Varicocelul este caracterizat de o marire a venelor scrotului, cel care sustine testiculele. Aflati mai multe despre varicocel din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este varicocelul?
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Masuri de preventie

Ce este varicocelul?

Varicocelul, o afectiune prezenta numai la persoanele de sex masculin, consta in extinderea venelor din jurul testiculelor (zona scrotala) si al cordonului spermatic.

De multe ori, afectiunea nu produce semne sau simptome. In rare cazuri, poate provoca durere, care:

  • poate varia de la un disconfort usor pana la unul intens
  • poate creste in timpul efortului fizic sau in timpul statului in picioare, in special pe perioade lungi de timp
  • poate fi mai accentuata de-a lungul zilei
  • se poate ameliora atunci cand stati intinsi pe spate
  • poate afecta fertilitatea

Cu timpul, varicocelul s-ar putea extinde si poate deveni si mai vizibil. Conditia poate provoca umflarea unui testicul, aproape intotdeauna cel stang.

Introducere

Varicocelul este similar cu aparitia varicelor la picior. El poate influenta spermatogeneza, un proces de formare a spermatozoizilor care are loc in testicul. Pentru ca acest proces sa decurga normal, este nevoie de o temperatura mai scazuta fata de temperatura corporala. In acest caz, stagnarea sangelui in venele testiculare determina cresterea temperaturii la nivelul scrotului, Astfel este influentata negativ productia de sperma si calitatea ei, ducand in cele mai multe cazuri la infertilitate masculina.

Cu toate acestea, nu toate cazurile de varicocel testicular afecteaza productia de sperma. In schimb, varicocelul poate provoca, de asemenea, micsorarea testiculelor.

In cele mai multe situatii, varicocelul se dezvolta in timp. Din fericire, de cele mai multe ori, el este usor de diagnosticat si multi pacienti nu au nevoie de tratament. In cazul in care un varicocel determina simptome, de cele mai multe ori poate fi tratat chirurgical.

Cauze

Una din cauzele cele mai frecvente de aparitie a varicocelului la testiculul stang o reprezinta particularitatea anatomica a venei testiculare stangi, care poate avea o pozitie anormala (unghi drept) de varsare in vena renala stanga, aparand astfel o crestere a presiunii sangvine.

Alte cauze ar fi faptul ca valvele venelor care merg de-a lungul cordonul spermatic nu functioneaza in mod corespunzator, un proces similar cu procesul de formare a varicelor de la nivelul picioarelor.

O astfel de deficienta in valve duce la un reflux de sange in plexul pampiniform, o crestere a tensiunii cauzand dilatarea venelor, si in cele din urma, deteriorarea tesutului testicular.

Acest cordon contine canalul deferent, tubul care transporta sperma si artera testiculara, cea care transporta sangele catre testicule.

Productia de sperma – temperatura ideala

Productia de sperma este cea mai eficienta la aproximativ 34,5 grade Celsius, mai degraba decat la temperatura normala a corpului de 37 de grade Celsius. Acesta este motivul pentru care testiculele sunt separate fizic de corp.

Rolul principal al plexului pampiniform este de a raci sangele arterial inainte de a ajunge la sperma. Plexul pampiniform face acest lucru printr-un mecanism de „schimb de caldura”.

Varicocelul poate intrerupe acest sistem de racire. Acest lucru poate impiedica testiculele sa produca sperma de buna calitate.

Tipuri de varicocel

Varicocelul poate fi de doua feluri:

Varicocel primitiv: Vena cordonului spermatic se umple cu sange, dand nastere unui varicocel de grad I. De cele mai multe ori, testiculul stang este cel afectat. Cu toate acestea, chiar daca boala afecteaza o singura parte, aceasta poate tulbura productia de sperma in ambele testicule.

Varicocel secundar: poate aparea in urma agravarii situatiei, provocand deteriorarea venei cordonului spermatic si a altor vene, ducand la un varicocel mai mare, de gradul II sau III. Acest tip poate fi cauzat si de o tumora renala sau pararenala.

Factori de risc

Nu exista factori de risc specifici pentru varicocel, insa cel mai probabil poate sa apara in timpul pubertatii. In mod neasteptat, potrivit unor specialisti, obezitatea poate reduce riscul dezvoltarii acestuia, in timp barbatii mai inalti au un risc crescut.

S-a crezut initial ca odata ce un barbat a devenit tata, nu mai poate sa devina infertil dupa acest eveniment. Cu toate acestea, in 1993, cercetatorii au ajuns la concluzia ca acest lucru este cel mai probabil neadevarat. Specialistii au sugerat ca riscul de infertilitate poate creste in timp.

Daca varicocelul se dezvolta la un barbat trecut de 40 de ani, cel mai probabil conditia este cauzata de blocarea unei vene mai mari din zona abdominala, posibil ca rezultat al unei tumori la rinichi.

Simptome

Varicocelul nu provoaca, de obicei, simptome si din aceasta cauza de multe ori nu se urmeaza niciun tratament. Varicocelul poate fi descoperit  in timpul unei evaluari a fertilitatii sau in urma unui examen fizic de rutina. In unele cazuri, poate aparea o umflatura la un testicul.

Varicocel simptome

Totusi un varicocel poate produce de multe ori, anumite semne sau simptome. Rar, aceasta poate provoca durere. Durerea poate:

  • varia de la o stare de discomfort sau senzatie de greutate, pana la ascutita
  • creste la efort fizic sau stat in picioare, in special pe perioade lungi de timp
  • cunoaste o agravare pe parcursul unei zile
  • sa se amelioreze atunci cand pacientul sta culcat pe spate.

Cu timpul, varicocelul se poate mari si poate deveni mai vizibil, aparand o diferenta de volum intre cele doua testicule. Reteaua de vene dilatate apare de multe ori de culoare albastra, la nivelul scrotului, simtindu-se ca „un ghem de viermi”.

Impact

Aproximativ 15% dintre barbati sufera de varicocel, avand varste cuprinse intre 15 si 35 de ani. El este mai frecvent la testiculul stang (80% dintre cazuri), din cauza structurii anatomice a venelor de la nivelul testiculelor, care predispune la dilatarea venelor si stagnarea sangelui. Dar poate apare si la nivelul ambelor testicule.

Diagnostic

Pentru stabilirea diagnosticului, medicul va efectua o examinare fizica, care ar putea dezvalui o masa de vene rasucite, care poate fi descrisa ca un ”sac de viermi”. Daca e suficient de mare, medicul il poate simti. Daca varicocelul este mai mic, medicul poate cere pacientului efectuarea unei expiratii fortate, cu glota inchisa (manevra Valsalva). Acest lucru ajuta medicul sa detecteze extinderea anormala a venelor.

In cazul in care examenul fizic este neconcludent, medicul poate solicita efectuarea unei ecografii scrotale, care va arata daca venele din plexul pampiniform sunt mai mari decat 2 mm. Prin aceasta se obtin imagini precise ale zonei scrotale, ce pot fi utilizate pentru a se asigura ca nu exista si o alta afectiune care sa produca simptome. O astfel de afectiune ar putea fi prezenta unei tumori care sa comprime vena spermatica.

Grade varicocel

Gradul 1: Acesta este cel mai mic tip. Nu este vizibil, insa un medic il poate simti daca foloseste o manevra Valsalva.

Gradul 2: Nici acesta nu este vizibil, insa poate fi simtit si fara ajutorul manevrei Valsalva.

Gradul 3: Varicocelul este vizibil.

Varicocelul subclinic poate fi detectat numai prin intermediul testelor de imagistica. Cele mai potrivite analize care intra in aceasta categorie sunt termografia scrotala si testul Doppler, un tip de ecografie.

Alte teste

Medicul mai poate efectua si o analiza a spermei, dar si teste hormonale pentru detectarea hormonului de stimulare foliculara (FSH) si a testosteronului scazut. Acestea se pot face daca medicul suspecteaza o disfunctie testiculara.

Conditia nu reprezinta, de obicei, un risc, insa daca isi schimba forma, dimensiunea sau consistenta in regiunea genitala, este important sa mergeti la medic cat mai repede.

Tratament

In cazul in care simptomatologia este usoara si nu se simte durere, medicul poate sa nu recomande tratament pentru varicocel.

Varicocel tratament

In cazul in care exista durere, testiculul este in scadere sau cantitatea de sperma si calitatea ei este afectata, atunci vor trebui abordate anumite tratamente.

Varicocel operatie

Un astfel de tratament poate fi cel chirurgical pentru sigilarea venei dilatate, astfel incat sangele sa poata curge prin vene sanatoase. Aceasta interventie nu poate rezolva totusi, intotdeauna, diminuarea numarului de spermatozoizi si deci calitatea spermei.

Daca este nevoie de o interventie chirurgicala, pacientul, de obicei, nu trebuie sa ramana in spital dupa aceea. Durerile post-operatorii sunt, in general, usoare. Pentru a testa cantitatea si calitatea spermei, pacientul va trebui sa astepte cateva luni dupa operatie, pentru o analiza a materialului seminal.

Tipuri de operatii

Operatie deschisa

Acest tratament se efectueaza de obicei in ambulatoriu, sub anestezie generala sau locala. In mod obisnuit, chirurgul se va apropia de vena prin vintre (inghinala sau subinghinala), insa poate fi facuta si o incizie in abdomen.

Progresele in tratarea varicocelului au condus la o reducere a complicatiilor post-chirurgicale. Un avantaj este utilizarea microscopului chirurgical (operatie varicocel microscopica), care ii permite medicului sa observe mai bine zona de tratament in timpul operatiei. Un alt avantaj este folosirea ecografiei Doppler, cu ajutorul careia chirurgul se poate ghida in timpul procedurii.

Va puteti intoarce la activitatile normale la doua zile dupa operatie. De asemenea, puteti relua exercitiile fizice dupa doua saptamani, atata timp cat nu va provoaca un disconfort mare.

Recomandari post-operatorii

Durerea in urma acestei interventii chirurgicale este, in general, usoara, dar poate dura mai multe zile sau saptamani. Medicul va poate prescrie medicamente analgezice pentru o perioada limitata de timp dupa operatie. Dupa aceea, puteti lua analgezice fara prescriptie medicala, cum ar fi acetaminofenul sau ibuprofenul, pentru a va ameliora disconfortul.

De asemenea, medicul va poate sfatui sa nu intretineti relatii sexuale pentru o perioada de timp. Cel mai adesea, va dura cateva luni dupa interventia chirurgicala, inainte de imbunatatirea calitatii spermei. Este nevoie de aceasta pauza din cauza faptului ca dureaza aproximativ trei luni pana cand se dezvolta o sperma noua.

Operatia deschisa, folosind un microscop si o abordare subinghinala (varicocelectomie microchirurgicala subinghinala) are cele mai mari rate de succes in comparatie cu alte metode chirurgicale.

Operatie laparoscopica

In timpul acestei proceduri, chirurgul face o mica incizie in abdomen si introduce un instrument mic prin incizie pentru a remedia varicocelul. Aceasta procedura necesita anestezie generala.

Embolizarea percutana

Un radiolog introduce un tub printr-o vena din gat sau vintre, prin care sunt introduse instrumentele. Aceasta procedura nu este la fel de utilizata precum chirurgia.

Dupa embolizare, va puteti intoarce la lucru dupa doua zile si puteti relua exercitiile fizice dupa sapte sau zece zile.

Riscurile operatiei

Aceste proceduri sunt relativ sigure, dar, ca si in cazul oricarei interventii chirurgicale, exista anumite riscuri.

Acestea includ:

  • leziuni ale arterelor
  • o si mai mare atrofie testiculara
  • infectie
  • echimoze, umflaturi sau acumulari de lichide in zona
  • durere abdominala

Rar, se poate dezvolta o tromboza venoasa renala. Acest lucru poate afecta rinichiul si poate necesita interventii chirurgicale suplimentare.

Uneori, venele prin care trece sangele dupa operatie se maresc. Poate fi necesar un tratament ulterior.

Tratament naturist

Daca varicocelul nu necesita operatie, purtarea lenjeriei de sustinere poate ajuta la reducerea oricarei dureri.

De asemenea, exista diverse tratamente alternative pentru remedierea numarului scazut de spermatozoizi, insa cel mai bine este sa vorbiti mai intai cu un medic.

Stil de viata

Pacientii care au varicocel, dar simptomele provoaca un disconfort minor, neafectand  fertilitatea, este posibil sa incerce urmatoarele pentru ameliorarea durerii:

  • administrarea de calmante usoare, cum ar fi acetaminofen (paracetamol, altele) sau ibuprofen.
  • purtarea unui sustinator atletic pentru a elibera presiunea.

Masuri de preventie

Imbunatatiti-va stilul de viata

Renuntati la obieciurile nesanatoase care contracteaza fluxul sanguin. Eliminati excesul de alcool si cofeina, medicamente stimulante, fumatul si alimentele cu continut scazut de fibre, dar si produsele procesate.

Faceti sport

Un stil de viata sedentar poate creste riscul de varicocel. Barbatii care stau jos sau in picioare pe perioade lungi de timp pot fi afectati in mod special. Este recomandat sa faceti 30-60 de minute de sport de intensitate moderata, timp de 4-5 zile pe saptamana, pentru a sprijini circulatia reproducatoare sanatoasa.

Beti cat mai multa apa

Scaderea fluxului sanguin al reproducerii poate insemna un organism prea acid, cu activitate crescuta a radicalilor liberi. Hidratati-va pentru a elimina din corp toxinele care afecteaza spermatozoizii si pentru a va echilibra pH-ul. Este deosebit de important sa evitati bauturile cu continut ridicat de zahar, cum ar fi sucurile, bauturile energizante si alcoolul in exces.

Luati vitamina C

Consumati alimente bogate in vitamina C pentru a imbunatati productia si recuperarea colagenului. Cele mai bune alimente sunt: broccoli, capsunile, citricele, varza de Bruxelles, mango, rosiile, papaya, kale si ardeii grasi.

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/221051.php
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/varicocele/symptoms-causes/syc-20378771
  3. https://natural-fertility-info.com/varicocele-guidelines-for-prevention-and-recovery.html
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma