Pomelo – ce contine, beneficii si proprietati

Pomelo este un fruct din familia citricelor, renumite pentru beneficiile aduse sanatatii. Aflati care sunt beneficiile si proprietatile terapeutice ale fructului pomelo din urmatorul articol!

Cuprins:

1. Informatii generale

2. Compozitie nutritiva pomelo

3. Beneficii si proprietati terapeutice

4. Cura de slabire cu pomelo

5. Efecte adverse posibile

6. Cum se alege si se consuma pomelo?

Informatii generale

Fructul pomelo este cultivat in multe tari Asia, printre care se numara China, Japonia, Thailanda, Fiji si Malaezia. In cultura chineza, Pomelo este un semn al prosperitatii si al norocului. Pomelo este mai dulce si mai bland decat gustul de grapefruit, are o coaja groasa, verde-galbui, iar miezul poate fi roz, albicios sau galben.

Adevarul despre pomelo

Pomelo este cel mai mare fruct al familiei de citrice, dar nu numai datorita marimii sale, ci si datorita numeroaselor vitamine si a altor substante nutritive pe care le contine, in special vitamina C. Desi stim cu totii faptul ca citricele sunt usor acrisoare, pomelo are un gust mult mai dulce, iar consumare acestuia ofera o senzatie de satietate deosebita in comparatie cu alte fructe (nu doar citrice). In plus, pe langa vitamina C, vitamina pe care o contin mai toate citricele, fructul pomelo are o cantitate foarte mare de vitamine din complexul B, precum: vitamina B1, B2, B3, B5, B6, dar si proteine, calciu, fier, carbohidrati, magneziu, betacaroten, acid folic si potasiu.

Ceea ce este foarte interesant la pomelo este ca propria coaja a fructului contine bioflavonoizi care sunt eficienti in stoparea cancerului mamar si asta datorita faptului ca ajuta la eliminarea naturala a excesului de estrogen din  organism.

Compozitie nutritiva pomelo

Un fruct pomelo care cantareste in jur de 60o de grame contine:

Pomelo macronutrienti

  • Apa: 89,1 g
  • Calorii: 38
  • Carbohidrati: 9,62 g
  • Fibre: 1 g
  • Lipide / grasimi: 0,04 g
  • Proteine: 0,76 g

Pomelo vitamine

Pomelo minerale

Pomelo fitonutrienti

  • Beta Cryptoxanthina

Beneficii si proprietati terapeutice

Infectia tractului urinar

Consumul crescut al fructului de pomelo poate ajuta la combaterea infectiilor tractului urinar si de diverse infectii bacteriene dureroase ale sistemului urinar. Vitamina C idn Pomelo creste nivelul acidului in urina, inhiband dezvoltarea bacteriilor din tractul urinar.

Sanatatea inimii

Pomelo contine niveluri ridicate de potasiu, un mineral necesar functionarii corecte a inimii. Potasiul regleaza nivelul tensiunii arteriale si reduce colesterolul rau in organism. Sucul din fruct, de asemenea, ajuta la curatarea depozitelor arteriale in organism, reducand astfel riscul de accident vascular cerebral si atac de cord.

Diverse infectii

Consumarea unei portii zilnice de pomelo poate impiedica radicalii liberi sa atace organismul. Fructul are puterea de a stimula anticorpii si celulele imune pentru a proteja organismul de bacterii care cauzeaza raceala, gripa, astm si alte alergii.

Lupta impotriva cancerului

Pielea subtire care imbraca fructul pomelo este bogata in bioflavonoide, un antioxidant care previne cancerul intestinal, pancreatic si cel al sanului. In plus, aceasta elimina excesul de estrogen din organism, impiedicand raspandirea cancerului. De asemenea, contine cantitati mari de fibre, care protejeaza organismul de cancerul de colon.

Pomelo si beneficiile pentru piele

Piele tanara si sanatoasa

Vitamina A prezenta in pomelo ingrosa dermul si imbunatateste fluxul sanguin la suprafata pielii pentru a reduce ridurile. Consumul regulat de Pomelo mareste depunerea colagenului si incetineste defalcarea colagenului si a elastinei, ajutand pielea sa arate mai tanara, sanatoasa si radianta.

Ajuta la repararea tesuturilor

Pomelo repara structura celulara a epidermei pentru a optimiza protectia UV pentru a proteja de razele nocive ale soarelui. Enzima gasita in fructul pomelo fortifica pielea si initiaza recuperarea plagilor, ajutand pielea sa se repare rapid si in mod natural.

Reduce acneea si cosurile

Consumul regulat de pomelo scade gruparea granulelor de melanina, reducand petele maro si pigmentarea. Consumul de pomelo reduce, de asemenea, productia de sebum din piele pentru a reduce acneea si cosurile.

Reduce semnele de imbatranire

Pomelo este bogat in antioxidanti, care ajuta la incetinirea ratei de distrugere a radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt molecule instabile care distrug colagenul si provoaca uscarea pielii, accentueaza liniile fine si ridurile. Astfel, consumul fructului pomelo poate ajuta la reducerea semnificativa a semnelor de imbatranire.

Pomelo si beneficiile pentru par

Cresterea parului

Pomelo contine mai multe substante nutritive necesare parului, cum ar fi vitamina A, C, B1 si zinc, care sunt benefice pentru mentinerea sanatatii parului. Acesta contine minerale cum ar fi sulf, calciu, fier, zinc si calciu, care sunt necesare pentru cresterea parului.

Lupta impotriva matretii

Continutul ridicat de apa din pomelo mentine scalpul hidratat si bine hidratat. Vitamina C din pomelo lupta impotriva bacteriilor si calmeaza pielea scalpului pentru a indeparta matreata.

Impiedica subtierea firelor de par

Radicalii liberi pot deteriora foliculii parului, facandu-i sa fie slabi, subtiri si fragili. Antioxidantii prezenti in pomelo neutralizeaza radicalii liberi si minimizeaza efectul lor in organism si asupra firelor de par.

Ingroasa firul de par

Consumul regulat de suc pomelo imbunatateste circulatia sangelui si intareste firele parului. Acest fruct promoveaza un par puternic, gros si sanatos.

Mentine echilibrul hormonal

Pomelo ajuta la inversarea gradului de oboseala suprarenala, o afectiune care provoaca o pierdere severa a parului la femei. Glandele suprarenale sunt necesare pentru mentinerea echilibrului hormonal adecvat si incurajarea cresterii parului

Un pomelo pe zi

Consumul fructului pomelo zilnic aduce numeroase avantaje printre care si anumite efecte terapeutice:

  • Stimuleaza sistemul imunitar
  • Ajuta la eliminarea radicalilor liber
  • Stimuleaza secretiile digestive
  • Ajuta la eliminarea tuturor toxinelor din organism
  • Contribuie in mod semnificativ la reducerea colesterolului rau
  • Favorizeaza absorbita de fier in intestin
  • Activeaza acidul folic
  • Are un rol foarte important in producerea de hormoni de catre glandele suprarenale
  • Curata si detoxifiaza ficatul
  • Tonifica vasele capilare
  • Atenueaza procesul de imbatranire
  • Intareste oasele corpului
  • Creste rezistenta asupra radicalilor liberi
  • Reduce in mod semnificativ starile de nervozitate, stres si oboseala
  • Este recomandat persoanelor care au boli inflamatorii
  • Este recomandat consumul zilnic de catre persoanele care se confrunta cu cancer
  • Acidul citric al fructului are un efect diuretic si este benefic pentru hiperuricemie, guta, litiaza renala, hipertensiune arteriala si alte diferite boli care sunt asociate cu retentia de lichide in organism
  • Are proprietati antiseptice ajutatoare pentru tubul digestiv si pentru caile urinare
  • Combate constipatia si alte afectiuni ale sistemului digestiv
  • Reduce in mod semnificativ riscul cardiovascular si cerebrovascular
  • Previne infectiile tractului urinar
  • Promoveaza productia naturala de colagen
  • Intareste gingiile si controleaza sangerarile gingivale
  • Combate infectiile virale
  • Mentine nivelul normal al tensiunii arteriale

Cura de slabire cu pomelo

Unul dintre beneficiile importante ale consumului de pomelo il reprezinta faptul ca acest fruct ajuta la pierderea in greutate. Consumul de pomelo este esential pentru pierderea kilogramelor in plus sau nedorite, deoarece acesta contine multe enzime care contribuie la arderea grasimilor si care pot ajuta la scaderea cantitatii de zahar si amidon din organism.

Deoarece are o valoare nutritiva destul de mare si nu contine multe calorii, fructul este o sursa buna si indicata pentru curele de slabit.

Dieta cu pomelo

Pentru aceasta dieta de slabit cu pomelo este necesar sa tine o cura de 12 zile consecutive in care nu trebuie sa consumati mai mult de 800 de calorii pe zi. In primele zile veti avea stari de rau, ameteala, greata, stari de iritabilitate, insa este foarte important ca in toata aceasta perioada sa va mentineti organismul hidratat consumand aproximativ 2 litri de apa pe zi.

Meniu dieta cu pomelo

Meniul pentru aceasta dieta consta in:

  • Mic dejun: doua oua fierte tari cu 2 felii de paine prajita si o jumatate de fruct pomelo
  • Pranz: o salata de legume proaspete si cu o bucata de carne fiarta (piept de pui), iar apoi mancati cealalata jumatate a fructului pomelo.
  • Cina: peste sau carne de vita la gratar cu legume la abur sau fierte (cu exceptia cartofilor, a porumbului si mazarea). Dupa cina, consumati o jumatate de fruct pomelo sau o ceasca de suc de pomelo proaspat stors.

Pe tot parcursul dietei puteti mancati carne de pui, carne de curcan sau carne de vita la gratar si legume care nu contin amidon. In plus, nu trebuie sa prajiti niciun aliment. Toate legumele, inclusiv carnea se va prepara la gratar sau la aburi.

Dupa ce veti incepe sa urmati aceasta dieta cu pomelo veti observa intr-un timp relativ scurt faptul ca, organismul se va transforma vizibil slabind pana la 7 kilograme in prima saptamana.

Aceasta dieta este bogata in fibre si vitamine esentiale organismului care ajuta la pierderea kilogramelor in plus. Alimentele bogate in fibre raman o perioada de timp indelungata in stomac, ceea ce ajuta pentru ca va ofera o senzatia de satietate pentru mai multa vreme. In plus, fructul are proprietati beneficice care ajuta la arderea grasimilor si reducere semnificativ continutul de amidon si de zahar din sange.

Pomelo ingrasa?

Pomelo este un fruct citric bogat in multe fibre, vitamine, magneziu, potasiu si multe alte substante nutritive. Acest fruct este hipocaloric si nu ingrasa. In plus, acesta ajuta la stimularea sistemului digestiv, prevenind constipatia sau diareea si mentine un tranzit intestinal sanatos. Fibrele care se gasesc in compozitia fructului stimuleaza secretia sucului gastric, astfel ca, alimentele care sunt mai greu de digerat, precum este carnea de vita, sunt descompuse cu usurinta.

Efecte adverse posibile

Pe langa faptul ca fructul pomelo contine numeroase substante nutrivite si aduce o multime de beneficii organismului, specialistii nutritionisti recomanda sa se ia anumite precautii, deoarece pot exista anumite efecte adverse la anumite persoane:

  • Persoanele care sunt alergice la vitamina C trebuie sa evite consumarea acestui fruct. Ideal este sa se consulte medicul specialist inainte de consumarea anumitor citrice bogate in aceasta vitamina.
  • Consumul in exces de citrice poate conduce la anumite complicatii care sa se reflecte asupra sistemului digestiv si pot aparea riscul de diaree, gastrita, ulcer gastric.
  • Nivelul ridicat de vitamina C si de potasiu din acest fruct poate fi periculos daca este consumat de persoane care se confrunta cu afectiuni renale (formarea de pietre la rinichi) sau afectiuni hepatice.

Cum se alege si se consuma pomelo?

Fructul pomelo poate fi consumat atat in stare cruda, in salate, sucuri naturale, cat si preparat ca sub forma de dulceata, marmelada sau diferite deserturi.

Pomelo din China

Pomelo este un fruct de origine chinezeasca si este folosit in bucataria din China de Sud pentru prepararea de diferite supe sau deserturi speciale. Pe de alta parte, in Thailanda acest fruct este servit drept garnitura alaturi de peste sau de carne (o idee excelenta pe care o puteti incerca in dieta cu pomelo).

In fiecare tara a lumii, acest fruct este consumat in diferite moduri pe care le puteti incerca pentru a va bucura de un gust deosebit, dulce si apetisant.

Salata de fructe

Ingrediente:

  • 1 banana
  • 1 kiwi
  • 1 mar
  • 1 portocala
  • 1 para
  • un sfert de pomelo

Mod de preparare:

Toate fructele sunt curatate si taiate cubulete, apoi se adauga toate intr-un bol dupa care se amesteca. Pentru a-i oferi un gust deosebit salatei de fructe, adaugati 2 lingurite de miere dupa care amestecati din nou.

Salata cu creveti si pomelo

Ingrediente:

  • 200 de grame de creveti fierti
  • un sfert de pomelo
  • 100 de grame de radacina de telina proaspata
  • 3 linguri de smantana

Mod de preparare:

Se curata fructul pomelo, apoi ceaia si telina, dupa care se adauga toate ingredientele intr-un bol, se amesteca si se asezoneaza cu smantana proaspata.

 

 

Referinte:

  1. https://foodfacts.mercola.com/pomelo.html
  2. http://justsimplyhealth.com/pomelo-diet/
  3. https://www.healthbeckon.com/pomelo-fruit-benefits/
  4. https://www.verywellfit.com/pomelo-nutrition-facts-4582354 https://www.naturalfoodseries.com/11-benefits-pomelos/
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma