimentele ce contin culturi active, cum ar fi iaurtul.

Reduceti sau eliminati alimente bogate in grasimi, zahar si sodiu. De asemenea, limitati cantitatea de alcool pe care o beti sau evitati complet alcoolul. Alcoolul poate interfera cu medicamentele si poate agrava simptomele.

Complicatii

In spondilita anchilozanta severa, apar noi formari osoase din incercarea organismului de a se vindeca. Acest nou os progreseaza treptat si formeaza fuziuni vertebrale. Acele parti ale coloanei vertebrale devin rigide si inflexibile. Fuziunea poate, de asemenea, sa rigidizeze toracele.

Alte complicatii ar putea include:

  • Inflamarea ochilor (uveita). Uneita, una dintre cele mai frecvente complicatii ale spondilitei anchilozante, poate provoca durere oculara intensa, sensibilitate la lumina si vedere incetosata.
  • Fracturi de compresie. Unele oase sunt subtiri in primele etape ale spondilitei anchilozante. Vertebrele slabe se pot rupe, crescand severitatea posturii deficitare. Fracturile vertebrale pot exercita o presiune si, eventual, lezeaza maduva spinarii si nervii care trec prin coloana vertebrala.
  • Probleme cu inima. Spondilita anchilozanta poate provoca probleme cu aorta, cea mai mare artera din corp. Aorta inflamata se poate mari pana la punctul in care distorsioneaza forma valvei aortice din inima, ceea ce ii afecteaza functia.

Preventie

Nu se stie cum poti preveni spondilita anchilozanta, pentru ca nu se cunoaste bine cauza in primul rand. Cu toate acestea, daca aveti aceasta boala, va puteti concentra pe prevenirea dizabilitatii prin:

  • adoptarea unui stil de viata activ;
  • adoptarea unei diete sanatoase;
  • mentinerea la o greutate ideala.

Referinte:
(1) Ankylosing Spondylitis, link: https://www.msdmanuals.com/professional/musculoskeletal-and-connective-tissue-disorders/joint-disorders/ankylosing-spondylitis
(2) Ankylosing Spondylitis
What Is It?, link: https://www.health.harvard.edu/a_to_z/ankylosing-spondylitis-a-to-z
(3) Ankylosing Spondylitis, link: https://www.healthline.com/health/ankylosing-spondylitis
(4) Arthritis and ankylosing spondylitis, link: https://www.webmd.com/back-pain/guide/ankylosing-spondylitis#1

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Vezi comentariile

  • AM SPONDILOZA CERVICALA DE20 DE ANI SI DURERI INTESTINALE AM FACUT FIZIO NU STIU CE SA FAC IMIDA SI STARI DE NERVOSITATE VA ROG UN SFAT

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma