Sfecla rosie – compozitie nutritiva, beneficii si retete sanatoase

Sfecla rosie este o leguma radacinoasa delicioasa care contine multe vitamine esentiale, minerale si substante nutrivite cu proprietati remarcabile. Afla care sunt beneficiile pe care le aduce aceasta legume, dar si multe alte informatii importante din urmatorul articol!

Cuprins:

1. Informatii generale

2. Ce substante nutritive contine sfecla rosie?

3. Sfecla rosie beneficii

4. Sfecla rosie in cura de detoxifiere si slabire

5. Retete: cum se prepara sanatos sfecla rosie

6. Boli in care este recomandata sfecla rosie

7. Contraindicatii si posibile riscuri

Informatii generale

Sfecla rosie si sucul din sfecla au fost recunoscute de catre medicii nutritionisti ca fiind benefice pentru consum, deoarece imbunatatesc fluxul sanguin, scad tensiunea arteriala si imbunatatesc performanta fizica. Multe dintre aceste beneficii se datoreaza continutului ridicat de nitrati anorganici.

Sfecla rosie este delicioasa atat in stare cruda, dar este si mai buna la gust atunci cand este gatita la cuptor. Frunzele sfeclei pot fi, de asemenea, consumate in preparate gatite sau puse in sucuri naturale. Exista numeroase tipuri de sfecla, dintre care multe se disting prin culoarea lor – galben, alb, roz sau rosu inchis spre mov. In acest articol veti afla multe informatii benefice numai despre sfecla rosie.

Ce substante nutritive contine sfecla rosie?

Sfecla rosie contine, in principal, apa (87%), carbohidrati (8%) si fibre (2-3%).

O ceasca (136 grame) de sfecla rosie contine mai putin de 60 de calorii, in timp ce 3/4 cesti (100 grame) de sfecla rosie cruda ofera urmatoarele substante nutritive:

100 de grame

  • Calorii: 37
  • Proteine: 1,4
  • Lipide: 0,2
  • Carbohidrati: 8,5
  • Fibre: 1,7
  • Apa: 88%

Carbohidrati

Sfecla rosie cruda sau gatita ofera aproximativ 8-10% carbohidrati. Zaharurile simple – cum ar fi glucoza si fructoza – reprezinta 70% si 80% din carbohidratii in sfecla rosie cruda. Sfecla rosie are un indice glicemic de 61, care este considerat a fi un scor mediu. Indicele glicemic masoare gradul de crestere rapida a nivelului zaharului din sange dupa o masa.

Dupa mai multe cercetari efectuate, medicii nutritionisti specialisti considera ca sfecla rosie nu trebuie sa aiba un efect major asupra nivelului zaharului din sange, deoarece cantitatea totala de carbohidrati din fiecare portie este scazuta. Asadar, chiar si persoanele care au diabet zaharat pot consuma cu moderatie sfecla rosie fie gatita sau preparata ca suc natural.

Fibre

Sfecla de sfecla este bogata in fibre, asigurand aproximativ 2-3 grame in fiecare portie de 3/4 cana adica de 100 de grame. Fibrele alimentare sunt importante ca parte a unei alimentatii sanatoase.

Vitamine si minerale

Sfecla rosie este o sursa excelenta de multe vitamine si minerale esentiale, printre care:

  • Folate (vitamina B9). Una dintre vitaminele B, folatul este important pentru cresterea tesutului normal si functia celulara. Aceasta vitamina este importanta si necesara pentru femeile insarcinate.
  • Mangan. Un oligoelement esential, manganul se gaseste in cantitati mari in boabe intregi, leguminoase, fructe si legume.
  • Potasiu. O dieta bogata in potasiu poate duce la scaderea tensiunii arteriale si are efecte importante de mentinere a sanatatii inimii.
  • Fier. Un mineral esential, fierul are multe functii importante in corpul vostru. Acesta este necesar pentru transportul de oxigen in celulele rosii din sange.
  • Vitamina C. Aceasta vitamina binecunoscuta este un antioxidant important pentru protejarea sistemului imunitar, contribuind totodata la sanatatea si frumusetea pielii.

Asadar, sfecla rosie este o sursa buna de vitamine, minerale, precum este folatul, manganul, potasiul, fierul si vitamina C.

Alti substante vegetale naturale

Pe langa vitaminele si mineralele mentionate anterior, sfecla rosie mai contine si alti compusi formate din substante vegetale naturale care ajuta la mentinerea sanatatii organismului.

Principalii compusi din sfecla rosie sunt:

  • Betadina este un pigment care se gaseste in sfecla rosie, responsabila de culoarea puternica rosiatica a legumei. Se crede ca acesta are multe beneficii variate pentru sanatate, relaxeaza mintea si alunga depresie.
  • Anorganic nitrat. Gasit in cantitati generoase in legume care au frunze verzi, precum sfecla rosie, nitratul anorganic se transforma in oxid nitric in organism si are multe functii importante.
  • Vulgaxanthin. Un pigment galben sau portocaliu gasit in sfecla rosie da culoarea specifica acestei legume. In plus, este un bun antiinflamator.

Sfecla rosie beneficii

Cele mai importante si populare beneficii pe care le promoveaza consumul de sfecla rosie sunt:

Tensiune arteriala scazuta

Sfecla este bogata in nitrati alimentari, care se transforma in oxid nitric in organism. Oxidul nitric de azot ajuta la relaxarea si dilatarea vaselor de sange, reducand astfel tensiunea arteriala si prevenind hipertensiunea . Specialistii nutritionisti au declarat intr-un studiu faptul ca: „Un pahar zilnic de suc de sfecla poate reduce tensiunea arteriala la persoanele cu hipertensiune arteriala – chiar si a caror tensiune arteriala crescuta nu a fost controlata de un tratament medicamentos.“

Stimuleaza digestia

In Evul Mediu, sfecla rosie a fost folosita ca un remediu pentru tulburarile digestive,  inclusiv  constipatia. Fibrele si antioxidantii prezenti in sfecla ajuta la eliminarea tuturor substantelor toxice din organism, ajutand la pastrarea sanatatii si functionarii normale a sistemului digestiv.

Mentine sanatatea creierului

Functia mentala si cognitiva scade in mod natural odata cu varsta. In unele cazuri, afectarea functiei cognitive poate duce la afectiuni grave, precum dementa, care se datoreaza prin reducerea fluxului normal sanguin si a alimentarii creierului cu oxigen. Specialistii nutritionisti au constatat faptul ca nitratii din sfecla rosie pot imbunatati semnificativ functia mentala si cognitiva prin ajutarea dilatarii a vaselor de sange. Astfel, are loc cresterea si mentinerea normala a fluxului sanguin catre creier. Alti cercetatorii din domeniu de la Universitatea Wake Forest din nordul Carolinei, au descoperit ca sucul din sfecla rosie poate incetini progresia dementei la persoanele mai in varsta.

Scaderea nivelului de glucoza

Sfecla rosie este ideala si recomandata spre a fi consumata sub orice forma (cruda, gatita sau sub forma de suc natural) persoanelor care au diabet zaharat. Aceasta legume contine un antioxidant puternic cunoscut sub numele de acid alfa-lipoic, care poate ajuta la scaderea nivelului de glucoza, creste sensibilitatea la insulina si previne schimbarile induse de stresul oxidativ la persoanele care au diabet zaharat.

Studiile privind acidul alfa-lipoic au aratat, de asemenea, o scadere a simptomelor de neuropatie periferica si neuropatie autonoma la persoanele cu diabet zaharat.

Anticancer

Un studiu efectuat de cercetatorul si doctorul Govind J.Kapadia de la Universitatea Howard din Statele Unite a aratat ca sfecla rosie poate fi buna la prevenirea cancerului de piele, a plamanilor si colonului. Sfecla rosie contine betadina care da culoare legumei si are rolul de a contracara cresterea celulelor canceroase. Studiile recente au aratat ca sucul de sfecla inhiba mutatiile celulare provocate de diferiti compusi care se pot gasi in anumite alimente, precum sunt cele procesate sau conservate. De asemenea, betadina din sfecla rosie poate ajuta la prevenirea cancerului pulmonar.

Pierderea kilogramelor nedorite

Bogata in multe substante nutritive si fibre, sfecla rosie este o leguma ideala pentru persoanele care lupta cu pierderea in greutate. Magneziul si potasiul din sfecla ajuta la detoxifierea corpului si la eliminarea excesului de apa, prevenind balonarea. Aceste substante nutritive ajuta la optimizarea metabolismului si la pierderea excesului de greutate. Sucul de sfecla este adesea prescris in dietele detoxifiante.

Prevenirea anemiei

Sfecla rosie contine o cantitate semnificativa de fier, care ajuta la prevenirea anemiei si stimuleaza regenerarea celulelor rosii din sange. Mai mult, vitamina C din sfecla ajuta la cresterea absorbtiei de fier.

Protejarea ficatului

Sucul de sfecla rosie contine o multime de antioxidanti, vitamine si minerale, precum vitamina A , vitamina B-6 si fier. Acesti compusi impreuna cu beta-carotenul ajuta la protejarea ficatului de inflamatii si previn stresul oxidativ. In plus, toti nutrientii aflati in componenta sfeclei rosii sporesc capacitatea de a elimina toxinele din organism.

Prevenirea inflamatiilor

Colina este un nutrient foarte important care se regaseste in sfecla rosie si care ajuta la promovarea unui somn odihnitor, la performanta si miscare musculara, stimuleaza puterea de concentrare si memorie. Colina ajuta, de asemenea, la mentinerea structurii membranelor celulare si la transmiterea impulsurilor nervoase, care mai departe ajuta la absorbtia grasimilor si reduc orice inflamatia cronica din organism.

Nivel crescut de energie

Sfecla rosie contine o cantitate semnificativa de carbohidrati care ofera energie pentru activitatile sportive prelungite. Carbohidratii sunt substante naturale care promoveaza si accelereaza metabolismului. Nivelurile optime de carbohidrati din sfecla asigura functionarea maxima a tuturor reactiilor metabolice importante care mentin organele functionale intr-un mod eficient.

Afrodisiac natural

Sfecla este considerata ca fiind un afrodisiac natural. Acest lucru rezulta din faptul ca, sfecla contine niveluri semnificative de bor mineral, care ajuta la stimularea productiei de hormoni sexuali. Astfel, sfecla poate duce la cresterea libidoului si cresterea fertilitatii daca o adaugati in dieta alimentara.

Promoveaza dezvoltarea naturala a bebelusilor

Sfecla rosie este o leguma extrem de eficienta pentru femeile gravide, deoarece acestea sunt o sursa de vitamina B – folat, care ajuta la dezvoltarea coloanei vertebrale a pruncului din pantece. Deficitul de folat poate duce la diferite defecte congenitale, cum ar fi defectele tubului neural prin spina bifida, anencefalia, disrafismul spinal ocult si encefalocelul.

Cresterea imunitatii

Sfecla este extrem de nutritiva si ajuta la cresterea imunitatii organismului. Aceasta leguma este cunoscuta ca un bun remediu care contracareaza febra si racelile. Vitamina C, complexul de vitamina B si antioxidanti puternici din aceasta legume radacinoasa ajuta la prevenirea oboselii, calmeaza durerile,  si reduce inflamatiile.

Previne cataracta

Prezenta de beta-caroten, care este o forma de vitamina A, in sfecla ajuta la prevenirea de cataracta, care este o afectiune ce apare odata cu inaintarea in varsta.

Previne atacurile cerebrale

Sfecla rosie este bogata in potasiu si contribuie la scaderea riscului de accident vascular cerebral si alte probleme cardiace. Potasiul este un vasodilatator, ceea ce inseamna ca relaxeaza vasele de sange si reduce tensiunea arteriala din intregul corp. Prin urmare, se recomanda un aport adecvat de potasiu si consumarea de sfecla, deoarece ajuta la imbunatatirea si protejarea sanatatii inimii.

Sfecla rosie in cura de detoxifiere si slabire

Sfecla rosie ingrasa?

Sucul de sfecla este considerat unul dintre cele mai sanatoase bauturi pentru pierderea in greutate.

Sucul din sfecla rosie este foarte scazut in calorii si nu are practic nicio grasime, facandu-l o optiune excelenta pentru micul dejun care ajuta la alimentarea corpului cu substante nutritive esentiale. Pe langa fibrele care va mentin senzatia de foame pentru mai mult timp, sfecla lupta impotriva grasimilor prin mentinerea functiei intestinale adecvate. In plus, sfecla este o sursa bogata de magneziu, un mineral esential care poate fi benefic pentru persoanele care incearca sa piarda in greutate. Leucina, un aminoacid prezent in mod natural in sfecla, s-a dovedit ca reduce nivelurile de grasime din organism prin cresterea proteinei si a masei musculare.

Prin urmare, sfecla rosie nu ingrasa, ci este o leguma care ajuta la arderea si pierderea grasimii, respectiv a kilogramelor in plus.

Daca alegeti sa mancati sfecla rosie fiarta, aceasta este saraca in calorii, de exemplu:

200 de grame

  • Calorii: 74
  • Proteine: 2,8
  • Lipide: 0,4
  • Carbohidrati: 17
  • Fibre: 3,4

300 de grame

  • Calorii: 111
  • Proteine: 4,2
  • Lipide: 0,6
  • Carbohidrati: 25,5
  • Fibre: 5,1

Retete: cum se prepara sanatos sfecla rosie

Sfecla poate fi consumata in mai multe moduri, dar inainte de a le consuma, trebuie sa indepartati coaja. Iata cateva dintre modalitatile prin care puteti utiliza sfecla in dieta zilnica:

Salate si supe: Sfecla poate fi taiata si adaugata la o salata sau pot fi pur si simplu consumate crude. Indepartati coaja, taiati felii si asezonati sfecla cu sare, piper si suc de lamaie si este gata o gustare sanatoasa. O alta modalitate de a manca sfecla este sa preparati o supa delicioasa.

Supa de sfecla rosie

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 4 sfecle (500 g)
  • 1 cartof mediu
  • 1 morcov
  • 1 ceapa
  • 800 – 900 ml supa legume/ apa / supa pui
  • 1 lingura de sos de rosii/bulion
  • 1/2 lingurita rasa hrean proaspat ras
  • sare
  • piper
  • 1 frunza dafin
  • 2 linguri ulei

Preparare:

Curatati sfecla rosie, morcovul si cartoful, dupa care le tocati in cuburi, dar nu foarte mari. Apoi caliti ceapa tocata marunt, impreuna cu restul legumelor taiate cubulete, iar pentru aproximativ 3 minute se amesteca incontinuu la foc mediu. Adaugati  apa/ supa de pui, ketchup sau bulion, putin piper, sare si o frunza de dafin. Cand legumele sunt fierte punem putin hrean ras si mai lasati la fierb pentru 1 – 2 minute. Luati de pe foc, scoateti frunza de dafin si pasati apoi legumele cu jumatate din lichidul in care au fiert. Adaugati treptat apoi lichid, in functie de consistenta pe care o doriti la final (mai apoasa sau mai consistenta tip pasta).

Supa se serveste la final cu putin hrean proaspat ras, putin patrunjel verde proaspat tocat sau cu smantana.

Suc de sfecla rosie

Sucul din sfecla este un energizant natural, care incetineste procesul de imbatranire, datorita continutului bogat de antioxidanti. Daca beti acest suc de 4 ori pe saptamana, veti avea o pielea mai frumoasa, catifelata, fara imperfectiuni. In plus, sucul de sfecla este ideal pentru combaterea acneei.

Suc de sfecla rosie cu portocala si ghimbir

Ingrediente:

  • o sfecla rosie
  • un grapefruit
  • o portcola
  • o lamaie
  • o bucatica de ghimbir, care sa fie curatata si tocata marunt

Preparare:

Se adauga toate ingredientele intr-un blender si se amesteca pana cand se formeaza o pasta lichida. Daca sucul vi se pare prea acrisor, atunci puteti sa adaugati o lingurita sau doua de miere.

Sfecla rosie la borcan

Sfecla la borcan este ideala pentru sezonul rece si se poate manca oricand in timpul anului alaturi de diverse preparate.

Ingrediente:

  • 2 kg sfecla rosie
  • 1 lingurita seminte chimen
  • 15 g sare
  • 1 l apa
  • 100 ml otet
  • 100 g zahar
  • 1 radacina hrean

Preparare:

Sfecla se spala si se pune la fiert in apa cu sare acoperit timp de 2 ore. Sfecla este fiarta cand o furculita patrunde usor in leguma. Dupa aceea, sfecla fiarta se curata si taie rondele de circa 0.5 cm pe care apoi le taiati feliute. Asezati bucatile de sfecla rosie taiate in borcane, presarati deasupra seminte de chimen si puneti 2 bastonase de hrean printre ele. Dupa aceea, se prepara sucul ce va veni turnat peste sfecla rosie din borcane. Puneti apa la fiert dupa care adaugati otet, sare si zahar. Lasati compozitia sa dea in 2 – 3 clocote dupa care o turnati in fiecare borcan pana se umple. Inchideti bine borcanele, iar apoi se intorc pentru 2 – 3 minute cu capul in jos. La final, asezati borcanele intr-un loc ferit de lumina si acoperite intre paturi pana a doua zi.

Boli in care este recomandata sfecla rosie

Sfecla este recunoscuta pentru proprietatile sale benefice pe care le are asupra organismului. In plus, sfecla rosie este recomandata sa fie consumata in mod regulat (sub orice forma) daca va confruntati cu urmatoarele boli:

  • Guta
  • Boli de vezica biliara
  • Boli cardiovsculare
  • Colesterol
  • Tensiune arteriala
  • Glanda tiroida
  • Leucemie
  • Ficatul gras
  • Cancer
  • Boli de sange
  • Tumori
  • Intoxicatii alimentare
  • Gastrita
  • Ischemie cardiaca
  • Hipertensiune
  • Anemie feripriva
  • Hepatita cronica
  • Diabet zaharat

Contraindicatii si posibile riscuri

Sfecla rosie contraindicatii

  • Pietre la rinichi: Conform unui studiu realizat de Harvard Health Blog, sfecla rosie este o leguma bogata in oxalati care pot cauza pietrele la rinichi. De aceea, daca aveti pietre la rinichi trebuie sa consultati medicul inainte de a consuma sfecla rosie sub orice forma.
  • Iritatii de piele. Anumite persoane pot dezvolta o reactie alergica la sfecla, care sa se manifeste prin iritatii, mancarimi si pustule care pot avea alte efecte secundare ca febra sau frisoanele.
  • Scaderea brusca a tensiunii. Sfecla poate cauza la unele persoane scaderi bruste de tensiune arteriala si asta datorita cantitatii bogate de nitrati a legumei.
  • Probleme gastrointestinale. Consumul prea mare de sfecla poate cauza anumite probleme de stomac, precum balonarea, flatulenta, crampe, diaree si constipatie.
  • Afectarea ficatului. Desi este o sursa bogata in fier si alte minerale, consumul ridicat al metalelor din leguma pot duce la acumularea de fier la nivelul ficatului.
  • Lipsa de calciu. Consumul prea ridicat de sfecla, poate duce la scaderea nivelului de calciu din organism, ceea ce poate agrave bolile de rinichi.

Sfecla rosie si diabetul

Daca sunteti o persoana care are probleme de glicemie trebuie sa reduceti consumul de sfecla, deoarece aceasta leguma are un indice glicemic ridicat. Consultati medicul inainte de a consuma sfecla rosie.

 

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/foods/beetroot
  2. https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-beets
  3. https://www.organicfacts.net/health-benefits/vegetable/beets.html
  4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/324898.php
  5. https://www.medicalnewstoday.com/articles/277432.php
  6. https://www.timesnownews.com/health/article/how-to-lose-weight-fast-include-beetroot-juice-in-your-weight-loss-diet-to-burn-belly-fat-effectively/304888
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma