Spirulina este o microalga care a fost consumata de secole, datorita valorii sale nutritionale ridicata si a beneficiilor acesteia pentru sanatate organismului. Aflati care sunt beneficiile utilizarii spirulinei, dar si multe alte informatii utile despre acest subiect din urmatorul articol!
6. Spirulina administrare – indicatii si doze
Spirulina este un tip de alga albastru-verzui pe care oamenii il pot lua ca un supliment alimentar. De secole, oamenii considera spirulina ca fiind un super-aliment datorita continutului nutritional excelent si beneficiilor pentru sanatate.
Spirulina are un continut ridicat de proteine si vitamine, ceea ce o face un excelent supliment alimentar pentru persoanele care tin o dieta vegetariana sau o dieta vegana. Cercetarile sugereaza ca spirulina are proprietati antioxidante si de combatere a inflamatiilor, insa are si capacitatea de a ajuta la reglarea sistemului imunitar.
Spirulina este un supliment popular care creste natural in oceane si lacuri sarate in climatul subtropical. Aztecii au recoltat spirulina de la Lacul Texcoco din centrul Mexicului.
Acest supliment alimentar foarte popular a fost clasificat ca o planta din cauza „bogatiei sale in pigmentii de plante, precum si a capacitatii sale de fotosinteza”, potrivit unui studiu publicat in revista Cardiovascular Therapeutics. Noua intelegere a geneticii, fiziologiei si proprietatilor sale biochimice a determinat oamenii de stiinta sa o transfere in regatul bacteriilor si in faza Cyanobacteria. La inceput a fost clasificat in genul Arthrospira, dar mai tarziu a fost plasat si denumita ca Spirulina.
Exista mai multe specii printre care:
Toate aceste tipuri sunt studiate pe scara larga datorita valorilor nutritionale ridicate si potentialelor lor terapeutice, potrivit autorilor studiului.
Spirulina creste in spirale microscopice, care tind sa ramana impreuna, facand planta sa fie usor de recoltat. In afara faptului ca spirulina este un supliment alimentar, aceasta este si un aditiv de culoare folosit pentru gumele de mestecat, bomboane si alte alimente.
Exista mai multe forme in care se poate gasi spirulina, precum:
Acest supliment alimentar este indicat sa fie administrat de preferinta numai diminetile, iar timp de o jumatate de ora ar trebui sa fie evitat consumul de cafea, racoritoate, bauturi alcoolice si mancare, pentru a nu distruge nutrientii si enzimele spirulinei.
Cea mai buna forma de spirulina pe care o puteti lua sunt pe care sunt mentionate raw sau bio, deoarece acestea provin dintr-o cultura atent selectionata si certificata ecologic. In acest fel este garantat calitatea superioara a produsului in sine, precum si efectele sale benefice asupra organismului.
Bogata in multivitamine si fitonutrienti, spirulina este un supliment care nu ar trebui sa lipseasca nimanui, fiind un tonic care are ca scop energizarea organismului. In plus, acest supliment are o multime de proprietati de detoxifiere blanda a ficatului si a rinichilor, ajutand totodata buna functionare a sistemului circulator, intareste imunitate si protejeaza eficient impotriva actiunilor nocive ale radicalilor liberi din mediul inconjurator.
Iata alte proprietati ale folosirii spirulinei:
Puteti pierde din greutate nedorita daca ardeti mai putine calorii decat mancati. Spirulina este un supliment alimentar bogat in nutrienti, cu continut scazut de calorii, care contine multa hrana intr-o cantitate mica de pulbere. Introducerea spirulinei in dieta obisnuita poate ajuta oamenii sa piarda in greutate fara a tine cure drastice de slabire sau fara a se infometa.
Distrugerea oxidanta va poate afecta ADN-ul si celulele din organism. Aceste leziuni pot provoca inflamatii cronice, care contribuie la aparitia de cancer si la alte boli. Astfel, spirulina este o sursa fantastica de antioxidanti, care poate proteja impotriva daunelor oxidative. Componenta sa principala activa se numeste fitocianan. Aceasta substanta antioxidanta ofera si spirulinei culoarea unica albastru-verzui.
Phycocyaninul poate combate radicalii liberi si poate inhiba producerea de molecule inflamatorii, oferind efecte antioxidante si antiinflamatorii impresionante pentru o buna functionare a intregului organism.
Utilizarea spirulinei o modalitate de a gestiona simptomele diabetului zaharat.
Un studiu efectuat in anul 2018 a constatat ca suplimentarea cu spirulina a redus semnificativ nivelul de glucoza din sange. Cresterea zaharului din sange este o problema comuna la persoanele cu diabet zaharat tip 1 si 2. Acest lucru sugereaza ca suplimentele de spirulina pot ajuta oamenii sa controleze eficient diabetul zaharat.
Luarea extractului de spirulina poate ajuta la scaderea nivelului de colesterol. Colesterolul este o grasime nesanatoasa in sangele unei persoane, incat expertii medicali se leaga aceasta grasimi cu producerea de anumite boli de inima.
Tensiunea arteriala ridicata este un factor principal al multor boli grave, inclusiv infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale si boli cronice de rinichi. In timp ce 1 gram de spirulina este ineficienta, o doza de 4,5 grame pe zi s-a dovedit a reduce tensiunea arteriala. Aceasta reducere este considerata a fi determinata de o productie crescuta de oxid nitric, o molecula de semnalizare care ajuta la relaxarea si dilatarea vaselor sanguine.
Rinita alergica este caracterizata de inflamatie in caile nazale. Aceasta este declansata de alergeni de mediu, cum ar fi polenul, parul de animale sau chiar praful.
Spirulina este un tratament alternativ popular pentru simptomele rinitei alergice si exista dovezi ca aceasta poate fi eficienta. Astfel, intr-un studiu efectuat pe 127 de persoane cu rinita alergica, 2 grame pe zi de spirulina au redus dramatic simptome, precum scurgerea nazala, stranut, congestie nazala si mancarimea.
Exista multe forme diferite de anemie. Cel mai frecvent, anemia se caracterizeaza prin scaderea hemoglobinei sau a globulelor rosii din sange. Anemia este destul de frecventa la adultii mai in varsta, ceea ce duce la efecte si senzatii de slabiciune si oboseala cronica permanenta.
Intr-un studiu efectuat la 40 de persoane varstnice cu anemie, suplimentele spirulinei au crescut continutul de hemoglobina al celulelor rosii si a imbunatatit functia imunitara a organismului.
Pe langa faptul ca acest supliment creste masa musculara mai imbunatateste si rezistenta sportiva.
Luarea spirulinei poate ajuta la stimularea metabolismului unei persoane. O rata mai mare a metabolismului poate face o persoana sa se simta ca si cum ar avea mai multa energie. De asemenea, poate creste numarul de calorii pe care le ard in fiecare zi, ceea ce poate ajuta la scaderea in greutate. Intr-un studiu efectuat la scara mica in anul 2014 a aratat ca persoanele care au luat 6 g spirulina pe zi au avut efecte metabolice benefice, impreuna cu o pierdere in greutate si o mai buna calitate a vietii legate de sanatate si bunastare generala.
In anumite parti ale lumii, oamenii sunt expusi riscului otravirii din apa potabila contaminata si din alte surse de poluanti. Cercetarile timpurii sugereaza ca spirulina poate oferi o modalitate de a trata persoanele afectate.
O revizuire din anul 2016 asupra unui studiu a constatat ca spirulina a avut proprietati antitoxice care ar putea contracara substantele poluante din organism, inclusiv:
In anul 2018 s-a efectuat un studiu in care s-a evidentiat rolul pe care il are spirulina in tratarea tulburarilor de dispozitie. Dupa mai multe studii s-a constatat faptul ca acest supliment alimentar contin o sursa de triptofan in componenta sa. Tryptofanul sub denumirea stiintifica este un aminoacid care sustine producerea de serotonina, carea joaca un rol foarte important in sanatatea mintala si care aduce buna dispozitie generala unei persoane. Astfel, persoanele cu anumite conditii de sanatate mintala care sufera de depresie si de anxietate pot avea nivelul de serotonina scazut. Utilizarea suplimentelor de triptofan ajuta la reglarea serotoninei si aduce buna dispozitie in randul acestor persoanelor.
Acest tip de cura va poate ajuta sa eliminati surplusul de grasime din anumite partile ale corpului, ceea ce inseamna ca va ajuta sa scapati de kilogramele in plus. Astfel, folosirea spirulinei este cunoscuta pentru capacitatea sa de a ajuta sistemul imunitar fiind o sursa bogata de vitamine si aminoacizi esentiali pe care organismul nu ii poate produce, dar de care are absoluta nevoie.
Suplimentele cu spirulina se gasesc sub diferite forme, iar o cura cu aceasta microalga marina va ajuta sa ajungeti la greutatea ideala pe care o doriti, deoarece:
Spirulina trebuie sa fie administrata pe stomacul gol, deoarece aceasta acopera mucoasa stomacala cu un strat protector, ceea ce va induce o senzatie de satietate. Cand tineti o cura cu spirulina, nu trebuie sa va temi ca ati putea avea carente de vitamine sau minerale, deoarece acest supliment alimentar furnizeaza aproape toate substantele nutritive de care organismul are nevoie – (Revedeti lista cu substantele nutrivite de mai sus).
Veti incepe cura luand 2 capsule inainte de mesele principale ale zilei. Veti observa ca va veti simti satuli dupa ce luati spirulina si astfel veti consuma la masa principala doar o portie moderata cu mancare. Cel mai indicat este sa urmati aceasta cura de slabire la recomandarea si sub indrumarea unui medic specialist – iar dieta alimentara sa fie adaptata corespunzator nevoilor si stilului de viata pe care il aveti.
Copiii care sunt mai mici de 3 anisori nu ar trebui sa li se administreze acest supliment alimentar. Daca copilul insa are o varsta mai mare, cel mai indicat este sa faceti o vizita medicului speciliast (pediatru) inainte de a-i administra celui mic orice tip de tratament care are la baza spirulina. Daca din punct de vedere medical copilul este in regula, iar medicul isi da acordul privind tratamentul, este indicat sa cereti sfatul cu privire la tipul de spirulina pe care ar trebui sa-l dati celui mic. De exemplu, copiilor le este recomandata si le este eficienta pentru organism spirulina cu catina.
Acest supliment se gaseste sub forma de comprimate si este un produs natural recomandat pentru procesul de remineralizare si vitaminizare a corpului. In plus, mai contribuie la:
Se toarna 1 lingurita de spirulina pulbere in aproximativ 250 ml de apa, suc, iaurt sau presarata pe sandwich sau intr-o salata. Aceasta se consuma de 2 – 3 ori pe zi.
Anumite persoane este posibil sa aiba intolerantii la oricare dintre componentele suplimentelui alimentar. De aceea, este recomandat sa se citeasca cu atentia eticheta cu ingredientele si sa se efectueaze un control medical inainte de a lua orice supliment alimentar.
Nu este recomandat consumul acestui supliment alimentar femeilor care sunt gravide sau care alapteaza, deoarece cei mici nou-nascuti pot dezvolta anumite alergii sau pot avea reactii adverse care le pot fi fatale.
Chlorella a aparut acum 2 miliarde de ani si a fost prima forma a unei plante cu un nucleu bine definit. Spre deosebire de spirulina, chlorella este un microorganism cu forma sferica, cu o singura celula. Aceasta planta creste in apa proaspata si este extrem de mic, fiecare dintre celulele chlorella fiind de numai doua pana la opt microni. Dar, la fel ca spirulina, acest super – aliment care contine multe substante nutrivite.
Chlorella este bogata in carotenoide beta-caroten, alfa-caroten si luteina. Este, de asemenea, o sursa bogata de vitaminele B, C, D, E, K, precum si mineralele fosfor, calciu, zinc, magneziu si fier. Ca si spirulina, chlorella este bogata in proteine si contine mai multe proteine decat o portie de friptura. Acest supliment alimentar ofera, de asemenea, o sursa bogata de grasimi sanatoase.
Chlorella s-a dovedit a contribui la sustinerea functiei hormonale sanatoase si sanatatii cardiovasculare bune, la combaterea efectelor chimioterapiei si radiatiilor, la scaderea tensiunii arteriale si la colesterolul rau. In plus, ajuta si la eliminarea toxinelor daunatoare din corp.
Diferentele dintre cele doua super-alimente incepe in primul rand cu aspectul lor. Chlorella este o alge verde, in timp ce spirulina are culoarea albastru-verzui. Culoarea verde a lui Chlorella demonstreaza ca este mai bogata in clorofil decat spirulina. Spirulina este cu mii de ani mai veche decat chlorella. Spirulina este, de asemenea, mai bogata in proteine si grasimi sanatoase, incluzand acidul gama-linoleic. Asa cum Chlorella este cunoscuta pentru detoxifiere, spirulina este deosebit de eficienta in lupta impotriva simptomelor de alergii si de stimulare a sistemului imunitar.
Cu beneficiile lor abundente in ceea ce priveste sanatatea, este clar ca oricare dintre aceste doua suplimente alimentare sunt benefice pentru organism, insa depinde de alegerile si nevoile fiecaruia.
Preturile variaza in functie tipul spirulinei pe care-l doriti, astfel acestea pot incepe de la 6 RON si pot ajunge la 70 – 80 de RON.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…