Silimarina reprezinta principiul activ al plantei cunoscute sub denumirea de armurariu, planta perena cu numeroase proprietati medicinale. Semintele acesteia contin silimarina, un compus cu efect antioxidant, antiviral si antiinflamator, benefic pentru sanatatea ficatului. Afla, in cele ce urmeaza, ce este si cum functioneaza silimarina, ce beneficii are, dar si care sunt principalele afectiuni pentru care este recomandata.
Silimarina este un compus obtinut din semintele de armurariu (Silybum marianum). In termeni populari, aceasta planta mai este cunoscuta si sub denumirile de ciulinul laptelui, scai pestrit, scaiete sau argintica de gradina.
In compozitia semintelor se regasesc derivati antioxidanti, precum silidianina, silibina si silicristina, care au un efect protector asupra organismului. Mai exact, acestea antreneaza refacerea celulelor hepatice, prin stimularea producerii de hepatocite (celule hepatice) noi si impiedica patrunderea substantelor toxice in organism. De altfel, silimarina este recunoscuta pentru rolul protector asupra ficatului si pentru imbunatatirea sintezei proteice.
Beneficiile silimarinei sunt cunoscute inca de pe vremea Greciei Antice, cand era folosita pentru tratarea muscaturilor de sarpe, dar si pentru ingrijirea vezicii biliare. Ulterior, in Evul Mediu, planta a fost folosita de catre triburile americane pentru a trata afectiuni ale pielii. Alte intrebuintari are silimarinei, de-a lungul timpului, au inclus ameliorarea tulburarilor hepatice, protejarea ficatului de alcool si substante toxice, fiind folosita si pentru a stimula productia de lapte matern.
In plus, semintele sunt folosite in prezent si ca ingredient in salate, in timp ce frunzele si semintele sunt utilizate in medicina pe baza de plante.
In ceea ce priveste modul de functionare a silimarinei, aceasta este cunoscuta drept un antioxidant puternic, care lupta impotriva radicalilor liberi care pot afecta organismul si accelera imbatranirea prematura.
Efectul antioxidant se datoreaza si capacitatii sale de a creste nivelul de glutation sintetizat de ficat, care la randul sau mareste capacitatea de detoxifiere a organismului, dar si a ficatului.
Silimarina este benefica pentru suportul pe care il ofera in ameliorarea anumitor probleme medicale. Printre principalele sale beneficii se numara:
Desi silimarina este folosita cu precadere pentru boli ale ficatului, precum ciroza, insuficienta hepatica sau hepatita, aceasta poate fi administrata, la recomandarea medicului, si pentru alte afectiuni, precum:
Citeste si: Hepatita – tipuri, cauze, simptome si tratament
Silimarina poate fi regasita ca supliment oral, sub forma de capsule, tablete, pulbere sau tinctura, ori poate fi inclusa ca ingredient in unele ceaiuri medicinale. Cu cat cantitatea de compus activ din suplimente este mai mare, cu atat beneficiile asupra organismului cresc. Sunt indicate suplimente care contin aproximativ 80% extract de silimarina, pentru a obtine un efect sporit asupra sanatatii.
De regula, silimarina poate fi administrata in paralel cu un tratament medicamentos, la recomandarea medicului. Utilizarea silimarinei este considerata sigura impreuna cu alte tratamente pentru hepatita, dispepsie sau diabet.
In ceea ce priveste doza zilnica recomandata de silimarina, aceasta este de aproximativ 420 mg, administrata in mai multe doze mici, de doua sau trei ori pe zi. Pulberea de silimarina poate fi consumata si sub forma de ceai.
Administrarea silimarinei este considerata sigura si, rareori, poate provoca efecte adverse. Printre posibilele efecte adverse se numara:
Alte efecte adverse mai putin intalnite sunt dureri musculare si articulare. In cazul in care apar aceste efecte adverse, se recomanda intreruperea tratamentului si un consult medical. De asemenea, efectele adverse pot sa apara si dupa incetarea tratamentului.
Mai pot sa apara si reactii alergice la silimarina, de regula la persoanele care au alergie la anghinare, margarete, kiwi, ambrozie, musetel sau galbenele. In cazuri rare, alergia la silimarina poate duce la aparitia unui soc anafilactic.
Citeste si: Totul despre alergii – cauze, simptome, tratament
Tratamentul cu silimarina nu este indicat in urmatoarele cazuri:
Desi silimarina este considerata benefica pentru reducerea glicemiei, persoanele care au diabet trebuie sa utilizeze cu prudenta aceste suplimente. Administrarea silimarinei nu trebuie facuta impreuna cu alte medicamente care au un efect asemanator.
In concluzie, silimarina reprezinta un supliment sigur, care poate fi administrat ca terapie complementara in cazul diferitelor probleme de sanatate. Datorita proprietatilor medicinale, utilizarea silimarinei are numeroase beneficii asupra organismului, fiind recomandata cu precadere pentru afectiuni ale ficatului. Totusi, este indicat intotdeauna un consult medical inainte de a incepe administrarea de suplimente pe baza de silimarina, pentru a evita aparitia unor posibile efecte adverse.
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…