Sindromul premenstrual – tot ce trebuie sa stii

Sindromul premenstrual (SPM) este o afectiune care afecteaza emotiile femeii, sanatatea fizica si comportamentul in anumite zile ale ciclului menstrual, in general, chiar inainte de menstruatie.

Cuprins:

1. Definitie

2. Cauze

3. Simptome

4. Diagnostic

5. Sindrom premenstrual sau sarcina: cum faci diferenta?

6. Tratament

7. Sfaturi pentru a reduce disconfortul premenstrual

Definitie

Sindromul premenstrual (SPM) afecteaza pana la 85% dintre femei din toata lumea. Simptomele SPM incep cu 5 pana la 11 zile inainte de menstruatie si, de obicei, dispar odata cu inceperea menstruatiei. Cauza sindromului premenstrual este necunoscuta.

Simptomele tind sa reapara luna de luna in mod previzibil. Dar schimbarile fizice si emotionale pot varia de la doar usor vizibile pana la intens.

Cu toate acestea, multi cercetatori cred ca este legata de o schimbare a nivelului de hormon sexuali si de serotonina la inceputul ciclului menstrual.

Nivelurile de estrogen si progesteron cresc in anumite momente ale lunii. O crestere a acestor hormoni poate provoca schimbari de dispozitie, anxietate si iritabilitate. Hormonii secretati de ovare moduleaza, de asemenea, activitatea in anumite parti ale creierului asociate cu simptomele premenstruale.

In plus, in aceasta perioada, nivelurile serotoninei afecteaza starea de spirit (serotonina este o substanta chimica din creier si intestin care afecteaza dispozitiile, emotiile si gandurile).

Cauze

Exact ceea ce cauzeaza sindromul premenstrual nu este cunoscut, dar mai multi factori pot contribui la aceasta afectiune:

  • Modificari ciclice ale hormonilor

Semnele si simptomele sindromului premenstrual se schimba cu fluctuatii hormonale si dispar cu sarcina si menopauza.

  • Schimbari chimice in creier

Fluctuatiile serotoninei, o substanta chimica creierului (neurotransmitator) care se presupune ca joaca un rol crucial in starea de spirit, ar putea declansa simptomele SPM. Cantitati insuficiente de serotonina pot contribui la depresia premenstruala, precum si la oboseala, poftele alimentare si problemele de somn.

  • Depresie

Unele femei cu sindrom premenstrual sever au depresie nediagnosticata, desi numai depresia nu provoaca toate simptomele.

Factorii de risc pentru sindromul premenstrual includ:

  • tulburari de dispozitie, cum ar fi depresia
  • un istoric familial al SPM
  • un istoric familial de depresie
  • traumatism fizic
  • traume emotionale

Simptome

Ciclul menstrual al unei femei dureaza in medie 28 de zile.

Ovulatia, perioada in care un ovul este eliberat din ovare, are loc in ziua 14 a ciclului. Menstruatia sau sangerarea are loc in ziua 28 a ciclului. Simptomele SPM pot incepe in jurul zilei 14 si dureaza pana la sapte zile dupa inceperea menstruatiei.

20 pana la 32% dintre femei au raportat simptome moderate pana la severe in aceasta perioada. Gravitatea simptomelor poate varia in functie de persoana si de luna.

Simptomele sindromului premenstrual includ:

  • balonare
  • durere abdominala
  • greata
  • dureri de san
  • acnee
  • pofte alimentare, in special pentru dulciuri – ciocolata
  • constipatie
  • diaree
  • dureri de cap
  • sensibilitate la lumina sau sunet
  • oboseala
  • iritabilitate
  • cresterea in greutate din cauza retentei de lichide in corp
  • anxietate
  • depresie
  • tristete
  • izbucniri emotionale

Diagnostic

Nu exista cercetari sau teste care ar fi putut efectuate pentru a descoperi cum poate fi diagnosticat sindromul premenstrual. Pentru a va ajuta sa stabiliti un model premenstrual, medicul dumneavoastra va poate inregistra semnele si simptomele pe un calendar sau intr-un jurnal pentru cel putin doua cicluri menstruale. Retineti ziua in care observati mai intai simptomele SPM, precum si ziua in care acestea dispar. De asemenea, asigurati-va ca marcati zilele in care incepeti si se termina perioada.

Anumite afectiuni pot mima SPM, inclusiv oboseala cronica, tulburarile de tiroida si tulburari de dispozitie, cum ar fi depresia si anxietatea.

Sindrom premenstrual sau sarcina: cum faci diferenta?

Simptomele SPM incep sa se manifeste cu o saptamana sau pana la doua saptamani inainte de inceperea menstruatiei. De obicei, acestea simptome se opresc dupa inceperea perioadei menstruale.

Simptomele SPM pot fi foarte similare cu cele ale unei sarcini.

Iata care sunt diferentele simptomelor SPM si sarcina:

  1. Dureri de san

SPM: In timpul SPM, umflarea si sensibilitatae sanilor pot sa apara in a doua jumatate a ciclului menstrual. Tendinta variaza de la dureri destul de usoare la dureri severe si este, de obicei, cea mai grava inainte de inceperea menstruatiei.

Sarcina: Sanii in timpul sarcinii pot sa se simta mult mai inflamati si foarte sensibili la atingere. De asemenea, apare si senzatia de sani grei. Aceasta sensibilitate si umflare a sanilor se intampla, de obicei, dupa prima sau a doua saptamana dupa a trecut perioada cand ati fi putut intra in perioada menstruala propriu-zisa.

  1. Sangerarea

SPM: In general, nu veti avea sangerari sau varsaturi daca este SPM. Cand aveti perioada menstruala, fluxul este considerabil mai abundent si poate dura pana la o saptamana.

Sarcina: La unele femei, sangerarea este unul dintre primele semne de sarcina. Acest fel de sangerare nu este una normal, de obicei se prezinta ca niste pete si dureaza pana la 2 zile.

  1. Schimbari de dispozitie

SPM: In aceasta perioada va simtiti mai iritabila si nelinistita, insa toate simptomele SPM, de obicei dispar dupa inceperea perioadei menstruale.

Sarcina: Daca sunteti insarcinata, puteti avea schimbari de dispozitie care dureaza pana la nastere. De asemenea, puteti avea momente de tristete si puteti plange mai usor.

Ca si in cazul SPM, aceste ultime simptome pot indica, de asemenea, aparitia depresiei. Daca sunteti ingrijorata de simptomele dumneavoastra si credeti ca ati putea fi deprimata, nu uitati ca puteti apela oricand sa discutati cu medicul specialist. Depresia in timpul sarcinii este obisnuita si poate fi tratata.

  1. Stari de oboseala

SPM: Starea de oboseala este un simptom care apare frecvent in timpul SPM, la fel ca si tulburarile de somn. Aceste simptome ar trebuie sa dispara in cel mai scurt timp dupa inceperea perioadei dumneavoastra. Puteti remedia oboseala chiar si tulburarile de somn prin inceperea unor antrenamente cu exercitii fizice.

Sarcina: In timp ce sunteti insarcinata, nivelurile crescute ale hormonului progesteron va pot face sa simtiti mult mai obosita.

Oboseala poate fi mai pronuntata in timpul primului trimestru de sarcina, dar poate dura si pe toata perioada de sarcina. Pentru a va ajuta corpul sa faca fata acestui simptom, atunci asigurati-va ca mancati bine, sanatos si ca veti acorda o mare atentie odihnei.

  1. Greata sau varsaturi

SPM: Nu trebuie sa va asteptati la greturi sau varsaturi daca menstruatia a intarziat, dar unele disconforturi digestive, cum ar fi greata pot insoti simptomele SPM.

Sarcina: Starile de greata sunt printre primele si cele mai clasice si clare semne ca sunteti insarcinata. Tulburarile de greata incep adesea la o luna dupa ce ati ramas insarcinata. Varsaturile pot sau nu sa insoteasca greata.

  1. Pofte alimentare

SPM: Cand aveti SPM veti observa probabil ca obiceiurile alimentare se schimba. Este posibil sa aveti nevoie de ciocolata, carbohidrati, zaharuri, dulciuri sau alimente sarate. Aceste pofte nu se intampla in aceeasi masura cand sunteti gravida.

Sarcina: Pe toata perioada sarcinii, puteti avea diverse pofte alimentare extrem de specifice si neexplicabile uneori. Pe de alta parte, veti avea momente cand veti fi total dezinteresate sa mancati anumite alimente. Puteti avea, de asemenea, o sensibilitate mare fata de anumite mirosuri si gusturi, chiar si de cele pe care le-ati placut. Aceste efecte pot dura pe toata perioada sarcinii.

  1. Crampe

SPM: Daca prezentati simptomele SPM, atunci crampele pot dura intre 24 si 48 de ore inainte de inceperea perioadei de menstruatie. Durerile vor scadea treptat, probabil in timpul menstruatiei si eventual vor disparea de tot pana la sfarsit.

Sarcina: La inceputul sarcinii, puteti sa aveti crampe usoare. Aceste crampe se vor simti probabil precum crampele usoare pe care le aveati in timpul menstruatiei, dar de data aceasta, le veti simti in abdomenul inferior sau in spate.

Tratament

Tratament in caz de sindrom premenstrual accentuat

Pentru multe femei, modificarile stilului de viata pot ajuta la ameliorarea simptomelor SPM. Dar, in functie de gravitatea simptomelor, medicul dumneavoastra poate prescrie unul sau mai multe medicamente pentru sindromul premenstrual.

Succesul medicamentelor in ameliorarea simptomelor variaza in randul femeilor. Medicamentele prescrise in mod obisnuit pentru sindromul premenstrual includ:

  • Antidepresive
  • Medicamente antiinflamatoare
  • Diuretice
  • Contraceptive hormonale

Tratament naturist

  • Suplimente de vitamine

Calciu, magneziu, vitamina E si vitamina B-6 au fost toate raportate pentru a calma simptomele premenstruale.

  • Plante medicinale

Unele femei au raportat ameliorarea simptomelor SPM cu ajutorul plantelor,  cum ar fi ginkgo – biloba, ghimbir, musetel si sunatoare. Cu toate acestea, putine studii stiintifice au descoperit faptul ca aceste plante ierburi sunt eficiente pentru ameliorarea simptomelor PMS.

  • Acupunctura

Un practicant de acupunctura introduce ace sterilizate din otel inoxidabil in piele in anumite puncte ale corpului. Unele femei se simt mult mai bine dupa un tratament cu acupunctura.

Sfaturi pentru a reduce disconfortul premenstrual

Modificati dieta alimentara

  • Manancati mese mai mici, mai frecvente pentru a reduce balonarea si senzatia de plenitudine.
  • Limitati sarea si alimentele sarate pentru a reduce retentia balonului si a fluidului.
  • Alegeti alimente bogate in carbohidrati complexi, cum ar fi fructele, legumele si cerealele integrale.
  • Alegeti alimente bogate in calciu. Daca nu puteti tolera produsele lactate sau nu obtineti calciu adecvat in dieta dvs., un supliment zilnic de calciu va poate ajuta.
  • Evitati cofeina si alcoolul.

Sport

Incepeti si mergeti in cel putin 30 de minute pe jos, fie practicati cat mai des posibil ore de ciclism, inot sau alte activitati de aerobic. Sportul va va aduce o stare fizica, dar si psihica mult mai buna.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/premenstrual-syndrome/diagnosis-treatment/drc-20376787
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/premenstrual-syndrome/symptoms-causes/syc-20376780
  3. https://www.healthline.com/health/premenstrual-syndrome
  4. https://www.medicinenet.com/pms_vs_pregnancy_differences_and_similarities/article.htm

 

Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma