Sindromul bradului de CraciunΒ πŸŽ„ se traduce prin alergia la bradul de Craciun, caracterizata prin stranut, tuse, secretii oculare sau atacuri de astm. Crezi ca ai alergie la bradul de Craciun? Tine cont de aceste sfaturi pentru a-ti mentine sanatatea si pentru a te bucura de spiritul Craciunului.

Cuprins:

1. Ce reprezinta sindromul bradului de Craciun?
2. Care sunt simptomele?
3. Cauze
4. Solutii si sfaturi

Ce reprezinta sindromul bradului de Craciun?

Cand vine vorba de bradul de Craciun, nu ne gandim ca ar putea fi un motiv de ingrijorare. Sindromul bradului de Craciun – ce inseamna? Impodobirea bradului mult prea devreme sau sa il mentinem mult timp dupa Craciun? Obsesia pentru decoratiuni de Craciun? Nu chiar. Conform unor surse si a unor cercetari din ultima perioada, se pare ca pomii de Craciun sunt o sursa reala de mucegai, care poate produce simptome si afectare a tractului respirator.

Problema reala sau exagerare? Pare a fi vorba de un tipar de raceala, gripa si astm in perioada sarbatorilor, cauzele de baza fiind legate de brazi.

A fi alergic la un brad de Craciun – adesea numit sindromul bradului de Craciun – este o afectiune care provoaca stranut, tuse, ochi iritati si atacuri de astm potential grave. Brazii naturali pot colecta o cantitate mare de polen de la alte plante inainte de a fi taiati. Acest lucru poate declansa simptome de astm si rinita alergica odata ce sunt adusi acasa, mai ales in interior. Brazii artificiali pot provoca, de asemenea, simptome de astm si de alergie, deoarece acumuleaza praf, acarieni si chiar mucegai in perioada de depozitare.

Semnele tipice ale sindromului includ un atac de astm dupa ce bradul este adus in interior sau puteti avea simptome asemanatoare gripei, cum ar fi secretii nazale, tuse si stranut, chiar daca nu simtiti ca ar fi raceala. In cazuri extreme poate provoca unele complicatii mai grave, precum bronsita si pneumonie.

Care sunt simptomele?

O alergie la pomul de Craciun sau sindromul bradului de Craciun este o reactie alergica la anumite tipuri de mucegaiuri intalnite frecvent in pomii de Craciun – brazi naturali sau artificiali. Aceasta reactie poate varia de la usoara la severa in timp scurt, provocand probleme respiratorii.

Printre simptome se numara respiratia suieratoare, stranut, secretii nazale, ochi iritati, tuse si eruptii cutanate. Sindromul bradului de Craciun este mai frecvent decat crezi, afectand aproximativ o treime dintre persoanele expuse la pomi de Craciun si poate afecta toate grupele de varsta, inclusiv copiii mici. Este mai frecvent la cei care sunt predispusi la alergii, inclusiv febra fanului si bolnavii de astm.

In general, este mai mult o problema decat un pericol, dar ar putea fi grava pentru cei susceptibili la astm, pentru ca poate declansa un atac de astm, disconfort in piept si dificultati de respiratie.

Cauze

Cauzele pot fi date de mucegaiuri, polen si praf – prezente pe brazii naturali sau artificiali.

Sporii de mucegai

Sporii au o varietate de forme si dimensiuni si sunt mereu prezenti in mediul nostru – atat in ​​interior, cat si in exterior. Pot exista peste 1 milion de specii fungice care locuiesc pe planeta, dintre care putin peste 100 de familii sau genuri pot cauza alergie la mucegai. Cu toate acestea, principalii vinovati sunt doar patru: Alternaria, Cladosporium, Penicillium si Aspergillus. Studiile sugereaza ca numarul sporilor din camera unde este un brad tinde sa creasca de la o zi la alta incepand din a patra zi. Se pare ca multe dintre soiurile de mucegai gasite pe brazi cresc riscul de alergii.

Sporii de mucegai devin periculosi cand ating niveluri critice. Acesta este cazul persoanelor care au alergie la mucegai, precum si a celor cu alte alergii sau astm, unde expunerea la mucegaiuri poate servi drept declansator secundar si duce la agravarea simptomelor.

Desi nu exista un set unic de standarde cu privire la nivelurile acceptabile ale sporilor de mucegai in interior, Organizatia Mondiala a Sanatatii considera ca inacceptabile concentratii interioare mai mari de 500 de spori pe metru cub. Astfel, persoanele cu alergii ar trebui sa ia in considerare pastrarea unui brad natural in interior nu mai mult de 7 zile, mai ales daca exista semne de alergii grave.

Polenul

Polenul nu este o problema majora in cazul brazilor de Craciun, deoarece polenizarea are loc primavara, nu la inceputul iernii. Cu toate acestea, copacii intra in contact cu iarba si polenul si il pot transporta in casa. Cand copacul este taiat si adus in interior, seva se usuca si particulele de polen prinse sunt eliberate in aer.

Rasina de pin poate declansa simptome la unele persoane. De asemenea, unele decoratiuni si lumanari parfumate sau esente pot cauza probleme.

Solutii si sfaturi

Iarna reprezinta un moment de varf pentru raceli, focare de gripa si atacuri de astm. Motivele exacte nu sunt cunoscute, dar este greu de spus daca bradul de Craciun sau o combinatie de alti factori sunt cu adevarat de vina. Cu toate acestea, daca aveti alergii sau astm, merita sa luati in serios potentialul risc dat de expunerea la mucegaiuri.

Cu o serie de sfaturi, puteti limita expunerea la astm si la factorii declansatori pentru alergii care se ascund in bradul de Craciun. Uneori, efectele sindromului pomului de Craciun pot fi prevenite prin expunerea limitata la alergenii gasiti in copaci. Iata cateva sfaturi pentru prevenirea problemelor de sanatate.

Sfaturi pentru bradul natural

  • Luati in considerare achizitionarea unui brad ce poate fi taiat pe loc. Prin taierea pe loc a bradului, evitati conditiile de depozitare si transport care favorizeaza dezvoltarea mucegaiului.
  • Daca luati un brad pre-taiat, curatati si stergeti bine trunchiul copacului inainte de a-l aduce in casa. Folositi o solutie de apa si 10% inalbitor.Γ’
  • Scuturati copacul sau suflati-l cu un suflator de frunze, apoi pulverizati pomul si ramurile sale cu apa inainte de a-l aduce in casa pentru a ajuta la eliminarea polenului si a mucegaiului.
  • Folositi un purificator pentru aerul din interiorul locuintelor pentru a mentine nivelul sporilor sub control.
  • Purtati manusi si bluze cu maneci lungi atunci cand aduceti copacul in interior pentru a impiedica astfel contactul cu pielea.
  • Familiile cu alergii severe ar trebui sa evite aducerea unui brad natural in casa. Cu toate acestea, daca o fac, ar trebui sa lase bradul in casa cel mult o saptamana.

Sfaturi pentru bradul artificial

  • Bradul artificial trebuie scuturat bine in aer liber inainte de a fi adus in casa si montat.
  • Aspirati bradul artificial si decoratiunile pe masura ce le scoateti din cutie, despachetandu-le si ambalandu-le afara, daca este posibil.
  • Stergeti bradul artificial, tijele, ghirlandele si ornamentele cu o carpa umeda pentru a indeparta praful.
  • Cand impachetati bradul si decoratiunile, folositi pungi de plastic etanse si cutii sigilate, astfel incat sa fie mai putin probabil sa acumuleze praf.
  • Asigurati-va ca pastrati bradul artificial in mod corespunzator in afara sezonului, infasurandu-l in siguranta si pastrandu-l intr-un loc racoros si uscat (evitati depozitarea in locuri care acumuleaza praf si murdarie).

Nu uitati de celelalte decoratiuni pentru sarbatori!

Brazii de Craciun nu sunt singura sursa potentiala de declansare a alergiei in arsenalul de vacanta. Ornamente, coronite si toate decoratiunile de sarbatoare care au fost depozitate trebuie, de asemenea, sa fie curatate inainte de a le folosi. Stergeti ornamentele folosind o carpa moale pentru praf, atat ornamentele din plastic, dar si pe cele din metal sau sticla sau coronitele artificiale de brad.

Daca aveti decoratiuni din tesaturi, cum ar fi fete de masa, lenjerii, paturi sau alte produse, spalati-le bine cu apa calda si detergent.

Depozitarea brazilor si a decoratiunilor

Incepeti sa preveniti alergiile de Craciun de anul viitor, depozitand in mod corespunzator bradul artificial si decoratiunile de sarbatori. In primul rand, folositi o carpa de praf pentru a indeparta resturile si alergenii care s-ar fi putut fixa pe acestea in timpul utilizarii. Apoi, utilizati sisteme de depozitare din plastic sigilate pentru a depozita pomul si alte decoratiuni de sarbatoare.Β Evitati sa folositi cutii de carton pentru a depozita bradul si decoratiunile, pentru ca pot favoriza dezvoltarea mucegaiului si a altor alergeni, mai ales atunci cand decoratiunile sunt depozitate in zone umede precum subsoluri, garaj si mansarda.

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma