Ascita reprezinta o acumulare de lichid in abdomen. Aflati din materialul urmator ce inseamna, care sunt cauzele, simptomele si tratamentul in cazul acestei afectiuni.

Cuprins:

  1. Ce este ascita?
  2. Tipuri de ascita
  3. Cauze
  4. Simptome
  5. Diagnostic
  6. Ascita tratament
  7. Regim alimentar in caz de ascita
  8. Sfaturi pentru protejarea ficatului

Ce este ascita?

Prin ascita se intelege acumularea de lichid in cavitatea abdominala, mai precis in peritoneu (membrana subtire care captuseste peretele cavitatii abdomenului si acopera organele cuprinse in aceasta cavitate).

Introducere

Ascita, acumularea de lichid in abdomen, provoaca simptome care includ dificultati de respiratie din cauza presiunii asupra plamanilor, pierderea poftei de mancare, din cauza presiunii asupra stomacului si umflarea abdomenului. Multe boli si conditii afecteaza diferite sisteme si organe din corp si pot cauza ascita. Obiectivele tratamentului ar trebui sa includa masuri de ameliorare a simptomelor, impreuna cu identificarea si tratarea cauzei subiacente. Ascita poate fi un simptom al unei afectiuni usoare si tratabile sau a unei afectiuni foarte grave, chiar fatale.

Tipuri de ascita

In mod traditional, boala se imparte in doua tipuri: transudativa sau exudativa. Aceasta clasificare se bazeaza pe cantitatea de proteine gasita in lichid. Un sistem mai util a fost dezvoltat pe baza cantitatii de albumina din lichidul ascitic, comparativ cu albumina serica (albumina masurata in sange). Aceasta se numeste gradientul albumina ser-albumina ascita (GASA). Ascitele legate de hipertensiunea portala (ciroza, insuficienta cardiaca congestiva, Budd-Chiari) sunt in general mai mari de 1,1, iar ascitele produse din alte motive (ascita maligna, pancreatita) sunt mai mici de 1,1. Ascita carcinomatoasa este ascita de cauza canceroasa (ascita neoplazica). In acest caz, nodulii cancerosi blocheaza intestinele, producand astfel acumularea de lichid in abdomen.

Cand lichidul se acumuleaza in cavitatea pelvina, afectiunea poarta denumirea de ascita pelvina.

Cauze

Ascita poate fi determinata de numeroase cauze. Astfel, marirea splinei pledeaza pentru o cauza hepatica (ciroza lichida) sau pentru o tromboza a venei porte. Asocierea unui revarsat pleural sau unei colectii de lichid in pleura poate sa arate originea cardiaca a ascitei. Totusi, ultimele manifestari pot fi determinate de cauze hepatice (prin hipoproteinemia ciroticului), de boli ale tesutului conjunctiv (boli de colagen sau colagenoze), de neoplasme cu metastaze difuze, de tumori ovariene (cu ascita si lichid in pleura – boala numita sindrom Meigs). Asocierea ascitei cu edeme periferice constituie o indicatie pentru existenta unei staze (cardiace sau pe vena cava) sau a unei severe hiperalbuminemii.

O alta cauza a ascitei este tuberculoza peritoneala. In acest caz, ascita este de obicei insotita de febra si semnele bolii de baza.

In tumorile metastazante apare ascita in care se palpeaza mase tumorale (carcinomatoza peritoneala).

Ciroza hepatica decompensata

Ciroza decompensata este definita ca o deteriorare acuta a functiei hepatice la un pacient cu ciroza si se caracterizeaza prin icter, ascita, encefalopatie hepatica, sindrom hepatorenal sau hemoragie variceala. Printre factorii declansatori obisnuiti ai cirozei hepatice decompensate se numara infectiile, hemoragia gastrointestinala (GI), consumul ridicat de alcool / hepatita asociata alcoolului sau leziunile hepatice induse de medicamente. Cu toate acestea, nu se gaseste nicio cauza specifica in aproximativ 50% din cazuri.

Ciroza ascita ultima faza

Ascita este de cele mai multe ori primul semn al decompensarii hepatice. In majoritatea cazurilor, pacientii sunt diagnosticati cu ciroza hepatica in momentul in care ascita este deja prezenta, iar afectiunea este deja intr-un stadiu avansat.

Cauze psihoemotionale

Din punct de vedere emotional, la nivelul ficatului se proiecteaza capacitatea fiintei umane de a asimila si de a accepta experientele traite, de orice natura, de a le adapta la propriul sistem de valori sau punct de vedere. Reactia fiecarui om este de a accepta sau respinge respectivele evenimente traite in functie de faptul daca ele sunt in concordanta cu acel punct de vedere sau nu. Deci, o functie hepatica normala implica o reactie emotionala de acceptare, toleranta, bunavointa iar opusul ei, tulburari la nivelul acestui organ, implica respingere, manie, agresivitate, intoleranta.

Simptome

Cresterea volumului abdomenului este uneori confundata de bolnavi cu obezitatea (crestere rapida in greutate). Desi ascita este saraca in simptome, acestea il aduc totusi pe bolnav la medic si ofera date importante pentru diagnostic, fiind in relatie cu cauza primara a bolii.

Trebuie facuta deosebirea dintre ascita si cresterea volumului abdomenului prin obezitate, graviditate, chisturi abdominale, distensia vezicii urinare sau distensia gazoasa a stomacului.

Prezenta ascitei se pune in evidenta destul de simplu, punand o mana pe abdomen si percutand abdomenul cu cealalta, la o oarecare distanta. Daca exista lichid, percutia se simte la mana ce sta pe abdomen (semnul valului).

Ascita poate fi insotita si de alte semne, ca de exemplu aparitia unei circulatii venoase superficiale pe flancurile abdomenului (circulatie colaterala), ca in cazul cirozei.

Impact

Ascita poate fi prezenta mai ales la persoanele care prezinta urmatorii factori de risc:

Diagnostic

Instalarea ascitei, mai ales la cirotici, este precedata de obicei de meteorism abdominal (balonare severa) si exista un vechi dicton medical care spune ca „vantul precede ploaia”.

Indata ce bolnavul observa o marire a abdomenului, cu sau fara jena dureroasa, solitara sau corelata cu aparitia edemelor, a unor simptome respiratorii sau generale (febra), trebuie sa se prezinte la medic, care va examina prin punctie abdominala lichidul de ascita.

Lichidul ascitic poate sa aiba aspect limpede galbui in ciroze si staze cardiace, hemoragie in carcinomatoze, tulbure albicios (chilos) in ascite date de compresiunea unor tumori pe canalul toracic.

Lichidul ascitic poate fi sarac in proteine (numit transsudat, in ciroza si stenoza cardiaca) sau bogat in proteine (ca in cancere, infectii, tuberculoza). De multe ori, se pot gasi celule canceroase in lichidul de ascita. Mare parte a ascitelor sunt de natura cirotica si sunt produse de hipertensiunea portala.

Lichid de ascita biochimie

Probele de lichid ascitic sunt trimise frecvent la laborator pentru analiza. Desi cauza principala a ascitei este adesea considerata a fi evidenta din punct de vedere clinic, este important sa se stabileasca un diagnostic concret si definitiv. Valoarea numarului de celule si a culturii bacteriene a fluidului ascitic nu este contestata, insa rolul testarii biochimice este mai putin clar. Utilizarea proteinelor totale in lichid ascitic pentru a incerca sa clasifice fluidele ascitice fie ca exudat, fie ca transudat, a contribuit la acest lucru. Utilizarea gradientului albuminei din ser/ albuminei din lichid pentru a diferentia ascitele cauzate de hipertensiunea portala de ascitele din alte cauze ofera o abordare mai buna privind diagnosticul. Recomandam ca gradientul albuminei din ser sa fie efectuat de laboratoare ca test de prima linie si sa fie furnizate apoi rapoarte care sa fie interpretate de specialisti. Testele suplimentare trebuie sa se limiteze la intrebari specifice de diagnosticare si necesita o stransa colaborare intre laborator si medic.

Ascita tratament

Abordarea terapeutica a ascitei trebuie sa tina cont de cauza producerii ei, fie ca este vorba de ciroza hepatica, hepatita acuta alcoolica, sindromul Budd-Chiari, cancerul primitiv al ficatului, tumorile maligne intraperitoneale sau tuberculoza peritoneala.

Tratament ascita

Tratamentele pentru ascita includ:

  • repausul la pat
  • restrictionarea consumului de sare si/sau apa
  • administrarea de diuretice care sa ajute la reducerea acumularii in exces a lichidului abdominal
  • medicamente care sa blocheze producerea de aldosteron in corp (un hormon care actioneaza pentru cresterea retentiei de sare si apa)
  • indepartarea lichidului fie prin sunt sau paracenteza (punctie evacuare)
  • transplant de rinichi sau ficat.

Eliminare rapida lichid ascita

In paracenteza abdominala, un ac este folosit pentru a elimina un esantion de lichid, sau pentru a drena o acumulare anormala de lichid. Indepartarea lichidului este de multe ori benefica, ajutand la usurarea respiratiei si ameliorarea simptomelor de disconfort, dar este crucial sa fie gasita si tratata cauza principala a ascitei.

Tratament naturist

Fitoterapie

  • Fructus Cardui mariani ( fructe de armurariu ) – are actiune puternic hepatoprotectoare. Se foloseste ca infuzie, din 1-1,5 lingurite de fructe macinate, la o cana de apa. Se beau doua cani pe zi, prima, dimineata pe stomacul gol, dupa care se va sta pe culcat, o jumatate de ora, pe partea dreapta. Cea de a doua cana se va bea in doua randuri: o jumatate dupa masa de pranz si o jumatate dupa masa de seara. Se indulceste cu miere de albine.
  • Cichorium intzbus ( cicoarea ) – stimuleaza functiile hepatice. Decoct cu doua lingurite de radacina maruntita la 200 ml de apa rece. Se fierbe 5 minute si se bea caldut, in trei reprize, inaintea meselor principale.

Sunatoarea si efectele sale benefice

  • Hypericum perforatum ( sunatoarea ) – antiinflamator hepatic si intestinal, lipotrop. Se breau trei cani pe zi, dintr-o infuzie, cu o lingura de planta la 200 ml de apa in clocot.
  • Cetraria islandica ( lichen de munte ). Decoct, cu o lingurita la cana, neutralizat cu un varf de cutit de bicarbonat de sodiu. Se beau doua ceaiuri pe zi, indulcite cu miere de albine. Se poate amesteca cu lapte. Tinctura din 20g macerat, opt zile, in 100 ml de alcool, din care se iau 20-30 picaturi, de 2-3 ori pe zi.
  • Chelidonium majus ( rostopasca ). Este un descongestiv hepatic. Infuzie cu o jumatate de lingurita la la 200 ml de apa clocotita. Este doza pentru o zi din care se ia o lingura la trei ore.
  • Cynara scolzmus ( anghinare ). Infuzie cu doua lingurite la 300 ml de apa clocotita. Se bea fractionat, de trei ori pe zi, inaintea meselor principale.

Cum trebuie preparata catina alba?

  • Hippophae rhamnoides ( catina alba ). Infuzie cu doua linguri de fructe zdrobite la 500 ml de apa clocotita. Se lasa vasul acoperit 60 de minute si se bea fractionat in timpul unei zile.
  • 150 g hrean ras la care se adauga sucul din 2-3 lamai. Din acest amestec se administreaza 1 lingurita dupa fiecare masa.
  • Sanziene galbene – preparatele din aceasta planta au efecte favorabile asupra circulatiei si a vaselor capilare, actionand ca diuretice-depurative in ascite, cistite, guta, reumatism etc. Se administreaza sub forma de infuzie, 2-3 cani pe zi.

Gemoterapie

Extract din muguri de alun – antiscleros cu actiune polivalenta pe tesutul hepatic (si pulmonar), permitand refacerea elasticitatii acestuia. Acest gemoderivat este indicat ca adjuvant in ciroza hepatica, hepatite virale si cronice, hepatopatie alcoolica si complicatiile acestora. Se administreaza 50 picaturi diluate in 100 ml apa, de 3 ori pe zi, inaintea meselor principale.

Apiterarapie

Administrarea produselor apicole (propolis, pastura, miere de albine, polen, apilarnil), dar in special polenul in amestec cu miere, este eficienta in vindecarea patologiilor hepatice, rezultatele fiind vizibile in 3-4 saptamani. O cura dureaza circa 3-4 luni.

Regim alimentar in caz de ascita

In primul rand, dieta trebuie sa fie hipercalorica, hipoprotidica, normo-hiperglucidica si normo-hiperlipidica.

  • Lapte si produse lactate: lapte desodat, iaurt, branza desodata, branza de vaci (spalata de zer).
  • Carne si peste: 100g/zi carne slaba (fiarta apoi fripta) tocatura dietetica. Se exclud vitelul, mielul, viscerele.
  • Oua: un ou pe zi sau la 2 zile, ca omleta dietetica sau in preparate.
  • Paine: alba fara sare.
  • Fainoase: rafinate, de preferinta cu lapte sau budinci cu lapte desodat in limita sodiului permis.
  • Legume: permise toate cu exceptia celor cu celuloza grosolana (ridichi, castraveti, gulii, varza, ceapa), a celor bogate in sodiu si a leguminoaselor (sub forma de piureuri, soteuri, sufleuri), cartofii sub 200g.

In ce stare trebuie consumate fructele

  • Fructe: proaspete, bine parguite, nu se dau fructe uscate.
  • Dulciuri: fainoase cu lapte, aluaturi fierte de casa (exceptand pe cele cu bicarbonat), bezele, patiserie, biscuiti, bomboane fara ciocolata.
  • Grasimi: 30g unt desarat, 50g ulei.
  • Bauturi: sucuri de fructe. Sunt interzise bauturile alcoolice.
  • Sodiu: 300-500mg Na.
  • Vitamine: din fructe crude, sucuri de fructe si de legume, salate, paine.
  • Condimente: cimbru, tarhon, dafin, ierburi aromate, vanilie, scortisoara, lamaie.
  • Gustari: branza desodata.
  • Supe: supe creme de legume, supe din fainoase (acrite cu bors sau cu lamaie).
  • Sosuri: toate sosurile dietetice fara sare.
  • Orar mese: 6 mese/zi mici ca volum.

Sfaturi pentru protejarea ficatului

Ascita nu poate fi prevenita, dar cu toate acestea se poate reduce riscul de a face aceasta afectiune prin protejarea mai ales a ficatului. Cateva masuri simple ar putea fi:

  • Consumul moderat de alcool care poate ajuta la prevenirea cirozei.
  • Vaccinarea impotriva virusilor hepatitei B.
  • Practicarea intotdeauna a sexul protejat deoarece hepatita poate fi raspandita sexual.
  • Evitarea consumului de droguri intravenoase. Hepatita poate fi, de asemenea, transmisa prin ace de seringa obisnuite.
  • Cunoasterea si in acest fel diminuarea posibilelor efecte secundare ale tratamentelor medicamentoase pentru diverse afectiuni si boli.

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/ascites
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/318775.php
  3. https://www.medicinenet.com/ascites/article.htm#what_is_the_medical_definition_of_ascites_what_should_i_know_about_it
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma