Colecistita reprezinta inflamatia vezicii biliare, numita si colecist sau fiere. Criza de fiere apare frecvent la femei, persoane in varsta si cele cu obezitate. Afla care sunt cauzele colecistitei, simptomele si metodele de tratament.

Cuprins:

  1. Ce este colecistita?
  2. Forme de colecistita
  3. Cauzele colecistitei
  4. Simptome
  5. Evolutie si complicatii
  6. Diagnotic
  7. Tratament
  8. Sfaturi pentru prevenirea crizelor de fiere

Ce este colecistita?

Colecistita este o afectiune provocata de inflamarea vezicii biliare. Colecistul sau fierea este un organ in forma de para, care este legat de ficat prin ductul hepatic. Principala functie a colecistului este de a colecta si depozita bila, secretia produsa de ficat care contribuie la digestia alimentelor. Bila contine colesterol, saruri biliare, calciu, lecitina si alte substante. In momentul digestiei, bila este transportata prin canalele cistic si coledoc in prima parte a intestinului subtire (duoden), unde sunt digerate grasimile si vitaminele.

Colecistita este provocata in principal de blocarea canalelor de evacuare a bilei din cauza unor calculi biliari (pietre la fiere). Nu se stie exact din ce motive la unele persoane sarurile biliare, colesterolul si calciul se unesc formand adevarate pietre. Calculii cei mai ingrijoratori sunt cei mici, multipli, care se aduna si se blocheaza, de obicei, in canalul coledoc de evacuare a bilei.

Criza de bila reprezinta adesea o urgenta medicala. In absenta tratamentului rapid, colecistita poate evolua rapid spre complicatii, cu consecinte grave. Daca nu se intervine medical, se poate ajunge la icter mecanic, uneori cu deznodamant tragic.

Forme de colecistita

Colecistita poate fi de doua feluri: colecistita acuta si colecistita cronica.

Colecistita acuta

Reprezinta inflamatia acuta a vezicii biliare (colecistita acuta litiazica), ce rezulta frecvent din blocarea canalelor biliare de calculi. Dar boala acuta poate fi provocata si de unele infectii bacteriene sau iritatii produse de substante chimice (colecistita acuta alitiazica).

Colecistita cronica

Reprezinta inflamatia cronica a vezicii biliare, care este intretinuta de colici biliare repetate (colecistita cronica litiazica). Boala cronica se caracterizeaza prin micsorarea si ingrosarea sacului biliar si a canalelor biliare. Vezica biliara capata o capacitate redusa de a stoca si evacua bila in mod eficient.

Cauzele colecistitei

Litiaza biliara (acumularea de calculi sau pietre in vezica biliara) reprezinta principala cauza care determina colecist inflamat.

Oricine poate suferi la un moment dat o colecistita – criza de bila sau criza de fiere. Dar sunt persoane care au riscuri mai mari, in aceasta categorie fiind in special femeile, persoanele in varsta, cele care au exces ponderal/obezitate si pacientii cu diabet zaharat, dislipidemie, guta, ateroscleroza.

De asemenea, pot prezenta riscul de a face calculi biliari si colecistite persoanele care prezinta urmatorii factori de risc:

  • vezica biliara deformata ca urmare a unor malformatii congenitale (colecist malformat)
  • pierdere rapida in greutate dupa o cura de slabire drastica sau dupa o operatie de micsorare a stomacului (gastric sleeve, inel gastric)
  • administrarea de anticonceptionale
  • administrarea de statine (medicamente pentru scaderea colesterolului)
  • sarcini multiple
  • boli autoimune (in special tiroidita autoimuna)
  • boli inflamatorii intestinale
  • hepatita cronica
  • pancreatita cronica
  • consum crescut de alcool
  • consum crescut de grasimi, zahar si alimente rafinate
  • alimentatie scazuta in legume si fibre
  • constipatie cronica.

Simptome

In general, simptomele crizei de fiere cuprind trei manifestari principale: dureri abdominale in zona ficatului, febra, varsaturi (colecistul simptome. Insa pot exista anumite diferente in functie de forma clinica a bolii.

Colecistita acuta se manifesta prin durere violenta in epigastru si hipocondrul drept, insotita de febra si frisoane. Apar greturi, varsaturi bilioase, stare generala alterata, lipsa poftei de mancare (crize de fiere simptome).

Colecistita cronica se manifesta prin dureri difuze, balonare, reflux gastroesofagian, gust amar in gura, reducerea apetitului, oboseala cronica, tulburari digestive (episoade de constipatie si diaree).

Evolutie si complicatii

Cu ajutorul unui tratament corect, colecistita se vindeca, in general, cam in doua saptamani, dupa ce calculul este eliminat (criza fiere durata).

Insa daca nu pot fi eliminati calculii si in absenta tratamentului chirurgical, boala poate evolua rapid spre complicatii grave:

  • Pancreatita (inflamatia pancreasului) sau angiocolita (infectia coledocului) – aceste boli provoaca febra inalta, dureri abdominale severe, icter. Spitalizarea se impune de urgenta.
  • Peritonita biliara – perforatia peretelui vezicii biliare si revarsarea continutului in cavitatea abdominala, determinand infectie si risc de sepsis (septicemie).
  • Colecistita cronica – insotita de necesitatea extirparii vezicii biliare (colecistectomie).

Diagnostic

Prima faza in diagnosticul colecistitei consta in anamneza pentru identificarea simptomelor caracteristice colecistului inflamat (simptome colecist). Examenul clinic pune in evidenta zona vezicii biliare care este foarte dureroasa la palpare.

Pentru confirmarea diagnosticului sunt necesare:

  • ecografie abdominala (care arata vezica biliara marita, continand uneori numerosi calculi)
  • endoscopie
  • rezonanta magnetica nucleara (RMN)
  • scintigrafie hepatobiliara cantitativa.

Tratament

Inflamarea colecistului, care este tensionat si dureros, se trateaza in mediul spitalicesc prin administrare intravenoasa de medicamente analgezice, antiinflamatoare, antispastice, antibiotice, antiemetice.

In cazul in care sunt depistati calculi care blocheaza canalele cistice, medicul poate decide scoaterea colecistului, operatie numita colecistectomie.

Colecistectomia poate fi realizata prin laparoscopie (colecistectomie laparoscopica – interventie minim-invaziva prin mici incizii) sau prin laparotomie clasica (operatie cu bisturiul pe cale abdominala).

Sindrom post-colecistectomie

Aproximativ o jumatate dintre pacientii care au suferit o operatie pentru extirparea colecistului continua sa acuze diverse simptome de tipul colecistitei. In cazul acestora se foloseste termenul de sindrom post-colecistectomie. Cu toate acestea, medicii sustin ca scoaterea colecistului nu ar fi responsabila de simptome dispeptice.

Absenta vezicii biliare post-colecistectomie pare ca nu afecteaza digestia sau absorbtia nutrientilor. Vezica biliara actioneaza ca un rezervor, colectand bila produsa de ficat si eliberand-o dupa mese. Potrivit medicilor, dupa colecistectomie, aceasta functie este preluata de caile biliare, care se dilata (12-14 mm).

Insa in cazul pacientilor cu agenezie congenitala de vezica biliara si canal cistic, medicii au explicat ca ei dezvolta simptome de dischinezie biliara care duc in timp la distensia coledocului, cu staza biliara si infectie. Aceasta ar putea fi o posibila explicatie a sindromului post-colecistectomie si a aparitiei calculilor la multi ani dupa colecistectomie.

Riscuri si efecte secundare dupa colecistectomie

Vezicula biliara actioneaza de asemenea ca un rezervor de presiune impotriva contractiei sfincterului Oddi. Pacientii fara vezicula biliara au o presiune crescuta in arborele biliar, ceea ce ar putea explica o parte din simptome. Pacientii cu litiaza biliara au o tendinta mai mare la reflux biliar duodenogastric. Aceasta tendinta este accentuata de excizia chirurgicala a colecistului functional (dar nu si de cea a colecistului nefunctional). Cea mai importanta modificare endoscopica si histopatologica a stomacului la pacientii colecistectomizati este gastrita atrofica.

Intr-un studiu, pacientii colecistectomizati, comparati cu pacientii sanatosi si cei cu litiaza colecistica, au prezentat o incidenta mult mai mare a refluxului duodenogastric si o concentratie mai mare de acizi biliari in sucul gastric. Exista date care sugereaza o incidenta crescuta a cancerului de colon la pacientii colecistectomizati in comparatie cu cei necolecistectomizati.

Sfaturi pentru prevenirea crizelor de fiere

Pentru prevenirea formarii de pietre la fiere, dar si pentru prevenirea complicatiilor dupa indepartarea colecistului, specialistii recomanda urmatoarele masuri:

  1. Mancati putin si de 4-5 ori pe zi, mestecati bine alimentele inainte de a le inghiti. Optati pentru un regim cu alimente sanatoase, preparate dietetic. Ultima masa a zilei trebuie luata cu 2-3 ore inainte de culcare.
  2. Evitati mesele copioase, preparatele bogate in grasimi si colesterol, cum ar fi carne de porc, ficat, rinichi, creier, oua, unt, slanina, mezeluri, branzeturi grase. Si alimentele bogate in zahar alb si faina alba (prajituri, biscuiti, bomboane, ciocolata) trebuie taiate de pe lista daca aveti probleme cu colecistul.
  3. Incercati sa va abtineti de la adaugarea de arome si condimente puternice la prepararea mancarurilor.
  4. Evitati alcoolul si bauturile carbogazoase.
  5. Consumati cu prudenta legume bogate in fibre nedigerabile (varza, broccoli, conopida, ceapa, ridichi, castraveti) si leguminoasele (mazare, fasole, linte, naut).
  6. Consumati legume preparate la abur sau la cuptor, fructe alcaline. Dieta alcalina este recomandata persoanelor predispuse la crize biliare, dar si celor care au suferit o operatie de colecistectomie.
Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma